Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Umělá inteligence, badatelství i formativní hodnocení. Festival inspiroval učitele ve vzdělávání

Frýdek-Místek |

Jak může ve vzdělání pomoci umělá inteligence nebo jak správně motivovat děti k výuce. Nejen tato témata se probírala na dalším ročníku Festivalu inspirace v přírodních vědách ve Frýdku-Místku. Ten pravidelně inspiruje učitele základních škol k zajímavé výuce oborných i dalších předmětů.

Učitelé ze základních škol usedli do lavic a nabírali inspiraci pro další rozvoj své výuky. Účastnili se totiž 4. ročníku Festivalu inspirace v přírodních vědách. Letos ho hostila 8. Základní škola ve Frýdku-Místku.

Tomáš Chrobák, přednášející, spoluorganizátor FIVP: "Máme tady badatelskou dílnu. Jakým způsobem můžeme učit badatelsky. Máme tady, jak využít umělou inteligenci ve výuce. Máme tady formativní hodnocení, novou informatiku. A čtenářství v přírodovědných předmětech."
Robert Szuścik, ZŠ Třinec, Slezská: "Já se přiznám, že jsem tady poprvé, takže je to pro mě novinka. Ale musím říct, že už vidím, že je dobře, že jsem se tady přihlásil. I toto téma, ta umělá inteligence, myslím si, že byla pro mě vhodně zvolena. Dozvěděl jsem se hodně nového. A mám ještě nad čím přemýšlet a co zjišťovat."
Makéta Mylková, ZŠJN Krnov: "Je to inspirativní. Je to skupina lidí, dochází ke vzájemnému sdílení, předávání si těch informací. Otvíraní nových témat, o kterých můžeme přemýšlet."

Velmi žádaná byla přednáška o umělé inteligenci ve vzdělávání, kterou měl pedagog z gymnázia a zároveň profesionál v oblasti digitalizace a technologických inovací.

Tomáš Gröpl, přednášející o umělé inteligenci: "Moje přednáška byla o umělé inteligenci. Využijí umělé inteligence, zejména ChatGPT ve vyučování, ve vzdělávání obecně. Jsem z profesionálního IT prostředí, takže jsem přinesl i nějaké vstupy z toho konce, kdy už k nám přicházejí ti hotoví lidé po těch školách a podobně. Tak jako všechny technologické novinky a vymoženosti, umělá inteligence není výjimkou, jedou neuvěřitelnou rychlostí kupředu. Ten vlak na nikoho nebude čekat. A pokud do něj nenaskočíme a nebudeme se tomu alespoň okrajově věnovat, pak bude hrozně těžké to dohánět."

ChatGPT může být skvělou inspirací i pro učitele. Na základě jednoduchého dotazu může dát návrh, jak řešit konkrétní situace.

Tomáš Gröpl, přednášející o umělé inteligenci: "Festival je vynikající. Já jsem neskutečně překvapený z té energie, z té atmosféry, která tady je. Je to založeno na lidech, kteří sem přišli, protože chtějí měnit. To je úžasné, nemusíte nikoho přesvědčovat. Oni už sem přišli s tou myšlenkou, chci měnit a chci vědět jak."
Tomáš Chrobák, přednášející, spoluorganizátor FIVP: "Jednak je to cesta k tomu, aby učitel nevyhořel, se stále vzdělávat a posouvat. A zároveň jsme měli i takovou velmi zajímavou úvodní přednášku od pana Garguláka, který pojmenoval výzkumy, které ukazují, že ten největší dopad na žáky má učitel, který věří tomu, že má dopad. Abych to přeložil, že věří tomu, že opravdu něco může změnit."

Festival se postupně rozvijí a je o něj stále větší zájem. Účastní se ho běžně desítky pedagogů z Frýdecko-Místecka a každoročně přibývají i noví z dalších koutů Moravskoslezského kraje.

Nahlásit chybu


K tématu

Festival inspirace v přírodních vědách opět zavítá do Frýdku-Místku

28. srpna 2023 13:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Setkání učitelů ze základních škol plné nových trendů ve vzdělávání. To je Festival inspirace v přírodních vědách. Letos se uskuteční na 8. základní škole ve Frýdku-Místku a opět bude tradičně plný sdílení zkušeností mezi pedagogy.

Ostrava spustila nový projekt kreativního vzdělávání

21. listopadu 2023 12:49 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava spustila zbrusu nový projekt s názvem „Probuď v sobě kreativce“. Jeho cílem je podpora kreativního učení dětí, metodická podpora pedagogů, rozvoj kompetencí lektorů kulturního a kreativního sektoru, koordinace kreativního učení v rámci města a poskytování návodů a inspirace pro tvůrčí aktivity v oblasti kreativity.

Moravskoslezský kraj i letos podpoří technické a jazykové vzdělávání

2. září 2023 8:24 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nový školní rok 2023/2024 začne v Moravskoslezském kraji v pondělí 4. září. Do mateřské školy půjde poprvé 11 a půl tisíce dětí, prvňáčků na základních školách bude zhruba 12 a půl tisíce, střední školy by mělo začít navštěvovat 11 a půl tisíce bývalých deváťáků. Oproti loňskému roku jsou tyto počty nepatrně vyšší: prvňáčků bylo vloni asi o 500 méně, čerstvých středoškoláků o 700 méně. Do mateřinek letos nastoupil podobný počet dětí jako vloni. K maturitám by na konci tohoto školního roku mělo nastoupit asi 8100 žáků.


Nemocnice už nebude tolerovat v areálu kouření, závislým postavila před vchod kuřácký box

Přesto, že už několik let platí zákaz kouření v areálech nemocnic, lidé to nerespektují. Nemocnice v Havířově se rozhodla pro striktní dodržování zákona, nicméně závislým kuřákům postavila před urgentním příjmem kuřácký box.

Ostrava v příštím roce rozdělí na kulturu 46 milionů kč. Pro žadatele je připraven webinář

16. července 2024 11:08 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava je velkým podporovatelem kultury o čemž svědčí nabitý kalendář akcí ze všech možných oblastí. V letošním roce mezi jejich pořadatele plánuje rozdělit téměř 50 milionů korun a to jak v jednoletých, tak víceletých dotačních programech.

Nehoda dodávky a cisterny s naftou zastavila provoz na tahu mezi Ostravou a Opavou

Včera 14:51, vydáno včera 7:40 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Doprava na silnici I/11 na úrovni Josefovic se ve středu dopoledne zastavila v důsledku kolize dvou nákladních vozidel.

Senior nezvládl řízení malého traktoru, sjel do potoka, kde ho stroj přimáčkl

Včera 8:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Letecky do ostravské fakultní nemocnice musel být převezen starší traktorista, který v úterý večer v Dolní Lomné sekal trávník pomocí malého traktoru. Se strojem sjel do koryta malého potoka, kde po převrácení zůstal zraněný a zaklíněný do příjezdu záchranářů.

Bývalá márnice v Heřmanicích se mění v muzeum, ukáže historii a zajímavosti obce

Bývalá márnice na starém hřbitově v Heřmanicích změní svůj účel. Vznikne zde nové muzeum, které představí historii a zajímavosti obce. V současnosti probíhají potřebné stavební práce a hotovo by mělo být už na podzim.

Bytové muzeum v ostravské Jubilejní kolonii slaví půl roku

16. července 2024 10:46 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Unikátní bytové muzeum v Jubilejní kolonii je otevřeno už půl roku. Za to dobu se zde dostavila více než tisícovka návštěvníků, kteří si mohli prohlédnout, jak v Ostravě bydleli řadoví dělníci před sto lety. Zájemci zde přijíždějí dokonce i z Rakouska, Švýcarska a Německa.

Hasiči měli ve sběrném dvoře cvičení na únik radiace a nakonec kvůli rtuti i ostrý zásah

16. července 2024 16:40 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Na sběrné dvory vozí lidé nejrůznější odpad. A mohou dovést například i staré předměty, které obsahují radioaktivní látky. Právě to byl námět cvičení pro profesionální hasiče. Cvičení se ale kvůli nálezu rtuti změnilo v ostrý zásah.

Policie vyšetřuje, co stálo za smrtelným pádem mechanika v železárnách

16. července 2024 19:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragický pád z výšky zhruba 10 metrů vyšetřují nejen policisté, ale také pracovníci bezpečnosti práce v Třineckých železárnách.

Pod mostem Miloše Sýkory se tančil swing, přijít si ho vyzkoušet mohl kdokoliv

Pravý břeh Ostravice ožil v minulém týdnu swingem. První letní swingovou tančírnu uspořádala pod mostem Miloše Sýkory ostravská škola, věnující se právě této skupině tanců. Okoukat a vyzkoušet si pár tanečních kroků mohl přijít kdokoli, kdo měl zájem.

Frýdek-Místek stále řeší nedostatek parkovacích míst

15. července 2024 16:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Výstavba nových parkovišť a změna organizace parkování. To jsou aktuálně probíhající řešení, která mají ve Frýdku-Místku zajistit větší počet parkovacích míst pro osobní auta. Ze sídlišť se postupně vytlačují dodávky a dále se hledají plochy pro nová parkoviště.

Projekt Kola pro Afriku funguje už 12 let. Lidé stále zásobují sběrná místa

15. července 2024 15:18 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Dosloužilo vám staré kolo? Je například nepojízdné? Nemusíte ho vyhazovat, ale přinést na sběrné místo projektu Kola pro Afriku. Pomůžete tím dětem v Gambii překonávat velké vzdálenosti na cestě do školy. Každoročně tam tvůrci projektu odešlou na tisíc kol.

Dvoudenní jablunkovský jarmark byl plný zábavy a město také rozdalo ocenění

15. července 2024 14:26 | Jablunkov | Libor Běčák | Jablunkovský miniexpres

Výročí udělení městských práv v roce 1560 si v Jablunkově připomněli dvoudenním jarmarkem.

Pobeskydský aviatický klub otevřel hangár veřejnosti, představili se i modeláři

15. července 2024 13:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Prohlídka ultralehkých letadel nebo let na leteckém simulátoru. Ale i letové ukázky modelářů. Letiště v Místku – Bahně má za sebou tradiční letní akci Den otevřeného hangáru. Událost přilákala davy návštěvníků.

Mladí hasiči bojovali v požárním útoku O pohár SDH Frýdlant nad Ostravicí

Mladí hasiči a hasičky z celého okresu se utkali ve Frýdlantě v královské disciplíně požárního sportu – v požárním útoku. Sedmičlenná družstva si zasoutěžila už v patnáctém ročníku O pohár Sboru dobrovolných hasičů Frýdlant nad Ostravicí.

Záchranáři ve Frýdku-Místku dostali klíče od domů s byty pro seniory

11. července 2024 16:31 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Záchranáři mají občas problémy dostat se do domů, kde bydlí senioři. Město jim proto nechalo vyrobit kopie klíčů od domů zvláštního určení. Ty budou mít k dispozici ve všech výjezdových vozech a tím pádem se snadno, například v noci, dostanou do bytových domů.

Umělá inteligence, badatelství i formativní hodnocení. Festival inspiroval učitele ve vzdělávání
Vydáno 11. září 2023 11:43, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Jak může ve vzdělání pomoci umělá inteligence nebo jak správně motivovat děti k výuce. Nejen tato témata se probírala na dalším ročníku Festivalu inspirace v přírodních vědách ve Frýdku-Místku. Ten pravidelně inspiruje učitele základních škol k zajímavé výuce oborných i dalších předmětů.

Učitelé ze základních škol usedli do lavic a nabírali inspiraci pro další rozvoj své výuky. Účastnili se totiž 4. ročníku Festivalu inspirace v přírodních vědách. Letos ho hostila 8. Základní škola ve Frýdku-Místku.

Tomáš Chrobák, přednášející, spoluorganizátor FIVP: "Máme tady badatelskou dílnu. Jakým způsobem můžeme učit badatelsky. Máme tady, jak využít umělou inteligenci ve výuce. Máme tady formativní hodnocení, novou informatiku. A čtenářství v přírodovědných předmětech."
Robert Szuścik, ZŠ Třinec, Slezská: "Já se přiznám, že jsem tady poprvé, takže je to pro mě novinka. Ale musím říct, že už vidím, že je dobře, že jsem se tady přihlásil. I toto téma, ta umělá inteligence, myslím si, že byla pro mě vhodně zvolena. Dozvěděl jsem se hodně nového. A mám ještě nad čím přemýšlet a co zjišťovat."
Makéta Mylková, ZŠJN Krnov: "Je to inspirativní. Je to skupina lidí, dochází ke vzájemnému sdílení, předávání si těch informací. Otvíraní nových témat, o kterých můžeme přemýšlet."

Velmi žádaná byla přednáška o umělé inteligenci ve vzdělávání, kterou měl pedagog z gymnázia a zároveň profesionál v oblasti digitalizace a technologických inovací.

Tomáš Gröpl, přednášející o umělé inteligenci: "Moje přednáška byla o umělé inteligenci. Využijí umělé inteligence, zejména ChatGPT ve vyučování, ve vzdělávání obecně. Jsem z profesionálního IT prostředí, takže jsem přinesl i nějaké vstupy z toho konce, kdy už k nám přicházejí ti hotoví lidé po těch školách a podobně. Tak jako všechny technologické novinky a vymoženosti, umělá inteligence není výjimkou, jedou neuvěřitelnou rychlostí kupředu. Ten vlak na nikoho nebude čekat. A pokud do něj nenaskočíme a nebudeme se tomu alespoň okrajově věnovat, pak bude hrozně těžké to dohánět."

ChatGPT může být skvělou inspirací i pro učitele. Na základě jednoduchého dotazu může dát návrh, jak řešit konkrétní situace.

Tomáš Gröpl, přednášející o umělé inteligenci: "Festival je vynikající. Já jsem neskutečně překvapený z té energie, z té atmosféry, která tady je. Je to založeno na lidech, kteří sem přišli, protože chtějí měnit. To je úžasné, nemusíte nikoho přesvědčovat. Oni už sem přišli s tou myšlenkou, chci měnit a chci vědět jak."
Tomáš Chrobák, přednášející, spoluorganizátor FIVP: "Jednak je to cesta k tomu, aby učitel nevyhořel, se stále vzdělávat a posouvat. A zároveň jsme měli i takovou velmi zajímavou úvodní přednášku od pana Garguláka, který pojmenoval výzkumy, které ukazují, že ten největší dopad na žáky má učitel, který věří tomu, že má dopad. Abych to přeložil, že věří tomu, že opravdu něco může změnit."

Festival se postupně rozvijí a je o něj stále větší zájem. Účastní se ho běžně desítky pedagogů z Frýdecko-Místecka a každoročně přibývají i noví z dalších koutů Moravskoslezského kraje.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000039056/umela-inteligence-badatelstvi-i-formativni-hodnoceni-festival-inspiroval-ucitele-ve-vzdelavani