Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kuchaři vystavují ve Frýdku-Místku historické knihy s recepty i jídelní lístky

Frýdek-Místek |

Kuchařské knihy z dob minulých po současnost. A retro jídelní lístky. To je název unikátní výstavy, kterou připravili v Lidovém domě ve Frýdku-Místku ve spolupráci se členy Asociace kuchařů a cukrářů.

Lidový dům ve Frýdku-Místku se stal hostitelem výstavy, která představuje historii a vývoj kuchařských knih, které udávaly trendy doslova po staletí v gastronomii i v domácnosti. Nejzajímavějšími kousky jsou kuchařky z let 1872 a 1895.

Karel Drápal, spoluautor výstavy: "Máme tady potom zmínku o paní Magdaleně Dobromile Rettigové, která napsala tu slavnou kuchařku, podle které se dneska vaří. Takže tady máme takovou oblast těch nestarších kuchařek. Máme tady potom kuchařku od pana Radovského, což je asi jedna z prvních česky psaných kuchařek. A ta vyšla roku 1591. On byl i na dvoře Rudolfa II. a podobně."

Nechybí ani staré učebnice pro hotelové školy a učňovské obory kuchař, číšník.

Karel Drápal, spoluautor výstavy: "No a přecházíme plynule na jídelní lístky z těch sedmdesátých let. Tam máme tedy jeden stůl denních jídelních lístků. A potom tam máme jídelní lístky, co byly v hotelech a restauracích v 70. a 80. letech."

Většina receptů a kuchařských postupů se dodnes nezměnila. Některé recepty si už ale nepřipravíme.

Karel Drápal, spoluautor výstavy: "Těžko už se běžně připravují nějaké křepelky a podobně. Potom tam máme i nějaké pokrmy z bobra. Dneska už jsou to zvířátka, která jsou chráněná. Tak k některým těm surovinám už se těžko dostáváme. Ale třeba v tady té staré kuchařce, tak tam narážíme na to, že do toho pokrmu jsou použity lanýže, i některé suroviny, které považujeme dneska za nějaké moderní nebo trendy. Nebo i tam to najdeme. Takže i ty staré kuchařky dodneška nám mají co říct. A zajímavé je to v tom smyslu, že se tam dozvíme, jak třeba ty potraviny uchovávat, což tehdy bez ledniček bylo určitě složité."

Vše pochází ze soukromých sbírek právě dvou významných členů Asociace kuchařů a cukrářů. A kromě historických rarit se najdou i zajímavé kuriozity.

Pavel Slavík, spoluautor výstavy: "Já jsem tady dodal třeba tu kuchařku, potom nápojový lístek, kde je zajímavá nabídka pro lidi nad 70 let. Že mohou jít na alkohol zdarma, ale v doprovodu obou rodičů."
Jana Kohutová, spolek Katolický lidový dům Frýdek-Místek: "Oslovil nás Pavel Slavík, který je zároveň členem lidového domu s myšlenkou této výstavy. Protože sám vlastní moc pěkných knih a jídelních lístků. A spolu s asociací, které je také členem, mají tam pěkné kousky. Takže myšlenka se nám velmi líbila, tam, pojďme do toho. Oslovíme veřejnost a má to úspěch, protože se to lidem líbí."

Ve Frýdku-Místku jde o první výstavu toho druhu, která byla naplánována od 9. do 20. října. A kromě veřejnosti ji navštěvovaly i školy z oboru. V Lidovém domě by ji určitě rádi opět zopakovali.

Nahlásit chybu


K tématu

Bývalá záložna ve F-M ožila akcí Art of život, město z ní chce časem udělat galerii

4. května 2023 14:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Bývalou záložnu ve Frýdku-Míli zaplnili prodejci a umělci. Město propůjčilo historickou budovu prezentaci moderního umění a specifickému marketu. Třídenní akce Art of Život byla pro budoucí městskou galerii jednou z největších dosavadních akcí. Mezi návštěvníky sklidila velký úspěch.

Historické slavnosti ve Frýdku-Místku lákají na setkání českého krále s polským knížetem

10. srpna 2023 14:37 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

I letos zažije Frýdek-Místek Historické slavnosti, které představí důležitou událost našich dějin. Návštěvníci si opět vychutnají prázdninovou romantiku rytířů, králů i kejklířů. Tématem letošních slavností je Setkání českého krále Přemysla Otakara II. A opolského knížete Vladislava.

FM City Fest 2024 bude ve větším areálu. Mirai chce přivézt i světové hvězdy

23. října 2023 16:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Jeden z nejoblíbenějších hudebních festivalů v kraji, frýdecko-místecký FM City Fest, oznámil velkou novinku. Na šestý ročník ho čeká přesun do většího areálu. Díky tomu ho zřejmě čeká zápis ho historie města. Organizátoři totiž chtějí přivézt do města světovou hudbu.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Žáci ekoškoly v Janovicích se zapojili do úklidu obce

Do jarní úklidové akce ke Dni Země se v Janovicích zapojili také místní školáci. V areálu školy měli tematickou výuku, postarali se o zahradu a uklidili i část obce od nepořádku.

Děti společně s Divočáky otevřely cestou pohádkovým lesem ondřejnické studánky

Několik stovek dětí se společně s rodiči vypravilo z Frýdlantu nad Ostravicí k horské chatě Ondřejník. Za pomoci pohádkových postav po trase otvíraly ondřejnické studánky.

Registrací do ADRA běhu podpoříte dobrovolnictví. První běh bude ve Frýdku-Místku

Kolektivní běh nebo chůze po vytyčené trati u Faunparku, případně jen registrace s finančním příspěvkem. I tak můžete podpořit dobrovolnictví, které v Česku letos oslaví 20 let od založení prvního dobrovolnického centra. To bylo vzniklo právě ve Frýdku-Místku.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Kuchaři vystavují ve Frýdku-Místku historické knihy s recepty i jídelní lístky
Vydáno 19. října 2023 11:14, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Kuchařské knihy z dob minulých po současnost. A retro jídelní lístky. To je název unikátní výstavy, kterou připravili v Lidovém domě ve Frýdku-Místku ve spolupráci se členy Asociace kuchařů a cukrářů.

Lidový dům ve Frýdku-Místku se stal hostitelem výstavy, která představuje historii a vývoj kuchařských knih, které udávaly trendy doslova po staletí v gastronomii i v domácnosti. Nejzajímavějšími kousky jsou kuchařky z let 1872 a 1895.

Karel Drápal, spoluautor výstavy: "Máme tady potom zmínku o paní Magdaleně Dobromile Rettigové, která napsala tu slavnou kuchařku, podle které se dneska vaří. Takže tady máme takovou oblast těch nestarších kuchařek. Máme tady potom kuchařku od pana Radovského, což je asi jedna z prvních česky psaných kuchařek. A ta vyšla roku 1591. On byl i na dvoře Rudolfa II. a podobně."

Nechybí ani staré učebnice pro hotelové školy a učňovské obory kuchař, číšník.

Karel Drápal, spoluautor výstavy: "No a přecházíme plynule na jídelní lístky z těch sedmdesátých let. Tam máme tedy jeden stůl denních jídelních lístků. A potom tam máme jídelní lístky, co byly v hotelech a restauracích v 70. a 80. letech."

Většina receptů a kuchařských postupů se dodnes nezměnila. Některé recepty si už ale nepřipravíme.

Karel Drápal, spoluautor výstavy: "Těžko už se běžně připravují nějaké křepelky a podobně. Potom tam máme i nějaké pokrmy z bobra. Dneska už jsou to zvířátka, která jsou chráněná. Tak k některým těm surovinám už se těžko dostáváme. Ale třeba v tady té staré kuchařce, tak tam narážíme na to, že do toho pokrmu jsou použity lanýže, i některé suroviny, které považujeme dneska za nějaké moderní nebo trendy. Nebo i tam to najdeme. Takže i ty staré kuchařky dodneška nám mají co říct. A zajímavé je to v tom smyslu, že se tam dozvíme, jak třeba ty potraviny uchovávat, což tehdy bez ledniček bylo určitě složité."

Vše pochází ze soukromých sbírek právě dvou významných členů Asociace kuchařů a cukrářů. A kromě historických rarit se najdou i zajímavé kuriozity.

Pavel Slavík, spoluautor výstavy: "Já jsem tady dodal třeba tu kuchařku, potom nápojový lístek, kde je zajímavá nabídka pro lidi nad 70 let. Že mohou jít na alkohol zdarma, ale v doprovodu obou rodičů."
Jana Kohutová, spolek Katolický lidový dům Frýdek-Místek: "Oslovil nás Pavel Slavík, který je zároveň členem lidového domu s myšlenkou této výstavy. Protože sám vlastní moc pěkných knih a jídelních lístků. A spolu s asociací, které je také členem, mají tam pěkné kousky. Takže myšlenka se nám velmi líbila, tam, pojďme do toho. Oslovíme veřejnost a má to úspěch, protože se to lidem líbí."

Ve Frýdku-Místku jde o první výstavu toho druhu, která byla naplánována od 9. do 20. října. A kromě veřejnosti ji navštěvovaly i školy z oboru. V Lidovém domě by ji určitě rádi opět zopakovali.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000039686/kuchari-vystavuji-ve-frydkumistku-historicke-knihy-s-recepty-i-jidelni-listky