Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Modernizovaná zastávka na starém autobusovém stanovišti ve Frýdku-Místku je hotová

Frýdek-Místek |

Staré autobusové stanoviště v centru Frýdku-Místku prošlo modernizací. Stará nevzhledná konstrukce se zmenšila a dostala moderní podobu. Instalován byl také unikátní autobusový záliv z prefabrikovaného betonu. Práce trvaly přes tři měsíce a vyšly na zhruba 4 miliony korun.

Ocelová konstrukce autobusové zastávky Politických obětí ve Frýdku-Místku prošla významnou modernizací.

Vladimír Macura, předseda představenstva TS F-M: "Je to původně zastávka z osmdesátých let, která byla třikrát větší. To znamená, dvě třetiny jsme zkrátili. Samozřejmě se zachoval ten celkový design. S tím, že místo původní nějaké výdřevy, jsou tam nově skla."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Zastávka je hotová podle našich představ. Myslím si, že to místo se úplně proměnilo. Je z toho úplně jiný pocit. Máme hodně pozitivních reakcí. Takže kvitujeme, že se to lidem líbí. Ty negativní reakce se zaměřují na to, že ta zastávka je málo chráněná proti nepřízni počasí. Já jenom řeknu, že tvarově je úplně stejná, je to repase. Došlo ke zkrácení celého zastřešení a myslím si, že to plní tu funkci, kterou má. Čekárny, které jsou úplně celé zakryté, z bezpečnostních důvodů nepreferujeme. A jde opravdu o krátkodobé stání. To znamená, že občan přijde, a je to na odjezd autobusu. Není to čekárna v pravém slova smyslu, jako jsou na autobusových nádražích."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Naším cílem je ve veřejném prostoru dělat i drobné úpravy. Protože na detailu záleží. A detail tvoří celek. A jednou z těchto drobností a detailů je úprava torza po bývalém autobusovém stanovišti. Myslím si, že se povedla ve všech ohledech. Je vzdušná, kryje i nástup do autobusu, je nově osvětlená. Je tam zastínění proti větru a dešti z toho parku, které je prosklené. Takže je to takové čisté a krásné řešení."
Anketa: 1.) "Perfektní, perfektní, moc se mi to tady líbí." – Co nejvíc se vám líbí? – "Že si tady mohu sednout, je tady hodně místa. Včera jsem byla na druhé straně a tam to bylo úplně plné."
Anketa: 2.) "Je to tady perfektní. Tak jenom, aby to bylo furt tak udržované, aby lidé byli čistotní, aby tady nedělali bordel."
Anketa: 3.) "No je to hezké." – Co se vám na tom konkrétně líbí? – "Je i ta střecha delší. Nebude tady pršet asi."

V délce třiceti metrů byla také opravena příjezdová plocha pro autobusy.

Vladimír Macura, předseda představenstva TS F-M: "My jsme tady poprvé na území Frýdku-Místku použili úplně novou technologii. Koupili jsme prefabrikáty továrně vyrobené, které jsme tady instalovali. Slibujeme si od toho, že ta životnost a kvalita bude podstatně vyšší než ta klasická betonáž na místě. Součástí té zastávky bude i světelná informační tabule. My jako technické služby jsme pro město dělali jenom technickou přípravu. Ocelový rámek s přívodem elektřiny. Ale tu tabuli jako takovou bude instalovat ČSAD."

Práce trvaly necelé tři měsíce a vyšly na zhruba 4 miliony korun. Což bylo dokonce o více než milion korun levnější, než kdyby se rekonstruovala celá zastávka v původním rozsahu.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Je to další střípek do řešení té dopravní situace ve městě, protože tady v rámci Místku byla tři místa, kde se nasedalo. A lidé se ptají, kde je autobusové stanoviště. Dnes již víme, že autobusové stanoviště vedle soudu je v území nikoho. A bylo to nesprávné rozhodnutí. A našim cílem je udělat jeden dopravní uzel ve Frýdku, který bude u nádraží, kde vznikne dopravní terminál, kde se budou centralizovat autobusy a vlaky. A ve Frýdku to autobusové stanoviště plní zastávky u Polikliniky a na Anenské a Ostravské, kde jsou ty hlavní tahy. A toto bude doplňková zastávka, která bude obsluhovat potom centrum. Tady Národní dům, knihovnu, Kino Vlast a tyto přilehlé prostory, pokud by někdo chtěl využít dopravu."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Dojde i k propojení na Slezskou a na další oblasti, které se dnes musí komplikovaně přecházet k tomu novému autobusovému nádraží. Což chceme tím změnit a definitivně dát nový obraz a podobu těm nádražím, které tady ve městě jsou."

Současné Autobusové nádraží Frýdek-Místek pak bude zřejmě časem zrušeno. To se ale rozhodne pravděpodobně ještě v horizontu následujících let.

Nahlásit chybu


K tématu

Ve Frýdeckém lese se buduje nová zastávka MHD, kvůli bezpečnosti cestujících

Frýdek-Místek buduje úplně novou autobusovou zastávku ve Frýdeckém lese na Panských Nových Dvorech. Její zřízení požadovali tamní občané, protože v místě je velký provoz a pohybují se tam děti při cestě do školy a zpět. Práce probíhají bez přerušení provozu frekventované cesty a potrvají tři měsíce.

Autobusový záliv naproti Ještěra ve Frýdku-Místku prochází opravou

7. srpna 2023 13:04 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Vyježděné koleje od autobusů a celkově špatný technický stav. To byl důvod, proč Frýdek-Místek přistoupil k opravě autobusového zálivu ve Frýdlantské ulici. Nový povrch je betonový a práce jsou ve druhé polovině. Oprava zastávky vyjde na 770 tisíc korun.

Začala modernizace starého autobusového stanoviště ve Frýdku-Místku

4. září 2023 14:40 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Bývalé autobusové stanoviště ve Frýdku-Místku dostane novou podobu. Práce začaly na konci srpna a jsou spojeny s krátkou uzavírkou cesty před zastávkou. Po rekonstrukci se stanoviště zmenší a dostane novou moderní podobu.


Přestavba ostravských jatek se dostal do pětice finalistů soutěže za architekturu

Dnes 17:50 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Budova městských jatek v centru Ostravy z 19. století, která se po letech chátrání nakonec díky městu dočkala rekonstrukce, se umístila v první pětici finalistů prestižní soutěže Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe.

Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Modernizovaná zastávka na starém autobusovém stanovišti ve Frýdku-Místku je hotová
Vydáno 23. listopadu 2023 12:29, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Staré autobusové stanoviště v centru Frýdku-Místku prošlo modernizací. Stará nevzhledná konstrukce se zmenšila a dostala moderní podobu. Instalován byl také unikátní autobusový záliv z prefabrikovaného betonu. Práce trvaly přes tři měsíce a vyšly na zhruba 4 miliony korun.

Ocelová konstrukce autobusové zastávky Politických obětí ve Frýdku-Místku prošla významnou modernizací.

Vladimír Macura, předseda představenstva TS F-M: "Je to původně zastávka z osmdesátých let, která byla třikrát větší. To znamená, dvě třetiny jsme zkrátili. Samozřejmě se zachoval ten celkový design. S tím, že místo původní nějaké výdřevy, jsou tam nově skla."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Zastávka je hotová podle našich představ. Myslím si, že to místo se úplně proměnilo. Je z toho úplně jiný pocit. Máme hodně pozitivních reakcí. Takže kvitujeme, že se to lidem líbí. Ty negativní reakce se zaměřují na to, že ta zastávka je málo chráněná proti nepřízni počasí. Já jenom řeknu, že tvarově je úplně stejná, je to repase. Došlo ke zkrácení celého zastřešení a myslím si, že to plní tu funkci, kterou má. Čekárny, které jsou úplně celé zakryté, z bezpečnostních důvodů nepreferujeme. A jde opravdu o krátkodobé stání. To znamená, že občan přijde, a je to na odjezd autobusu. Není to čekárna v pravém slova smyslu, jako jsou na autobusových nádražích."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Naším cílem je ve veřejném prostoru dělat i drobné úpravy. Protože na detailu záleží. A detail tvoří celek. A jednou z těchto drobností a detailů je úprava torza po bývalém autobusovém stanovišti. Myslím si, že se povedla ve všech ohledech. Je vzdušná, kryje i nástup do autobusu, je nově osvětlená. Je tam zastínění proti větru a dešti z toho parku, které je prosklené. Takže je to takové čisté a krásné řešení."
Anketa: 1.) "Perfektní, perfektní, moc se mi to tady líbí." – Co nejvíc se vám líbí? – "Že si tady mohu sednout, je tady hodně místa. Včera jsem byla na druhé straně a tam to bylo úplně plné."
Anketa: 2.) "Je to tady perfektní. Tak jenom, aby to bylo furt tak udržované, aby lidé byli čistotní, aby tady nedělali bordel."
Anketa: 3.) "No je to hezké." – Co se vám na tom konkrétně líbí? – "Je i ta střecha delší. Nebude tady pršet asi."

V délce třiceti metrů byla také opravena příjezdová plocha pro autobusy.

Vladimír Macura, předseda představenstva TS F-M: "My jsme tady poprvé na území Frýdku-Místku použili úplně novou technologii. Koupili jsme prefabrikáty továrně vyrobené, které jsme tady instalovali. Slibujeme si od toho, že ta životnost a kvalita bude podstatně vyšší než ta klasická betonáž na místě. Součástí té zastávky bude i světelná informační tabule. My jako technické služby jsme pro město dělali jenom technickou přípravu. Ocelový rámek s přívodem elektřiny. Ale tu tabuli jako takovou bude instalovat ČSAD."

Práce trvaly necelé tři měsíce a vyšly na zhruba 4 miliony korun. Což bylo dokonce o více než milion korun levnější, než kdyby se rekonstruovala celá zastávka v původním rozsahu.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Je to další střípek do řešení té dopravní situace ve městě, protože tady v rámci Místku byla tři místa, kde se nasedalo. A lidé se ptají, kde je autobusové stanoviště. Dnes již víme, že autobusové stanoviště vedle soudu je v území nikoho. A bylo to nesprávné rozhodnutí. A našim cílem je udělat jeden dopravní uzel ve Frýdku, který bude u nádraží, kde vznikne dopravní terminál, kde se budou centralizovat autobusy a vlaky. A ve Frýdku to autobusové stanoviště plní zastávky u Polikliniky a na Anenské a Ostravské, kde jsou ty hlavní tahy. A toto bude doplňková zastávka, která bude obsluhovat potom centrum. Tady Národní dům, knihovnu, Kino Vlast a tyto přilehlé prostory, pokud by někdo chtěl využít dopravu."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Dojde i k propojení na Slezskou a na další oblasti, které se dnes musí komplikovaně přecházet k tomu novému autobusovému nádraží. Což chceme tím změnit a definitivně dát nový obraz a podobu těm nádražím, které tady ve městě jsou."

Současné Autobusové nádraží Frýdek-Místek pak bude zřejmě časem zrušeno. To se ale rozhodne pravděpodobně ještě v horizontu následujících let.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000040249/modernizovana-zastavka-na-starem-autobusovem-stanovisti-ve-frydkumistku-je-hotova