Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Festival dětských pěveckých sborů ve Frýdku-Místku naladil na vánoční atmosféru

Frýdek-Místek |

Festival dětských pěveckých sborů opět rozezněl Lidový dům ve Frýdku-Místku. Letos na něm mezi sebou poměřilo hlasivky 8 sborů. Většina ladila hlavně vánoční písně, ale nebyla to podmínka. Organizátoři se díky této akci snaží dál udržet v dětech zájem o zpívání ve sboru.

Na 250 sboristů se letos sjelo na 19. ročník Festivalu dětských pěveckých sborů do Frýdku-Místku.

Hana Olková, vedoucí festivalu a pěveckého sboru Smetana F-M: "V podstatě je to regionální přehlídka, kterou podporuje město Frýdek-Místek. A kromě místních sborů tady máme frýdecko-místecký sbor ze základní umělecké školy, sbor Písnička. A Ze 4. základní školy také sbor. Pak jsou tady z širokého okolí, z Havířova, sbor Rozmarýnek, Čtyřlístek z Ostravy-Hrabůvky, z Bystřice nad Olší jsou, takže z širokého okolí."

Letos byla účast menší než v loňském roce. Sbory totiž mají velké množství vánočních vystoupení. Festival ale není zaměřen jen na Vánoce.

Markéta Šímová, vedoucí sboru Písnička, Základní umělecká škola Frýdek-Místek: "My jsme sbor Písnička ze Základní umělecké školy ve Frýdku-Místku. A dneska jsme si připravili Sněhový kánon, pak jsme tam měli tři koledy. Dvě z nich jsme hráli s cimbálovou muzikou a jednu s flétnou. A jako poslední číslo jsme zpívali anglickou kolegu Somewhere in my memory, kterou možná znáte z filmu Sám doma."
Zuzana Lasotová, Štývarův dětský sbor DDM Třinec: "My jsme Štývarův dětský sbor z Třince. Přijeli jsme s takovým různorodým programem. Ten obsahoval lidovou píseň, spirituál, veselou píseň Přemysla Kočího a na závěr jsme to ukončili písní Václava Štývara, což je náš dlouholetý sbormistr. Takže jeho tvorbě se věnujeme stále."

Co říkáte na tuto soutěž a všeobecně na tento typ soutěží?

Zuzana Lasotová, Štývarův dětský sbor DDM Třinec: "Já myslím, že je to moc fajn, že v našem regionu něco takového probíhá a že se sbory z blízkého okolí mohou setkávat. Vzájemně se poslouchat a sdílet své zkušenosti."
Markéta Šímová, vedoucí sboru Písnička, Základní umělecká škola Frýdek-Místek: "Já vedu sbor od loňského roku a pro mě je to druhá soutěž teprve, ale sbor Písnička už funguje na naší umělecké škole pár let, takže tam se na soutěže jezdí. Je to důležité proto, že jednak děti si stmelí kolektiv. A hlavně slyší i tu konkurenci. A slyší, jak ostatní zpívají o motivuje je to."
Hana Olková, vedoucí festivalu a pěveckého sboru Smetana F-M: "Cílem je těm dětem ukázat, že být sboristou přináší radost, je to společná práce, je to kolektiv, jsou to přátelé. A to může vydržet až do dospělého věku."

Sbory hodnotila odborná porota složená z pedagogů i sbormistrů. A soutěžilo se ve třech kategoriích.

Hana Olková, vedoucí festivalu a pěveckého sboru Smetana F-M: "Vedle interpretačních kritérií, intonace, rytmus, rozsah, kvalita hlasového projevu. Je tam třeba zařazen pohyb a jak je to doprovázeno třeba i zobcovým flétnovým souborem nebo dalšími nástroji."

První místa si nakonec odnesly sbory z Havířova, Bystřice nad Olší a domácí ze Základní umělecké školy Frýdek-Místek.

Nahlásit chybu


K tématu

FM City Fest 2024 bude ve větším areálu. Mirai chce přivézt i světové hvězdy

23. října 2023 16:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Jeden z nejoblíbenějších hudebních festivalů v kraji, frýdecko-místecký FM City Fest, oznámil velkou novinku. Na šestý ročník ho čeká přesun do většího areálu. Díky tomu ho zřejmě čeká zápis ho historie města. Organizátoři totiž chtějí přivézt do města světovou hudbu.

Festival Barrák music hrad zahájil i ukončí letní prázdniny na Slezskoostravském hradě

11. července 2023 15:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezskoostravský hrad ožívá v průběhu léta multižánrovým hudebním projektem Barrák music hrad. Ten nabídl na začátek prázdnin sérii koncertů různých hudebních žánrů. A stejně tak připravil další část koncertů i na konec prázdnin.

Moravskoslezský kraj zve na festival Colours of Ostrava. I letos přispěje do programu

2. července 2023 10:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos Moravskoslezský kraj významně podpořil multižánrový hudební festival Colours of Ostrava. Kromě koncertů, diskuzí, workshopů nebo divadla zveme festivalové hosty i na program, který si pro ně připravil Moravskoslezský kraj. Stánek kraje bude letos ve stylu recyklace a upcyklace, návštěvníky čekají soutěže i tvořivé dílny. V Gongu bude výstava o transformaci regionu, v rámci Meltingpotu kraj představí svou vodíkovou vizi.


Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Festival dětských pěveckých sborů ve Frýdku-Místku naladil na vánoční atmosféru
Vydáno 11. prosince 2023 14:16, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Festival dětských pěveckých sborů opět rozezněl Lidový dům ve Frýdku-Místku. Letos na něm mezi sebou poměřilo hlasivky 8 sborů. Většina ladila hlavně vánoční písně, ale nebyla to podmínka. Organizátoři se díky této akci snaží dál udržet v dětech zájem o zpívání ve sboru.

Na 250 sboristů se letos sjelo na 19. ročník Festivalu dětských pěveckých sborů do Frýdku-Místku.

Hana Olková, vedoucí festivalu a pěveckého sboru Smetana F-M: "V podstatě je to regionální přehlídka, kterou podporuje město Frýdek-Místek. A kromě místních sborů tady máme frýdecko-místecký sbor ze základní umělecké školy, sbor Písnička. A Ze 4. základní školy také sbor. Pak jsou tady z širokého okolí, z Havířova, sbor Rozmarýnek, Čtyřlístek z Ostravy-Hrabůvky, z Bystřice nad Olší jsou, takže z širokého okolí."

Letos byla účast menší než v loňském roce. Sbory totiž mají velké množství vánočních vystoupení. Festival ale není zaměřen jen na Vánoce.

Markéta Šímová, vedoucí sboru Písnička, Základní umělecká škola Frýdek-Místek: "My jsme sbor Písnička ze Základní umělecké školy ve Frýdku-Místku. A dneska jsme si připravili Sněhový kánon, pak jsme tam měli tři koledy. Dvě z nich jsme hráli s cimbálovou muzikou a jednu s flétnou. A jako poslední číslo jsme zpívali anglickou kolegu Somewhere in my memory, kterou možná znáte z filmu Sám doma."
Zuzana Lasotová, Štývarův dětský sbor DDM Třinec: "My jsme Štývarův dětský sbor z Třince. Přijeli jsme s takovým různorodým programem. Ten obsahoval lidovou píseň, spirituál, veselou píseň Přemysla Kočího a na závěr jsme to ukončili písní Václava Štývara, což je náš dlouholetý sbormistr. Takže jeho tvorbě se věnujeme stále."

Co říkáte na tuto soutěž a všeobecně na tento typ soutěží?

Zuzana Lasotová, Štývarův dětský sbor DDM Třinec: "Já myslím, že je to moc fajn, že v našem regionu něco takového probíhá a že se sbory z blízkého okolí mohou setkávat. Vzájemně se poslouchat a sdílet své zkušenosti."
Markéta Šímová, vedoucí sboru Písnička, Základní umělecká škola Frýdek-Místek: "Já vedu sbor od loňského roku a pro mě je to druhá soutěž teprve, ale sbor Písnička už funguje na naší umělecké škole pár let, takže tam se na soutěže jezdí. Je to důležité proto, že jednak děti si stmelí kolektiv. A hlavně slyší i tu konkurenci. A slyší, jak ostatní zpívají o motivuje je to."
Hana Olková, vedoucí festivalu a pěveckého sboru Smetana F-M: "Cílem je těm dětem ukázat, že být sboristou přináší radost, je to společná práce, je to kolektiv, jsou to přátelé. A to může vydržet až do dospělého věku."

Sbory hodnotila odborná porota složená z pedagogů i sbormistrů. A soutěžilo se ve třech kategoriích.

Hana Olková, vedoucí festivalu a pěveckého sboru Smetana F-M: "Vedle interpretačních kritérií, intonace, rytmus, rozsah, kvalita hlasového projevu. Je tam třeba zařazen pohyb a jak je to doprovázeno třeba i zobcovým flétnovým souborem nebo dalšími nástroji."

První místa si nakonec odnesly sbory z Havířova, Bystřice nad Olší a domácí ze Základní umělecké školy Frýdek-Místek.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000040541/festival-detskych-peveckych-sboru-ve-frydkumistku-naladil-na-vanocni-atmosferu