Náměstí Svobody ve Frýdku-Místku ovládlo opět po roce velké masopustní veselí. Program odstartoval tradiční průvod všemožných masek.
Marek Tichý, velitel průvodu a šéf masopustu: "Nesmí chybět kejklíři, komedianti, pohádky, muzika, průvody masek a masopustních masek po rynku. Zkrátka tradice jsou tradice a lidé na ně přijdou." - Přijeli jste letos s něčím novým? - "Je tady spousty nového. Každý rok se snažíme dávat nové představení. Nové postavy, nové masky do průvodu. Ale letos jsme pozvali naše kamarády z druhé strany Beskyd. Trumpetáše, Štefánikovce."
Návštěvníci si oblíbili vyprávění řezníka Krkovičky, který provádí tradiční zabijačkou.
Jaroslav Nitka, řezník Krkovička: "Hlavními výrobky, které dnes předvedeme, je výroba postupem tradičním, kořením a tak dále. Výroba jitrnic, jelit a tlačenky. Před malou chvilkou jsme před lidmi bourali prasátko. Tradičním způsobem za užití jednoho vyprošťovacího nože, sekery, páteřní trny. Kůže zvlášť na vaření, nejdříve hlavu. A tak dále, a tak dále. Tak, abychom mohli právě pro lidi a lidem připomenout tradici našich předků. Tak, jak jsme ji znali po desítky a stovky let dávno před námi."
Anketa: 1.) "Jsem od Čáslavi, protože tady bydlí blízko naše dcera, tak nás sem pozvala. Já pocházím ze zemědělské rodiny, kde byly zabijačky třikrát do roka. Takže líbí se mi to, je to pěkné. Byli jsme tady na Velikonoce i na jiné akce a je to super tady. Fakt se nám tady líbí."
Anketa: 2.) Jste tu poprvé nebo chodíte pravidelně? – "Poprvé, poprvé." – A co na to říkáte? – "Krásné to je." – Co se vám líbí nejvíc? – "Masky, určitě. A zabijačka. Takže super."
A jak už na oslavách masopustu bývá, nechybělo plno stánků s různými druhy jídla a pití.
Martin Šembera, Farmářský obchůdek Lutena: "My jsme Farmářský obchůdek Lutena, takže máme připravenou zabijačku. Jelítka, jitrnice, tlačenku, veškeré výrobky, klobásy, uzená masa." – Zájem je velký, vidíme. – "Je velký, my už tady jezdíme opakovaně, takže se klientela vrací."
Jakub Ševčík, pojízdná cafeterie Don Piaggio: "My jsme přijeli s naší tříkolkou Piaggio APE 50, která původně pochází z Itálie. A máme to předěláno na to, abychom mohli podávat čerstvě praženou kávu. Máme tady k tomu bar, takže děláme i míchané nápoje, míchané drinky, limonády. Máme i prosecco čepované. Ale tady toto děláme převážně přes léto. Plus máme doplněk ještě dezerty."
Masopust vždy trvá od Tří králů do Popeleční středy. Ta letos vychází na 15. února. Poté má začít 40 dní půstu, které skončí Velikonoční nedělí.