Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Masopustní jarmark s tradiční zabijačkou ovládl náměstí Svobody ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Masopustní průvod plný všemožných masek. Hudba, kejklíři, komedianti a plno stánků s dobrým jídlem i pitím. Ale hlavně ukázka porcování prasátka na výrobu jitrnic, jelit a dalšího masa. Takový byl další ročník Masopustního jarmarku ve Frýdku-Místku

Náměstí Svobody ve Frýdku-Místku ovládlo opět po roce velké masopustní veselí. Program odstartoval tradiční průvod všemožných masek.

Marek Tichý, velitel průvodu a šéf masopustu: "Nesmí chybět kejklíři, komedianti, pohádky, muzika, průvody masek a masopustních masek po rynku. Zkrátka tradice jsou tradice a lidé na ně přijdou." - Přijeli jste letos s něčím novým? - "Je tady spousty nového. Každý rok se snažíme dávat nové představení. Nové postavy, nové masky do průvodu. Ale letos jsme pozvali naše kamarády z druhé strany Beskyd. Trumpetáše, Štefánikovce."

Návštěvníci si oblíbili vyprávění řezníka Krkovičky, který provádí tradiční zabijačkou.

Jaroslav Nitka, řezník Krkovička: "Hlavními výrobky, které dnes předvedeme, je výroba postupem tradičním, kořením a tak dále. Výroba jitrnic, jelit a tlačenky. Před malou chvilkou jsme před lidmi bourali prasátko. Tradičním způsobem za užití jednoho vyprošťovacího nože, sekery, páteřní trny. Kůže zvlášť na vaření, nejdříve hlavu. A tak dále, a tak dále. Tak, abychom mohli právě pro lidi a lidem připomenout tradici našich předků. Tak, jak jsme ji znali po desítky a stovky let dávno před námi."
Anketa: 1.) "Jsem od Čáslavi, protože tady bydlí blízko naše dcera, tak nás sem pozvala. Já pocházím ze zemědělské rodiny, kde byly zabijačky třikrát do roka. Takže líbí se mi to, je to pěkné. Byli jsme tady na Velikonoce i na jiné akce a je to super tady. Fakt se nám tady líbí."
Anketa: 2.) Jste tu poprvé nebo chodíte pravidelně? – "Poprvé, poprvé." – A co na to říkáte? – "Krásné to je." – Co se vám líbí nejvíc? – "Masky, určitě. A zabijačka. Takže super."

A jak už na oslavách masopustu bývá, nechybělo plno stánků s různými druhy jídla a pití.

Martin Šembera, Farmářský obchůdek Lutena: "My jsme Farmářský obchůdek Lutena, takže máme připravenou zabijačku. Jelítka, jitrnice, tlačenku, veškeré výrobky, klobásy, uzená masa." – Zájem je velký, vidíme. – "Je velký, my už tady jezdíme opakovaně, takže se klientela vrací."
Jakub Ševčík, pojízdná cafeterie Don Piaggio: "My jsme přijeli s naší tříkolkou Piaggio APE 50, která původně pochází z Itálie. A máme to předěláno na to, abychom mohli podávat čerstvě praženou kávu. Máme tady k tomu bar, takže děláme i míchané nápoje, míchané drinky, limonády. Máme i prosecco čepované. Ale tady toto děláme převážně přes léto. Plus máme doplněk ještě dezerty."

Masopust vždy trvá od Tří králů do Popeleční středy. Ta letos vychází na 15. února. Poté má začít 40 dní půstu, které skončí Velikonoční nedělí.

Nahlásit chybu


K tématu

Masopustní jarmark ve Frýdku-Místku letos zve na bohatý program

Náměstí Svobody ve Frýdku-Místku ožije v sobotu 3. února Masopustním jarmarkem. Program pro malé i velké bude opět ve znamení několika masopustních průvodů s maskami. Řezník Krkovička ukáže a povypráví, jak se bourá prasátko. A nebudou chybět ani stánky s tradičními farmářskými a zabijačkovými produkty.

Ve Frýdku-Místku začala sezóna Beskydských farmářských trhů

11. května 2023 16:26 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Ve Frýdku-Místku začal další ročník Beskydských farmářských trhů. Město se letos s prodejci dohodlo na pořádání jedenácti trhů, které budou od jara až do podzimu ve vybrané čtvrteční dny. Zůstává také pravidlo, že lidé budou moci opět nakupovat až do odpoledne. Ale pouze do vyprodání zásob.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.


Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Dnes 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodiny zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Léta čekání končí. Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Dnes 14:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Děti společně s Divočáky otevřely cestou pohádkovým lesem ondřejnické studánky

Několik stovek dětí se společně s rodiči vypravilo z Frýdlantu nad Ostravicí k horské chatě Ondřejník. Za pomoci pohádkových postav po trase otvíraly ondřejnické studánky.

Registrací do ADRA běhu podpoříte dobrovolnictví. První běh bude ve Frýdku-Místku

Kolektivní běh nebo chůze po vytyčené trati u Faunparku, případně jen registrace s finančním příspěvkem. I tak můžete podpořit dobrovolnictví, které v Česku letos oslaví 20 let od založení prvního dobrovolnického centra. To bylo vzniklo právě ve Frýdku-Místku.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Den Země ve Frýdku-Místku učil o světě zvířat a jak chránit přírodu

Den plný her, soutěží, a hlavně zvířat a informací o ochraně přírody. Takové byly další velkolepé oslavy Dne Země ve Frýdku-Místku. Letošní ročník odpovídal hlavně na otázky, jak nám pomáhají zvířata a co pro ně můžeme udělat?

Masopustní jarmark s tradiční zabijačkou ovládl náměstí Svobody ve Frýdku-Místku
Vydáno 5. února 2024 11:49, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Masopustní průvod plný všemožných masek. Hudba, kejklíři, komedianti a plno stánků s dobrým jídlem i pitím. Ale hlavně ukázka porcování prasátka na výrobu jitrnic, jelit a dalšího masa. Takový byl další ročník Masopustního jarmarku ve Frýdku-Místku

Náměstí Svobody ve Frýdku-Místku ovládlo opět po roce velké masopustní veselí. Program odstartoval tradiční průvod všemožných masek.

Marek Tichý, velitel průvodu a šéf masopustu: "Nesmí chybět kejklíři, komedianti, pohádky, muzika, průvody masek a masopustních masek po rynku. Zkrátka tradice jsou tradice a lidé na ně přijdou." - Přijeli jste letos s něčím novým? - "Je tady spousty nového. Každý rok se snažíme dávat nové představení. Nové postavy, nové masky do průvodu. Ale letos jsme pozvali naše kamarády z druhé strany Beskyd. Trumpetáše, Štefánikovce."

Návštěvníci si oblíbili vyprávění řezníka Krkovičky, který provádí tradiční zabijačkou.

Jaroslav Nitka, řezník Krkovička: "Hlavními výrobky, které dnes předvedeme, je výroba postupem tradičním, kořením a tak dále. Výroba jitrnic, jelit a tlačenky. Před malou chvilkou jsme před lidmi bourali prasátko. Tradičním způsobem za užití jednoho vyprošťovacího nože, sekery, páteřní trny. Kůže zvlášť na vaření, nejdříve hlavu. A tak dále, a tak dále. Tak, abychom mohli právě pro lidi a lidem připomenout tradici našich předků. Tak, jak jsme ji znali po desítky a stovky let dávno před námi."
Anketa: 1.) "Jsem od Čáslavi, protože tady bydlí blízko naše dcera, tak nás sem pozvala. Já pocházím ze zemědělské rodiny, kde byly zabijačky třikrát do roka. Takže líbí se mi to, je to pěkné. Byli jsme tady na Velikonoce i na jiné akce a je to super tady. Fakt se nám tady líbí."
Anketa: 2.) Jste tu poprvé nebo chodíte pravidelně? – "Poprvé, poprvé." – A co na to říkáte? – "Krásné to je." – Co se vám líbí nejvíc? – "Masky, určitě. A zabijačka. Takže super."

A jak už na oslavách masopustu bývá, nechybělo plno stánků s různými druhy jídla a pití.

Martin Šembera, Farmářský obchůdek Lutena: "My jsme Farmářský obchůdek Lutena, takže máme připravenou zabijačku. Jelítka, jitrnice, tlačenku, veškeré výrobky, klobásy, uzená masa." – Zájem je velký, vidíme. – "Je velký, my už tady jezdíme opakovaně, takže se klientela vrací."
Jakub Ševčík, pojízdná cafeterie Don Piaggio: "My jsme přijeli s naší tříkolkou Piaggio APE 50, která původně pochází z Itálie. A máme to předěláno na to, abychom mohli podávat čerstvě praženou kávu. Máme tady k tomu bar, takže děláme i míchané nápoje, míchané drinky, limonády. Máme i prosecco čepované. Ale tady toto děláme převážně přes léto. Plus máme doplněk ještě dezerty."

Masopust vždy trvá od Tří králů do Popeleční středy. Ta letos vychází na 15. února. Poté má začít 40 dní půstu, které skončí Velikonoční nedělí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000041380/masopustni-jarmark-s-tradicni-zabijackou-ovladl-namesti-svobody-ve-frydkumistku