Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek chystá rekonstrukci vnitrobloků na sídlišti Riviéra

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek chystá rekonstrukci vnitrobloků na sídlišti Riviéra. Proměnou projdou hlavně stará a zničená asfaltová hřiště. Opraví se chodníky i mobiliář. Na jednom místě má také vzniknout nové parkoviště. Rekonstrukce se zatím naplánovaly na první čtyři vnitrobloky. Práce by měly začít příští rok.

Riviéra je největší a druhé nejstarší sídliště ve Frýdku-Místku. Vznikalo v 60. letech minulého století a většina ploch má dodnes původní podobu. Město už nyní připravuje jejich rekonstrukci.

Anketa: "Byla taková anketa, ale je to už asi čtyři roky, nemýlím-li se, takže o tom vím." – No a teď už konečně by se to mělo dostat na řadu, tak co na to říkáte? – "No myslím si, že ano. Akorát se mi nelíbí, když budou ty betonové, takové ty sedátka, my si tam sedáme rádi, tam se pohodlně sedí, že se to bude likvidovat, údajně." – Ale přece jenom je to už ve špatném stavu, takže to potřebuje. – "Opravit bych řekla nebo nové tam dát."
Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "Chceme pokračovat ve studiích, které tady byly zpracovány v předchozích obdobích. A to tím, že jsme vyčlenili místa, která potřebují tu změnu nejurgentněji. To znamená, jsou to tady ty velké asfaltové plochy, které jsou hodně devastované, které jsou hodně staré. Takže ty budou odstraněny, bude tady vytvořeno nějaké menší dětské hřiště."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je to zase takový dluh minulosti. Je jich hodně. Nevíme, co dřív. Snažíme se to postupně spravovat ta území. Teď už nám běží realizace prostoru před kulturním domem ve Frýdku. Teď jsme zase v Místku, abychom vyváženě opravovali obě části města."

Sídliště je velmi rozsáhlé a komplikované. Projektová dokumentace a stavební povolení se proto bude zpočátku týkat čtyř vnitrobloků.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Na třech jsme tady chtěli udělat nějaká kapesní dětská hřiště, plus mobiliář a tak dále, něco pro seniory a udělat tomu normální vzhled. To znamená chodníky, doplnit zeleň, stromy, keře a samozřejmě zázemí pro děti."
Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "Samozřejmě to bude doplněno lavičkami, mobiliářem, novým trasováním pěších komunikací a všechno by mělo být i podpořeno nějakými prvky zastínění a prvky, které budou v souladu s adaptační strategií města. To znamená zasakovací povrchy a zeleň."

Do jednoho z vnitrobloků chce město umístit nové parkoviště.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Ta konfigurace k tomu je vhodná. A chceme tam vybudovat parkování, které je tady potřeba. Lidé jsou docela, bych řekl, zoufalí, protože se objevují druhé a třetí auta v rodinách. To znamená, že pro ty už nejsou dimenzovaná parkoviště na těch sídlištích. To znamená, my to chceme řešit tím, že teď ještě vybereme vhodné plochy na to, abychom doplnili, co možná nejvíce parkovacích míst. Ale to bude dejme tomu po kusech. To znamená desítky. A pak se tomu chceme věnovat ještě v místě bývalého kina, kde tam chceme rozšířit to parkoviště s kapacitou až na 200 až 220 parkovacích míst."

Práce na revitalizaci sídliště by mohly začít příští rok. To je na Riviéře také naplánována výstavba nového volnočasového areálu na břehu Ostravice u Domova pro seniory.

Nahlásit chybu


K tématu

Ve Frýdku-Místku se připravuje revitalizace vnitrobloku pod farností Místek

18. května 2023 16:13 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek připravuje spolu s farností Místek přeměnu dvoru mezi Antonínovým náměstím a Poliklinikou. Farnost chce na své části postavit nový společenský sál a město chce prostor zase upravit do nové podoby s místem vhodným pro relaxaci. Místo už po první úpravě prohlédlo.

Ostrava revitalizuje za 23 milionů park za poliklinikou v Hrabůvce

18. září 2023 15:06 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Významná proměna čeká další parkovou plochu v Ostravě-Hrabůvce. Už v příštím roce budou moci lidé příjemně trávit čas ve zbrusu novém prostředí parku za poliklinikou, který získá zcela odlišnou podobu. Revitalizace vyjde na 23 milionů korun bez DPH.

Věžový dům v Anenské ve Frýdku-Místku má za sebou náročnou revitalizaci

26. června 2023 12:38 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Skončila další náročná revitalizace šestnáctipatrového domu v Anenské ulici ve Frýdku-Místku. Dům prošel zateplením, výměnou oken a také dostal nové balkony. Práce se kvůli komplikacím výrazně protáhly a vyšly na 30 milionů korun.


Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

Včera 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Ostravská jatka jsou mezi nejlepšími stavbami Evropy. Vedení města úspěch potěšil

Ostrava má oficiálně jednu z nejzajímavějších staveb v celé Evropě. V prestižní ceně Evropské unie za současnou architekturu se zrekonstruovaná městská jatka umístila mezi pěticí finalistů. Autorem nové podoby stavby je polský architekt Robert Konieczny.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

Muzeum Beskyd uspořádalo prohlídku s názvem Zmizelý duch starých frýdeckých hospod po desítkách bývalých podniků

Teď vás zveme na krátkou procházku po Frýdku Místku. Jedná se o další ze série komentovaných prohlídek Frýdku i Místku. Společně s historikem Muzea Beskyd a průvodcem si účastníci mohli připomenout zašlou slávu Fýdeckých hospod, restaurací i domů které už dnes mají jiné využití, nebo ani neexistují.

V lázeňském parku v Čeladné sedí Eva s předtuchou osudu

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl předního českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku před Léčebným domem Dr. Storch v Rehabilitačním centru Čeladná.

Den Země ve Frýdku-Místku učil o světě zvířat a jak chránit přírodu

Den plný her, soutěží, a hlavně zvířat a informací o ochraně přírody. Takové byly další velkolepé oslavy Dne Země ve Frýdku-Místku. Letošní ročník odpovídal hlavně na otázky, jak nám pomáhají zvířata a co pro ně můžeme udělat?

Frýdek-Místek je druhým nejlepším městem pro život v Moravskoslezském kraji

Frýdek-Místek je druhým nejlepším místem k životu v Moravskoslezském kraji. Za rok 2023 ho ocenila společnost Obce v datech, která pravidelně sleduje kvalitu života v obcích napříč celou zemí.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

27. dubna 2024 9:41 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Frýdek-Místek chystá rekonstrukci vnitrobloků na sídlišti Riviéra
Vydáno 8. dubna 2024 11:58, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek chystá rekonstrukci vnitrobloků na sídlišti Riviéra. Proměnou projdou hlavně stará a zničená asfaltová hřiště. Opraví se chodníky i mobiliář. Na jednom místě má také vzniknout nové parkoviště. Rekonstrukce se zatím naplánovaly na první čtyři vnitrobloky. Práce by měly začít příští rok.

Riviéra je největší a druhé nejstarší sídliště ve Frýdku-Místku. Vznikalo v 60. letech minulého století a většina ploch má dodnes původní podobu. Město už nyní připravuje jejich rekonstrukci.

Anketa: "Byla taková anketa, ale je to už asi čtyři roky, nemýlím-li se, takže o tom vím." – No a teď už konečně by se to mělo dostat na řadu, tak co na to říkáte? – "No myslím si, že ano. Akorát se mi nelíbí, když budou ty betonové, takové ty sedátka, my si tam sedáme rádi, tam se pohodlně sedí, že se to bude likvidovat, údajně." – Ale přece jenom je to už ve špatném stavu, takže to potřebuje. – "Opravit bych řekla nebo nové tam dát."
Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "Chceme pokračovat ve studiích, které tady byly zpracovány v předchozích obdobích. A to tím, že jsme vyčlenili místa, která potřebují tu změnu nejurgentněji. To znamená, jsou to tady ty velké asfaltové plochy, které jsou hodně devastované, které jsou hodně staré. Takže ty budou odstraněny, bude tady vytvořeno nějaké menší dětské hřiště."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je to zase takový dluh minulosti. Je jich hodně. Nevíme, co dřív. Snažíme se to postupně spravovat ta území. Teď už nám běží realizace prostoru před kulturním domem ve Frýdku. Teď jsme zase v Místku, abychom vyváženě opravovali obě části města."

Sídliště je velmi rozsáhlé a komplikované. Projektová dokumentace a stavební povolení se proto bude zpočátku týkat čtyř vnitrobloků.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Na třech jsme tady chtěli udělat nějaká kapesní dětská hřiště, plus mobiliář a tak dále, něco pro seniory a udělat tomu normální vzhled. To znamená chodníky, doplnit zeleň, stromy, keře a samozřejmě zázemí pro děti."
Lucie Šidlová, hlavní architekta Frýdku-Místku: "Samozřejmě to bude doplněno lavičkami, mobiliářem, novým trasováním pěších komunikací a všechno by mělo být i podpořeno nějakými prvky zastínění a prvky, které budou v souladu s adaptační strategií města. To znamená zasakovací povrchy a zeleň."

Do jednoho z vnitrobloků chce město umístit nové parkoviště.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Ta konfigurace k tomu je vhodná. A chceme tam vybudovat parkování, které je tady potřeba. Lidé jsou docela, bych řekl, zoufalí, protože se objevují druhé a třetí auta v rodinách. To znamená, že pro ty už nejsou dimenzovaná parkoviště na těch sídlištích. To znamená, my to chceme řešit tím, že teď ještě vybereme vhodné plochy na to, abychom doplnili, co možná nejvíce parkovacích míst. Ale to bude dejme tomu po kusech. To znamená desítky. A pak se tomu chceme věnovat ještě v místě bývalého kina, kde tam chceme rozšířit to parkoviště s kapacitou až na 200 až 220 parkovacích míst."

Práce na revitalizaci sídliště by mohly začít příští rok. To je na Riviéře také naplánována výstavba nového volnočasového areálu na břehu Ostravice u Domova pro seniory.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042467/frydekmistek-chysta-rekonstrukci-vnitrobloku-na-sidlisti-riviera