Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Bazén na Střední škole řemesel Frýdek-Místek potřebuje rekonstrukci

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice o jeho záchraně jedná s Moravskoslezským krajem. Záměrem města je sportoviště zachovat a také prodloužit nádrž na původní délku, aby se v bazénu mohly konat plavecké závody.

Bazén na Střední škole řemesel Frýdek-Místek oslaví příští rok 60. narozeniny. Již několik let se potýká s řadou problémů a pravděpodobně je tak na hraně své životnosti.

Petr Solich, ředitel Střední školy řemesel Frýdek-Místek: "Ta situace je taková, že ten bazén je postavený v roce 1965, čeká nás podle mě během dvou let celková rekonstrukce. Čili by se jednalo o výměnu střechy, vany nerez a zázemí pro sportovce, včetně tribuny a kanceláří pro kouče, plus rozhodčí."

V jakém stavu to teď je? Co vás nejvíce trápí?

Petr Solich, ředitel Střední školy řemesel Frýdek-Místek: "Je to v takovém stavu, že ta vana řadu let tekla, je to teď zaplátováno, to znamená, že neteče a provádí se v současné době sonda střechy, zda bude nová nebo ne. Ale vypadá to na celkovou rekonstrukci. Výsledek budeme vědět v srpnu."

Zřizovatelem je kraj, ale město je už dlouhodobě připraveno se na rekonstrukci podílet, aby byl bazén zachován.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: "Posuzujeme nejen technologii bazénovou, stav bazénu, ale i celou stavbu, která má za sebou již spousty let. A neradi bychom spustili nějakou rekonstrukci, kdy po dvou až třech letech budeme muset změnit celkovou střešní konstrukci. A tak dále."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Podle informací našich zástupců, kteří byli na koordinačních schůzkách, se jedná už o ukončení životnosti unikátních táhel, které dávají té střeše takový zajímavý a nezvyklý tvar. A pokud nevyhoví, tak je několik variant, podle stupně závažnosti. Jsou tam varianty od kompletní rekonstrukce, nové střechy, až po demolici. Kdyby se kraj rozhodl ještě i pro nějakou další variantu, tak jsme samozřejmě připraveni a ochotni s ním spolupracovat. Tak, aby toto zařízení sportovní nezaniklo."

Pro město i školu to všeobecně znamená velký problém, protože bazén je hojně využívaný a škola by musela poptat náhradní prostory.

Petr Solich, ředitel Střední školy řemesel Frýdek-Místek: "Bazén jede od 6:30 ráno do 21:00 večer. Dopoledne jsou tady školy a školky, odpoledne jsou tady různé soukromé organizace, plus řada pojišťoven a k večeru, kolem 17:00 je to veřejnost anebo plavecké oddíly, které jsou tady dva. Naši žáci to využívají hlavně od 13:00 do 15:00 odpoledne. Včetně soukromé školy."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je to teďka složitá situace, uvidíme, jaký bude výsledek jednání zhruba za dva měsíce. A potom bychom mohli teda s konečnou platností říct, před jak velkým problémem stojíme. A hlavně, kolik to bude stát."
Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: "Hovořme jednoznačně, že to bude náklad nějakých 200 až 250 milionů, tak se musíme s městem Frýdek-Místek domluvit, jak to uchopíme a kdo se jakou částkou na té rekonstrukci bude spolupodílet."

Ve Frýdku-Místku jsou celkem 4 bazény, ani jeden z nich ale není kvůli parametrům oficiálně plavecký.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek chce využít šanci na proměnu města

21. srpna 2023 13:11 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Otevření obchvatu a proměna ulice Hlavní. Postupný plán realizace rekonstrukce Národního domu, bývalé Moravia banky a vznik nového sálu. Co by mohl přinést městu Český dům? I stav výstavby nového bulváru. Témata pro rozhovor s primátorem Frýdku-Místku Petrem Korčem.

Věžový dům v Anenské ve Frýdku-Místku má za sebou náročnou revitalizaci

26. června 2023 12:38 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Skončila další náročná revitalizace šestnáctipatrového domu v Anenské ulici ve Frýdku-Místku. Dům prošel zateplením, výměnou oken a také dostal nové balkony. Práce se kvůli komplikacím výrazně protáhly a vyšly na 30 milionů korun.

Autobusový záliv naproti Ještěra ve Frýdku-Místku prochází opravou

7. srpna 2023 13:04 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Vyježděné koleje od autobusů a celkově špatný technický stav. To byl důvod, proč Frýdek-Místek přistoupil k opravě autobusového zálivu ve Frýdlantské ulici. Nový povrch je betonový a práce jsou ve druhé polovině. Oprava zastávky vyjde na 770 tisíc korun.


Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

Běžci závodili na trasách rekultivovanou karvinskou krajinou, ti nejzdatnější si dali 50 kilometrů

Na několik tratí o délce 6, 10, 21 a dokonce i 50 kilometrů se v sobotu vydali běžci v Karviné. Trasy vedly podél řeky Olše a rekultivovanou pohornickou krajinou kolem Karvinského moře.

Folklorní festival Ve Frýdku-Místku přivítal i španělské dudáky, kteří hrají pro krále

Frýdek-Místek má za sebou 27. mezinárodní folklorní festival. Letos pořadatele opět potrápilo počasí. A tak museli program přestěhovat do haly Polárka. Přesto si návštěvníci užili soubory z šesti zemí světa, včetně deseti souborů a muzik z domácí scény.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Zámek v Kuníně oslavil 20 let své existence dvěma dny plnými hudby a výstav

Zámek v Kuníně zažil svůj nejvýznamnější a současně nejkrásnější víkend v letošní sezóně. Oslavil totiž své 20. narozeniny v novodobé historii. Byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády.

Jezdec na elektrokoloběžce se těžce zranil při pádu, policii mohou pomoci svědci

Včera 16:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krvavé zranění si způsobil 42letý muž, který havaroval na Mánesově ulici v Havířově, když jí projížděl na silnější elektrokoloběžce.

Hasiči stále odklízejí následky bouřek. Povolal je krizový štáb v Českém Těšíně

Včera 11:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které přišly na začátku víkendu napáchaly poměrně velké škody. Hasiči je odstraňovali celou sobotu. V Českém Těšíně je krizový štáb povolal na pomoc i v neděli.

Budoucí zdravotní sestry školily v první pomoci osmáky

22. června 2024 14:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

První pomoc by měl umět poskytnout každý. To je myšlenka, kterou se žákům základních škol snaží vštípit jen o něco starší studentky zdravotnické školy. Vedou kurzy, které jsou založeny na praktických nácvicích, a přidávají i vlastní zkušenosti.

Frýdlantští skauti pořádali šifrovací soutěž, účastníky provedla přírodou i městem

Zajímavou a poměrně náročnou soutěž uspořádali skauti z Frýdlantu. Nazvali ji Nočník, protože končila až ve večerních hodinách. Kudy vede trasa, museli vyluštit z různě komplikovaných šifer.

Následky silné bouře opět zaměstnávají hasiče po celém regionu, nejčastěji zasahují u polámaných a vyvrácených stromů

22. června 2024 7:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od pátečního večera prošly přes Moravskoslezský kraj další série intenzivních bouřek. Silný vítr lámal a vyvracel stromy. Lidé na některých místech hlásili také větší kroupy. Hasiči mají i během soboty opět plno práce.

Knihovnice z Frýdku-Místku získala čestné uznání v soutěži Knihovnická K2

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Moravskoslezskou vědeckou knihovnou oceňoval nejlepší knihovníky. Jedna z cen putovala i do Frýdku-Místku. Čestné uznání získala vedoucí místecké pobočky Irena Liberdová.

Sanatorium v Jablunkově slaví 100 let, nemocných s tuberkulózou už je jen minimum

22. června 2024 10:12 | Jablunkov | Libor Běčák | Beskydský expres

Jediné plicní sanatorium zaměřené na léčbu tuberkulózy v Beskydech letos slaví 100 let svého působení. V Jablunkově si výročí připomněli zdravotníci, zástupci města i kraje, který zařízení provozuje.

Modrý kříž pomáhá mladistvým i dospělým ve Frýdku-Místku v boji se závislostmi

Město Frýdek-Místek podpořilo organizaci Modrý kříž. Ta pracuje s lidmi, kteří mají sklony k závislosti na drogách nebo alkoholu. Na projekt, který se věnuje hlavně mladistvým a rodičům půjde 520 tisíc korun.

Frýdek-Místek udělil čtyři Ceny města za rok 2023

Frýdek-Místek uděloval ceny města za rok 2023. Ocenění se udělovalo za oblast záchrany životů, přínos v kultuře a výtvarné umění a architektura. Cenu získali čtyři lidé, jeden z nich in memoriam.

Jablunkovští deváťáci převzali ocenění za své úspěchy

19. června 2024 11:33 | Jablunkov | Libor Běčák | Jablunkovský miniexpres

Ve velkém sále radnice v Jablunkově se sešli žáci 9. ročníků základních škol, kteří byli oceněni za dobré studijní výsledky a reprezentaci města.

Bazén na Střední škole řemesel Frýdek-Místek potřebuje rekonstrukci
Vydáno 23. května 2024 16:08, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice o jeho záchraně jedná s Moravskoslezským krajem. Záměrem města je sportoviště zachovat a také prodloužit nádrž na původní délku, aby se v bazénu mohly konat plavecké závody.

Bazén na Střední škole řemesel Frýdek-Místek oslaví příští rok 60. narozeniny. Již několik let se potýká s řadou problémů a pravděpodobně je tak na hraně své životnosti.

Petr Solich, ředitel Střední školy řemesel Frýdek-Místek: "Ta situace je taková, že ten bazén je postavený v roce 1965, čeká nás podle mě během dvou let celková rekonstrukce. Čili by se jednalo o výměnu střechy, vany nerez a zázemí pro sportovce, včetně tribuny a kanceláří pro kouče, plus rozhodčí."

V jakém stavu to teď je? Co vás nejvíce trápí?

Petr Solich, ředitel Střední školy řemesel Frýdek-Místek: "Je to v takovém stavu, že ta vana řadu let tekla, je to teď zaplátováno, to znamená, že neteče a provádí se v současné době sonda střechy, zda bude nová nebo ne. Ale vypadá to na celkovou rekonstrukci. Výsledek budeme vědět v srpnu."

Zřizovatelem je kraj, ale město je už dlouhodobě připraveno se na rekonstrukci podílet, aby byl bazén zachován.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: "Posuzujeme nejen technologii bazénovou, stav bazénu, ale i celou stavbu, která má za sebou již spousty let. A neradi bychom spustili nějakou rekonstrukci, kdy po dvou až třech letech budeme muset změnit celkovou střešní konstrukci. A tak dále."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Podle informací našich zástupců, kteří byli na koordinačních schůzkách, se jedná už o ukončení životnosti unikátních táhel, které dávají té střeše takový zajímavý a nezvyklý tvar. A pokud nevyhoví, tak je několik variant, podle stupně závažnosti. Jsou tam varianty od kompletní rekonstrukce, nové střechy, až po demolici. Kdyby se kraj rozhodl ještě i pro nějakou další variantu, tak jsme samozřejmě připraveni a ochotni s ním spolupracovat. Tak, aby toto zařízení sportovní nezaniklo."

Pro město i školu to všeobecně znamená velký problém, protože bazén je hojně využívaný a škola by musela poptat náhradní prostory.

Petr Solich, ředitel Střední školy řemesel Frýdek-Místek: "Bazén jede od 6:30 ráno do 21:00 večer. Dopoledne jsou tady školy a školky, odpoledne jsou tady různé soukromé organizace, plus řada pojišťoven a k večeru, kolem 17:00 je to veřejnost anebo plavecké oddíly, které jsou tady dva. Naši žáci to využívají hlavně od 13:00 do 15:00 odpoledne. Včetně soukromé školy."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je to teďka složitá situace, uvidíme, jaký bude výsledek jednání zhruba za dva měsíce. A potom bychom mohli teda s konečnou platností říct, před jak velkým problémem stojíme. A hlavně, kolik to bude stát."
Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: "Hovořme jednoznačně, že to bude náklad nějakých 200 až 250 milionů, tak se musíme s městem Frýdek-Místek domluvit, jak to uchopíme a kdo se jakou částkou na té rekonstrukci bude spolupodílet."

Ve Frýdku-Místku jsou celkem 4 bazény, ani jeden z nich ale není kvůli parametrům oficiálně plavecký.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000043191/bazen-na-stredni-skole-remesel-frydekmistek-potrebuje-rekonstrukci