Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek koupí Český dům. Chce tam vybudovat centrum pro děti a mládež

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek koupí Český dům. Nebytí nemovitosti s okolními pozemky za cenu téměř 20 milionů korun schválili po náročném jednání zastupitelé. Město chce v objektu vybudovat centrum pro děti s mládež a přestěhovat tam aktivity Střediska volného času Klíč.

Vedení Frýdku-Místku už nechce další chátrání Českého domu. Město historickou budovu z roku 1899 koupí. Na jednání zastupitelstva o tom po bouřlivé diskuzi rozhodlo 23 zastupitelů z 41 přítomných.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já jsem rád, že po mnohahodinové diskuzi, ve které zazněly všechny argumenty pro i proti, byly předloženy všechny podklady, které měly být předloženy. Byly zodpovězeny všechny otázky, na které se opozice ptala. Nakonec došlo k samotnému hlasování. A nastal ten okamžik, kdy zastupitelstvo města většinou hlasů schválilo nabytí Českého domu. Pro mě osobně a myslím si, že i pro vedení města a část opozice, která se připojila k tomuto návrhu, je to velmi dobrá zpráva. Protože nejenom, že získáme historicky významnou budovu, zcelíme pozemky města, ale zároveň máme jednoznačný plán, jak tu budovu využít pro středisko volného času."

Město chce budovu zrekonstruovat a nabídnout ji pro aktivity s dětmi Středisku volného času Klíč, které se aktivně stará o zhruba 2 tisíce dětí. Veřejnými akcemi má pak dosah až na 10 tisíc.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Nyní ve spolupráci s vedením střediska volného času začneme pracovat na tom konkrétním využití, zadáme studii a budeme směřovat k tomu, aby Český dům byl zachráněn a stal se znovu symbolem a klenotem města."
Marcel Sikora (SPOLU/KDU-ČSL), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Klub KDU-ČSL a koalice SPOLU dlouhodobě podporuje nákup Českého domu, i na minulém zastupitelstvu, i když jsme byli opoziční stranou, tak jsme tento návrh také podpořili. Co mě mrzí, tak je to, že ani jeden hlas z řady ANO a ČSSD pro tento nákup nebyl na zastupitelstvu dnes."

Bod koupi Českého domu byl na programu čtyři hodiny. Do času se ale promítlo i několik přestávek, které si vybrala opozice.

Radovan Hořínek (ANO), opoziční zastupitel: "My jsme v žádném případě nechtěli zabránit, aby město nabylo dům pro děti, rodiny s dětmi, či pro jakékoli další veřejné účely, které tomu městu svědčí. Ale tady absolutně není pochopeno, že ta procedura má nějaké náležitosti. Ta procedura musí být vykonána a provedena tak, aby bylo zcela jasné, že se nemrhá veřejnými prostředky."
Pavel Machala (Přátelé FM), opoziční zastupitel: "Klub Přátelé FM na jednání zastupitelstva nepodpořil nákup Českého domu. Podle nás kolem toho panuje spousta nejasností. Nedostali jsme podklady, které jsme chtěli. Ať to byla kupní smlouva, či nějaký ekonomický výhled."

Město si nechalo zpracovat odborný odhad, který ocenil dům na 18,3 milionu korun. A po dohodě s vlastníkem ho následně koupí za téměř 20 milionů. Podle předběžných odhadů bude ale třeba minimálně dalších 80 milionů na rekonstrukci.

Pavel Machala (Přátelé FM), opoziční zastupitel: "Máme také obavu z čeho vlastně bude ta rekonstrukce financována. Aby opravdu se nepotvrdilo to, co jsme zaslechli, že by například měla být zvýšena daň z nemovitosti a podobné akce by se financovaly tady z tohoto navýšení, které by zatížilo naše občany."

Opozice ve věci zvažuje i případné právní kroky.

Radovan Hořínek (ANO), opoziční zastupitel: "Jak jsem řekl na zastupitelstvu, já jsem všechny zastupitele poučil. Od okamžiku, kdy jsem je poučil, co je to péče řádného hospodáře, nikdo nemůže tvrdit, že se to ode mě nedozvěděl. A já, i kdybych je měl podávat sám za svou osobu, tak ty právní návrhy podám."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já se asi nechci vyjadřovat k některým výrokům opozice. Materiály byly předloženy zcela v souladu se zákonem. Znalecké posudky byly použity i ty, které vypracoval například kolega Hořínek, ještě v době, kdy měl na starost správu obecního majetku. Byl vypracován dodatečný odborný odhad. A myslím, že zastupitelé měli dostatečné množství informací. A ten veřejný zájem, v rámci kterého se dnes rozhodovalo, byl zcela zřejmý."

Původně Německý dům sloužil jako nové středisko místeckých Němců. Po 2. světové válce byl přejmenován na Český dům. V současné době je areál už roky silně zanedbaný a zdevastovaný.

Nahlásit chybu


K tématu

Dům na Kostikově náměstí chce Frýdek-Místek kvůli nevýnosnosti prodat

14. září 2023 13:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek rozhodl o prodeji domu na Kostikově náměstí. Nemovitost s osmi byty a komerčními prostory by se měla prodat ve veřejné dražbě. Důvodem má být špatný stav a nerentabilita výnosů z nájmů. Obavy z prodeje mají nyní současní nájemníci městských bytů.

Frýdek-Místek usiluje o přímý nákup Českého domu za téměř 20 milionů korun

Frýdek-Místek stále usiluje o koupi Českého domu. S vlastníkem se podařilo vyjednat nižní cenu a město už přišlo s plánem, jak budovu využít. Chce tam vybudovat zázemí pro Středisko volného času Klíč.

Prázdniny ve Frýdku-Místku a tábory pod taktovkou SVČ si užilo na 3 200 dětí

5. října 2023 11:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Střediskem volného času Klíč ve Frýdku-Místku prošlo letos o prázdninách na 3 200 dětí. Dvě třetiny z nich absolvovaly zdarma aktivity z programu oblíbené akce Prázdniny ve městě – Vraťme dětem pohyb. Zhruba tisícovka pak trávila čas na příměstských i městských táborech.


Sarkofág za tři miliardy má překrýt prohořívající haldu v Ostravě

Včera 16:29 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Odborníci přišli s řešením, jak dokončit sanaci haldy Heřmanice. Hodlají tam postavit speciální sarkofág, který má zajistit spolehlivou ochranu životního prostředí i zdraví obyvatel. Práce mají trvat deset let a náklady se odhadují až na 3 miliardy korun.

Radikální a citlivý k historii. Mezinárodní soutěž na proměnu a využití Bredy má vítěze

Včera 13:32 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

A je rozhodnuto. Odborná mezinárodní porota vybrala vítěze soutěže na proměnu opavského památkově chráněného Obchodního domu Breda. Stal se jím tým sdružení architektonických kanceláří z Brna a Bruselu: Atelier GRAM + OFFICE Kersten Geers + Spolka.

Padající strom zabil ženu v Českém Těšíně. Další lidé se zranili. Hasiči řešili stovky událostí

Včera 21:48, vydáno včera 9:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které se přehnaly přes Moravskoslezský kraj mají na svědomí i lidský život. Záchranáři pomáhali také dalším zraněným. Hasiči řešili do čtvrtečních 18:00 hodin 939 událostí. Zpustošená je i ostravská zoo, která se musela uzavřít.

Nový Jičín má nové ulice, jejich názvy odkazují i na zdejší historii vaření piva

V Novém Jičíně vznikají dvě nové ulice, a to v lokalitě Pod Skalkou, kde začne výstavba rodinných domů. Zastupitelé teď schválili jejich názvy. Místní adresy budou znít Pivovarská a Na Bochetě.

Havířov nabízí lidem novou komunikační aplikaci

Pokud chce magistrát v Havířově prezentovat nějaký projekt, vyrazí s mobilní radnicí přímo za občany. Tentokrát lidem město představilo novou komunikační síť.

Vyvrácené stromy, stržené střechy, lokální záplavy. V Českém Těšíně jeden člověk zemřel

Včera 21:57, vydáno 19. června 2024 21:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravou a Slezskem se ve středu večer prohnaly silné bouřky i supercely. Bouřky podle meteorologů produkovaly propady vzduchu se silnými nárazy s kroupami. Hasiči hlásí opět plno výjezdů. V řadě měst se vyvrátily i statné stromy, strženy byly některé střechy a lokálně zaplaveny i sklepy. Na mnoha místech nejde elektřina. Hlášeno je bohužel i úmrtí.

Na transfuzní stanici rájecké nemocnice darovali hromadně krev zaměstnanci Charity Český Těšín

Na transfuzní stanici karvinské rájecké nemocnice darovali hromadně krev zaměstnanci Charity Český Těšín a jejich rodinní příslušníci.

Frýdek-Místek udělil čtyři Ceny města za rok 2023

Frýdek-Místek uděloval ceny města za rok 2023. Ocenění se udělovalo za oblast záchrany životů, přínos v kultuře a výtvarné umění a architektura. Cenu získali čtyři lidé, jeden z nich in memoriam.

Technické služby Nového Jičína ukázaly svůj areál a úklidové stroje

Novojičínské technické služby uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

Nemocnice v Havířově cvičně aktivovala traumaplán, po výbuchu plynu musela ošetřit přes 20 pacientů

19. června 2024 11:54 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Kraj každým rokem vybere jednu svou nemocnici, kde musí být kvůli hromadnému neštěstí spuštěn traumaplán. Tentokrát taktické cvičení bylo vyhlášeno v Havířovské nemocnici. Vše se odehrálo za plného provozu.

Modrý kříž pomáhá mladistvým i dospělým ve Frýdku-Místku v boji se závislostmi

Město Frýdek-Místek podpořilo organizaci Modrý kříž. Ta pracuje s lidmi, kteří mají sklony k závislosti na drogách nebo alkoholu. Na projekt, který se věnuje hlavně mladistvým a rodičům půjde 520 tisíc korun.

Jablunkovští deváťáci převzali ocenění za své úspěchy

19. června 2024 11:33 | Jablunkov | Libor Běčák | Jablunkovský miniexpres

Ve velkém sále radnice v Jablunkově se sešli žáci 9. ročníků základních škol, kteří byli oceněni za dobré studijní výsledky a reprezentaci města.

Děti s prarodiči sesbírali nářeční výrazy používané v Čeladné

18. června 2024 14:40 | Čeladná | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Základní škola Čeladná žila několik měsíců mezigeneračním projektem s názvem Jaro s babi a dědou. Jeho jedním z úkolů bylo, aby děti se svými prarodiči sestavili slovníky výrazů v místním nářečí. Sešlo se jich několik desítek.

Frýdek-Místek se chystá na Mezinárodní folklorní festival

Mezinárodní folklorní festival Frýdek-Místek opět láká na bohatý program. Kromě řady domácích souborů přijede také pět zahraničních. Program pro veřejnost začíná ve čtvrtek a hlavními taháky bude roztančené náměstí v pátek a celou sobotu.

Školáci poznávali práci hasičů. Navštívili hasičskou školu i stanici ve Frýdku-Místku

Jak probíhá výuka mladých hasičů a následně život u profesionální jednotky. To bylo stěžejním bodem akce, kterou společně připravili hasičská střední škola, vyšší odborná škola a krajští hasiči pro žáky frýdecko-místeckých základních škol.

Festival Sweetsen fest oslavil 20 let. Ve Frýdku-Místku bavil všechny generace

Sweetsen fest letos oslavil 20 let. Za tu dobu se z něj postupně stal největší frýdecko-místecký hudební, charitativní a divadelní festival. Letos akce nabídla více než 100 programových bodů.

Frýdek-Místek koupí Český dům. Chce tam vybudovat centrum pro děti a mládež
Vydáno 13. června 2024 13:13, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek koupí Český dům. Nebytí nemovitosti s okolními pozemky za cenu téměř 20 milionů korun schválili po náročném jednání zastupitelé. Město chce v objektu vybudovat centrum pro děti s mládež a přestěhovat tam aktivity Střediska volného času Klíč.

Vedení Frýdku-Místku už nechce další chátrání Českého domu. Město historickou budovu z roku 1899 koupí. Na jednání zastupitelstva o tom po bouřlivé diskuzi rozhodlo 23 zastupitelů z 41 přítomných.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já jsem rád, že po mnohahodinové diskuzi, ve které zazněly všechny argumenty pro i proti, byly předloženy všechny podklady, které měly být předloženy. Byly zodpovězeny všechny otázky, na které se opozice ptala. Nakonec došlo k samotnému hlasování. A nastal ten okamžik, kdy zastupitelstvo města většinou hlasů schválilo nabytí Českého domu. Pro mě osobně a myslím si, že i pro vedení města a část opozice, která se připojila k tomuto návrhu, je to velmi dobrá zpráva. Protože nejenom, že získáme historicky významnou budovu, zcelíme pozemky města, ale zároveň máme jednoznačný plán, jak tu budovu využít pro středisko volného času."

Město chce budovu zrekonstruovat a nabídnout ji pro aktivity s dětmi Středisku volného času Klíč, které se aktivně stará o zhruba 2 tisíce dětí. Veřejnými akcemi má pak dosah až na 10 tisíc.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Nyní ve spolupráci s vedením střediska volného času začneme pracovat na tom konkrétním využití, zadáme studii a budeme směřovat k tomu, aby Český dům byl zachráněn a stal se znovu symbolem a klenotem města."
Marcel Sikora (SPOLU/KDU-ČSL), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Klub KDU-ČSL a koalice SPOLU dlouhodobě podporuje nákup Českého domu, i na minulém zastupitelstvu, i když jsme byli opoziční stranou, tak jsme tento návrh také podpořili. Co mě mrzí, tak je to, že ani jeden hlas z řady ANO a ČSSD pro tento nákup nebyl na zastupitelstvu dnes."

Bod koupi Českého domu byl na programu čtyři hodiny. Do času se ale promítlo i několik přestávek, které si vybrala opozice.

Radovan Hořínek (ANO), opoziční zastupitel: "My jsme v žádném případě nechtěli zabránit, aby město nabylo dům pro děti, rodiny s dětmi, či pro jakékoli další veřejné účely, které tomu městu svědčí. Ale tady absolutně není pochopeno, že ta procedura má nějaké náležitosti. Ta procedura musí být vykonána a provedena tak, aby bylo zcela jasné, že se nemrhá veřejnými prostředky."
Pavel Machala (Přátelé FM), opoziční zastupitel: "Klub Přátelé FM na jednání zastupitelstva nepodpořil nákup Českého domu. Podle nás kolem toho panuje spousta nejasností. Nedostali jsme podklady, které jsme chtěli. Ať to byla kupní smlouva, či nějaký ekonomický výhled."

Město si nechalo zpracovat odborný odhad, který ocenil dům na 18,3 milionu korun. A po dohodě s vlastníkem ho následně koupí za téměř 20 milionů. Podle předběžných odhadů bude ale třeba minimálně dalších 80 milionů na rekonstrukci.

Pavel Machala (Přátelé FM), opoziční zastupitel: "Máme také obavu z čeho vlastně bude ta rekonstrukce financována. Aby opravdu se nepotvrdilo to, co jsme zaslechli, že by například měla být zvýšena daň z nemovitosti a podobné akce by se financovaly tady z tohoto navýšení, které by zatížilo naše občany."

Opozice ve věci zvažuje i případné právní kroky.

Radovan Hořínek (ANO), opoziční zastupitel: "Jak jsem řekl na zastupitelstvu, já jsem všechny zastupitele poučil. Od okamžiku, kdy jsem je poučil, co je to péče řádného hospodáře, nikdo nemůže tvrdit, že se to ode mě nedozvěděl. A já, i kdybych je měl podávat sám za svou osobu, tak ty právní návrhy podám."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já se asi nechci vyjadřovat k některým výrokům opozice. Materiály byly předloženy zcela v souladu se zákonem. Znalecké posudky byly použity i ty, které vypracoval například kolega Hořínek, ještě v době, kdy měl na starost správu obecního majetku. Byl vypracován dodatečný odborný odhad. A myslím, že zastupitelé měli dostatečné množství informací. A ten veřejný zájem, v rámci kterého se dnes rozhodovalo, byl zcela zřejmý."

Původně Německý dům sloužil jako nové středisko místeckých Němců. Po 2. světové válce byl přejmenován na Český dům. V současné době je areál už roky silně zanedbaný a zdevastovaný.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000043537/frydekmistek-koupi-cesky-dum-chce-tam-vybudovat-centrum-pro-deti-a-mladez