Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek spustil záchovné práce na Českém domě, chystá se i architektonická soutěž

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek se ihned po nabytí Českého domu pustilo do záchovných prací. Následovat bude i architektonická soutěž, která připraví historickou budovu k rekonstrukci. Uvnitř má časem vzniknout zázemí pro Středisko volného času Klíč.

Český dům ve Frýdku-Místku se po mnoha letech dočká oživení. Město ho po dlouhých jednáních s předchozím majitelem koupilo za 19,9  milionu korun.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Český dům byl dlouhodobý projekt. Jeden z těch, kterému člověk věnuje obrovské množství energie. A doslova a do písmene, po letech jednání, měsících ladění a týdnech administrativních kroků, jsme nabyli jako město konečně Český dům, který je jednou z posledních památek ve městě, která přežila devastaci ze 60. a 70. let. A ta informace, že se městu podařilo získat tuto památku, tuto budovu, a bude ji moct zachránit, vyvolala samozřejmě obrovskou reakci mezi občany."

Město se okamžitě pustilo do prací, které mají za cíl zajistit, aby objekt dále nechátral a následně se připravil na úpravy související s rekonstrukcí. Především se také musel kompletně vyklidit.

Vladimír Macura, předseda představenstva TS F-M: "Naším úkolem je provádět záchovné práce. Takže jsme začali logicky tím, že jsme celý objekt oplotili, aby tady nemohl jít někdo nepovolaný, ale zároveň aby se někomu při té údržbě nic nestalo. Celý objekt byl plný různého svinčíku, který jsme museli vyklidit. Naplnili jsme několik kontejnerů odpadem. Stále tam máme ještě co dělat. Zprůchodnili jsme veškerou kanalizaci, aby ten objekt dále nepoškozovala voda, budeme v příštím týdnu dělat opravu střechy v poměrně velkém rozsahu, tady v tom objektu za námi. Takže jsme se toho chytli hned ze startu velmi aktivně. A myslím si, že ten objekt je v takovém stavu, že bude schopen dalšího provozu."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Po vyklizení, což už je tady hotovo asi v osmdesáti procentech prostor. Potom nastane ruku v ruce s tím záchovná údržba. To znamená, že se tady hlavně musí zamezit průniku vody. Od střechy, všechny svody, kanalizace, prověří se stav krovů. Bude tady průzkum na hmyz, houby a statiku. Poptali jsme tady nejlepší statiky, kteří zhodnotí stav budovy. Zatím to vypadá velmi nadějně. Nevypadá to, že by někde byla nějaká fatální věc."

Budova má v budoucnu sloužit jako nové Středisko volného času Klíč.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Náš zastupitelský klub dlouhodobě podporoval nabytí Českého domu, proto jsem rád, že se na posledním zastupitelstvu povedlo získat pro město Frýdek-Místek budovu Českého domu. Je dobře, že jsme se dohodli s naším koaličním partnerem, co zde chceme do budoucna udělat. A je to tedy to, že tady bude Středisko volného času Klíč, které sem přesune veškeré své aktivity. A budova bude sloužit dětem pro veškeré aktivity, které Klíč poskytuje. Po dnešní prohlídce jsem mile překvapen, že budova není v takovém stavu, jak někteří zastupitelé se snažili na minulém zastupitelstvu říkat. Že je to ruina. Ten stav odpovídá tomu, že budova byla dlouhodobě neobývaná."
Patrik Siegelstein, ředitel SVČ Klíč F-M: "Středisko volného času Klíč je samozřejmě rádo za možnost dostat nové prostory, které přinesou pro organizaci, pro děti, pro volnočasové aktivity ve městě mnoho pozitivních změn. Minimálně budou ty prostory nové, budou bezbariérové, což důležité. Budeme mít přístup do parku, budeme mít lepší umístění ve městě. S představiteli města teď plánujeme tu rekonstrukci, vnášíme si nějaké požadavky prostorové, které by se nám zdály ideální. A uvidíme, k čemu se dopracujeme. Jaký nakonec ten výsledek budeme, ale vždy si myslíme, že bude pozitivní."

Město chce co nejdříve vyhlásit architektonickou soutěž, která má připravit podklady pro rekonstrukci.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Zorganizujeme ji tak, abychom dostali ty historické části do co nejvíce původní podoby a následně pořešili i tu novou přístavbu, která je směrem k parku, kde by mohl být třeba i nějaký trochu novodobý design té stavby. S tím, že by se otevřel do parku pomocí oken ten prostor. A bylo by tam takové sepětí s přírodou, bylo by tam asi občerstvení, no a v těch dalších prostorách, ty budeme projektovat pro využití pro děti, které by tady měly mít své zázemí. Je to u parku, je to v té části bodů pro relaxaci. Je tady dětské hřiště, park. Pak zase budou sportoviště, plánujeme tam za kurty volnočasový areál. Je to všechno kousek podél řeky. Takže vznikne taková velice přirozená a pěkná linka na relaxaci. Dostupná pěšky. A myslím si, že to bude takový pěkný kout města. A bude to mít konečně využití. A ta budova ožije. Protože ty budovy musí žít. Když mají činnost, nějakou náplň, jinak chátrají a odchází. Takže toto máme teďka v plánu na nejbližší měsíce."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Na základě požadavků Střediska volného času Klíč vydefinujeme prostory tak, aby byly vhodné pro děti. Protože toto místo u parku, které navazuje na další budovy, budoucí kulturní centrum, kino Vlast, krásnou lokalitu, která umožňuje zřídit i parkování, když rodiče děti přivezou, tak nabízí obrovské možnosti k tomu, abychom to středisko centralizovali. A získali tedy opravdu dva v jednom. Krásný prostor pro děti a zároveň jsme zachránili zejména tu historickou část budovy, která je pořád ještě zachovaná. A pokud bychom to neudělali my jako město, tak by mohla skončit špatně, protože ta budova není památkově chráněná. A v podstatě kdokoliv by tu budovu získal, tak by nebyl problém, aby získal demoliční výměr a mohl tady postavit například pumpu nebo nějaký autosalon. Což samozřejmě my jako město bychom nechtěli. A chceme, aby v centru města vznikaly stavby a infrastruktura, která bude pro občany, která bude pro rodiny, která bude tvořit to město."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Nebrání tomu, aby se tomu vrátila původní podoba. Původní lesk, protože se jedná o jednu z nejhezčích budov ve městě. A jak jsme říkali a několikrát jsme to opakovali, město Frýdek-Místek přišlo o hodně historických budov. Těmi necitlivými zásahy v 70. a 80. letech, kdy se tady nesmyslně natlačily paneláky do historických center. Takže my musíme bojovat o každou takovou budovu historickou, abychom zase trochu uchránili pro další generace ty krásné stavby."

Historie tohoto místa sahá až do 50. let 19. století, kdy tady byla střelnice, kterou později zničila povodeň. Němci zde pak v roce 1899 otevřeli Německý dům, který byl po válce zabaven a přejmenován na Český dům.

Jaromír Polášek, historik Muzea Beskyd: "Za první republiky byl sídlem 56 spolků. Turistických, sportovních, ale byla tady i knihovna, konaly se tady čaje o páté, promítal se tady, než se postavilo městské kino, kinematograf. Počítalo se, že se tady postaví druhé paralelní moderní zvukové kino. Byl tady velký sál zrcadlový se zlacením, dělaly se tady plesy, bály. Pak tady byl modrý sál, kde se zase dělaly menší akce. Veřejná knihovna tady dokonce místecká sídlila. Tady jak stojíme, tak byly i tenisové kurty, o kousek dál byl cyklistický ovál, závodní, a ještě o kousek dál hezké koupaliště. Takže celá ta zóna byla nesmírně využitá. Dá se říct, že požár v 70. letech budovu poškodil. Naštěstí se ji podařilo zachránit. Rekonstrukce v půlce 80. let historičnost setřela úplně. A dneska ten objekt se nachází na první pohled velice zpustlý, ale po stavební stránce je ve velice dobrém stavu a je velice reálná šance mu vrátit původní bohatý život i podobu."

Projekt na novou podobu Českého domu chce mít město hotový v průběhu příštího roku. Samotná rekonstrukce by pak měla začít nejpozději v roce 2026. Vyjde na desítky milionů korun, ale město je na to finančně připraveno.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek koupí Český dům. Chce tam vybudovat centrum pro děti a mládež

Frýdek-Místek koupí Český dům. Nebytí nemovitosti s okolními pozemky za cenu téměř 20 milionů korun schválili po náročném jednání zastupitelé. Město chce v objektu vybudovat centrum pro děti s mládež a přestěhovat tam aktivity Střediska volného času Klíč.

Prázdniny ve Frýdku-Místku a tábory pod taktovkou SVČ si užilo na 3 200 dětí

5. října 2023 11:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Střediskem volného času Klíč ve Frýdku-Místku prošlo letos o prázdninách na 3 200 dětí. Dvě třetiny z nich absolvovaly zdarma aktivity z programu oblíbené akce Prázdniny ve městě – Vraťme dětem pohyb. Zhruba tisícovka pak trávila čas na příměstských i městských táborech.

Frýdek-Místek usiluje o přímý nákup Českého domu za téměř 20 milionů korun

Frýdek-Místek stále usiluje o koupi Českého domu. S vlastníkem se podařilo vyjednat nižní cenu a město už přišlo s plánem, jak budovu využít. Chce tam vybudovat zázemí pro Středisko volného času Klíč.


ON-LINE: Extrémní povodně hrozí podle meteorologů v celé zemi

Dnes 15:30, vydáno dnes 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Celá Česká republika se připravuje na situaci, která tady ještě nebyla. Až do neděle jsou hlášeny extrémní srážky, které mají způsobit výrazný nárůst hladin řek. Meteorologové zároveň hlásí riziko extrémních povodní. V Moravskoslezském kraji má napršet v úhrnu až 300 milimetrů srážek, což je v přepočtu 300 litrů na metr čtvereční.

Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny

Včera 13:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

Olympiáda dětí a mládeže produkuje reprezentanty a olympioniky

Maskotem 22. Olympiády dětí a mládeže, která se uskuteční od 26. do 30. ledna 2025 v Moravskoslezském kraji, je elegantní rys. Slavnostní představení maskota se uskutečnilo v Campusu Ostravské univerzity a odtajnily se i další podrobnosti akce.

V celém MS kraji hrozí povodně. Pršet má až do neděle a přidá se i silný vítr

Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi a silným větrem. Pršet má až do neděle a na některých místech může napadnout lokálně i extrémní množství srážek. Ve čtvrtek se proto sešla krajská povodňová komise, které předsedá hejtman Josef Bělica, aby byli na hrozící nebezpečí všichni připraveni.

Alegorické vozy v průvodu slavnosti byly zahraniční inspirací

Součástí letošní slavnosti města byl průvod s alegorickými vozy. Jejich tvůrci navíc soutěžili o to, který bude nejkrásnější. Pořadatelé z městského kulturního střediska se pro tuto novinku inspirovali v partnerském městě ve Francii.

Za zavinění nehody, při které zemřeli dva spolucestující rybáři, dostal řidič podmínku a zákaz řízení

Včera 18:01, vydáno včera 17:23 | Těrlicko | Libor Běčák

Cesta na rybolov k Těrlické přehradě se 11. října 2023 v okamžiku změnila v tragédii. Řidič osobního auta se na silnici otáčel tak nešťastně, že nacouval na silnici přímo před další auto, které v té chvíli předjíždělo jiné.

V krnovské nemocnici otevřeli novou přístavbu rehabilitace a rehabilitační park s respiriem

Včera 14:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V krnovské nemocnici slavnostně otevřeli unikátní stavbu, kterou je rehabilitační budova, respirium a rehabilitační park. Po více než tok trvajících pracích získali pacienti i personál nemocnice jedinečný komplex pro svou rekonvalescenci po lékařských výkonech.

Gigafactory i blízké domy ve Věřňovicích mají ochránit protipovodňová opatření

Nová továrna, kterou chce na polích v Dolní Lutyni na Karvinsku stavět zahraniční investor, už začíná mít svou konkrétní podobu. Odborníci už také spočítali, jaká opatření musí při stavbě provést, aby ji neohrozila povodeň.

Házenkáři Frýdku-Místku chtějí pozvednout úroveň klubu, dostat se do play off i do Polárky

Play off, takový je opět cíl frýdecko-místeckých házenkářů. Tým sice opustili výrazní hráči, ale klub věří, že je kvalitně nahradil. Dlouhodobou ambicí nového vedení je také zvýšit úroveň klubu a jednou také dostat největší zápasy do haly Polárka.

Podobu historické části města může ovlivnit veřejnost, dotazník je aktivní do neděle

Radnice nechává zpracovat studii, která navrhne podobu historické části města v oblasti ulic Tyršova a Generála Hlaďo. Vyjádřit se k ní může i veřejnost, a to prostřednictvím dotazníku.

Šesťáci ze ZŠ Komenského absolvovali společný adaptační pobyt

Na dvoudenní adaptační pobyt vyrazili do Malenovic žáci tří šestých tříd ze Základní školy Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Jak školáci potvrdili, pobyt se jim líbil a rádi by si ho zopakovali.

Podnikatelé se v akademii naučili využívat digitální marketing

V sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se sešli účastníci Akademie pro podnikatele.

Změny rozpočtu, prodej nemovitostí i daně. Frýdek-Místek má za sebou další zastupitelstvo

Změny rozpočtu, prodej nemovitostí i nenavyšování daně z nemovitosti. Zastupitelé mají za sebou předposlední jednání v letošním roce, které přineslo opět několik dlouhých diskuzí, ale hlavně schválení řady pro město důležitých bodů.

Děti z Jablunkova si na festivalu vybíraly sporty, kterým by se chtěly věnovat

11. září 2024 8:24 | Jablunkov | Libor Běčák | Jablunkovský miniexpres

Ve sportovním areálu v Bělé se v neděli konal už 3. ročník Festivalu sportu. Děti si mohly vyzkoušet různé sporty a zjistit, zda by se některému chtěly věnovat aktivně.

Akce Duše na dlani přiblíží ve Frýdku-Místku povědomí o duševním zdraví

Prevence a osvěta v oblasti duševního zdraví. To je hlavní cíl již pravidelné akce Duše na dlani, která proběhne v pátek 13. září ve Faunaparku. Akce je otevřena každému, kdo se chce o duševním zdraví i onemocněních něco dozvědět. Připraveny budou přednášky i drobný kulturní program.

Pobočka domova pro seniory ve Frýdku-Místku má po rekonstrukci a už se postupně vybavuje

Stavební práce na rekonstrukci pobočky domova pro seniory Frýdek-Místek ve Školské ulici už jsou hotové. Nyní probíhají poslední drobné dokončovací úpravy a začalo vybavování pokojů a pracovišť. K otevření domova dojde až po novém roce, protože bude převeden na novou službu Domov se zvláštním režimem.

Frýdek-Místek spustil záchovné práce na Českém domě, chystá se i architektonická soutěž
Vydáno 26. srpna 2024 10:30, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek se ihned po nabytí Českého domu pustilo do záchovných prací. Následovat bude i architektonická soutěž, která připraví historickou budovu k rekonstrukci. Uvnitř má časem vzniknout zázemí pro Středisko volného času Klíč.

Český dům ve Frýdku-Místku se po mnoha letech dočká oživení. Město ho po dlouhých jednáních s předchozím majitelem koupilo za 19,9  milionu korun.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Český dům byl dlouhodobý projekt. Jeden z těch, kterému člověk věnuje obrovské množství energie. A doslova a do písmene, po letech jednání, měsících ladění a týdnech administrativních kroků, jsme nabyli jako město konečně Český dům, který je jednou z posledních památek ve městě, která přežila devastaci ze 60. a 70. let. A ta informace, že se městu podařilo získat tuto památku, tuto budovu, a bude ji moct zachránit, vyvolala samozřejmě obrovskou reakci mezi občany."

Město se okamžitě pustilo do prací, které mají za cíl zajistit, aby objekt dále nechátral a následně se připravil na úpravy související s rekonstrukcí. Především se také musel kompletně vyklidit.

Vladimír Macura, předseda představenstva TS F-M: "Naším úkolem je provádět záchovné práce. Takže jsme začali logicky tím, že jsme celý objekt oplotili, aby tady nemohl jít někdo nepovolaný, ale zároveň aby se někomu při té údržbě nic nestalo. Celý objekt byl plný různého svinčíku, který jsme museli vyklidit. Naplnili jsme několik kontejnerů odpadem. Stále tam máme ještě co dělat. Zprůchodnili jsme veškerou kanalizaci, aby ten objekt dále nepoškozovala voda, budeme v příštím týdnu dělat opravu střechy v poměrně velkém rozsahu, tady v tom objektu za námi. Takže jsme se toho chytli hned ze startu velmi aktivně. A myslím si, že ten objekt je v takovém stavu, že bude schopen dalšího provozu."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Po vyklizení, což už je tady hotovo asi v osmdesáti procentech prostor. Potom nastane ruku v ruce s tím záchovná údržba. To znamená, že se tady hlavně musí zamezit průniku vody. Od střechy, všechny svody, kanalizace, prověří se stav krovů. Bude tady průzkum na hmyz, houby a statiku. Poptali jsme tady nejlepší statiky, kteří zhodnotí stav budovy. Zatím to vypadá velmi nadějně. Nevypadá to, že by někde byla nějaká fatální věc."

Budova má v budoucnu sloužit jako nové Středisko volného času Klíč.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Náš zastupitelský klub dlouhodobě podporoval nabytí Českého domu, proto jsem rád, že se na posledním zastupitelstvu povedlo získat pro město Frýdek-Místek budovu Českého domu. Je dobře, že jsme se dohodli s naším koaličním partnerem, co zde chceme do budoucna udělat. A je to tedy to, že tady bude Středisko volného času Klíč, které sem přesune veškeré své aktivity. A budova bude sloužit dětem pro veškeré aktivity, které Klíč poskytuje. Po dnešní prohlídce jsem mile překvapen, že budova není v takovém stavu, jak někteří zastupitelé se snažili na minulém zastupitelstvu říkat. Že je to ruina. Ten stav odpovídá tomu, že budova byla dlouhodobě neobývaná."
Patrik Siegelstein, ředitel SVČ Klíč F-M: "Středisko volného času Klíč je samozřejmě rádo za možnost dostat nové prostory, které přinesou pro organizaci, pro děti, pro volnočasové aktivity ve městě mnoho pozitivních změn. Minimálně budou ty prostory nové, budou bezbariérové, což důležité. Budeme mít přístup do parku, budeme mít lepší umístění ve městě. S představiteli města teď plánujeme tu rekonstrukci, vnášíme si nějaké požadavky prostorové, které by se nám zdály ideální. A uvidíme, k čemu se dopracujeme. Jaký nakonec ten výsledek budeme, ale vždy si myslíme, že bude pozitivní."

Město chce co nejdříve vyhlásit architektonickou soutěž, která má připravit podklady pro rekonstrukci.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Zorganizujeme ji tak, abychom dostali ty historické části do co nejvíce původní podoby a následně pořešili i tu novou přístavbu, která je směrem k parku, kde by mohl být třeba i nějaký trochu novodobý design té stavby. S tím, že by se otevřel do parku pomocí oken ten prostor. A bylo by tam takové sepětí s přírodou, bylo by tam asi občerstvení, no a v těch dalších prostorách, ty budeme projektovat pro využití pro děti, které by tady měly mít své zázemí. Je to u parku, je to v té části bodů pro relaxaci. Je tady dětské hřiště, park. Pak zase budou sportoviště, plánujeme tam za kurty volnočasový areál. Je to všechno kousek podél řeky. Takže vznikne taková velice přirozená a pěkná linka na relaxaci. Dostupná pěšky. A myslím si, že to bude takový pěkný kout města. A bude to mít konečně využití. A ta budova ožije. Protože ty budovy musí žít. Když mají činnost, nějakou náplň, jinak chátrají a odchází. Takže toto máme teďka v plánu na nejbližší měsíce."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Na základě požadavků Střediska volného času Klíč vydefinujeme prostory tak, aby byly vhodné pro děti. Protože toto místo u parku, které navazuje na další budovy, budoucí kulturní centrum, kino Vlast, krásnou lokalitu, která umožňuje zřídit i parkování, když rodiče děti přivezou, tak nabízí obrovské možnosti k tomu, abychom to středisko centralizovali. A získali tedy opravdu dva v jednom. Krásný prostor pro děti a zároveň jsme zachránili zejména tu historickou část budovy, která je pořád ještě zachovaná. A pokud bychom to neudělali my jako město, tak by mohla skončit špatně, protože ta budova není památkově chráněná. A v podstatě kdokoliv by tu budovu získal, tak by nebyl problém, aby získal demoliční výměr a mohl tady postavit například pumpu nebo nějaký autosalon. Což samozřejmě my jako město bychom nechtěli. A chceme, aby v centru města vznikaly stavby a infrastruktura, která bude pro občany, která bude pro rodiny, která bude tvořit to město."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Nebrání tomu, aby se tomu vrátila původní podoba. Původní lesk, protože se jedná o jednu z nejhezčích budov ve městě. A jak jsme říkali a několikrát jsme to opakovali, město Frýdek-Místek přišlo o hodně historických budov. Těmi necitlivými zásahy v 70. a 80. letech, kdy se tady nesmyslně natlačily paneláky do historických center. Takže my musíme bojovat o každou takovou budovu historickou, abychom zase trochu uchránili pro další generace ty krásné stavby."

Historie tohoto místa sahá až do 50. let 19. století, kdy tady byla střelnice, kterou později zničila povodeň. Němci zde pak v roce 1899 otevřeli Německý dům, který byl po válce zabaven a přejmenován na Český dům.

Jaromír Polášek, historik Muzea Beskyd: "Za první republiky byl sídlem 56 spolků. Turistických, sportovních, ale byla tady i knihovna, konaly se tady čaje o páté, promítal se tady, než se postavilo městské kino, kinematograf. Počítalo se, že se tady postaví druhé paralelní moderní zvukové kino. Byl tady velký sál zrcadlový se zlacením, dělaly se tady plesy, bály. Pak tady byl modrý sál, kde se zase dělaly menší akce. Veřejná knihovna tady dokonce místecká sídlila. Tady jak stojíme, tak byly i tenisové kurty, o kousek dál byl cyklistický ovál, závodní, a ještě o kousek dál hezké koupaliště. Takže celá ta zóna byla nesmírně využitá. Dá se říct, že požár v 70. letech budovu poškodil. Naštěstí se ji podařilo zachránit. Rekonstrukce v půlce 80. let historičnost setřela úplně. A dneska ten objekt se nachází na první pohled velice zpustlý, ale po stavební stránce je ve velice dobrém stavu a je velice reálná šance mu vrátit původní bohatý život i podobu."

Projekt na novou podobu Českého domu chce mít město hotový v průběhu příštího roku. Samotná rekonstrukce by pak měla začít nejpozději v roce 2026. Vyjde na desítky milionů korun, ale město je na to finančně připraveno.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000044509/frydekmistek-spustil-zachovne-prace-na-ceskem-dome-chysta-se-i-architektonicka-soutez