Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Prvňáčky na 5. ZŠ ve Frýdku-Místku vítali deváťáci, budou je provázet školním rokem

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Začal další školní rok, do lavic na základních školách opět usedly tisíce žáků. Stovky z nich jdou do školy úplně poprvé. Prvňáčky letos tradičně vítal i primátor města. Vybral si jednu z největších škol, a to 5. Základní školu.

Zahradu 5. Základní školy zaplnily čtyři třídy malých prvňáčků. Společně s vedením školy i primátorem města je tady první den ve škole přivítali hlavně žáci devátých tříd. Žákovský parlament společně s pedagogy vymyslel vítací akci, aby se malí prvňáčci ve škole nebáli.

Denisa Šťotková, zástupkyně ředitele pro I. stupeň, 5. ZŠ Frýdek-Místek: "My jsme měli pocit, že ti malí, když přijdou z té školky, kde jsou nejstarší. A přijdou do té velké školy a je tady spousty těch velkých deváťáků, kdy ti kluci v 8. a 9. třídě už jsou velcí chlapi, kteří vypadají jako dospělí, tak měli takové někdy, když je potkávali, tak jsme viděli na nich takový stres. A proto se žákovský parlament rozhodl, že se jim tady hned na začátek ukáže, že si s nimi dá toho placáka. A bude celý rok ta třída s těmi prvňáčky nějakým způsobem v kontaktu. Pojedou třeba na společný výlet. Nebo udělají nějakou společnou dílničku. Tak, aby to těm dětem bylo příjemné."

Po slavnostním uvítání se prvňáčci rozešli do svých tříd, kde je čekalo ještě seznámení s novým školním prostředím.

Anketa děti: 1.) Na co se ve škole nejvíc těšíš? – "Na učení." 2.) "Na matematiku." – Proč na matematiku? – "Protože mě bude bavit."
Anketa rodiče: 1) "Škola to hezky zajistila, i to uvítání a myslím si, že to pomohlo těm prvňáčkům, překonat ten strach z toho prvního školního dne."
Anketa rodiče: 2.) "My už to zažíváme podruhé, tak jsme na to trošku připraveni, ale vždycky je to dojemné." – Co říkáte na to, co připravila škola? – "Je to hezké, příjemné, pro děti je to podle mě takové pohodlnější a nebojí se tolik."
Anketa rodiče 3.) "Je to moje první dítě, máme trochu takové obavy, ale moc se těšíme." – Jaký byl pro vás pro rodiče ten první školní den? – "První školní den byl docela náročný, protože dítěti se moc vstávat nechtělo a nevědělo, co přijde, ale bylo to moc pěkné, krásné to bylo."
Martin Macháč, ředitel 5. ZŠ Frýdek-Místek: "Do prvních tříd nám nastupuje zhruba 80 dětí. Máme dvě třídy Začít spolu a dvě klasické. S tím, že u zápisu bylo 120 dětí, ale většinou byl odklad. Máme obrovské číslo dětí po odkladu. Pokud jde o Začít spolu, je to projektová výuka. Výuka, kdy se děti učí pracovat samostatně, případně ve skupinkách. Je to založeno na centrech, kdy si mohou vybrat svoji činnost, kterou ve spolupráci s ostatními dětmi vykonávají, pomáhají si."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Tradičně, jako každý rok, zavítám na jednu ze škol, které zřizuje město, abych přivítal symbolicky prvňáčky do první třídy. Do nového školního roku. Popřál jim hodně štěstí, ať se jim ve škole líbí, ať si najdou nové kamarády. A vždy si vybírám nějakou školu, kde probíhají nějaké opravy. A tady na 5. Základní škole jsme dokončili druhou etapu rekonstrukce školní kuchyně. Nicméně ty opravy probíhají na většině škol. A také jsem mluvil o tom, že když jsem si vzpomněl na své dětství. Když jsem šel do první třídy. Tak ten počet dětí, které byly ve třídě, byl dvojnásobný. A to je myslím velká změna, která nyní může být, že dětí třeba tady v I. B je 18. A myslím si, že to je velmi dobře pro ně, pro paní učitelku, a pro celkový proces vzdělávání."

Základní školy ve Frýdku-Místku navštěvuje každoročně na 4 500 dětí. Z toho bývá přibližně kolem 500 prvňáčků.

Nahlásit chybu


K tématu

O proplácení obědů na školách už ve Frýdku-Místku požádali rodiče stovek dětí

6. listopadu 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek nově proplácí některým dětem obědy na základních školách. Podmínkou je, aby měli rodiče nárok na přídavek na dítě. Peníze za obědy pak dostanou přímo školní jídelny a děti tak mohou bezplatně na obědy. Do projektu už rodiče přihlásili stovky dětí.

Učitelé ze základních škol se školí pro projekt Frýdek-Místek ve 3D realitě

9. října 2023 11:20 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek ve 3D realitě. To je název projektu, v rámci kterého by měly získat základní školy ve městě dotaci 35 milionů korun na moderní vybavení IT učeben. Učitelé se už na práci s tímto vybavením připravují. Absolvují totiž školení u středoškolských kolegů.

Rodiče v dotazníku potvrdili, že školy ve Frýdku-Místku jsou kvalitní

Jak jsou kvalitní základní školy ve Frýdku-Místku? Na to se přímo rodičů ptal online dotazník, který město připravilo v loňském roce. Zaměřen byl hlavně na komunikaci a bezpečnost. Město už má k dispozici výsledky, které potvrdily, že školy jsou kvalitní. Každá má navíc jinou silnou stránku.


ON-LINE: Zatopené domy, evakuace, uzavřené silnice. Záplavy zasáhly i Moravskoslezský kraj

Dnes 10:12, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Většina toků v Moravskoslezském kraji překročila v noci ze soboty na neděli 3. povodňový stupeň - stav ohrožení. Na několika místech napříč krajem byl překročen bod extrémní povodně. Nařízeny byly další evakuace v řadě měst a obcí.

V Opavě evakuují tisíce lidí. Řeka Opava je na 3. stupni a hrozí více než stoletá voda

Včera 22:32 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě hrozí více než stoletá voda. Řeka Opava už se místy vylila z břehů a je na 3. stupni povodňové aktivity. Kulminovat by měla kolem 4. hodiny ráno. Město proto vyzvalo obyvatele Kateřinek k evakuaci, zejména těch, kteří bydlí v nižších patrech.

Lidé v obavách sledují hladiny toků, některé už jim zaplavily domy

Lidé v záplavových územích v Moravskoslezském kraji mají velké obavy z toho, co přinese noc na neděli. Po celou sobotu přicházeli k tokům a sledovali, jak hladiny stoupají. V Petrovicích u Karviné je zaplaveno několik desítek domů. Lidé se museli evakuovat do bezpečí. Podle místních je situace horší, než v roce 1997.

Sousedé vytáhli starší ženu z hořícího bytu ve Frýdku-Místku

Včera 20:05 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek v noci ve Frýdku-Místku u požáru bytu ve 4. nadzemním podlaží. V péči záchranářů skončili čtyři lidé. Jednu ženu vytáhli z hořícího bytu sousedé. Následně jí pomohli policisté a strážníci. Škoda je půl milionu korun.

Některé ulice v Havířově jsou zcela neprůjezdné, na magistrátu zasedl krizový štáb

Včera 19:05 | Havířov | Bára Kelnerová

V sobotu 14. září odpoledne opět zasedl krizový štáb ORP města Havířova a byla zhodnocena aktuální povodňová situace. Řeka Lučina se na několika místech vylila z koryta. Některé ulice jsou zcela neprůjezdné. Radnice vybízí k opatrnosti.

Obce Bruntálska už se potýkají s vodou a začínajícími záplavami

Na Bruntálsku sledují vodohospodáři i vedení obcí zejména situaci kolem řeky Opavy. V nejvíce postižených obcích v roce 97, Zátoru a Nové Heřminovech už nyní hrozí přetékají koryta řeky a voda se začíná vylévat po okolí.

Voda se v sobotu vylila z koryt menších toků, některé silnice jsou uzavřené

Zaplavené silnice, podjezdy zahrady a také sklepy domů, garáže a další objekty. V sobotu ráno a dopoledne začala velká voda škodit i v Moravskoslezském kraji. V plném nasazení jsou hasiči i správci komunikací. Některé silnice musely být uzavřeny.

V Novém Jičíně byl jako první na trojce potok Rakovec

Dnes 12:58, vydáno včera 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Hladina toků stoupá i v Novém Jičíně. Třetí stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen jako první na Rakovci, po poledni i na Jičínce, Zrzávca a Grasmance. Zasedá povodňová komise.

V Karviné jsou některé komunikace dočasně neprůjezdné

Včera 12:49 | Karviná | Monika Danková

Dočasné uzavírky jsou momentálně platné na ulici Studentská, Těreškovova u kruhového objezdu poblíž Dubiny a také u zimního stadionu ve Fryštátě.

Nemocnice v Havířově začala operovat pacienty speciálním robotem

13. září 2024 18:23 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Nemocnice v Havířově je prvním krajským zařízením, které může operovat pacienty pomocí robotického systému Da Vinci. Díky této technologii mohou chirurgové provádět operace s větší přesností a menším rizikem komplikací.

Šesťáci ze ZŠ Komenského absolvovali společný adaptační pobyt

Na dvoudenní adaptační pobyt vyrazili do Malenovic žáci tří šestých tříd ze Základní školy Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Jak školáci potvrdili, pobyt se jim líbil a rádi by si ho zopakovali.

Podnikatelé se v akademii naučili využívat digitální marketing

V sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se sešli účastníci Akademie pro podnikatele.

Házenkáři Frýdku-Místku chtějí pozvednout úroveň klubu, dostat se do play off i do Polárky

Play off, takový je opět cíl frýdecko-místeckých házenkářů. Tým sice opustili výrazní hráči, ale klub věří, že je kvalitně nahradil. Dlouhodobou ambicí nového vedení je také zvýšit úroveň klubu a jednou také dostat největší zápasy do haly Polárka.

Změny rozpočtu, prodej nemovitostí i daně. Frýdek-Místek má za sebou další zastupitelstvo

Změny rozpočtu, prodej nemovitostí i nenavyšování daně z nemovitosti. Zastupitelé mají za sebou předposlední jednání v letošním roce, které přineslo opět několik dlouhých diskuzí, ale hlavně schválení řady pro město důležitých bodů.

Děti z Jablunkova si na festivalu vybíraly sporty, kterým by se chtěly věnovat

11. září 2024 8:24 | Jablunkov | Libor Běčák | Jablunkovský miniexpres

Ve sportovním areálu v Bělé se v neděli konal už 3. ročník Festivalu sportu. Děti si mohly vyzkoušet různé sporty a zjistit, zda by se některému chtěly věnovat aktivně.

Akce Duše na dlani přiblíží ve Frýdku-Místku povědomí o duševním zdraví

Prevence a osvěta v oblasti duševního zdraví. To je hlavní cíl již pravidelné akce Duše na dlani, která proběhne v pátek 13. září ve Faunaparku. Akce je otevřena každému, kdo se chce o duševním zdraví i onemocněních něco dozvědět. Připraveny budou přednášky i drobný kulturní program.

Prvňáčky na 5. ZŠ ve Frýdku-Místku vítali deváťáci, budou je provázet školním rokem
Vydáno 2. září 2024 12:12, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Začal další školní rok, do lavic na základních školách opět usedly tisíce žáků. Stovky z nich jdou do školy úplně poprvé. Prvňáčky letos tradičně vítal i primátor města. Vybral si jednu z největších škol, a to 5. Základní školu.

Zahradu 5. Základní školy zaplnily čtyři třídy malých prvňáčků. Společně s vedením školy i primátorem města je tady první den ve škole přivítali hlavně žáci devátých tříd. Žákovský parlament společně s pedagogy vymyslel vítací akci, aby se malí prvňáčci ve škole nebáli.

Denisa Šťotková, zástupkyně ředitele pro I. stupeň, 5. ZŠ Frýdek-Místek: "My jsme měli pocit, že ti malí, když přijdou z té školky, kde jsou nejstarší. A přijdou do té velké školy a je tady spousty těch velkých deváťáků, kdy ti kluci v 8. a 9. třídě už jsou velcí chlapi, kteří vypadají jako dospělí, tak měli takové někdy, když je potkávali, tak jsme viděli na nich takový stres. A proto se žákovský parlament rozhodl, že se jim tady hned na začátek ukáže, že si s nimi dá toho placáka. A bude celý rok ta třída s těmi prvňáčky nějakým způsobem v kontaktu. Pojedou třeba na společný výlet. Nebo udělají nějakou společnou dílničku. Tak, aby to těm dětem bylo příjemné."

Po slavnostním uvítání se prvňáčci rozešli do svých tříd, kde je čekalo ještě seznámení s novým školním prostředím.

Anketa děti: 1.) Na co se ve škole nejvíc těšíš? – "Na učení." 2.) "Na matematiku." – Proč na matematiku? – "Protože mě bude bavit."
Anketa rodiče: 1) "Škola to hezky zajistila, i to uvítání a myslím si, že to pomohlo těm prvňáčkům, překonat ten strach z toho prvního školního dne."
Anketa rodiče: 2.) "My už to zažíváme podruhé, tak jsme na to trošku připraveni, ale vždycky je to dojemné." – Co říkáte na to, co připravila škola? – "Je to hezké, příjemné, pro děti je to podle mě takové pohodlnější a nebojí se tolik."
Anketa rodiče 3.) "Je to moje první dítě, máme trochu takové obavy, ale moc se těšíme." – Jaký byl pro vás pro rodiče ten první školní den? – "První školní den byl docela náročný, protože dítěti se moc vstávat nechtělo a nevědělo, co přijde, ale bylo to moc pěkné, krásné to bylo."
Martin Macháč, ředitel 5. ZŠ Frýdek-Místek: "Do prvních tříd nám nastupuje zhruba 80 dětí. Máme dvě třídy Začít spolu a dvě klasické. S tím, že u zápisu bylo 120 dětí, ale většinou byl odklad. Máme obrovské číslo dětí po odkladu. Pokud jde o Začít spolu, je to projektová výuka. Výuka, kdy se děti učí pracovat samostatně, případně ve skupinkách. Je to založeno na centrech, kdy si mohou vybrat svoji činnost, kterou ve spolupráci s ostatními dětmi vykonávají, pomáhají si."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Tradičně, jako každý rok, zavítám na jednu ze škol, které zřizuje město, abych přivítal symbolicky prvňáčky do první třídy. Do nového školního roku. Popřál jim hodně štěstí, ať se jim ve škole líbí, ať si najdou nové kamarády. A vždy si vybírám nějakou školu, kde probíhají nějaké opravy. A tady na 5. Základní škole jsme dokončili druhou etapu rekonstrukce školní kuchyně. Nicméně ty opravy probíhají na většině škol. A také jsem mluvil o tom, že když jsem si vzpomněl na své dětství. Když jsem šel do první třídy. Tak ten počet dětí, které byly ve třídě, byl dvojnásobný. A to je myslím velká změna, která nyní může být, že dětí třeba tady v I. B je 18. A myslím si, že to je velmi dobře pro ně, pro paní učitelku, a pro celkový proces vzdělávání."

Základní školy ve Frýdku-Místku navštěvuje každoročně na 4 500 dětí. Z toho bývá přibližně kolem 500 prvňáčků.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000044650/prvnacky-na-5-zs-ve-frydkumistku-vitali-devataci-budou-je-provazet-skolnim-rokem