10 soutěžících z cukrářských škol mezi sebou přijelo poměřit síly v tvorbě dortů na soutěž Podbeskydský ještěr. Pořádá ji Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku.
Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tato soutěž je desátým ročníkem pro obor cukrář a letos poprvé máme zadané téma – fauna a flora. Žáci mají možnost předvést své umění, není to zaměřeno na konkrétní zdobení, každý může uplatnit svou fantazii. Soutěž se pořádá pod záštitou pana ředitele, pana doktora Smutného, který je velkým fandou gastronomie a pro obor opravdu žije."
Na tvorbu dortu měli soutěžící pět hodin a pečlivě je sledovala odborná porota.
Eliška Dernerová, porotkyně: "Hodnotíme tady průběh sestavování a potom chuť. Chuťové vlastnosti ovlivňují bodování hodně, až z 50 %." - Jak by to mělo vypadat? - "Aby měli krásně pravené prostředí kolem sebe, čisté, použili všechny Prostředí kolem nich by mělo být krásně upravené a čisté. Měli by použít všechny suroviny, které mají k použít a pracovali s nimi tak, jak si zaslouží."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Jmenuji se Tereza Olšanová, přijela jsem ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Mám špenátový dort s čokoládovým korpusem a chloé krémem. Je zdobený čokoládovou hmotou, jako by to byla kůra stromu a uprostřed bude sovička sedět."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Já jsem Anička Štěpánková, jsem z této školy a připravila jsem malinovo-pistáciový dort. Na bocích budou kytičky a nahoře budou motýlci, jako by letěli."
O cukrářské řemeslo je v poslední době velký zájem. Přestože je práce v tomto oboru časově i fyzicky náročná, patří cukrář mezi vyhledávané profese.
Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tento obor je každým rokem plně naplněn. Žáků máme dostatek a někteří se na obor ani nedostanou, protože zájem je obrovský."
Eliška Dernerová, porotkyně: "Je to velmi žádaný obor a v podstatě ta nabídka pracovních míst je daleko větší, než jsou zájemci." - Uplatní se u nás nebo i v zahraničí? Máte nějaké odezvy? - "Dnes už bez problémů i v zahraničí a tam jsou naši lidé velmi žádaní."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Kdyby to vyšlo, chtěla bych si otevřít vlastní cukrárnu."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Uvažuju, že si udělám nějaký kurz na cukrařinu, abych se naučila víc. A pak buď otevřít cukrárnu, nebo třeba pracovat v Marlence, ale to ještě uvidím."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Město Frýdek-Místek buduje dobré vztahy se středními školami, které nezřizuje. Soutěž Podbeskydský ještěr patří k těm nejzajímavějším, které se ve městě konají. A jak vždy říkám při zahájení – řemeslo má zlaté dno. Věřím, že absolventi této školy, kteří uspěli v letošním ročníku, mají před sebou zajímavou budoucnost."
Soutěž nakonec vyhrála Viktorie Prášková ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci. Každá soutěžící ale dostala hodnotnou odměnu.