Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Cukráři tvořili dorty na 10. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Nejen precizní cukrářská technika, ale také kreativita a fantazie. Ve Frýdku-Místku se uskutečnil desátý ročník prestižní cukrářské soutěže Podbeskydský ještěr. Letos poprvé soutěžící vyráběli dorty na určené téma. Tím byla fauna a flora.

10 soutěžících z cukrářských škol mezi sebou přijelo poměřit síly v tvorbě dortů na soutěž Podbeskydský ještěr. Pořádá ji Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tato soutěž je desátým ročníkem pro obor cukrář a letos poprvé máme zadané téma – fauna a flora. Žáci mají možnost předvést své umění, není to zaměřeno na konkrétní zdobení, každý může uplatnit svou fantazii. Soutěž se pořádá pod záštitou pana ředitele, pana doktora Smutného, který je velkým fandou gastronomie a pro obor opravdu žije."

Na tvorbu dortu měli soutěžící pět hodin a pečlivě je sledovala odborná porota.

Eliška Dernerová, porotkyně: "Hodnotíme tady průběh sestavování a potom chuť. Chuťové vlastnosti ovlivňují bodování hodně, až z 50 %." - Jak by to mělo vypadat? - "Aby měli krásně pravené prostředí kolem sebe, čisté, použili všechny Prostředí kolem nich by mělo být krásně upravené a čisté. Měli by použít všechny suroviny, které mají k použít a pracovali s nimi tak, jak si zaslouží."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Jmenuji se Tereza Olšanová, přijela jsem ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Mám špenátový dort s čokoládovým korpusem a chloé krémem. Je zdobený čokoládovou hmotou, jako by to byla kůra stromu a uprostřed bude sovička sedět."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Já jsem Anička Štěpánková, jsem z této školy a připravila jsem malinovo-pistáciový dort. Na bocích budou kytičky a nahoře budou motýlci, jako by letěli."

O cukrářské řemeslo je v poslední době velký zájem. Přestože je práce v tomto oboru časově i fyzicky náročná, patří cukrář mezi vyhledávané profese.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tento obor je každým rokem plně naplněn. Žáků máme dostatek a někteří se na obor ani nedostanou, protože zájem je obrovský."
Eliška Dernerová, porotkyně: "Je to velmi žádaný obor a v podstatě ta nabídka pracovních míst je daleko větší, než jsou zájemci." - Uplatní se u nás nebo i v zahraničí? Máte nějaké odezvy? - "Dnes už bez problémů i v zahraničí a tam jsou naši lidé velmi žádaní."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Kdyby to vyšlo, chtěla bych si otevřít vlastní cukrárnu."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Uvažuju, že si udělám nějaký kurz na cukrařinu, abych se naučila víc. A pak buď otevřít cukrárnu, nebo třeba pracovat v Marlence, ale to ještě uvidím."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Město Frýdek-Místek buduje dobré vztahy se středními školami, které nezřizuje. Soutěž Podbeskydský ještěr patří k těm nejzajímavějším, které se ve městě konají. A jak vždy říkám při zahájení – řemeslo má zlaté dno. Věřím, že absolventi této školy, kteří uspěli v letošním ročníku, mají před sebou zajímavou budoucnost."

Soutěž nakonec vyhrála Viktorie Prášková ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci. Každá soutěžící ale dostala hodnotnou odměnu.

Nahlásit chybu


K tématu

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

19. dubna 2024 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.


Základní školy se připravují na zápisy do 1. tříd. Probíhat budou během dubna

Včera 21:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Základní školy se připravují na zápisy do prvních tříd. Ty budou probíhat během dubna. Přesné datum si určují školy a informace rodiče najdou na jejich internetových stránkách.

Senior Expres Poruba má za sebou rekordní rok. Taxíky najezdily přes 62 000 km

Senior Expres v Ostravě-Porubě má za sebou nejúspěšnější rok. O tom, že si senioři službu oblíbili a stále přibývají noví uživatelé, svědčí rekordní čísla. Po změně provozovatele se navýšil počet jízd o 60 %.

V Havířově evakuovali okolí centrálního parkoviště kvůli podezřelému předmětu, prohlédne ho pyrotechnik

Včera 12:59 | Havířov | Libor Běčák

Centrální parkoviště u Národní třídy v centru Havířova bylo ve středu evakuováno kvůli podezřelému předmětu.

Kvůli slintavce a kulhavce budou nákladní auta ze Slovenska přijíždět jen přes 4 hraniční přechody

Včera 13:33, vydáno včera 12:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V noci ze středy na čtvrtek budou na hranicích se Slovenskem přijata preventivní opatření, aby do České republiky nebyla zavlečena nebezpečná nákaza slintavky a kulhavky. Nákladní auta budou moci projíždět jen přes 4 určené přechody, na kterých budou dezinfekční opatření.

Největší ekologická zátěž v kraji zmizí pod vrstvou cementu. Povolení se vyřizují v průběhu sanace

25. března 2025 12:13 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Heřmanická halda je jednou z největších ekologických zátěží v naší zemi a jak už z našeho zpravodajství víte, začala její sanace. I když chybí některá povolení, nestojí to v cestě přípravným pracem. Potvrdil to na místě ministr průmyslu Lukáš Vlček, který byl s primátorem Janem Dohnalem postup zkontrolovat.

Ostravská ZOO chrání svá zvířata před slintavkou a kulhavkou, nakazit by je mohli i návštěvníci

25. března 2025 17:39 | Ostrava-město | Libor Běčák

Na doporučení Krajské veterinární správy uzavřela ostravská zoo minulý pátek průchozí výběh pro kozy a ovce kamerunské, včetně krmných automatů, jako preventivní opatření kvůli ochraně zvířat před možnou nákazou onemocněním slintavka a kulhavka (SLAK).

Pálení biologického odpadu je od března zakázáno. Výjimku má opékání buřtů na suchém dřevě

25. března 2025 11:32 | Ostrava-Vítkovice | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Se slunečným jarním počasím začal úklid zahrad po zimě a jejich příprava na novou sezónu. Ale pozor, od března začala platit novela zákona o ochraně ovzduší, která zakazuje pálení biologického odpadu jako je tráva nebo listí. Výjimku má například opékání buřtů na suchém dřevě.

Na střední škole techniky a služeb se konalo Mistrovství ČR v silovém čtyřboji

25. března 2025 16:58 | Karviná | Gabriela Stašová | Karvinský expres

V Karviné se uskutečnilo Mistrovství České republiky v silovém čtyřboji. Mladé týmy z celé země soutěžily v disciplínách jako trojskok nebo sedy lehy. Silové sporty mají na Střední škole techniky a služeb tradici, akce proto probíhala ve velkém duchu.

Březnové zastupitelstvo MOb Ostrava-Jih schválilo rekordní investici do oprav chodníků

25. března 2025 13:44 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

20. března se konalo první jednání zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Jih v letošním roce. Důležitým bodem schůzky bylo například rozdělení volných finančních prostředků, které zbyly díky dobrému hospodaření radnice v roce minulém.

Radary na rychlé řidiče nasadí v Bašce, Sviadnově, Nošovicích i Starém Městě

25. března 2025 12:40 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Několik nových radarů pro měření rychlosti projíždějících vozidel přibude na silnicích ve Frýdku-Místku a jeho okolí. Radnice chtějí zvýšit bezpečnost zejména v místech s častým pohybem chodců. První radary začnou měřit letos v létě.

Na obchvatu Frýdku-Místku pozor na rychlost, radary začnou rychlost měřit od dubna

Kvůli snížení hluku od vozidel, která projíždějí přes most nad řekou Morávkou, byla na dálničním obchvatu Frýdku-Místku snížena rychlost. Od dubna budou dodržování rychlosti v obou směrech hlídat úsekové radary.

Chystá se další jarní výzva 10 000 kroků. Frýdek-Místek ty nejlepší pravidelně oceňuje

Frýdek-Místek se i letos připojil k celostátní jarní výzvě 10 tisíc kroků. Cílem je motivovat veřejnost k pravidelnému pohybu a zdravému životnímu stylu. Výzva začíná 1. dubna a zapojit se do ní může každý.

Dobrovolnice z Frýdku-Místku pomáhá už 15 let. S Adrou získala celostátní ocenění

Dobrovolnice Anetta Erbanová z Frýdku-Místku byla oceněna ministerstvem vnitra jako jedna z nejlepších dobrovolnic v celé republice. Pomáhá seniorům a klientům domovů už patnáct let. Ocenění získala také místní pobočka ADRY, která dobrovolnictví ve městě koordinuje.

Frýdek-Místek čekají opravy silnic, chodníků a křižovatek. Město sladilo termíny s krajem

Ve Frýdku-Místku se letos rozběhne řada oprav a rekonstrukcí silnic, chodníků i křižovatek. Plán prací magistrát sladil s Moravskoslezským krajem, aby minimalizoval dopravní komplikace.

Julinka se letos narodila jako první v MSK. Nyní ji osobně přivítal primátor Frýdku-Místku

První dítě narozené letos v Moravskoslezském kraji je holčička Julinka z Frýdku-Místku. Na svět přišla v tamní nemocnici. Nyní ji i s rodiči mimořádně a oficiálně přivítal na magistrátu primátor města.

Frýdek-Místek instaloval 657 LED svítidel na hlavní silniční tahy

Frýdek-Místek pokračuje v modernizaci veřejného osvětlení s cílem zvýšit energetickou efektivitu a snížit provozní náklady. V rámci tohoto projektu byly na hlavních tazích instalovány úsporná LED svítidla, což by mělo přinést roční úsporu přibližně 1,6 milionu korun.

Cukráři tvořili dorty na 10. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr
Vydáno 6. března 2025 16:23, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Nejen precizní cukrářská technika, ale také kreativita a fantazie. Ve Frýdku-Místku se uskutečnil desátý ročník prestižní cukrářské soutěže Podbeskydský ještěr. Letos poprvé soutěžící vyráběli dorty na určené téma. Tím byla fauna a flora.

10 soutěžících z cukrářských škol mezi sebou přijelo poměřit síly v tvorbě dortů na soutěž Podbeskydský ještěr. Pořádá ji Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tato soutěž je desátým ročníkem pro obor cukrář a letos poprvé máme zadané téma – fauna a flora. Žáci mají možnost předvést své umění, není to zaměřeno na konkrétní zdobení, každý může uplatnit svou fantazii. Soutěž se pořádá pod záštitou pana ředitele, pana doktora Smutného, který je velkým fandou gastronomie a pro obor opravdu žije."

Na tvorbu dortu měli soutěžící pět hodin a pečlivě je sledovala odborná porota.

Eliška Dernerová, porotkyně: "Hodnotíme tady průběh sestavování a potom chuť. Chuťové vlastnosti ovlivňují bodování hodně, až z 50 %." - Jak by to mělo vypadat? - "Aby měli krásně pravené prostředí kolem sebe, čisté, použili všechny Prostředí kolem nich by mělo být krásně upravené a čisté. Měli by použít všechny suroviny, které mají k použít a pracovali s nimi tak, jak si zaslouží."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Jmenuji se Tereza Olšanová, přijela jsem ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Mám špenátový dort s čokoládovým korpusem a chloé krémem. Je zdobený čokoládovou hmotou, jako by to byla kůra stromu a uprostřed bude sovička sedět."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Já jsem Anička Štěpánková, jsem z této školy a připravila jsem malinovo-pistáciový dort. Na bocích budou kytičky a nahoře budou motýlci, jako by letěli."

O cukrářské řemeslo je v poslední době velký zájem. Přestože je práce v tomto oboru časově i fyzicky náročná, patří cukrář mezi vyhledávané profese.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tento obor je každým rokem plně naplněn. Žáků máme dostatek a někteří se na obor ani nedostanou, protože zájem je obrovský."
Eliška Dernerová, porotkyně: "Je to velmi žádaný obor a v podstatě ta nabídka pracovních míst je daleko větší, než jsou zájemci." - Uplatní se u nás nebo i v zahraničí? Máte nějaké odezvy? - "Dnes už bez problémů i v zahraničí a tam jsou naši lidé velmi žádaní."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Kdyby to vyšlo, chtěla bych si otevřít vlastní cukrárnu."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Uvažuju, že si udělám nějaký kurz na cukrařinu, abych se naučila víc. A pak buď otevřít cukrárnu, nebo třeba pracovat v Marlence, ale to ještě uvidím."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Město Frýdek-Místek buduje dobré vztahy se středními školami, které nezřizuje. Soutěž Podbeskydský ještěr patří k těm nejzajímavějším, které se ve městě konají. A jak vždy říkám při zahájení – řemeslo má zlaté dno. Věřím, že absolventi této školy, kteří uspěli v letošním ročníku, mají před sebou zajímavou budoucnost."

Soutěž nakonec vyhrála Viktorie Prášková ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci. Každá soutěžící ale dostala hodnotnou odměnu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000047598/cukrari-tvorili-dorty-na-10-rocniku-souteze-podbeskydsky-jester