Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Cukráři tvořili dorty na 10. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr

Nejen precizní cukrářská technika, ale také kreativita a fantazie. Ve Frýdku-Místku se uskutečnil desátý ročník prestižní cukrářské soutěže Podbeskydský ještěr. Letos poprvé soutěžící vyráběli dorty na určené téma. Tím byla fauna a flora.

10 soutěžících z cukrářských škol mezi sebou přijelo poměřit síly v tvorbě dortů na soutěž Podbeskydský ještěr. Pořádá ji Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tato soutěž je desátým ročníkem pro obor cukrář a letos poprvé máme zadané téma – fauna a flora. Žáci mají možnost předvést své umění, není to zaměřeno na konkrétní zdobení, každý může uplatnit svou fantazii. Soutěž se pořádá pod záštitou pana ředitele, pana doktora Smutného, který je velkým fandou gastronomie a pro obor opravdu žije."

Na tvorbu dortu měli soutěžící pět hodin a pečlivě je sledovala odborná porota.

Eliška Dernerová, porotkyně: "Hodnotíme tady průběh sestavování a potom chuť. Chuťové vlastnosti ovlivňují bodování hodně, až z 50 %." - Jak by to mělo vypadat? - "Aby měli krásně pravené prostředí kolem sebe, čisté, použili všechny Prostředí kolem nich by mělo být krásně upravené a čisté. Měli by použít všechny suroviny, které mají k použít a pracovali s nimi tak, jak si zaslouží."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Jmenuji se Tereza Olšanová, přijela jsem ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Mám špenátový dort s čokoládovým korpusem a chloé krémem. Je zdobený čokoládovou hmotou, jako by to byla kůra stromu a uprostřed bude sovička sedět."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Já jsem Anička Štěpánková, jsem z této školy a připravila jsem malinovo-pistáciový dort. Na bocích budou kytičky a nahoře budou motýlci, jako by letěli."

O cukrářské řemeslo je v poslední době velký zájem. Přestože je práce v tomto oboru časově i fyzicky náročná, patří cukrář mezi vyhledávané profese.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tento obor je každým rokem plně naplněn. Žáků máme dostatek a někteří se na obor ani nedostanou, protože zájem je obrovský."
Eliška Dernerová, porotkyně: "Je to velmi žádaný obor a v podstatě ta nabídka pracovních míst je daleko větší, než jsou zájemci." - Uplatní se u nás nebo i v zahraničí? Máte nějaké odezvy? - "Dnes už bez problémů i v zahraničí a tam jsou naši lidé velmi žádaní."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Kdyby to vyšlo, chtěla bych si otevřít vlastní cukrárnu."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Uvažuju, že si udělám nějaký kurz na cukrařinu, abych se naučila víc. A pak buď otevřít cukrárnu, nebo třeba pracovat v Marlence, ale to ještě uvidím."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Město Frýdek-Místek buduje dobré vztahy se středními školami, které nezřizuje. Soutěž Podbeskydský ještěr patří k těm nejzajímavějším, které se ve městě konají. A jak vždy říkám při zahájení – řemeslo má zlaté dno. Věřím, že absolventi této školy, kteří uspěli v letošním ročníku, mají před sebou zajímavou budoucnost."

Soutěž nakonec vyhrála Viktorie Prášková ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci. Každá soutěžící ale dostala hodnotnou odměnu.

Nahlásit chybu


K tématu

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

19. dubna 2024 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.


Mladíci, v Horní Suché ukradli části retardéru a zachytila je kamera, se rychle přiznali

V Horní Suché řeší nezvyklou krádež. Někomu vadil zpomalovací retardér a tak se ho dva mladíci rozhodli demontovat a jeho části odvézt. Vše ale zachytila kamera. Po zveřejnění se jeden z mladíků přiznal a části chce vrátit.

Přepadené lupič zastrašoval jehlou s krví nakaženou virem HIV

Dnes 13:14 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ostravští kriminalisté dopadli muže podezřelého ze dvou loupežných přepadení. Přepadeným pachatel při požadování peněz pohrozil jehlou s krví nakaženou virem HIV.

Na Bílé se zranil mladý lyžař. Při tréninku na boulích vyjel z trati

Vrtulník záchranné služby měl další misi ve skiareálu na Bílé v Beskydech. Při tréninku nezvládl mladý lyžař nástrahy tratě a vylétl mezi stromy. Horská služba ho stáhla pod kopec, kde ho předala zdravotníkům.

Běžci se chystají pokořit 10. ročník beskydského Perun Sky Marathonu

V okolí Javorového vrchu se bude konat další Perun Sky Marathon. Letos jde už o 10. ročník fyzicky velmi náročného běhu horským terénem. Ne všichni závodníci trať dlouhou 42 kilometrů zvládnou.

Ekologické swapování ve Studénce vyměnilo šatníky na jaro

Jarní swap ve Studénce byl skvělou příležitostí, jak dát nepoužívaným věcem druhou šanci. Vzhledem k velkému zájmu lidí jej tentokrát pořadatelé přesunuli do větších prostor, do sálu Dělnického domu.

Domov Bílá Opava pokračuje v rekonstrukci po záplavách

Domov Bílá Opava na Rybářské ulici v Opavě pokračuje v rekonstrukci budovy po loňských zářijových povodních. Voda zatopila veškeré sklepní prostory a přízemí a napáchala škody za téměř 50 milionů korun.

Stavbě Černé kostky už nic nebrání. ÚHOS potvrdil vybraného zhotovitele stavby

Dobrá zpráva pro celý náš kraj přišla z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Stavba nové Moravskoslezské vědecké knihovny může začít. Soutěž byla v pořádku a tak se může dát vybraná firma do práce.

Studénka začíná realizovat plány na opravu sportovišť, hledá projektanty

Studénka hledá projektanty, kteří zpracují modernizaci dvou sportovních areálů, letního a zimního stadionu. Co by letos mělo určitě začít, je oprava hokejových šaten, na tu jsou již plány připraveny.

Oprava mostu na Rudné jde podle plánu. Uzavření podjezdu má však dopad na podnikatele

Oprava mostu na Rudné ve Svinově pokračuje podle plánu. Práce na mostě ale ovlivňují každodenní život místních obyvatel i podnikatelů. Jak situaci vnímají lidé, kterých se opravy nejvíce dotýkají, uvidíte v následující reportáži.

Ostrava přispívá věznici na kurzy šití. Odsouzené si práci pochvalují

4. března 2025 11:16 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Jednou z hlavních priorit vedení Ostravy je bezpečnost a město proto podporuje řadu aktivit zaměřených na prevenci kriminality. Většina cílí na děti a mládež, ale některé i na dospělé, ať už oběti nebo pachatele trestných činů. Ve Vazební věznici tak například vznikl kurz šití pro odsouzené.

Nošovice čekají na radary a mimoúrovňové křížení, kamery by měly mít už v červnu

Kvůli průmyslové zóně, ale i jednomu z hlavních tahů do Beskyd, se Nošovice už léta potýkají s problémy v dopravě. Obec trápí hlavně nedodržování rychlostí. Tomu by ale měly už v létě zamezit nové radary.

Dobrovolní hasiči z Frýdku měli loni 269 výjezdů. Primátor je ocenil za nasazení

Dobrovolní hasiči z Frýdku mají za sebou náročný rok. Pomáhali nejen u požárů a dopravních nehod, ale také při povodních, kdy zasahovali v několika oblastech kraje. Za jejich obětavou práci jim osobně poděkoval primátor města.

Senior Point Frýdek-Místek nabízí služby a pomoc místním i lidem z okolních obcí

Senior Point je místem, kde mohou senioři získat řadu informací nebo využít sociální služby. Město ho každoročně finančně podporuje a pravidelně ho navštěvují stovky lidí.

Knihovna v Čeladné je také místem objevování a inspirace

Březen je tradičně měsícem všech čtenářů, pestrý program s připomenutím toho, jak důležité a krásné je čtení, připravila i knihovna v Čeladné.

Cukráři tvořili dorty na 10. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr
Vydáno 6. března 2025 16:23, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Nejen precizní cukrářská technika, ale také kreativita a fantazie. Ve Frýdku-Místku se uskutečnil desátý ročník prestižní cukrářské soutěže Podbeskydský ještěr. Letos poprvé soutěžící vyráběli dorty na určené téma. Tím byla fauna a flora.

10 soutěžících z cukrářských škol mezi sebou přijelo poměřit síly v tvorbě dortů na soutěž Podbeskydský ještěr. Pořádá ji Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tato soutěž je desátým ročníkem pro obor cukrář a letos poprvé máme zadané téma – fauna a flora. Žáci mají možnost předvést své umění, není to zaměřeno na konkrétní zdobení, každý může uplatnit svou fantazii. Soutěž se pořádá pod záštitou pana ředitele, pana doktora Smutného, který je velkým fandou gastronomie a pro obor opravdu žije."

Na tvorbu dortu měli soutěžící pět hodin a pečlivě je sledovala odborná porota.

Eliška Dernerová, porotkyně: "Hodnotíme tady průběh sestavování a potom chuť. Chuťové vlastnosti ovlivňují bodování hodně, až z 50 %." - Jak by to mělo vypadat? - "Aby měli krásně pravené prostředí kolem sebe, čisté, použili všechny Prostředí kolem nich by mělo být krásně upravené a čisté. Měli by použít všechny suroviny, které mají k použít a pracovali s nimi tak, jak si zaslouží."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Jmenuji se Tereza Olšanová, přijela jsem ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Mám špenátový dort s čokoládovým korpusem a chloé krémem. Je zdobený čokoládovou hmotou, jako by to byla kůra stromu a uprostřed bude sovička sedět."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Já jsem Anička Štěpánková, jsem z této školy a připravila jsem malinovo-pistáciový dort. Na bocích budou kytičky a nahoře budou motýlci, jako by letěli."

O cukrářské řemeslo je v poslední době velký zájem. Přestože je práce v tomto oboru časově i fyzicky náročná, patří cukrář mezi vyhledávané profese.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tento obor je každým rokem plně naplněn. Žáků máme dostatek a někteří se na obor ani nedostanou, protože zájem je obrovský."
Eliška Dernerová, porotkyně: "Je to velmi žádaný obor a v podstatě ta nabídka pracovních míst je daleko větší, než jsou zájemci." - Uplatní se u nás nebo i v zahraničí? Máte nějaké odezvy? - "Dnes už bez problémů i v zahraničí a tam jsou naši lidé velmi žádaní."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Kdyby to vyšlo, chtěla bych si otevřít vlastní cukrárnu."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Uvažuju, že si udělám nějaký kurz na cukrařinu, abych se naučila víc. A pak buď otevřít cukrárnu, nebo třeba pracovat v Marlence, ale to ještě uvidím."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Město Frýdek-Místek buduje dobré vztahy se středními školami, které nezřizuje. Soutěž Podbeskydský ještěr patří k těm nejzajímavějším, které se ve městě konají. A jak vždy říkám při zahájení – řemeslo má zlaté dno. Věřím, že absolventi této školy, kteří uspěli v letošním ročníku, mají před sebou zajímavou budoucnost."

Soutěž nakonec vyhrála Viktorie Prášková ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci. Každá soutěžící ale dostala hodnotnou odměnu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000047598/cukrari-tvorili-dorty-na-10-rocniku-souteze-podbeskydsky-jester