Vysvětlovat dětem, jak je důležitá zelenina, ovoce a zdravé potraviny, je třeba už od mateřské školy. Vhodnou formu spojení příběhu třeba o cestující bramboře a zdravých receptů zvolila herečka Markéta Hrubešová, která právě mateřinky navštěvuje.
Markéta Hrubešová, herečka, autorka knih: "Děti úplně od nejmenších si mohou uvařit třeba se staršími sourozenci, s mamkou, tatínkem, babičkou. To je jedno. Hlavně, že vaří spolu. To je strašně důležitý čas a ve chvíli, kdy to dítě ochutná dobrou surovinu, tak si myslím, že později už bude mít nějaké chuťový vjem, chuťovou paměť a že už ho nikdo neobalamutí. A funguje také to, že když si to to dítě uvaří, tak si to také sní.”
Děti si na zahradě společně přichystaly zdravou svačinu.
anketa: "Nejdříve jsme si nabírali Lučinu a potom kukuřici a potom jsme si museli ten chleba těmi věcmi namazat a nazdobit si na to, co máme rádi. Dobře se mi to povedlo a chutná mi to půl na půl.”
Havířovskou školku na ulici Přímá herečka nenavštívila náhodou. Kuchařky z této mateřinky se pravidelně účastní soutěže O nejlepší školní oběd.
Michaela Kupková Hampejsová, ředitelka MŠ Přímá Havířov: "Vyrábíme si spoustu surovin sami, paní kuchařky dělají pravidelně domácí šunku, domácí Lučinu, ze které budeme dneska vařit. Děláme si svoje smoothie, svoje pribináčky a podobně. Snažíme se na tu stravu dbát. Paní kuchařky vyjely na soutěž, kde ukazovaly, jak se u nás jí a jsem ráda, že byly pěkně ohodnoceny.”
Školka se přihlásila i do letošního ročníku soutěže a věří, že opět uspěje.