Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Havířově se konalo zasedání zastupitelstva, chystá se revitalizace parku za KD Radost

Havířov |

Jen něco málo přes hodinu trvalo zastupitelům projednat necelých padesát bodů na 21. zasedání. V programu byly zejména majetkoprávní záležitosti. Město by například chtělo revitalizovat park za Kulturním domem Radost.

Pondělní zastupitelstvo začalo složením slibu dvou nových zastupitelů. Jana Nezhybu za Piráty nahradí Kristýna Ganaj Němcová, Jiřího Martinka za ČSSD, který byl také radním, pak Petr Smrček. V radě města nahradí Jiřího Martinka zastupitel za ANO Jakub Chlopecký. Pak už se zastupitelé věnovali řádným bodům, které se týkaly zejména majetko-právních vztahů. Už mnoho let se v Havířově uvažuje o revitalizaci parku za Kulturním domem Radost. Jednalo by se ale o více než padesáti milionovou investici a proto zastupitelé podpořili předložení žádosti o podporu v rámci programu revitalizace Moravskoslezského kraje.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Naší velkou věcí je park za Radostí, kde bychom rádi zřídili nová parkovací místa, revitalizovali celý park, vytvořili tam herní prvky, dětské hřiště, zeleň a volnočasový prostor pro Havířov.”

Kdy předpokládáte, že by k tomu mohlo dojít?

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Dneska jsme schválili podání žádosti. Věřím, že v letošním roce by měla být zprocesována a buď to v příštím, nebo přespříštím, to znamená v roce 2023, by mělo být hotovo.”

Vy už máte zpracovanou studii, jak by to mělo vypadat? Bude zachována kašna, která je u Radosti?

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Kašna samozřejmě bude zachována. Máme připravenou studii celé této lokality. Myslím si, že opravdu revitalizace proběhne zdárně. Projekt je dobře zpracován.”

Kolik peněz celkově půjde do investic v příštím roce, prozatím ještě radnice neví. Rozpočet se připravuje.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Probíhají rozpočtová kolečka. Takže jednání s odbory, s příspěvkovým organizacemi. Investice budou pokračovat, já jsem přesvědčený o tom, že současná koalice splní, co voličům slíbila. My budeme dále investovat. Máme trochu problém v tom, že ty investice jsou potřeba všude. My prostě svoje sliby splníme a budeme dále investovat. Bohužel, když se zdraží stavební materiál, nic s tím neuděláme. Budeme soutěžit, ale my jsme ještě pořád schopní z úspor stavět další projekty.”

Jednou z priorit v investicích je problematika parkování. Dvě nová parkoviště už jsou v provozu.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Já jsem rád, že se nám podařilo dokončit už parkoviště u letního kina a také na ulici Majakovského. Když jsem se byl podívat, tak parkoviště už teď je plné a využívané našimi občany.”

Třetí velké parkoviště vznikne v areálu bývalé ZŠ Mánesova.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Na tomto parkovišti už se pracuje. Můžete vidět, že již 14 dní je tam pracovní ruch. Takže na tomto parkovišti začala zhotovitelská firma Technické služby budovat parkoviště a věřím, že v tomto roce stihneme dokončit parkoviště a někdy v prosinci by tam občané mohli parkovat.”

Téměř na každém zastupitelstvu zastupitelé schvalují poskytnutí dotace na výměnu kotlů.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Zájem stále je, ale zájem trochu poklesl, což mne trochu mrzí, protože si myslím, že to je vhodná příležitost, jakým způsobem změnit způsob vytápění v Havířově a docílit toho, že v zimních měsících nebude docházet k tomu, že tady budeme mít situace, kdy nějaký soused čoudí a zbytek občanů si na něj stěžují. V našich kotlíkových dotací požádalo a už i zprocesovalo své žádosti zhruba tři sta občanů. Je to třetí a ministerstvo deklaruje, že už poslední výzva.”

Má město Havířov přehled kolik starých kotlů mohou mít lidé v rodinných domech?

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “To je těžká otázka, protože my jako město nevstupujeme do obydlí občanů, abychom zkontrolovali kotel. Pouze v případě, že v dané lokalitě dochází k nějakému problému, tak státní správa životního prostředí má k tomuto pravomoc. To znamená, my nemáme tyto informace, ale statisticky na území města jsou ještě kotle, které by si zasloužily vyměnit.”

Projednání všech bodů trvalo jen něco přes hodinu. V interpelacích zazněla z řad Pirátů kritika na organizaci při pořádání letošních Havířovských slavností. Radnice zastupitelům odpoví písemně.

Nahlásit chybu


Policisté zachránili muže ze zakouřeného bytu, dveře vyrazili beranidlem

Velkou dávku odvahy projevili policisté z hlídkové služby, když neváhali a s nasazením vlastního života zachránili muže ze zakouřeného bytu v Ostravě-Porubě. V podobných případech totiž může jít o vteřiny.

Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Včera 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

Na I/68 nedaleko slovenských hranic havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel

Včera 16:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na silnici I/68 u obce Bystřice mezi Třincem a Jablunkovem v pondělí odpoledne havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel. Na místě zasahují složky IZS, hlášena je jedna zraněná osoba. Silnice ve směru na Slovensko musela být uzavřena.

Policejní vyjednavač učil zdravotníky Karvinské hornické nemocnice reagovat na útočníka

90 zdravotníků Karvinské hornické nemocnice prošlo speciálními kurzy, které je učí, jak reagovat na aktivního útočníka. Nové dovednosti získali pod vedením zkušeného policejního vyjednavače z pražské policejní speciální pořádkové jednotky.

V Havířově-Šumbarku bylo poškozeno plynové potrubí, policisté a hasiči evakuovali desítky lidí

Včera 13:38, vydáno včera 13:27 | Havířov | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů a další složky IZS zasahují v Havířově-Šumbarku. Mělo tam dojít k poškození středotlakého plynového potrubí. Příčina zatím není jasná. Lidé by měli dbát pokynů policistů.

Ve Frýdku-Místku se udržuje na 170 hektarů travnatých ploch

Jarní počasí letos přišlo o něco dřív než loni. Díky tomu vyjely do ulic Frýdku-Místku také dříve sekačky na trávu. Pravidelné kosení je opět v plném proudu. Pracovníci technických služeb v průběhu sezóny udržují na 170 hektarů travnatých ploch.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Včera 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

Potravinová pomoc se ve Frýdku-Místku nově vydává častěji, lidé se i objednávají

Výdejna potravinové pomoci ve Frýdku-Místku kvůli velkému zájmu upravila svůj provoz. Ze dvou dní přešla na pět a zároveň objednává klienty na přesný čas. V místě se tak netvoří fronty a nedochází k žádným konfliktům.

Hráči SC Premium Stonava si připomněli 30 let činnosti

U příležitosti 30 let činnosti se ve sportovní hale ve Stonavě sešli hráči a činovníci SC Premium Stonava sálový fotbal. Úvod setkání patřil vzpomínkám na začátky a ocenění za úspěchy. Na závěr samozřejmě nemohlo chybět vzájemné utkání.

Městská policie Frýdek-Místek se přestěhovala do nové budovy

Frýdek-Místek zrekonstruoval budovu bývalé textilní školy v Těšínské ulici. Zázemí tady našla městská policie a přestupkové oddělení. Práce vyšly na necelých 78 milionů korun. V místě má v budoucnu vzniknout také nový bulvár s napojením na moderní dopravní terminál.

Den Technických služeb v Havířově přilákal stovky lidí

Jen jeden den v roce si může veřejnost prohlédnout veškerou techniku havířovských Technických služeb. A nejen prohlédnout, ale také vyzkoušet. Akci navštívily stovky lidí.

Den Technických služeb v Havířově si užily celé rodiny, děti byly opět nadšené z popelářského vozu

Jen jeden den v roce si může veřejnost prohlédnout veškerou techniku havířovských Technických služeb. A nejen prohlédnout, ale také vyzkoušet. Akci navštívily stovky lidí.

Úspěšné představení tanečního souboru Ritmo z Rychvaldu

Celé dvě hodiny trvala show, kterou předvedli tanečníci rychvaldského souboru Ritmo.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Kovonský most v Karviné je stržen, nový se bude stavět do konce listopadu

18. května 2024 16:51 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Kovonský most je stržen. Demoliční práce budou probíhat přibližně do 20. května, hned na to začnou práce na novém mostě, který bude z technického hlediska stejný, jako ten původní.

Aktuálně z Karviné: Hromadné očkování psů se koná 21. května

18. května 2024 16:45 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V úterý 21. května se uskuteční hromadné očkování psů proti vzteklině.

V Havířově se konalo zasedání zastupitelstva, chystá se revitalizace parku za KD Radost
Vydáno 22. září 2021 9:50, Havířov, Bára Kelnerová
Jen něco málo přes hodinu trvalo zastupitelům projednat necelých padesát bodů na 21. zasedání. V programu byly zejména majetkoprávní záležitosti. Město by například chtělo revitalizovat park za Kulturním domem Radost.

Pondělní zastupitelstvo začalo složením slibu dvou nových zastupitelů. Jana Nezhybu za Piráty nahradí Kristýna Ganaj Němcová, Jiřího Martinka za ČSSD, který byl také radním, pak Petr Smrček. V radě města nahradí Jiřího Martinka zastupitel za ANO Jakub Chlopecký. Pak už se zastupitelé věnovali řádným bodům, které se týkaly zejména majetko-právních vztahů. Už mnoho let se v Havířově uvažuje o revitalizaci parku za Kulturním domem Radost. Jednalo by se ale o více než padesáti milionovou investici a proto zastupitelé podpořili předložení žádosti o podporu v rámci programu revitalizace Moravskoslezského kraje.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Naší velkou věcí je park za Radostí, kde bychom rádi zřídili nová parkovací místa, revitalizovali celý park, vytvořili tam herní prvky, dětské hřiště, zeleň a volnočasový prostor pro Havířov.”

Kdy předpokládáte, že by k tomu mohlo dojít?

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Dneska jsme schválili podání žádosti. Věřím, že v letošním roce by měla být zprocesována a buď to v příštím, nebo přespříštím, to znamená v roce 2023, by mělo být hotovo.”

Vy už máte zpracovanou studii, jak by to mělo vypadat? Bude zachována kašna, která je u Radosti?

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Kašna samozřejmě bude zachována. Máme připravenou studii celé této lokality. Myslím si, že opravdu revitalizace proběhne zdárně. Projekt je dobře zpracován.”

Kolik peněz celkově půjde do investic v příštím roce, prozatím ještě radnice neví. Rozpočet se připravuje.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Probíhají rozpočtová kolečka. Takže jednání s odbory, s příspěvkovým organizacemi. Investice budou pokračovat, já jsem přesvědčený o tom, že současná koalice splní, co voličům slíbila. My budeme dále investovat. Máme trochu problém v tom, že ty investice jsou potřeba všude. My prostě svoje sliby splníme a budeme dále investovat. Bohužel, když se zdraží stavební materiál, nic s tím neuděláme. Budeme soutěžit, ale my jsme ještě pořád schopní z úspor stavět další projekty.”

Jednou z priorit v investicích je problematika parkování. Dvě nová parkoviště už jsou v provozu.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Já jsem rád, že se nám podařilo dokončit už parkoviště u letního kina a také na ulici Majakovského. Když jsem se byl podívat, tak parkoviště už teď je plné a využívané našimi občany.”

Třetí velké parkoviště vznikne v areálu bývalé ZŠ Mánesova.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Na tomto parkovišti už se pracuje. Můžete vidět, že již 14 dní je tam pracovní ruch. Takže na tomto parkovišti začala zhotovitelská firma Technické služby budovat parkoviště a věřím, že v tomto roce stihneme dokončit parkoviště a někdy v prosinci by tam občané mohli parkovat.”

Téměř na každém zastupitelstvu zastupitelé schvalují poskytnutí dotace na výměnu kotlů.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Zájem stále je, ale zájem trochu poklesl, což mne trochu mrzí, protože si myslím, že to je vhodná příležitost, jakým způsobem změnit způsob vytápění v Havířově a docílit toho, že v zimních měsících nebude docházet k tomu, že tady budeme mít situace, kdy nějaký soused čoudí a zbytek občanů si na něj stěžují. V našich kotlíkových dotací požádalo a už i zprocesovalo své žádosti zhruba tři sta občanů. Je to třetí a ministerstvo deklaruje, že už poslední výzva.”

Má město Havířov přehled kolik starých kotlů mohou mít lidé v rodinných domech?

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “To je těžká otázka, protože my jako město nevstupujeme do obydlí občanů, abychom zkontrolovali kotel. Pouze v případě, že v dané lokalitě dochází k nějakému problému, tak státní správa životního prostředí má k tomuto pravomoc. To znamená, my nemáme tyto informace, ale statisticky na území města jsou ještě kotle, které by si zasloužily vyměnit.”

Projednání všech bodů trvalo jen něco přes hodinu. V interpelacích zazněla z řad Pirátů kritika na organizaci při pořádání letošních Havířovských slavností. Radnice zastupitelům odpoví písemně.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000027611/v-havirove-se-konalo-zasedani-zastupitelstva-chysta-se-revitalizace-parku-za-kd-radost