Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zastupitelé z Havířova se jeli podívat do Prostějova, jak fungují kogenerační jednotky

Havířov |

Vedení radnice v Havířově pozvalo zastupitele do Prostějova, kde mají zkušenosti s kogeneračními jednotkami. Všichni zúčastnění se tak mohli podívat, jak systém v praxi funguje. Součástí prohlídky byla i návštěva sportovní haly, která bere energii ze střešních solárních panelů.

Vedení havířovské radnice čelí na každém zastupitelstvu kritice, že byl založen společný podnik se společností ČEZ ESCO ENVEZ, který má najít alternativy vytápění po odklonu od uhlí. I proto primátor pozval zastupitele do Prostějova, kde přešli ze spalování v klasických kotelnách na kogenerační jednotky. Výhody tamní Domovní správa vidí v mnoha aspektech.

Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov: “Nastal problém v tom, že se nám začali odpojovat někteří zákazníci s tím, že naše cena je vyšší, než když si postaví vlastní kotelnu. To byl pro nás impuls, abychom se zamysleli, jakým způsobem jsme schopni ušetřit náklady. Nechali jsme zpracovat studii, která zvažovala všechny možnosti od vytápění štěpkou, přes tepelná čerpadla, solární panely. Jako vítěz vyšla kogenerační jednotka. Udělali jsme soutěž, tu soutěž vyhrál ČEZ a ČEZ se stal od té doby dodavatelem kogeneračních jednotek do našich kotelen.

V čem jsou pro vás ty kogenerační jednotky výhodou?

Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov: “Samozřejmě tím, že plyn se nespaluje jen pro výrobu tepla, ale vyrábí i elektřinu. Tím pádem je ta účinnost vyšší a ČEZ je schopen nám prodávat teplo z těchto kogeneračních jednotek levněji, než bychom ho my dokázali vyrobit z našich klasických spalovacích kotlů.”

Uvažujete do budoucna o dalších kogeneračních jednotkách, nebo to na ten Prostějov už bude stačit?

Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov: “V tuto chvíli neuvažujeme, protože ty ostatní kotelny už jsou tak malé, že nasazení kogenerační jednotky už by se tam nevyplatilo.”

Lidé v Havířově se bojí, že vyrostou kotelny ve městě, které budou znečišťovat životní prostředí. Jak byste to vyvrátil?

Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov: “Samozřejmě, tak jako dneska spalovací kotle, tak kogenerační jednotky, které spalují plyn, tak jsou tak dokonalé, že žádné nečistoty do ovzduší nejdou. To, co vidíte z komínů, je kondenzovaná pára, takže v tomto mohou být naprosto v klidu a je to čistější než spalování pouze v plynových kotletch.”

Jak je to s hlučností kotelen?

Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov: “Nasazení kogenerační jednotky znamená, že se zvýší hluk v dané kotelně. My jsme to řešili jednak odhlučněním prostor, komínů a spadá to do schvalovacího řízení, kde musíme prokázat, že nejsou překročeny limity, které jsou povolené.”

I v Prostějově si uvědomují, co se děje na trhu cenami plynu.

Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov: “Zaplatíme všichni. Na to nemá vliv ani kogenerace, ani nic jiného. Jestliže se cena dostane na desetinásobek dnešní ceny, tak je třeba počítat s tím, že to zaplatíme všichni. Ale v každém případě to bude vždy levnější varianta, než spalovat pouze plyn. Já v tuto chvíli nevidím jiné médium, které by bylo v těchto menších kotelnách, blokových kotelnách ve městech, kterými by bylo možné nahradit plyn.”
Josef Bělica (ANO), primátor Havířov: “Ten plyn je jediné médium, které se jeví na tu přechodnou dobu jako dostupné a má dostatečnou kapacitu, aby bylo schopno vytápět. To přechodné období by mělo být na patnáct let a na tu dobu jsou projektována i tato zařízení a jiný způsob není. A jestli budeme vytápět my plynem, budou vytápět plynem všichni ostatní kolem nás. Takže já bych chtěl jasně říct, že město nebude mít nějaký horší plyn, než bude mít někdo jiný. To město našlo strategického partnera, který je lídrem v těchto technologiích na našem trhu a ne jen u nás, tak našlo partnera, který je schopen garantovat ty ceny a nakupovat a pomoci s tím městu tak, aby ty naše ceny byly konkurenceschopné. A teď to řeknu úplně jednoduše. Jestli my přejdeme na plyn a Veolie deklarovala, že přejde na plyn, tak ten vstup bude stejný a není to v tom, je to v tom, jak jsme schopni to vyrábět efektivně. Pokud my vyrobíme to teplo v místě, kde se spotřebovává, tady je to krásně vidět. Je tady 70kubíková vyrovnávací nádrž, která na toto sídliště stačí. Je to rozdíl, když vyrobíte to teplo tady, dodáte ho do domu, a nebo ho vyrobíte x desítek kilometrů mimo město a potom ho musíte energovody převádět a tam dochází k dalším ztrátám a ty ztráty musí někdo zaplatit a to jsou koneční spotřebitelé, naši občané našeho města. Já jsem přesvědčen o tom, že jdeme správnou cestou. A my jsme se i dnes ptali zástupců prostějovské společnosti, zda udělali dobře a oni jsou o tom přesvědčeni i dnes, když jdou ceny nahoru.”

Havířov se liší. Ve městě nejsou kotelny, do kterých by se daly umístit kogenerační jednotky. Jsou ale jiné možnosti.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířov: “Havířov má to specifikum, že vlastní sofistikované sekundární rozvody, kterými je přiváděno teplo do jednotlivých domů. Ty jsou v majetku města. A ty sekundární rozvody navazují na takzvané předávací stanice, což v konečném důsledku jsou stanice, kde se předává teplo z primárního na sekundární rozvod. A v těchto stanicích mohou vznikat i tato zařízení. Naše město je na toto v podstatě připraveno. My jsme schopni díky tomu zachovat ten systém, pokud by se nám projekt podařilo realizovat a ten systém doplnit o efektivní zařízení, která mohou v konečném důsledku stabilizovat cenu na území našeho města.”

Projekt, který nyní město s ČEZ bude zpracovávat, vyhodnotí i možnosti kombinace s tepelnými čerpadly, fotovoltaickými panely. Právě na tomto principu funguje v Prostějově i velká sportovní hala, kam se mohli zastupitelé podívat.

Opoziční zastupitelé ocenili návštěvu Prostějova. Někteří mají stále ale obavy ze znečištění.

Martin Rédr (Piráti), zastupitel: “Určitě to mělo smysl, bylo zajímavé vidět, jak to funguje v praxi. Měli jsme možnost pokládat dotazy. Největší úskalí je, když je nám to prezentované, že to je ekologický proces. Nyní teplárna zásobuje město s tím, že komín je mimo město. Nově ten projekt počítá s tím, že se budou nějaké kogenerační jednotky budovat přímo na sídlišti. To je asi zásadní problém a potom je také dost nejasností, co provází celý ten vznik projektu, že to vysvětlování, odpovědi na otázky získáváme teď dodatečně, nebylo to řečeno dopředu, což je škoda.”
Daria Škutová (SPD), zastupitelka: “Já jsem velmi ráda, že jsme se mohli této exkurze zúčastnit, protože nám byly zodpovězeny ještě nějaké dotazy, na které nám do této doby nebyl nikdo schopen odpovědět. Ale tato exkurze měla přijít mnohem dříve. Havířov a Prostějov mají nastaveny trochu jinak způsob vytápění. Nemyslím si, že to jsou dva totožné projekty. Navíc víme, že společnost ČEZ ESCO investovala v Prostějově na výstavbu investice ze svých zdrojů, zatímco v Havířově se na tom bude podílet město 49 procent.”

Město ale také říká, že pokud bude zisk, město na tom bude profitovat…

Daria Škutová (SPD), zastupitelka: ”Pokud vznikne zisk, tak město sice může profitovat, ale také může vzniknout ztráta a tu potom bude město následně hradit.”

Měly by se ty studie vypracovat, aby se ukázalo, jaké jsou alternativy, co bude pro město výhodné?

Daria Škutová (SPD), zastupitelka: “Já si myslím, že když už se do těch studií investuje, tak je základ vycházet z těch studií, které vyjdou. Nicméně i dnes jsem pokládala otázku, jestli vědí, jaká bude návratnost a stále jsem na ni nedostala odpověď. Dnes nevíme, zda návratnost bude 15 nebo 100 let.”

Projekt, který by měl navrhnout nejlepší řešení pro Havířov, by mohl být zpracován do roku a půl. Pak bude na rozhodnutí nového zastupitelstva, kterou cestou se město vydá.

Nahlásit chybu


K tématu

Ukrajinské rodiny mohou v Havířově navštěvovat v rámci integrace nový klub

28. dubna 2023 14:55 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířovská radnice vytvořila projekt, který pomůže v mnoha úrovních lidem, kteří jsou držiteli dočasné ochrany. Jednou z aktivit je nový klub pro rodiče s malými dětmi, který ale mohou navštěvovat nejen ukrajinské rodiny. Projekt je spolufinancován ministerstvem vnitra.

Havířov dokončil rekonstrukci jeslí na stacionář pro lidi s mentálním hendikepem

29. dubna 2023 11:41 | Havířov | Bára Kelnerová

Radnice v Havířově dokončila přestavbu bývalých jeslí v městské části Šumbark na stacionář pro lidi s mentálním hendikepem. z organizace Santé. Budova je zcela bezbariérová a bude sloužit i imobilním klientům.

Lidé s mentálním hendikepem z organizace Santé se přestěhují do nového stacionáře

26. dubna 2023 14:01 | Havířov | Bára Kelnerová

Radnice v Havířově dokončila přestavbu bývalých jeslí v městské části Šumbark na stacionář pro lidi s mentálním hendikepem. Budova je zcela bezbariérová a bude sloužit i imobilním klientům.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

ZUŠ L. Janáčka uspěla v postupové soutěži orchestrů

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Havířova, kde se konala postupová soutěž orchestrů. Absolutním vítězem přehlídky se stali žáci ze ZUŠ z Frýdku-Místku a uspěla u ZUŠ L. Janáčka.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Klavíristka Wanda Miech oslavila 95. narozeniny svým koncertem. V hudebním světě je aktivní už 80 let

Wanda Miech z Karviné je zřejmě nejstarší a nejdéle aktivní klavíristkou v České republice. Koncertuje od svých 15 let a letos oslaví 95. narozeniny. K jubileu uspořádala slavnostní koncert, na kterém sama účinkovala.

ZUŠ Orlová zve zájemce o hru na hudební nástroj

24. dubna 2024 16:04 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Základní umělecká škola v Orlové uspořádala projekt s názvem Hudební pokojíček pro předškoláky z mateřských škol.

Zastupitelé z Havířova se jeli podívat do Prostějova, jak fungují kogenerační jednotky
Vydáno 8. března 2022 17:30, Havířov, Bára Kelnerová
Vedení radnice v Havířově pozvalo zastupitele do Prostějova, kde mají zkušenosti s kogeneračními jednotkami. Všichni zúčastnění se tak mohli podívat, jak systém v praxi funguje. Součástí prohlídky byla i návštěva sportovní haly, která bere energii ze střešních solárních panelů.

Vedení havířovské radnice čelí na každém zastupitelstvu kritice, že byl založen společný podnik se společností ČEZ ESCO ENVEZ, který má najít alternativy vytápění po odklonu od uhlí. I proto primátor pozval zastupitele do Prostějova, kde přešli ze spalování v klasických kotelnách na kogenerační jednotky. Výhody tamní Domovní správa vidí v mnoha aspektech.

Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov: “Nastal problém v tom, že se nám začali odpojovat někteří zákazníci s tím, že naše cena je vyšší, než když si postaví vlastní kotelnu. To byl pro nás impuls, abychom se zamysleli, jakým způsobem jsme schopni ušetřit náklady. Nechali jsme zpracovat studii, která zvažovala všechny možnosti od vytápění štěpkou, přes tepelná čerpadla, solární panely. Jako vítěz vyšla kogenerační jednotka. Udělali jsme soutěž, tu soutěž vyhrál ČEZ a ČEZ se stal od té doby dodavatelem kogeneračních jednotek do našich kotelen.

V čem jsou pro vás ty kogenerační jednotky výhodou?

Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov: “Samozřejmě tím, že plyn se nespaluje jen pro výrobu tepla, ale vyrábí i elektřinu. Tím pádem je ta účinnost vyšší a ČEZ je schopen nám prodávat teplo z těchto kogeneračních jednotek levněji, než bychom ho my dokázali vyrobit z našich klasických spalovacích kotlů.”

Uvažujete do budoucna o dalších kogeneračních jednotkách, nebo to na ten Prostějov už bude stačit?

Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov: “V tuto chvíli neuvažujeme, protože ty ostatní kotelny už jsou tak malé, že nasazení kogenerační jednotky už by se tam nevyplatilo.”

Lidé v Havířově se bojí, že vyrostou kotelny ve městě, které budou znečišťovat životní prostředí. Jak byste to vyvrátil?

Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov: “Samozřejmě, tak jako dneska spalovací kotle, tak kogenerační jednotky, které spalují plyn, tak jsou tak dokonalé, že žádné nečistoty do ovzduší nejdou. To, co vidíte z komínů, je kondenzovaná pára, takže v tomto mohou být naprosto v klidu a je to čistější než spalování pouze v plynových kotletch.”

Jak je to s hlučností kotelen?

Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov: “Nasazení kogenerační jednotky znamená, že se zvýší hluk v dané kotelně. My jsme to řešili jednak odhlučněním prostor, komínů a spadá to do schvalovacího řízení, kde musíme prokázat, že nejsou překročeny limity, které jsou povolené.”

I v Prostějově si uvědomují, co se děje na trhu cenami plynu.

Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov: “Zaplatíme všichni. Na to nemá vliv ani kogenerace, ani nic jiného. Jestliže se cena dostane na desetinásobek dnešní ceny, tak je třeba počítat s tím, že to zaplatíme všichni. Ale v každém případě to bude vždy levnější varianta, než spalovat pouze plyn. Já v tuto chvíli nevidím jiné médium, které by bylo v těchto menších kotelnách, blokových kotelnách ve městech, kterými by bylo možné nahradit plyn.”
Josef Bělica (ANO), primátor Havířov: “Ten plyn je jediné médium, které se jeví na tu přechodnou dobu jako dostupné a má dostatečnou kapacitu, aby bylo schopno vytápět. To přechodné období by mělo být na patnáct let a na tu dobu jsou projektována i tato zařízení a jiný způsob není. A jestli budeme vytápět my plynem, budou vytápět plynem všichni ostatní kolem nás. Takže já bych chtěl jasně říct, že město nebude mít nějaký horší plyn, než bude mít někdo jiný. To město našlo strategického partnera, který je lídrem v těchto technologiích na našem trhu a ne jen u nás, tak našlo partnera, který je schopen garantovat ty ceny a nakupovat a pomoci s tím městu tak, aby ty naše ceny byly konkurenceschopné. A teď to řeknu úplně jednoduše. Jestli my přejdeme na plyn a Veolie deklarovala, že přejde na plyn, tak ten vstup bude stejný a není to v tom, je to v tom, jak jsme schopni to vyrábět efektivně. Pokud my vyrobíme to teplo v místě, kde se spotřebovává, tady je to krásně vidět. Je tady 70kubíková vyrovnávací nádrž, která na toto sídliště stačí. Je to rozdíl, když vyrobíte to teplo tady, dodáte ho do domu, a nebo ho vyrobíte x desítek kilometrů mimo město a potom ho musíte energovody převádět a tam dochází k dalším ztrátám a ty ztráty musí někdo zaplatit a to jsou koneční spotřebitelé, naši občané našeho města. Já jsem přesvědčen o tom, že jdeme správnou cestou. A my jsme se i dnes ptali zástupců prostějovské společnosti, zda udělali dobře a oni jsou o tom přesvědčeni i dnes, když jdou ceny nahoru.”

Havířov se liší. Ve městě nejsou kotelny, do kterých by se daly umístit kogenerační jednotky. Jsou ale jiné možnosti.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířov: “Havířov má to specifikum, že vlastní sofistikované sekundární rozvody, kterými je přiváděno teplo do jednotlivých domů. Ty jsou v majetku města. A ty sekundární rozvody navazují na takzvané předávací stanice, což v konečném důsledku jsou stanice, kde se předává teplo z primárního na sekundární rozvod. A v těchto stanicích mohou vznikat i tato zařízení. Naše město je na toto v podstatě připraveno. My jsme schopni díky tomu zachovat ten systém, pokud by se nám projekt podařilo realizovat a ten systém doplnit o efektivní zařízení, která mohou v konečném důsledku stabilizovat cenu na území našeho města.”

Projekt, který nyní město s ČEZ bude zpracovávat, vyhodnotí i možnosti kombinace s tepelnými čerpadly, fotovoltaickými panely. Právě na tomto principu funguje v Prostějově i velká sportovní hala, kam se mohli zastupitelé podívat.

Opoziční zastupitelé ocenili návštěvu Prostějova. Někteří mají stále ale obavy ze znečištění.

Martin Rédr (Piráti), zastupitel: “Určitě to mělo smysl, bylo zajímavé vidět, jak to funguje v praxi. Měli jsme možnost pokládat dotazy. Největší úskalí je, když je nám to prezentované, že to je ekologický proces. Nyní teplárna zásobuje město s tím, že komín je mimo město. Nově ten projekt počítá s tím, že se budou nějaké kogenerační jednotky budovat přímo na sídlišti. To je asi zásadní problém a potom je také dost nejasností, co provází celý ten vznik projektu, že to vysvětlování, odpovědi na otázky získáváme teď dodatečně, nebylo to řečeno dopředu, což je škoda.”
Daria Škutová (SPD), zastupitelka: “Já jsem velmi ráda, že jsme se mohli této exkurze zúčastnit, protože nám byly zodpovězeny ještě nějaké dotazy, na které nám do této doby nebyl nikdo schopen odpovědět. Ale tato exkurze měla přijít mnohem dříve. Havířov a Prostějov mají nastaveny trochu jinak způsob vytápění. Nemyslím si, že to jsou dva totožné projekty. Navíc víme, že společnost ČEZ ESCO investovala v Prostějově na výstavbu investice ze svých zdrojů, zatímco v Havířově se na tom bude podílet město 49 procent.”

Město ale také říká, že pokud bude zisk, město na tom bude profitovat…

Daria Škutová (SPD), zastupitelka: ”Pokud vznikne zisk, tak město sice může profitovat, ale také může vzniknout ztráta a tu potom bude město následně hradit.”

Měly by se ty studie vypracovat, aby se ukázalo, jaké jsou alternativy, co bude pro město výhodné?

Daria Škutová (SPD), zastupitelka: “Já si myslím, že když už se do těch studií investuje, tak je základ vycházet z těch studií, které vyjdou. Nicméně i dnes jsem pokládala otázku, jestli vědí, jaká bude návratnost a stále jsem na ni nedostala odpověď. Dnes nevíme, zda návratnost bude 15 nebo 100 let.”

Projekt, který by měl navrhnout nejlepší řešení pro Havířov, by mohl být zpracován do roku a půl. Pak bude na rozhodnutí nového zastupitelstva, kterou cestou se město vydá.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000030249/zastupitele-z-havirova-se-jeli-podivat-do-prostejova-jak-funguji-kogeneracni-jednotky