Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Příprava a ochutnávka jídel čtyř národnostních menšin

Karviná |

​V Karviné se uskutečnila ochutnávka jídel čtyř národnostních menšin. Všechny pokrmy se připravovaly v několika místních restauracích a posléze je představitelé města i zástupci různých organizací ochutnávali a hodnotili v sále Romského centra.

Sdružení Romů Severní Moravy uspořádalo ojedinělou gastronomickou soutěž v přípravě a ochutnávání tradičních jídel Slováků, Poláků, Maďarů a Romů. Kuchařky a kuchaři v několika místních restauracích se proto pustili hned ráno do práce, aby připravili několik jídel typických pro danou zemi.

Karel Wiewiórka, náměstek primátora: "Je dobře, že se ty tradice udržují, že se ty zvyky oprašují a předávají dalším generacím, aby nezanikly."

Chystala se tradiční jídla, jejichž recepty se předávají z generace na generaci. Tady se například připravovalo 50 porcí romského pokrmu zvaný Goja. Kdysi to byl všední pokrm chudých, teď už spíše sváteční.

Eliana Ferencová, kuchařka: " Se skládá z bramborového těsta a tlustého střeva. To očistíte zavážete, bramborové těsto se dochucuje moukou a česnekem. To se naplní a upeče."

Rudolf Farkaš, kuchař: "Připravuje se tady maďarský perkelt, pak drškový perkelt a těstoviny s hlávkovým zelím pečeným. Potřebuji k tomu vepřový masíčko, plecko, bůček, cibuli, papriku, rajský, smetánku."

Milan Ferenc, předseda Sdružení Romů Severní Moravy: "Slováci mají typické halušky, ty jsou běžné, známé, pak nějaké pirohy, ale jiné než ti Poláci."

Předpřipravená jídla se pak převezla do Romského centra, kde se v tamní kuchyni ještě dosmažila, dochutila a připravila na talíře pro porotu.

Zbyněk Gajdacz, porotce: “Hodnotit budu určitě podle chuti, předpokládám, že tam budou ty jemné niance v použitém koření, případně ve způsobu přípravy."

Porota chuť jídel bodovala, jídla mohli ochutnat i ostatní přítomní hosté. i když byl nakonec oceněn každý tým kuchařů, který jídla pro tuto soutěž připravoval, nejvíce porotě chutnala romská jídla jako Goja a Holubky. Organizátoři by rádi soutěž zopakovali a rozšířili ochutnávku jídel i o tradiční pokrmy dalších národnostních menšin jako Řeků a Wietnamců.

Nahlásit chybu


Nezákonně ozbrojený pytlák lovil na Karvinsku chráněné dravé ptáky

Dnes 13:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ostravští celníci ze sekce pátrání Generálního ředitelství cel odhalili osoby, které neoprávněně nakládaly s chráněnými živočichy. Realizace trestního spisu proběhla v březnu na Karvinsku. Celníci při domovních prohlídkách ve spolupráci s inspektory České inspekce životního prostředí zajistili celkem 18 živých neoprávněně držených exemplářů.

Armáda zaujala studenty interaktivním workshopem

Dnes 19:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přiblížit žákům hlavní témata "Přípravy občanů k obraně státu" (POKOS), představit současnou armádní techniku a také možnost si většinu činností vojáků prakticky vyzkoušet, tak vypadaly projektové dny s Armádou České republiky na Střední škole techniky a služeb v Karviné a na Mendlově gymnáziu v Opavě.

Žáci ZŠ Žákovská v Havířově se zapsali do České knihy rekordů za nepřetržitou resuscitaci

Žáci a studenti se na ZŠ Žákovská v Havířově zasadili o zápis do České knihy rekordů, a to za nepřetržitou resuscitaci. Akci, která měla celkově edukační podtext, pro ně připravila nezisková organizace Sportovní-klub.cz.

Policisté zadrželi recidivistu, který se vloupával do různých objektů v Ostravě

Dnes 9:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Spolupráce mezi kriminalisty z Ostravy-Poruby, Vítkovic a Hrabůvky vedla k úspěšnému zadržení podezřelého muže, který se dopustil série vloupání. V průběhu tří měsíců policie obdržela několik oznámení o vloupání do různých objektů, od sklepních prostor až po velkosklady a kanceláře.

Hasiči v Havířově nacvičovali hašení střešních konstrukcí

Dnes 18:59 | Havířov | Libor Běčák

Neobydlené bytové domy určené k demolici poskytly hasičům v Havířově ideální podmínky pro výcvik v terénu. Hasiči zde cvičili možnosti postupů při zdolávání požáru ve střešních konstrukcích.

Bubnovačka upozornila na ochranu dětí, které čelí násilí

Lekce muzikoterapie pořádá Mateřská škola Čeladenská Beruška šestkrát až osmkrát ročně, a to ve spolupráci se speciální pedagožkou Lenkou Břenkovou. Ta se Veselému muzicírování věnuje více než deset let.

Nový Jičín vybral architekta pro vizi kulturního domu, jeho majitelem se stane v prosinci

Rada města vybrala architekty, kteří zpracují studii využití budoucího kulturního domu Nové Slunce. V prosinci se také město stane majitelem tohoto objektu.

Listopadové Vánoce prožily děti v Dětském domově ve Vrbně pod Pradědem díky originálnímu projektu

Včera 21:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V dětském domově ve Vrbně pod Pradědem dostaly děti předčasnou vánoční nadílku. Listopadových Vánoc si užily díky originálnímu nápadu a projektu skupiny fotbalových a hokejových karet. Autor projektu získal potřebné finance z aukcí sportovních karet, které poslali lidé.

Hasiči bijí na poplach. Špatné parkování může být i za zmařeným životem

Neukáznění řidiči na sídlištích v Ostravě způsobují závažné problémy hasičům, kteří často bojují s nemožností projet úzkými ulicemi blokovanými vozidly. Zpoždění, která tak mohou vznikat, ohrožují lidské životy a mohou znamenat i větší materiální škody.

Obce získají od hejtmanství podporu na infrastrukturu a veřejné projekty

Včera 17:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj připravil v rozpočtu téměř 30 milionů korun na projekty menších obcí. Podpora se zaměří na rekonstrukce a výstavbu venkovské infrastruktury a na neinvestiční projekty, s cílem zlepšit život místních obyvatel. Výzva bude otevřena od 2. ledna 2025, rozhodovat o dotacích bude březnové zastupitelstvo.


Konal se další ročník Velké ceny Karviné, judisté přijeli i z Polska a Slovenska

V karvinské hale Kovony se konal další ročník Velké ceny Karviné v judu pro děti a mládež z různých oddílů. Nechyběli ani závodníci z Polska a Slovenska.

Město slavnostně ocenilo dobrovolné hasiče

Ve čtvrtek 21. listopadu se v DKMO konal slavnostní podvečer na počest dobrovolných hasičů z jednotek JSDH Orlová-Město a Orlová-Poruba. Událost byla věnována poděkování za jejich obětavou práci a neocenitelné zásluhy při ochraně obyvatel a majetku města.

Krojovaní horníci oslavili svátek své patronky

V sále Domu PZKO bylo v sobotu 23. listopadu hodně veselo. Stonavští krojovaní horníci společně se spřátelenými spolky a příznivci hornického cechu oslavili svátek své patronky, sv. Barbory.

Stonavští zahrádkáři zvou na rozsvícení vánočního stromku

Nalaďte se na vánoční atmosféru a přijďte v neděli 1. prosince 2024 do areálu Klubu zahrádkářů ve Stonavě, kde se od 16:00 uskuteční slavnostní rozsvícení vánočního stromku. Akci pořádají Stonavští zahrádkáři, kteří srdečně zvou všechny občany, aby společně zahájili adventní čas.

Petr Nazarov přiblížil čtenářům Severní Indii

Stonavská knihovna uspořádala další inspirativní přednášku pro širokou veřejnost. Ve svých prostorách přivítala, místním čtenářům velmi dobře známého cestovatele a spisovatele Petra Nazarova. Ten se tentokrát podělil s návštěvníky knihovny o své zážitky z putování po Severní Indii.

Tacy jesteśmy 2024

Co roku Kapituła Kongresu Polaków w RC nominuje dziesięciu kandydatów do nagrody „Złoty Jestem”.

Příprava a ochutnávka jídel čtyř národnostních menšin
Vydáno 19. listopadu 2016 16:30, Karviná, Monika Danková
​V Karviné se uskutečnila ochutnávka jídel čtyř národnostních menšin. Všechny pokrmy se připravovaly v několika místních restauracích a posléze je představitelé města i zástupci různých organizací ochutnávali a hodnotili v sále Romského centra.

Sdružení Romů Severní Moravy uspořádalo ojedinělou gastronomickou soutěž v přípravě a ochutnávání tradičních jídel Slováků, Poláků, Maďarů a Romů. Kuchařky a kuchaři v několika místních restauracích se proto pustili hned ráno do práce, aby připravili několik jídel typických pro danou zemi.

Karel Wiewiórka, náměstek primátora: "Je dobře, že se ty tradice udržují, že se ty zvyky oprašují a předávají dalším generacím, aby nezanikly."

Chystala se tradiční jídla, jejichž recepty se předávají z generace na generaci. Tady se například připravovalo 50 porcí romského pokrmu zvaný Goja. Kdysi to byl všední pokrm chudých, teď už spíše sváteční.

Eliana Ferencová, kuchařka: " Se skládá z bramborového těsta a tlustého střeva. To očistíte zavážete, bramborové těsto se dochucuje moukou a česnekem. To se naplní a upeče."

Rudolf Farkaš, kuchař: "Připravuje se tady maďarský perkelt, pak drškový perkelt a těstoviny s hlávkovým zelím pečeným. Potřebuji k tomu vepřový masíčko, plecko, bůček, cibuli, papriku, rajský, smetánku."

Milan Ferenc, předseda Sdružení Romů Severní Moravy: "Slováci mají typické halušky, ty jsou běžné, známé, pak nějaké pirohy, ale jiné než ti Poláci."

Předpřipravená jídla se pak převezla do Romského centra, kde se v tamní kuchyni ještě dosmažila, dochutila a připravila na talíře pro porotu.

Zbyněk Gajdacz, porotce: “Hodnotit budu určitě podle chuti, předpokládám, že tam budou ty jemné niance v použitém koření, případně ve způsobu přípravy."

Porota chuť jídel bodovala, jídla mohli ochutnat i ostatní přítomní hosté. i když byl nakonec oceněn každý tým kuchařů, který jídla pro tuto soutěž připravoval, nejvíce porotě chutnala romská jídla jako Goja a Holubky. Organizátoři by rádi soutěž zopakovali a rozšířili ochutnávku jídel i o tradiční pokrmy dalších národnostních menšin jako Řeků a Wietnamců.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000006399/priprava-a-ochutnavka-jidel-ctyr-narodnostnich-mensin