Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Krasobruslařský klub Karviná rozšiřuje svou základnu, těší se na děti z mateřských škol

Karviná |

Sportovní krasobruslařský klub Karviná má po roční nucené pauze méně členů než obvykle. Přivítá proto mezi sebe nové zájemce a hlavně zájemkyně o tento sport. Od konce srpna už probíhají tréninky na ledě a i když po delší pauze mají všichni co dohánět, testy výkonnosti splnili všichni a můžou se připravovat na první závody v sezoně.

Ledová plocha zimního stadionu patří několik hodin týdně začínajícím i pokročilejším krasobruslařkám. Ty nejmenší se v přípravce učí první krůčky na bruslích, ty starší pilují všechny základní prvky, piruety a skoky pod vedením zkušených trenérek, od konce srpna už na ledě.

Monika Šimrová, členka výboru SKK Karviná: "Měli jsme už suchou přípravu, ta začala v průběhu měsíce května a června, děti se zaměřili na atletiku, měli baletní a taneční průpravu."

Základna čítá 25 dětí. Zájemců ubylo, po době platných opatření vlády a nemožnosti sportovat se sem vrátila jen hrstka.

Monika Šimrová, členka výboru SKK Karviná: "Některé děti si to rozmyslely, za tu dlouhou dobu, co nebruslily, někde to vzdaly rodiče, potřebovali bychom opravdu zase začaly chodit do těch sportovních kroužků tak, jak to bylo než začal nějaký covid no."

Ze zkušenosti trenérů je nejlepší začít bruslit už v předškolním věku, ve čtyřech pěti letech. Postupně děti přechází do vyšších kategorií až do závodního družstva A. V Áčku se na své první letošní závody připravuje i patnáctiletá Tereza Kozelková. Bruslit začala před třetími narozeninami.

Tereza Kozelková, krasobruslařka: "Začátky byly těžší potom, když mi bylo sedm nebo osm, tak jsme se musela naučit skákat na druhou stranu. Já to dělám pro radost, abych se hýbala při sportu, mě to baví.”

A na co konkrétně se na trénincích Terezka zaměřuje nyní?

Tereza Kozelková, krasobruslařka: "Pro mě je největší problém dvojitý Rittberger, to mi dělá problém. Ze skoků mě nejvíce baví dvojitý Toeloop, to jsme se naučila nejrychleji, mám to jako nejjistější skok, ráda dělám kombinace z různých nájezdů mě to baví nejvíc."
Monika Šimrová, členka výboru SKK Karviná: "To krasobruslení není jednoduché, učí se chodit na ledě a pomalými krůčky se snažíme je naučit se bruslit. Dítě když přijde pozdě, tak tam je takový deficit že na to výkonnostní krasobruslení, o kterém se bavíme, nedá dohnat."


Takové děti pak bruslí spíše rekreačně v kategorii C. Předzávodní kategorii B vede Markéta Kučerová. Sama bruslí od čtyř let, od svých 15ti také trénuje děti, nejdříve v přípravce. Je také závodní rozhodčí. Baví ji práce s dětmi, chce jim předávat své zkušenosti a těší ji vidět jejich pokroky a posuny.

Markéta Kučerová, trenérka kategorie B: "V tom béčku už by děti měly zvládat testy, já se je snažím připravovat na výkonnostní testy, ty jsou pro každého, kdo chce závodit. Už je učím povinnosti, aby to braly vážně.”

Celé krasobruslení je vlastně postaveno na jízdě v obloucích.

Markéta Kučerová, trenérka kategorie B: "Když vnější oblouček, tak říkám, tlačíme na malíček, když vnitřní, tak tlačíme na palec, potom se to vyvíjí i v těch skocích, máme třeba hranové skoky, jako je Lutz, Flip."
Sabina Gašperová, krasobruslařka: "Baví mě skákat, točit piruety a dlouho jsme se učila jízdu dozadu."
Tereza Seifertová, krasobruslařka: "Začala jsem bruslit, protože mě to hodně zajímalo a chtěla jsem být krasobruslařka."


Tento estetický sport má v Karviné dlouholetou tradici. Závodní družstvo má na svém kontě mnoho medailí z nejvyšších soutěžích jako je Český pohár. Děvčata z Áčka a Béčka trénují každý den, děti v přípravce pak hodinu v úterky a čtvrtky od půl páté.

Monika Šimrová, členka výboru SKK Karviná: "Máme zajištěny kvalitní brusle, děti mají svého trenéra."

Pokud máte zájem o tento sport, stačí se přijít osobně na zimní stadion v uvedené dny podívat nebo se na bližší informace zeptat prostřednictvím níže uvedených kontaktů.

SKK KARVINÁ, kontakty: Jana Gilová 724 584 414, skkkarvina@email.cz

Nahlásit chybu


Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

ZUŠ Orlová zve zájemce o hru na hudební nástroj

Základní umělecká škola v Orlové uspořádala projekt s názvem Hudební pokojíček pro předškoláky z mateřských škol.

Těšínské divadlo muselo zrušit své představení ve Stonavě, nabídne náhradní termín

Včera 16:03 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V neděli 21.4. měla polská scéna Těšínského divadla už po druhé ve své novodobé historii zavítat do Stonavy. Na konci září roku 2019 přijela s představením divadelní hry Ondrášek, Pán Lysé Hory, kterou divákům zahráli pod širým nebem v parku U Domu PZKO. Tentokrát byla na programu hra podle předlohy knihy Karin Lednické Šikmý kostel. Sál Domu PZKO byl ale v 17.00 hod., kdy mělo představení začít prázdný. Představení muselo být na poslední chvíli zrušeno.

Stonavští krojovaní horníci oslaví 110 let

Včera 16:02 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští krojovaní horníci letos slaví své 110. výročí svého působení. U té příležitosti se připravuje velkolepá oslava.

Ve Stonavě se odehrál 1. ročník nohejbalového turnaje

Včera 16:01 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ve Stonavě se uskutečnil první ročník nohejbalového turnaje trojic. Ten do sportovní haly přilákal místní amatérské nadšence, kteří vytvořili pět týmů.

Mariusz Wałach ponownie prezesem Kongresu Polaków w RC

Sobotnim obradom Zgromadzenia Ogólnego Kongresu Polaków przysłuchiwali się również oficjalni gości - przedstawicielka czeskiego ministerstwa kultury, delegacja światowej Polonii, ustawodawcy polskiego i czeskigo parlamentu czy ambasador Rzeczypospolitej Polski w Pradze, który między innymi podkreślił znaczenie Funduszu Rozwoju Zaolzia.

V Havířově se konalo krajské kolo ZUŠ v soutěži orchestrů

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Havířova, kde se konala postupová soutěž orchestrů. Absolutním vítězem přehlídky se stali žáci ze ZUŠ ve Frýdku-Místku.

Krasobruslařský klub Karviná rozšiřuje svou základnu, těší se na děti z mateřských škol
Vydáno 25. září 2021 11:58, Karviná, Monika Danková
Sportovní krasobruslařský klub Karviná má po roční nucené pauze méně členů než obvykle. Přivítá proto mezi sebe nové zájemce a hlavně zájemkyně o tento sport. Od konce srpna už probíhají tréninky na ledě a i když po delší pauze mají všichni co dohánět, testy výkonnosti splnili všichni a můžou se připravovat na první závody v sezoně.

Ledová plocha zimního stadionu patří několik hodin týdně začínajícím i pokročilejším krasobruslařkám. Ty nejmenší se v přípravce učí první krůčky na bruslích, ty starší pilují všechny základní prvky, piruety a skoky pod vedením zkušených trenérek, od konce srpna už na ledě.

Monika Šimrová, členka výboru SKK Karviná: "Měli jsme už suchou přípravu, ta začala v průběhu měsíce května a června, děti se zaměřili na atletiku, měli baletní a taneční průpravu."

Základna čítá 25 dětí. Zájemců ubylo, po době platných opatření vlády a nemožnosti sportovat se sem vrátila jen hrstka.

Monika Šimrová, členka výboru SKK Karviná: "Některé děti si to rozmyslely, za tu dlouhou dobu, co nebruslily, někde to vzdaly rodiče, potřebovali bychom opravdu zase začaly chodit do těch sportovních kroužků tak, jak to bylo než začal nějaký covid no."

Ze zkušenosti trenérů je nejlepší začít bruslit už v předškolním věku, ve čtyřech pěti letech. Postupně děti přechází do vyšších kategorií až do závodního družstva A. V Áčku se na své první letošní závody připravuje i patnáctiletá Tereza Kozelková. Bruslit začala před třetími narozeninami.

Tereza Kozelková, krasobruslařka: "Začátky byly těžší potom, když mi bylo sedm nebo osm, tak jsme se musela naučit skákat na druhou stranu. Já to dělám pro radost, abych se hýbala při sportu, mě to baví.”

A na co konkrétně se na trénincích Terezka zaměřuje nyní?

Tereza Kozelková, krasobruslařka: "Pro mě je největší problém dvojitý Rittberger, to mi dělá problém. Ze skoků mě nejvíce baví dvojitý Toeloop, to jsme se naučila nejrychleji, mám to jako nejjistější skok, ráda dělám kombinace z různých nájezdů mě to baví nejvíc."
Monika Šimrová, členka výboru SKK Karviná: "To krasobruslení není jednoduché, učí se chodit na ledě a pomalými krůčky se snažíme je naučit se bruslit. Dítě když přijde pozdě, tak tam je takový deficit že na to výkonnostní krasobruslení, o kterém se bavíme, nedá dohnat."


Takové děti pak bruslí spíše rekreačně v kategorii C. Předzávodní kategorii B vede Markéta Kučerová. Sama bruslí od čtyř let, od svých 15ti také trénuje děti, nejdříve v přípravce. Je také závodní rozhodčí. Baví ji práce s dětmi, chce jim předávat své zkušenosti a těší ji vidět jejich pokroky a posuny.

Markéta Kučerová, trenérka kategorie B: "V tom béčku už by děti měly zvládat testy, já se je snažím připravovat na výkonnostní testy, ty jsou pro každého, kdo chce závodit. Už je učím povinnosti, aby to braly vážně.”

Celé krasobruslení je vlastně postaveno na jízdě v obloucích.

Markéta Kučerová, trenérka kategorie B: "Když vnější oblouček, tak říkám, tlačíme na malíček, když vnitřní, tak tlačíme na palec, potom se to vyvíjí i v těch skocích, máme třeba hranové skoky, jako je Lutz, Flip."
Sabina Gašperová, krasobruslařka: "Baví mě skákat, točit piruety a dlouho jsme se učila jízdu dozadu."
Tereza Seifertová, krasobruslařka: "Začala jsem bruslit, protože mě to hodně zajímalo a chtěla jsem být krasobruslařka."


Tento estetický sport má v Karviné dlouholetou tradici. Závodní družstvo má na svém kontě mnoho medailí z nejvyšších soutěžích jako je Český pohár. Děvčata z Áčka a Béčka trénují každý den, děti v přípravce pak hodinu v úterky a čtvrtky od půl páté.

Monika Šimrová, členka výboru SKK Karviná: "Máme zajištěny kvalitní brusle, děti mají svého trenéra."

Pokud máte zájem o tento sport, stačí se přijít osobně na zimní stadion v uvedené dny podívat nebo se na bližší informace zeptat prostřednictvím níže uvedených kontaktů.

SKK KARVINÁ, kontakty: Jana Gilová 724 584 414, skkkarvina@email.cz

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000027614/krasobruslarsky-klub-karvina-rozsiruje-svou-zakladnu-tesi-se-na-deti-z-materskych-skol