Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ENERGIE A KRAJ: U Dolu Barbora vznikne vědecký park

Karviná |

Jeden ze zásadních strategických projektů, který má ambice využít evropské finance z Fondu pro spravedlivou transformaci, je opět o krok blíž k realizaci. EDEN Silesia. Biomy, které budou sloužit vzdělávání, vědě a výzkumu, ale také se stanou exkluzivní turistickou atraktivitou. Vyrostou na Karvinsku v území, které dříve patřilo průmyslu a těžbě uhlí. EDEN Silesia tak významně napomůže transformaci, kterou Moravskoslezský kraj prochází.

Projekt EDEN Silesia je inspirovaný anglickým EDEN Projectem, který vyrostl na půdorysu bývalého kaolínového dolu v hrabství Cornwall. Velkokapacitní skleníky nabízejí návštěvníkům, kteří se tam sjíždějí nejen z Británie, ale i z Evropy a dalších koutů planety, poznání nejrůznějších biotopů. Jsou v nich vytvořena prostředí vhodná pro nejrozličnější druhy rostlin i pro vzácné druhy motýlů a hmyzu. Cornwallským EDENem se inspirovali i v dalších částech světa, dalším projektem má být ten na Karvinsku. Jeho nositelem je Slezská univerzita v Opavě.

„Slezská univerzita se při sestavování svého záměru projektu inspirovala dvacetiletými zkušenostmi z provozování prvotního projektu EDEN z Velké Británie, na jehož počátku existovalo jen území zdevastované těžbou kaolínu a na konci opravdová rajská zahrada se třemi tisíci druhy rostlin a obrovskými přínosy pro místní ekonomiku. Naší vizí je přinést stejné benefity pro Karvinsko – zejména přetvořit a uzdravit velkou část krajiny zničené hornickou minulostí a vybudovat vzdělávací a výzkumné kapacity zaměřené na udržitelný rozvoj. Přínosů, které projekt nabídne, bude samozřejmě mnohem více,“

popsal cíle projektu prorektor pro strategii a komunikaci Slezské univerzity Tomáš Gongol.

Slezská univerzita společně s Moravskoslezským krajem a statutárním městem Karviná jedná se zástupci britského EDEN Project už více než rok. Hlavním tématem je nejen poskytnutí licence pro EDEN Silesia, ale také realizace studie proveditelnosti tohoto ambiciózního projektu. Britští odborníci jsou pro její zpracování ideální. Proto se vysocí manažeři britského Edenu po řadě předchozích technických jednání přijeli přesvědčit o kvalitě a vhodnosti českého zázemí a dohodnout konkrétní prvky další spolupráce.

„Český Eden je po všech stránkách dobře připravený a prohlídka území nás utvrdila, že jsme nevážili cestu zbytečně. Zcela unikátní je spojení s univerzitou a tím pádem vědecko-výzkumný potenciál projektu. Nikde jinde na světě jsme nenalezli takovou synergii s vědou, ale i s úřady,“

podotkl CEO Eden Project International David Harland, který má již zkušenosti s výstavbou podobných projektů v jiných částech světa. „Plácli jsme si a jdeme do Feasibility study, tedy studie proveditelnosti, která odpoví na zásadní otázky, například možné vytápění skleníků důlními plyny. V nejbližších týdnech budete potkávat naše kolegy, kteří zde budou detailněji zkoumat podloží, kubaturu skleníků, ale i podobu budoucí architektury,“ doplnil David Harland, kterého do Moravskoslezského kraje doprovodila krajinná architektka EDEN Project Jane Knight.

Architektonická vize skleníků byla další důležitou částí dvoudenní anglické návštěvy. Vize projektu EDEN Silesia, kterou představil ateliér Fiala Architects, pracuje s historickým kontextem území. Podle architekta Jiřího Fialy koncept souvisí s patronkou horníků svatou Barborou a větvičkami třešní barborky kvetoucími na Boží hod. Tento symbol vyvstává z trosek černé zdevastované krajiny jako bílý květ, který přináší naději na změnu a zhmotňuje se v samotném objektu EDENU.

„Projekt jsme připravovali s vědomím historie tohoto místa. Karvinsko a zejména lokalita Staré Karviné a jejího okolí mají pohnutou historii a nesou významné kulturní a historické dědictví, které musíme a chceme respektovat,“

vysvětlil 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka, který je v projektu, coby zástupce kraje, intenzivně zapojen od samého začátku.

„Slezské univerzitě chceme dát maximální míru kooperace a společně dotáhnout projekt do konce, máme za sebou už několik konkrétních kroků. Na stole máme například vypracovanou analýzu rizik, která ze všech možných územních variant jednoznačně ukázala na nejvhodnější umístění v bývalé zóně Nad Barborou. Tato lokalita má dostatečnou infrastrukturu i dobrou dopravní dostupnost, taky zde nehrozí poklesy půdy nebo kontaminace. Následovat bude zajištění pozemků v úzké spolupráci s městem Karviná,“

sdělil náměstek hejtmana Jakub Unucka.

EDEN Silesia počítá s rozpočtem 2,4 miliardy korun. Největší část nákladů by měly pokrýt prostředky z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci, který je určen pro regiony postižené těžbou uhlí. Projekt je již v Bruselu evidován jako jeden ze strategických projektů Moravskoslezského kraje, evropské peníze by mohly zafinancovat až 95 % uznatelných nákladů.

Nahlásit chybu


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.


Den zdraví krajské Nemocnice Karviná – Ráj se na Lodičkách vydařil

Poslední prázdninový pátek patřil areál Lodiček v parku Boženy Němcové zdravotníkům z Nemocnice Karviná-Ráj, kteří pro návštěvníky připravili Den zdraví. Rodiny s dětmi tady přilákala i zábava, pro děti byly například připraveny atrakce i show Mira Jaroše.

Nemocnice Karviná uspořádala na Lodičkách Den zdraví

Areál Lodiček v parku Boženy Němcové patřil zdravotníkům z Nemocnice Karviná-Ráj, kteří pro návštěvníky připravili Den zdraví. Rodiny s dětmi tady přilákala i zábava, pro děti byly například připraveny atrakce i show Mira Jaroše.

Netradiční olympijské disciplíny pobavily karvinské seniory

Senioři ze všech karvinských městských klubů a také ze spřátelených měst se opět po roce sešli, aby společně strávili den u netradičních sportovních her. A protože je rok světové olympiády, olympijský nádech nechyběl ani tady.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů, je nutná opatrnost v místě staveb

6. září 2024 17:10 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Mažoretky Kala poděkovaly vystoupením za podporu

6. září 2024 9:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Mažoretky Kala jsou jedna velká taneční rodina. Mají na svém kontě nespočet ocenění a titulů získaných doma i v zahraničí. Více na sebe mažoretky prozradily během vystoupení věnovaném především rodičům.

Den obce Horní Suchá se vydařil, lidé byli nadšení

Až tři tisíce návštěvníků zavítalo na Den obce Horní Suchá. Takto velkou akci radnice uspořádala poprvé. Rodiny ocenily i samostatnou zábavnou zónu pro děti.

ENERGIE A KRAJ: U Dolu Barbora vznikne vědecký park
Vydáno 13. dubna 2022 12:45, Karviná, Tomáš Tikal
Jeden ze zásadních strategických projektů, který má ambice využít evropské finance z Fondu pro spravedlivou transformaci, je opět o krok blíž k realizaci. EDEN Silesia. Biomy, které budou sloužit vzdělávání, vědě a výzkumu, ale také se stanou exkluzivní turistickou atraktivitou. Vyrostou na Karvinsku v území, které dříve patřilo průmyslu a těžbě uhlí. EDEN Silesia tak významně napomůže transformaci, kterou Moravskoslezský kraj prochází.

Projekt EDEN Silesia je inspirovaný anglickým EDEN Projectem, který vyrostl na půdorysu bývalého kaolínového dolu v hrabství Cornwall. Velkokapacitní skleníky nabízejí návštěvníkům, kteří se tam sjíždějí nejen z Británie, ale i z Evropy a dalších koutů planety, poznání nejrůznějších biotopů. Jsou v nich vytvořena prostředí vhodná pro nejrozličnější druhy rostlin i pro vzácné druhy motýlů a hmyzu. Cornwallským EDENem se inspirovali i v dalších částech světa, dalším projektem má být ten na Karvinsku. Jeho nositelem je Slezská univerzita v Opavě.

„Slezská univerzita se při sestavování svého záměru projektu inspirovala dvacetiletými zkušenostmi z provozování prvotního projektu EDEN z Velké Británie, na jehož počátku existovalo jen území zdevastované těžbou kaolínu a na konci opravdová rajská zahrada se třemi tisíci druhy rostlin a obrovskými přínosy pro místní ekonomiku. Naší vizí je přinést stejné benefity pro Karvinsko – zejména přetvořit a uzdravit velkou část krajiny zničené hornickou minulostí a vybudovat vzdělávací a výzkumné kapacity zaměřené na udržitelný rozvoj. Přínosů, které projekt nabídne, bude samozřejmě mnohem více,“

popsal cíle projektu prorektor pro strategii a komunikaci Slezské univerzity Tomáš Gongol.

Slezská univerzita společně s Moravskoslezským krajem a statutárním městem Karviná jedná se zástupci britského EDEN Project už více než rok. Hlavním tématem je nejen poskytnutí licence pro EDEN Silesia, ale také realizace studie proveditelnosti tohoto ambiciózního projektu. Britští odborníci jsou pro její zpracování ideální. Proto se vysocí manažeři britského Edenu po řadě předchozích technických jednání přijeli přesvědčit o kvalitě a vhodnosti českého zázemí a dohodnout konkrétní prvky další spolupráce.

„Český Eden je po všech stránkách dobře připravený a prohlídka území nás utvrdila, že jsme nevážili cestu zbytečně. Zcela unikátní je spojení s univerzitou a tím pádem vědecko-výzkumný potenciál projektu. Nikde jinde na světě jsme nenalezli takovou synergii s vědou, ale i s úřady,“

podotkl CEO Eden Project International David Harland, který má již zkušenosti s výstavbou podobných projektů v jiných částech světa. „Plácli jsme si a jdeme do Feasibility study, tedy studie proveditelnosti, která odpoví na zásadní otázky, například možné vytápění skleníků důlními plyny. V nejbližších týdnech budete potkávat naše kolegy, kteří zde budou detailněji zkoumat podloží, kubaturu skleníků, ale i podobu budoucí architektury,“ doplnil David Harland, kterého do Moravskoslezského kraje doprovodila krajinná architektka EDEN Project Jane Knight.

Architektonická vize skleníků byla další důležitou částí dvoudenní anglické návštěvy. Vize projektu EDEN Silesia, kterou představil ateliér Fiala Architects, pracuje s historickým kontextem území. Podle architekta Jiřího Fialy koncept souvisí s patronkou horníků svatou Barborou a větvičkami třešní barborky kvetoucími na Boží hod. Tento symbol vyvstává z trosek černé zdevastované krajiny jako bílý květ, který přináší naději na změnu a zhmotňuje se v samotném objektu EDENU.

„Projekt jsme připravovali s vědomím historie tohoto místa. Karvinsko a zejména lokalita Staré Karviné a jejího okolí mají pohnutou historii a nesou významné kulturní a historické dědictví, které musíme a chceme respektovat,“

vysvětlil 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka, který je v projektu, coby zástupce kraje, intenzivně zapojen od samého začátku.

„Slezské univerzitě chceme dát maximální míru kooperace a společně dotáhnout projekt do konce, máme za sebou už několik konkrétních kroků. Na stole máme například vypracovanou analýzu rizik, která ze všech možných územních variant jednoznačně ukázala na nejvhodnější umístění v bývalé zóně Nad Barborou. Tato lokalita má dostatečnou infrastrukturu i dobrou dopravní dostupnost, taky zde nehrozí poklesy půdy nebo kontaminace. Následovat bude zajištění pozemků v úzké spolupráci s městem Karviná,“

sdělil náměstek hejtmana Jakub Unucka.

EDEN Silesia počítá s rozpočtem 2,4 miliardy korun. Největší část nákladů by měly pokrýt prostředky z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci, který je určen pro regiony postižené těžbou uhlí. Projekt je již v Bruselu evidován jako jeden ze strategických projektů Moravskoslezského kraje, evropské peníze by mohly zafinancovat až 95 % uznatelných nákladů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000030889/energie-a-kraj-u-dolu-barbora-vznikne-vedecky-park