Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Prezident ukončil návštěvu v Moravskoslezském kraji v Karviné

Karviná |

Dvoudenní návštěvu Moravskoslezského kraje prezident České republiky Petr Pavel ukončil v Karviné. Na zámku Fryštát se setkal s primátorem města a v budově infocentra na náměstí podebatoval se zástupci organizací, kteří se podílejí na rozvoji kulturního, sportovního a společenského života.

Prezident České republiky Petr Pavel přijel k zámku Fryštát hodinu před polednem i se svou chotí, kde je uvítal primátor Karviné. Na zámku se pak podepsal do Pamětní knihy města, převzal dar v podobě obrazu karvinského rodáka, malíře Jakuba Špaňhela, se zástupci města poobědval a také si vyslechl názory a připomínky primátora města například k současnému nastavení sociálního systému, rozpočtovém určení daní a podobně.

Jan Wolf, primátor Karviné: "Přiznám se, že jsme řešili hlavně tu sociální otázku, která nás trápí nejvíce. ten sociální systém není dobře nastavený, nevnímáme to jen my, ale mnoho měst v ČR. My máme nejvyšší nezaměstnanost, nejvíce exekucí, to není z ničeho nic, my potřebujeme, aby ti lidé věděli , ať už je to otázka exekučního zákona, otázka nezaměstnanosti, že potřebujeme pomoc státu ve vztahu k novým investorům, těch nástrojů je mnoho, ale město samotné to nezvládne, potřebujeme podporu kraje, vlády a pokud je podpora prezidenta, o to je to lepší.”

Po jednání, které se protáhlo, se pak prezident přesunul přes náměstí do nové galerie města v budově infocentra, kde se setkal s místními zástupci organizací. Zhruba za hodinu pak svou návštěvu Moravskoslezského kraje shrnul před novináři v tiskové konferenci a reagoval i na podněty, které mu primátor Karviné předložil.

Petr Pavel, prezident České Republiky: "Nastavení naší sociální politiky, nastavení sociálních dávek, odebrání pravomocí od obc směrem do centra tady vytváří mnohem více problémů než je to ve velkých městech a bez zásahu zvenčí místní samosprávy ty problémy nejsou schopny řešit. Dochází k odlivu lidí, především mladých lidí, kteří by mohli být perspektivou pro svá města a region a struktura obyvatelstva tady ve městě se mění takovým způsobem, že moc perspektivy do budoucna a je zapotřebí zásahu státu a pomoci zvenčí. My si uděláme celkovou analýzu, zároveň se na dalším jednání s premiérem Fialou pobavím o tom, jak on vidí výsledky výjezdního zasedání vlády, které bylo plánováno do Jeseníku, jak on vnímá ty regionální problémy a přijdeme s návrhem konkrétních kroků na kterých bychom měli pracovat, abychom těm regionům, podregionům a městům skutečně pomohli v těch problémech, které samy řešit nemohou."

Besedy, která probíhala v galerii se mimo jiné zúčastní i zástupci Iniciativy Dokořán, která se výraznou měrou podílí na rozvoji kulturního života ve městě.

Michael Sikora, zástupce Iniciativy Dokořán: “Za Iniciativu Dokořán jsme mu přiblížili naši činnost, co v Karviné děláme, kam se snažíme posouvat, jak se snažíme sledovat jednotlivé světové trendy a jak jsme aktivní v rámci různých rozvojových trendů města nebo kraje a pan prezident to pozitivně kvitoval a byl rád, že se setkal s Karviňáky, kteří ve městě něco pozitivního dělají.” 

Návštěvě Karviné předcházelo fárání prezidenta na dole Darkov a debata s místními horníky a také setkání s hejtmanem MSK v Ostravě.

Nahlásit chybu


K tématu

V zahradách bruntálského zámku proběhly letní Slavnosti vína

28. srpna 2023 12:11 | Bruntál | Karel Soukop

loňském roce vinaři z jižní Moravy poprvé předvedli veřejnosti svou produkci na zámku v Bruntále. Akce měla velký úspěch a Muzeum v Bruntále se rozhodlo ji uspořádat i letos se stylovým doprovodem cimbálové muziky z Opavy.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Zámek v Kuníně žije akcemi k roku Harrachů s mnoha unikátními exponáty

4. září 2023 10:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Nyní zavítáme do Kunína nedaleko Nového Jičína. Krásný barokní zámek, postavený v první polovině 18. století pro rodinu Harrachů byl v poválečných letech téměř zdevastován. Nyní je po rekonstrukcích otevřen již 19 let a ožívá akcemi a unikátními exponáty. Nedávnou velkou akcí byla Hradozámecká noc.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Lidé opět obdivují květinovou louku v areálu havířovské nemocnice

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Děti na příměstském táboře městské knihovny cestovaly kolem světa

Městská knihovna uspořádala již třetí ročník příměstského táboru, tentokrát na téma Cesta kolem světa, kterou ale musely děti zvládnou za pět dní.

Hornosušané se společně bavili v letním kině při promítání komedie

Lidé v Horní Suché se společně mohli bavit při sledování komedie. Promítání v letním kině se uskuteční ještě jednou v srpnu.

Mládež je nadšená z nových trampolín v areálu minigolfu, který prochází celkovou modernizací

24. července 2024 15:57 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Havířově se povedl další velký projekt v rámci participativního rozpočtu. Areál minigolfu prošel celkovou modernizací. Mládež má největší radost z nové sestavy trampolín.

Stonavská pouť 2024

24. července 2024 14:45 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Máří Magdalénská pouť opět návštěvníkům nabídla bohatý dvoudenní program. Na své si přišly všechny věkové generace.

Zaproszenie na 77. Święto Góralskie w Jabłonkowie

24. července 2024 14:44 | Stonava | Otýlie Tobolová | Stonavský expres

Trzydniowe Gorolskie Święto w Jabłonowie odbywa się co roku w pierwszy sierpniowy weekend i jest częścią Tygodnia Kultury Beskidzkiej w Polsce. Dlatego program jest wzbogacony o występy zespołów z różnych części świata.

Prezident ukončil návštěvu v Moravskoslezském kraji v Karviné
Vydáno 1. dubna 2023 17:26, Karviná, Monika Danková
Dvoudenní návštěvu Moravskoslezského kraje prezident České republiky Petr Pavel ukončil v Karviné. Na zámku Fryštát se setkal s primátorem města a v budově infocentra na náměstí podebatoval se zástupci organizací, kteří se podílejí na rozvoji kulturního, sportovního a společenského života.

Prezident České republiky Petr Pavel přijel k zámku Fryštát hodinu před polednem i se svou chotí, kde je uvítal primátor Karviné. Na zámku se pak podepsal do Pamětní knihy města, převzal dar v podobě obrazu karvinského rodáka, malíře Jakuba Špaňhela, se zástupci města poobědval a také si vyslechl názory a připomínky primátora města například k současnému nastavení sociálního systému, rozpočtovém určení daní a podobně.

Jan Wolf, primátor Karviné: "Přiznám se, že jsme řešili hlavně tu sociální otázku, která nás trápí nejvíce. ten sociální systém není dobře nastavený, nevnímáme to jen my, ale mnoho měst v ČR. My máme nejvyšší nezaměstnanost, nejvíce exekucí, to není z ničeho nic, my potřebujeme, aby ti lidé věděli , ať už je to otázka exekučního zákona, otázka nezaměstnanosti, že potřebujeme pomoc státu ve vztahu k novým investorům, těch nástrojů je mnoho, ale město samotné to nezvládne, potřebujeme podporu kraje, vlády a pokud je podpora prezidenta, o to je to lepší.”

Po jednání, které se protáhlo, se pak prezident přesunul přes náměstí do nové galerie města v budově infocentra, kde se setkal s místními zástupci organizací. Zhruba za hodinu pak svou návštěvu Moravskoslezského kraje shrnul před novináři v tiskové konferenci a reagoval i na podněty, které mu primátor Karviné předložil.

Petr Pavel, prezident České Republiky: "Nastavení naší sociální politiky, nastavení sociálních dávek, odebrání pravomocí od obc směrem do centra tady vytváří mnohem více problémů než je to ve velkých městech a bez zásahu zvenčí místní samosprávy ty problémy nejsou schopny řešit. Dochází k odlivu lidí, především mladých lidí, kteří by mohli být perspektivou pro svá města a region a struktura obyvatelstva tady ve městě se mění takovým způsobem, že moc perspektivy do budoucna a je zapotřebí zásahu státu a pomoci zvenčí. My si uděláme celkovou analýzu, zároveň se na dalším jednání s premiérem Fialou pobavím o tom, jak on vidí výsledky výjezdního zasedání vlády, které bylo plánováno do Jeseníku, jak on vnímá ty regionální problémy a přijdeme s návrhem konkrétních kroků na kterých bychom měli pracovat, abychom těm regionům, podregionům a městům skutečně pomohli v těch problémech, které samy řešit nemohou."

Besedy, která probíhala v galerii se mimo jiné zúčastní i zástupci Iniciativy Dokořán, která se výraznou měrou podílí na rozvoji kulturního života ve městě.

Michael Sikora, zástupce Iniciativy Dokořán: “Za Iniciativu Dokořán jsme mu přiblížili naši činnost, co v Karviné děláme, kam se snažíme posouvat, jak se snažíme sledovat jednotlivé světové trendy a jak jsme aktivní v rámci různých rozvojových trendů města nebo kraje a pan prezident to pozitivně kvitoval a byl rád, že se setkal s Karviňáky, kteří ve městě něco pozitivního dělají.” 

Návštěvě Karviné předcházelo fárání prezidenta na dole Darkov a debata s místními horníky a také setkání s hejtmanem MSK v Ostravě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000036448/prezident-ukoncil-navstevu-v-moravskoslezskem-kraji-v-karvine