Velký sál Juventusu se na jedno sobotní dopoledne proměnil ve velkou voňavou pekárnu. A nebyla to pekárna jen tak ledajaká. Tolik malých šikovných pekařů a cukrářů pohromadě nikde jinde než právě tady neuvidíte.
Anketa, malí cukráři: 1. "Vykrojila jsem nějaká zvířátka, kytičky, hříbeček a nějaké ptáčky a hvězdičky. Pak to budu zdobit." 2. "My pečeme perníčky, abychom mohli mít doma něco na Vánoce. Až to upečeme, tak to určitě bude chutnat křupavě." 3. "Já si to sním potom doma."
Než si to ale doma sní, musí se to napřed hezky připravit, rozválet těsto, vykrojit, upéct i nazdobit připraveným sněhem. Perníková pekárna se letos konala v Juventusu již po patnácté a každým rokem dá její příprava organizátorům pořádně zabrat.
Martina Jančíková, organizátorka: "Nejdůležitější na této akci je příprava, takže mi od včerejška od rána neděláme nic jiného, než připravujeme. Na škole v obrovských mísách děláme těsto z 20 kil mouky. Dopředu musíme připravit i ten sníh, kterým děti zdobí, takže máme připraveno asi 130 dávek těst a 130 dávek sněhu pro děti."
Nikdo se také nemusel bát, že se mu jeho plech s těstem někam zatoulá nebo si po upečení bude muset zdobit jiný výtvor. Všechny plechy byly totiž předem řádně označené číslem.
Martina Jančíková, organizátorka: "Každý si pozná to, co tady má, to si taky odnese domů."
Všem malým snaživým cukrářům pomáhaly i krojované Havířovské babky.
Irena Jakubcová, členka souboru Havířovské babky: "Hlavně aby děti věděly, jak si mají chytnout ten pytlíček, a že nesmí až na ten perníček."
Důležitá je i sněhová poleva. Aby krásně na perníčku držela, musí se připravit s velkou péčí.
Irena Jakubcová, členka souboru Havířovské babky: "Se musí dvakrát třikrát cukr přesít, bílek se musí přes punčochu přesít."
Všem se ale práce dařila a spokojené nakonec byly nejen děti, ale i rodiče.
Anketa, rodiče: 1. "Myslím si, že je to super, že z toho mají děti radost. Kvůli těm dětem hlavně." 2. "Jsme tady poprvé a moc nám to tedy nejde. Nejspíš jsme tam dali moc mouky, takže bojujeme, zápasíme a uvidíme, co z toho vznikne." 3. "To pečení perníčků na Vánoce, super, mě se to moc líbí."
A co s takto upečenými perníčky dál?
Martina Jančíková, organizátorka: "Oni si to berou domů, ale někteří domů nepřinesou vůbec nic, protože to tady prostě snědí."
To ale přeci nevadí. Důležité je, aby všem upečené perníčky chutnaly ať už tady přímo v perníkové pekárně nebo pak až doma u vánočního stromečku.