Putovní soutěž nazvanou Zlatá vařečka v letoším roce pořádala střední škola Dakol ve své orlovské pobočce a zúčastnili se jí soutěžící z 11 středních škol a učilišť. Pokaždé se všechny soutěžící školy předem dozví téma a základní surovinu, ze které mají vyrobit pokrm.
Renáta Kniezková, vedoucí učitel praktického vyučování SOU Dakol: "My jsme vymysleli přípravu zeleninového salátu jako předkrm, takže žáci volí jako základní surovinu těstoviny. Loni byla palačinka, to znamená, že to byl lehký tvarohový dezert, bylo to sladké, tak jsme chtěli letos něco slaného, něco takového pikantnějšího."
Porotci měli plné ruce práce. Nejenže pokládali soutěžícím zvídavé odborné dotazy, ale hlídali a hodnotili několik věcí najednou.
Jana Hudecová, porotkyně: "Budeme hodnotit celkový vzhled, ustrojení, jak používají pomůcky k práci, jestli dodržují hygienu a bezpečnost při práci."
Všechny připravované saláty vypadaly opravdu lákavě a zajímavé byly i jejich názvy. Jeden soutěžící například připravil lahodný těstovinový salát se sluncem sušenými rajčaty.
Viktor Těšínský, Klimkovice: "Doufáme, že s tím budeme mít tady úspěch a mohli bychom vyhrát."
Další soutěžící se rozhodla připravit těstovinový salát s avokádem a krevetami.
Kristýna Glogovská, SOU Dakol: "Mi připadal takový chutnější, byl o hodně lepší."
Nakonec byl dokonce nejlepší. Kristýna si ze soutěže odnesla zasloužené vítězství a vzhledem k tomu, že ji do soutěže vyslala pořádající škola, putuje Zlatá vařečka letos do Dakolu.