Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Průřez 11. ročníkem soutěže Stonavská Barborka

Stonava |

Ve dnech 28.11. - 3.12.2017 se ve Stonavě uskutečnil 11. ročník Interpretační soutěže Stonavská Barborka.

11. ročník Interpetační soutěže Stonavská Babrorka byl zahájen výstavou regionálních umělců. Svá výtvarná díla vystavili v Domě PZKO Ewa Ćmok, Monika Milerská, Pawel Wałach a Miroslav Bąkowski. Výstava byla doplněna i pracemi žáků uměleckých škol, kteří zaslali své obrázky do prvního ročníku soutěže Namaluj Barborku.

Ondřej Feber, starosta Stonavy: „Jsem velmi rád, že takovým způsobem byla pojata ze začátku velmi skromná soutěž a že se takto rozvíjí. Těší mě, že je o ni takový zájem ze stran soutěžících umělců a široké veřejnosti.“

Stonavská soutěž v ansámblovém zpěvu je totiž veřejnosti přístupná. Lidé si mohou poslechnout výkony mladých umělců nejen na koncertech, které jsou v rámci soutěže pořádány, ale i jednotlivá soutěžní vystoupení před mezinárodní porotou během dvou soutěžních dnů.

Josef Melnar, předseda spolku Stonavská Barborka: „Stalo se již tradicí, že středou začínáme těmi staršími. Začínáme středními školami, pak jsou vysoké školy, amatéři a končíme výstupy z oper a operet.“

A právě poslední kategorie hudebně dramatické díla byla letos jednou z novinek celé soutěže. Autorem myšlenky zavést nově tuto kategorii do soutěže je spoluzakladatel stonavské Barborky, Klemens Slowioczek.

Klemens Slowioczek, spoluzakladatel soutěže: „Když zpívám, tak nesmím jenom stát jako socha, ale hrát i divadlo. Tuto novou kategorii jsem chtěl otevřít, protože mladí zpěváci sice zpívají krásně, ale nevědí co zpívají.“

Do této ategorii se přihlásil i ansámbl z opavské církevní konzervatoře, jehož členkou je stonavačka Sára Marie Skopalová.

Sára Marie Skopalová, členka soutěžního ansámblu: „Loni jsem tady byla poprvé a velmi se mi to líbilo. Je to hodně velká zkušenost do budoucna. Protože mi odešla kolegyně, která tady se mnou byla loni, dala paní profesorka dohromady naše trio.“

Klemense Slowioczka vystoupení tohoto tria tak nadchlo, že ani chvíli neváhal a o ceně stonavské barborce v této kategorii měl hned jasno.

Klemens Slowioczek, spoluzakladatel soutěže: „Ty rusalky byly skvělé. Jsou to mladičké holky z konzervatoře, které vede moje bývalá studentka a nacvičila to s nimi perfektně.“

Nesoutěžilo se ale jen v sále Domu PZKO, v koncertní sál se proměnila i tělocvična základní školy na Dolanech.

Josef Melnar, předseda spolku Stonavská Barborka: „Druhý soutěžní den je vlastně největším soutěžním dnem, protože soutěžíme na dvou místech. V PZKO soutěžíme už od včerejška a dnes jsme adaptovali tělocvičnu místní základní školy, která slouží jako takový komorní sál pro zpěv a soutěžení našich záklaďáků, tzn. žáků ZUŠ.“

V kategorii základních uměleckých škol si mezinárodní porota postupně vyslechla 32 soutěžních ansámblů.

Miroslava Vítková, porotkyně v kategorii ZUŠ: „Nejdůležitější u porotcování je vnímat jak jsou děti na sebe naladěné, jak jim to intonačně a výrazově ladí, jestli je to baví, nebo jsou tady z donucení. Nikdo z donucení ale tady není.“

Důkazem jsou například žáci karvinské ZUŠ, kteří svými výkony porotu opět nadchli.

Elena Šarayová, porotkyně v kategorii ZUŠ: „Karvinská ZUŠ má skvělé pedagogy a skvělé ansámbly. I kdybych nevěděla, že jsou z Karviné, vždy jsou to ty nejfantastičtější výkony.“

Součástí Stonavské Barborky je i bohatý doprovodný program. Závěr druhého soutěžního dne patří mikulášské nadílce. Na páteční odpoledne byl připraven v parku u Domu PZKO Barborčin jarmark.

Tomáš Bařák, místopředseda spolku Stonavská Barborka: „Chtěli jsme propojit Stonavskou Barborku více ze Stonavou, proto jsme jako doprovodný program vymysleli právě stonavský Barborčin jarmark.“

Zahájen byl vystoupením dětí ze stonavských mateřských škol. nechyběli například šermíři a návštěvníci si mohli vyslechnout různá hudební vystoupení. Během jarmarku bylo pokřtěno i nové CD místního pěveckého sboru na jehož realizaci se spolupodílel i spolek Stonavská Barborka.

A zatímco v parku mohli lidé vychutnávat pravou předvánoční atmosféru, v sále domu PZKO si soutěžní ansámbly vyslechly verdikty obou porot.

Katarína Jorda Kramolišová, porotkyně v ketgoriích SUŠ, VUŠ, AMT: „Musím říct, že amatéři tady nastavují tak obrovskou laťku, že mnozí studenti vysokých nebo středních škol mají co dělat, aby je dohnali.“

Odborná porota hlavní cenu Stonavskou Barborku neudělila v kategorii středoškoláků, dvě Barborky byly uděleny v kategorii základních uměleckých škol. První z nich si převzalo na Slavnostním koncertu vítězů v neděli 3. prosince toto chlapecké duo Jakub Seriš a Jiří Semančík z Karviné.

Jakub Seriš, člen vítězného ansámblu v kategorii ZUŠ: „Loni jsme vyhráli první místo a jsem velmi rád, že jsme vyhráli i tu Stonavskou Barborku. Je to velký pokrok.“

Do karviné putovala i druhá barborka. Potřetí v řadě ji získalo trio Nikita Lýsková, Barbora Serišová a Barbora Pawlitová.

Nikita Lýsková, členka vítězného ansámblu v kategorii ZUŠ: „Jsme velmi nadšené z našeho třetího hatricku a doufáme, že se nám příští rok povede něco podobného.“

Obhájit loňské vítězství se podařilo i tomuto karvinskému kvartetu v kategorii amatérů.

Radka Veselá, členka vítězného ansámblu v kategorii AMT: „My jsme samozřejmě úplně nadšené, protože nás to stálo opět spoustu práce. Snažily jsme se udělat úplně jiný program než minule a to je vždycky sázka do loterie, jestli to bude lepší nebo aspoň stejně dobré jako loni. Máme velkou radost, že se to porotě líbilo.“

V kategorii vysokých škol si hlavní cenu odvezlo pražské duo ve složení Jana Kubicová a Lucie Vagenknechtová.

Jana Kubicová, členka vítězného ansámblu v kategorii VUŠ: „Moc mě to těší, že jsme to s Luckou vyhrály a to nejen pro ty ceny, ale i proto, že jsme opravdu nejlepší kamarádky. To, že můžeme společně sdílet takový úspěch je velmi nádherné.“

Vítězové letošních barborek se představilo i široké karvinské veřejnosti hned na dvou koncertech, v Sanatoriu Lázní Darkov a Zámku Fryštát.

Nahlásit chybu


ANO získalo v Moravskoslezském kraji 133 584 hlasů, nejvíc v celém Česku

Včera 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hnutí ANO potvrdilo v Moravskoslezském kraji svou suverenitu. Od voličů získalo 133 584 platných hlasů a v zastupitelstvu bude mít 35 mandátů z 65. Vládnout tak může samostatně, ale dle slov lídra s současného hejtmana Josefa Bělici se nebrání jednání a vytvoření ještě větší koalice.

Senátní volby v Moravskoslezském kraji: dva kandidáti mají senátorská křesla jistá, druhé kolo proběhne na Opavsku

Včera 19:45 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Spolu s krajskými volbami jsme sledovali také senátní, které proběhly ve třech obvodech. Dva kandidáti už v prvním kole získali jistotu senátorského křesla.

Řidič osobního vozu zemřel při čelní srážce s nákladním autem na Bruntálsku

Dnes 10:17 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli ráno se na silnici I/11 mezi Horním Benešovem a Malými Heralticemi stala tragická dopravní nehoda. Řidič osobního vozidla značky Ford přejel do protisměru, kde se střetl s tahačem s návěsem. Nehodu nepřežil.

Koalice Spolu MSK očekávala lepší výsledek. V zastupitelstvu bude mít 10 křesel

Koalice Spolu MSK očekávala, že v krajských volbách získá minimálně 15 křesel. Nakonec jich má 10 a tento výsledek rozhodně nepovažuje za úspěch.

Zklamaní lídři neúspěšných stran hodnotí volby

A teď si poslechněte hodnocení krajských voleb z úst lídrů, kteří nemohli být úplně spokojeni se svými výsledky. A začali analyzovat důvody, proč počet hlasů a mandátů nebyl podle jejich představ.

Ivo Vondrák chce přinést kraji své zkušenosti

Bývalý hejtman MS kraje Ivo Vondrák je lídrem koalice Starostové a Osobnosti pro kraj. Jeho zkušenosti z krajského úřadu plus zaměření na vzdělávání a transformaci kraje mohly voliče oslovit. Natáčeli jsme přímo ve volebním štábu.

ON-LINE: Sledujeme průběh krajských a senátních voleb v Moravskoslezském kraji

Včera 19:24, vydáno 20. září 2024 15:14 | Celý MS kraj | Redakce

Volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO se ziskem 47,22 % hlasů. Volební účast byla 29,97 %. Celý průběh voleb sledovala TV Polar v této online reportáži a také v živém televizním vysílání.

Na Pinduli zemřel 36letý motorkář, řidič v osobním autě mu zřejmě nedal přednost, policie hledá svědky

Včera 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V sobotu odpoledne se na silnici I/58 ve Frenštátu pod Radhoštěm stala tragická nehoda, při níž zemřel motocyklista. Řidič osobního vozidla při odbočování zřejmě nedal motorkáři přednost, což vedlo k fatálnímu střetu. Policie zahájila vyšetřování pro podezření z usmrcení z nedbalosti a žádá svědky o pomoc.

Lídr SPD: Volby silně ovlivnily povodně

Svoboda a přímá demokracie postavila svou předvolební kampaň na podpoře zdravotnictví a snaze udržet mladé lidi v našem kraji. Oslovila však méně lidí než u posledních krajských voleb.

Přísaha považuje za hlavní krajské téma zaměstnanost

Zvýšení zaměstnanosti v MS kraji si vytyčila jako hlavní cíl Přísaha. Její lídr, Petr Gřes, si myslí, že v kraji je potřeba změnit spoustu věcí. A že to tak vnímají i nespojení občané.

Aktuálně z Karviné: Den otevřených dveří porodnice

Rodinná porodnice Nemocnice Karviná-Ráj zve všechny nastávající maminky a jejich partnery na den otevřených dveří porodnice.

Vedení Národní sportovní agentury se setkalo s primátorem Karviné

Zástupci vedení Národní sportovní agentury se setkali s primátorem Karviné při prohlídce krytého bazénu v Karviné-Hranicích, na jehož výstavbu přispěla Národní sportovní agentura dotací.

V Karviné žije mnoho mladých úspěšných sportovců

Náměstek primátora Karviné Andrzej Bizoń se setkal s úspěšnými sportovci z řad mládeže.

Zámek Fryštát se pyšní novu expozicí. V Lottyhausu najdete sbírku Národní galerie Praha

Statutární město Karviná a Národní galerie Praha navázaly na dříve vzniklou spolupráci a společně připravily v galerii Lottyhaus karvinského zámku Fryštát novou expozici, která představuje díla s hornickou tématikou. Podívejte se, jaká díla se zde nachází.

V Horní suché odhalili pamětní desku k důlnímu neštěstí

20. září 2024 17:20 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Uplynulo 50 let od důlního neštěstí, které se stalo na Dole František v roce 1974. 12. září se utrhlo těžní lano s horníky, kteří fárali do šachty. V tu dobu bylo v kleci 34 pracovníků, bohužel osm lidí nehodu nepřežilo.

Školáci si na náměstí Republiky užili bohatý program v rámci Evropského týdne mobility

20. září 2024 10:47 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířov se opět připojil k Evropskému týdnu mobility a Evropskému dni bez aut. Hlavní program se konal na náměstí Republiky. Tématem letošní kampaně byl „Náš společný prostor“.

Průřez 11. ročníkem soutěže Stonavská Barborka
Vydáno 3. ledna 2018 17:26, Stonava, Jiří Brzóska
Ve dnech 28.11. - 3.12.2017 se ve Stonavě uskutečnil 11. ročník Interpretační soutěže Stonavská Barborka.

11. ročník Interpetační soutěže Stonavská Babrorka byl zahájen výstavou regionálních umělců. Svá výtvarná díla vystavili v Domě PZKO Ewa Ćmok, Monika Milerská, Pawel Wałach a Miroslav Bąkowski. Výstava byla doplněna i pracemi žáků uměleckých škol, kteří zaslali své obrázky do prvního ročníku soutěže Namaluj Barborku.

Ondřej Feber, starosta Stonavy: „Jsem velmi rád, že takovým způsobem byla pojata ze začátku velmi skromná soutěž a že se takto rozvíjí. Těší mě, že je o ni takový zájem ze stran soutěžících umělců a široké veřejnosti.“

Stonavská soutěž v ansámblovém zpěvu je totiž veřejnosti přístupná. Lidé si mohou poslechnout výkony mladých umělců nejen na koncertech, které jsou v rámci soutěže pořádány, ale i jednotlivá soutěžní vystoupení před mezinárodní porotou během dvou soutěžních dnů.

Josef Melnar, předseda spolku Stonavská Barborka: „Stalo se již tradicí, že středou začínáme těmi staršími. Začínáme středními školami, pak jsou vysoké školy, amatéři a končíme výstupy z oper a operet.“

A právě poslední kategorie hudebně dramatické díla byla letos jednou z novinek celé soutěže. Autorem myšlenky zavést nově tuto kategorii do soutěže je spoluzakladatel stonavské Barborky, Klemens Slowioczek.

Klemens Slowioczek, spoluzakladatel soutěže: „Když zpívám, tak nesmím jenom stát jako socha, ale hrát i divadlo. Tuto novou kategorii jsem chtěl otevřít, protože mladí zpěváci sice zpívají krásně, ale nevědí co zpívají.“

Do této ategorii se přihlásil i ansámbl z opavské církevní konzervatoře, jehož členkou je stonavačka Sára Marie Skopalová.

Sára Marie Skopalová, členka soutěžního ansámblu: „Loni jsem tady byla poprvé a velmi se mi to líbilo. Je to hodně velká zkušenost do budoucna. Protože mi odešla kolegyně, která tady se mnou byla loni, dala paní profesorka dohromady naše trio.“

Klemense Slowioczka vystoupení tohoto tria tak nadchlo, že ani chvíli neváhal a o ceně stonavské barborce v této kategorii měl hned jasno.

Klemens Slowioczek, spoluzakladatel soutěže: „Ty rusalky byly skvělé. Jsou to mladičké holky z konzervatoře, které vede moje bývalá studentka a nacvičila to s nimi perfektně.“

Nesoutěžilo se ale jen v sále Domu PZKO, v koncertní sál se proměnila i tělocvična základní školy na Dolanech.

Josef Melnar, předseda spolku Stonavská Barborka: „Druhý soutěžní den je vlastně největším soutěžním dnem, protože soutěžíme na dvou místech. V PZKO soutěžíme už od včerejška a dnes jsme adaptovali tělocvičnu místní základní školy, která slouží jako takový komorní sál pro zpěv a soutěžení našich záklaďáků, tzn. žáků ZUŠ.“

V kategorii základních uměleckých škol si mezinárodní porota postupně vyslechla 32 soutěžních ansámblů.

Miroslava Vítková, porotkyně v kategorii ZUŠ: „Nejdůležitější u porotcování je vnímat jak jsou děti na sebe naladěné, jak jim to intonačně a výrazově ladí, jestli je to baví, nebo jsou tady z donucení. Nikdo z donucení ale tady není.“

Důkazem jsou například žáci karvinské ZUŠ, kteří svými výkony porotu opět nadchli.

Elena Šarayová, porotkyně v kategorii ZUŠ: „Karvinská ZUŠ má skvělé pedagogy a skvělé ansámbly. I kdybych nevěděla, že jsou z Karviné, vždy jsou to ty nejfantastičtější výkony.“

Součástí Stonavské Barborky je i bohatý doprovodný program. Závěr druhého soutěžního dne patří mikulášské nadílce. Na páteční odpoledne byl připraven v parku u Domu PZKO Barborčin jarmark.

Tomáš Bařák, místopředseda spolku Stonavská Barborka: „Chtěli jsme propojit Stonavskou Barborku více ze Stonavou, proto jsme jako doprovodný program vymysleli právě stonavský Barborčin jarmark.“

Zahájen byl vystoupením dětí ze stonavských mateřských škol. nechyběli například šermíři a návštěvníci si mohli vyslechnout různá hudební vystoupení. Během jarmarku bylo pokřtěno i nové CD místního pěveckého sboru na jehož realizaci se spolupodílel i spolek Stonavská Barborka.

A zatímco v parku mohli lidé vychutnávat pravou předvánoční atmosféru, v sále domu PZKO si soutěžní ansámbly vyslechly verdikty obou porot.

Katarína Jorda Kramolišová, porotkyně v ketgoriích SUŠ, VUŠ, AMT: „Musím říct, že amatéři tady nastavují tak obrovskou laťku, že mnozí studenti vysokých nebo středních škol mají co dělat, aby je dohnali.“

Odborná porota hlavní cenu Stonavskou Barborku neudělila v kategorii středoškoláků, dvě Barborky byly uděleny v kategorii základních uměleckých škol. První z nich si převzalo na Slavnostním koncertu vítězů v neděli 3. prosince toto chlapecké duo Jakub Seriš a Jiří Semančík z Karviné.

Jakub Seriš, člen vítězného ansámblu v kategorii ZUŠ: „Loni jsme vyhráli první místo a jsem velmi rád, že jsme vyhráli i tu Stonavskou Barborku. Je to velký pokrok.“

Do karviné putovala i druhá barborka. Potřetí v řadě ji získalo trio Nikita Lýsková, Barbora Serišová a Barbora Pawlitová.

Nikita Lýsková, členka vítězného ansámblu v kategorii ZUŠ: „Jsme velmi nadšené z našeho třetího hatricku a doufáme, že se nám příští rok povede něco podobného.“

Obhájit loňské vítězství se podařilo i tomuto karvinskému kvartetu v kategorii amatérů.

Radka Veselá, členka vítězného ansámblu v kategorii AMT: „My jsme samozřejmě úplně nadšené, protože nás to stálo opět spoustu práce. Snažily jsme se udělat úplně jiný program než minule a to je vždycky sázka do loterie, jestli to bude lepší nebo aspoň stejně dobré jako loni. Máme velkou radost, že se to porotě líbilo.“

V kategorii vysokých škol si hlavní cenu odvezlo pražské duo ve složení Jana Kubicová a Lucie Vagenknechtová.

Jana Kubicová, členka vítězného ansámblu v kategorii VUŠ: „Moc mě to těší, že jsme to s Luckou vyhrály a to nejen pro ty ceny, ale i proto, že jsme opravdu nejlepší kamarádky. To, že můžeme společně sdílet takový úspěch je velmi nádherné.“

Vítězové letošních barborek se představilo i široké karvinské veřejnosti hned na dvou koncertech, v Sanatoriu Lázní Darkov a Zámku Fryštát.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/11000011184/prurez-11-rocnikem-souteze-stonavska-barborka