Příprava na velikonoční svátky je i v dnešní uspěchané době velmi důkladná a mnohdy i časově náročná. K takovým ne příliš známým tradicím patří například uzení masa. Ve Stonavě se ale dodržuje.
„Pravidelně každé Velikonoce udíme s klukama bůček, krkovičku, lopatku a klobásky,“ řekl Roman Waloszek.
Čas, který tomu musí tatínkové věnovat využívají ale smysluplně. Už od malička předávají svým dětem to, co se oni sami od svých rodičů a prarodičů naučili.
„U řeky si nařežeme proutí a při uzení si uděláme karabáč,“ řekl Pavel Žemlička.
Karabáče jsou připraveny a teď už jen čekat na velikonoční pondělí. Ve Stonavě kromě malovaných nebo čokoládových vajíček mohou kluci dostat například i takovéto perníkové.
„Připravit perníček na Velikonoce se musí o hodně dřív, protože to vyžaduje hodně času,“ řekla Halina Wawrzyczková.
A nejen času, při jejich zdobení i hodně trpělivosti. Výsledek ale pak stojí za to. Ne všichni ale velikonoční svátky tráví doma. Mnohé rodiny využívají prodloužený víkend k rekreaci. Zájem o velikonoční pobyty v posledních letech podle hoteliérů narůstá.