Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Průřez 13.ročníkem festivalu Stonavská Barborka

Stonava |

Je tomu už 13 let, co se ve Stonavě začalo pravidelně na přelomu listopadu a prosince soutěžit v ansámblovém zpěvu. Soutěž nese název Stonavská Barborka a v celém světě nemá obdoby.

Zahájena byla vernisáži těch nejlepších prací žáků, kteří se přihlásili do výtvarné soutěže, která už tři roky propojuje soutěž v ansámblovém zpěvu s výtvarným uměním.

„V první ročníku bylo nějakých třináct obrázků, loni dokonce devět a letos překvapení. Od žáků základních a základních umělecký škol přišlo necelých čtyři sta výtvarných děl,“ řekl ředitel Stonavské Barborky Josef Melnar.

Odborná porota pod vedením stonavské výtvarnice Ewy Ćmok to měla proto velmi těžké. O vítězi musela rozhodnout ve dvou kategoriích, mladší a starší žáci.

„Bylo to hodně těžké, dala bych všem tu cenu. Všichni se snažili,“ konstatovala Ewa Ćmok.

Ve dvou kategoriích se v sále Domu PZKO soutěžilo také v ansámblovém zpěvu.

„Druhým rokem zkoušíme nový model. Máme to rozděleno na dvě etapy. Jedna je profesionální, to jsou studenti vysokých a středních škol a druhá skupina jsou amatéři, to jsou ZUŠ. Zařadili jsme je za sebe a tím nám vznikl větší prostor pro vyřešení kapacity,“ vysvětlil Melnar.

O výkonech 61 ansámblů rozhodovaly dvě mezinárodní poroty. První z nich se zaměřila na profesionály, druhá pak na amatéry.

„My jsme rádi, že opět přijali naši nabídku i porotci ze zahraničí. Jsou to například Viktor Stupnev z Petrohradu či Elena Šarayová ze Slovenska. V porotě letos zasedla také Kateřina Kněžíková. Složení mezinárodní poroty zvedá prestiž celé soutěže,” řekl Melnar.

„V naší kategorii je to velmi zajímavé. Máme malé děti i starší děti. Dokonce v amatérech soutěží i zpěváci nad 19 let. U těch nejmenších, tam jsou ještě nějaké rezervy, ale je dobře že přišli, protože se jak se říká oťukali. Ti co tady jezdí pravidelně, to je nádhera. Obvzlášť ti ze školy Bedřicha Smetany v Karviné jsou skvělí. Ti pravidelně vítězí,” řekla porotkyně Elena Šarayová.

Trio ve složení Nikita Lýsková, Barbora Serišová a Barbora Pawlitová získaly nejvyšší ocenění Stonavskou Barborku už po páté v řadě za sebou.

„My jsme už začali chodit na vysokou školu. Trénujeme o víkendech. Spolupracujeme pořád s paní Šeinerovou, hodně nám pomáhá a jsme za to moc rádi,“ řekla členka vítězného tria Nikita Lýsková.

„Mám z toho velkou radost. Jsou to hodiny jejich práce. Jsem ráda, že to, co se naučily, tak umí zúročit,“ konstatovala sbormistryně Eva Šeinerová.

A nebylo to jen díky tomuto triu, Stonavskou Barborku vybojovaly další dva ansámbly z Karvinské základní umělecké školy Bedřicha Smetany v Karviné.

„Karviná nás tady úplně „rozstřískala“ po emocionální stránce. To je něco neuvěřitelného,“ řekla porotkyně Kateřina Kněžíková.

Hlavní cenu zaslouženě získal i tento ansámbl, který ve Stonavě nebyl poprvé.

„Poprvé jsem tady byl v roce 2013 a pak jsem jezdil obrok. Nejprve jsem byl v duu a kvartetu, potom jsme měli pánský kvartet a teď je to pánský sextet. Musím se přiznat, že jsme na soutěž s klukama hodně cvičili, takže jsme hrozně rádi, že se podařilo zúročit práci. My si obecně tady tu soutěž užíváme, protože tady opravdu nepanuje soutěžní atmosféra, je to tady hodně kamarádské,“ řekl člen ansámblu Jan Kukal.

Ke Stonavské Barborce patří i bohatý doprovodný program. Kromě tradiční Mikulášské nadílky pod taktovkou jednoho ze zakladatelů Klemense Slowioczka to byl koncert vokálního kvartetu Vivat z Petrohradu.

„Velmi rádi jsme tady do Stonavy přijeli. Byli jsme tady už před dvěma lety. Náš repertoár je velmi bohatý. Dnes jsme se zaměřili na ruské duchovní a národní písně,“ řekl člen kvarteta a zároveň porotce Viktor Stupnev.

Stonavská Barborka dává prostor také mladým skladatelům.

„My jsme před osmi lety požádali skladatele, aby formou soutěže přispěli k vytváření nových možností pro naše ansámbly. Takže je to skladatelská soutěž, která je vypsána právě v těch oborech ve kterých my soutěžíme a snažíme se touto vazbou obohacovat repertoár našich ansámblů,“ vysvětlil Josef Melnar.

Vyvrcholením 13. ročníku Stonavské Barborky byl koncert vítězů, který se uskutečnil ve stonavském evangelickém kostele.

„Tato soutěž je spojena nekompromisně s hornictvím a všichni pamatujeme katastrofu, která se tady stala na Dole ČSM. Protože cítíme soudržnost s tímto stavem, tak jsme usoudili, že bychom to měli pojmout pietně a proto jsme přemístili závěrečný koncert do stonavského evangelického kostela a formou piety a koncertování vzpomeneme na toto neštěstí,“ vysvětlil Josef Melnar.

Nahlásit chybu


ON-LINE: Sledujeme průběh krajských a senátních voleb v Moravskoslezském kraji

Dnes 15:57, vydáno včera 15:14 | Celý MS kraj | Redakce

V pátek 20. září ve dvě hodiny odpoledne se v Moravskoslezském kraji otevřely volební místnosti pro krajské a senátní volby. Televize Polar bude jejich celý průběh sledovat v této online reportáži. Další informace a reportáže můžete najít také na stránce polar.cz/volby. Sledujte s námi aktuální volební dění v našem regionu.

Začíná počítaní hlasů, odhad účasti je někde nižší než v eurovolbách

Volby skončily a za zavřenými dveřmi volebních místností sčtají členové komisí hlasy. Například v Novém Jičíně lidé vybírali jen nové složení krajských zastupitelů, výsledky očekávají rychle.

Jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020

Pojďme si připomenou jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020. Předchozí krajské volby se nesly v duchu koronavirové pandemie. Platila přísná hygienická opatření a zavedlo se také tzv. drive-in hlasování, pro voliče v karanténě nebo v izolaci.

Je mu osmnáct, prožívá volby jako prvovolič a současně i jako kandidát

První volby jak z pohledu prvovoliče, tak současně kandidáta zažívá Jan Grzegorz z Vražného, student novojičínského gymnázia. Osmnáct let mu bylo ani ne před třemi měsíci. Do krajských voleb vstoupil na kandidátce Pirátů.

Povodně a volby, jde to dohromady? Nejde, zní z Vrbenska

Včera 20:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Odstraňování následků velké vody v postižených obcích komplikuje potřeba přípravy a konání krajských a senátních voleb. Většina lidí v těchto oblastech řeší nyní zcela jiné problémy a málokdo má myšlenky na to, zvažovat kvality volebních kandidátů.

V Nové Vsi musely být volby přemístěny do nezatopené části. Část obvodu je stále pod vodou

V pátek ve 14 hodin se otevřely volební místnosti po celém kraji, a odstartovaly krajské a senátní volby. V místech, která byla silně zasažena povodněmi, ale čelili velkým výzvám. Například v Ostravě-Nové Vsi, která je stále z části po vodou, bylo nutné volební místnost narychlo přemístit.

Pravidelní voliči v Domově Duha jsou připravení, volební komise je navštíví už za pár hodin

Na krajské volby se několik dní dopředu připravovali i v sociálním zařízení, Domově Duha v Novém Jičíně. Předem museli zjistit zájem voličů a návštěvu volební komise s urnou. Svůj hlas se tu rozhodlo odevzdat 16 klientů.

Dálnice D1 je v Bohumíně stále neprůjezdná, přitéká na ni stále voda z přilehlé lokality

Dopravní situace se po celém kraji stále zlepšuje a postupně se daří zprůjezdňovat další komunikace. Dálnice D1 je ale bohužel stále uzavřená od Ostravy směrem na Polsko. V Bohumíně na komunikaci totiž stále přitéká voda ze zaplavených lokalit.

Lidi ze zatopených oblastí volby moc nezajímají. Nejvíce starostí mají s úklidem svých domovů

Ochotu jít k volbám lidé v zatopených oblastech moc nemají. V Opavě extrémní povodeň nejvíce odnesly městské části Kateřinky, Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Karlovec. Držkovice voda dokonce odřízla od okolního světa.

Úklid začal i ve vodou odříznutých Držkovicích, Vávrovicích, Palhanci a Karlovci. Škody jsou obrovské

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

V Horní suché odhalili pamětní desku k důlnímu neštěstí

Uplynulo 50 let od důlního neštěstí, které se stalo na Dole František v roce 1974. 12. září se utrhlo těžní lano s horníky, kteří fárali do šachty. V tu dobu bylo v kleci 34 pracovníků, bohužel osm lidí nehodu nepřežilo.

Školáci si na náměstí Republiky užili bohatý program v rámci Evropského týdne mobility

Havířov se opět připojil k Evropskému týdnu mobility a Evropskému dni bez aut. Hlavní program se konal na náměstí Republiky. Tématem letošní kampaně byl „Náš společný prostor“.

Před 50 lety zemřelo na Dole František osm horníků, jejich jména jsou nyní na pamětní desce

U skipové věže v areálu bývalého Dolu František byla nově instalována pamětní deska se jmény horníků, kteří zahynuli při důlní nehodě. Zavzpomínat na své kolegy přišli i bývalí horníci.

Nadační fond P. Novotného společně s havířovskou nemocnicí otevřel pro pacienty Kavárnu života Jany Feberové

Nadační fond Pavla Novotného společně s havířovskou nemocnicí otevřel pro onkologické pacienty Kavárnu života Jany Feberové. Dcera zesnulé bývalé náměstkyně primátora věří, že její maminka by z toho měla radost.

Nemocnice v Havířově otevřela Kavárnu života Jany Feberové, která byla dlouholetou dobrovolnicí

19. září 2024 11:19 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nadační fond Pavla Novotného společně s havířovskou nemocnicí otevřel pro onkologické pacienty Kavárnu života Jany Feberové. Dcera zesnulé bývalé náměstkyně primátora věří, že její maminka, která nemocným pomáhala, by z toho měla radost.

Motorkáři vyrazili na společnou jízdu Stonavou

18. září 2024 13:33 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V neděli 8. září se Ve Stonavě uskutečnil sraz motorkářů. Zájem o tuto akci byl velký. Na svých mašinách přijeli nejen motorkáři ze Stonavy, ale i širokého okolí.

Průřez 13.ročníkem festivalu Stonavská Barborka
Vydáno 29. ledna 2020 20:07, Stonava, Jiří Brzóska
Je tomu už 13 let, co se ve Stonavě začalo pravidelně na přelomu listopadu a prosince soutěžit v ansámblovém zpěvu. Soutěž nese název Stonavská Barborka a v celém světě nemá obdoby.

Zahájena byla vernisáži těch nejlepších prací žáků, kteří se přihlásili do výtvarné soutěže, která už tři roky propojuje soutěž v ansámblovém zpěvu s výtvarným uměním.

„V první ročníku bylo nějakých třináct obrázků, loni dokonce devět a letos překvapení. Od žáků základních a základních umělecký škol přišlo necelých čtyři sta výtvarných děl,“ řekl ředitel Stonavské Barborky Josef Melnar.

Odborná porota pod vedením stonavské výtvarnice Ewy Ćmok to měla proto velmi těžké. O vítězi musela rozhodnout ve dvou kategoriích, mladší a starší žáci.

„Bylo to hodně těžké, dala bych všem tu cenu. Všichni se snažili,“ konstatovala Ewa Ćmok.

Ve dvou kategoriích se v sále Domu PZKO soutěžilo také v ansámblovém zpěvu.

„Druhým rokem zkoušíme nový model. Máme to rozděleno na dvě etapy. Jedna je profesionální, to jsou studenti vysokých a středních škol a druhá skupina jsou amatéři, to jsou ZUŠ. Zařadili jsme je za sebe a tím nám vznikl větší prostor pro vyřešení kapacity,“ vysvětlil Melnar.

O výkonech 61 ansámblů rozhodovaly dvě mezinárodní poroty. První z nich se zaměřila na profesionály, druhá pak na amatéry.

„My jsme rádi, že opět přijali naši nabídku i porotci ze zahraničí. Jsou to například Viktor Stupnev z Petrohradu či Elena Šarayová ze Slovenska. V porotě letos zasedla také Kateřina Kněžíková. Složení mezinárodní poroty zvedá prestiž celé soutěže,” řekl Melnar.

„V naší kategorii je to velmi zajímavé. Máme malé děti i starší děti. Dokonce v amatérech soutěží i zpěváci nad 19 let. U těch nejmenších, tam jsou ještě nějaké rezervy, ale je dobře že přišli, protože se jak se říká oťukali. Ti co tady jezdí pravidelně, to je nádhera. Obvzlášť ti ze školy Bedřicha Smetany v Karviné jsou skvělí. Ti pravidelně vítězí,” řekla porotkyně Elena Šarayová.

Trio ve složení Nikita Lýsková, Barbora Serišová a Barbora Pawlitová získaly nejvyšší ocenění Stonavskou Barborku už po páté v řadě za sebou.

„My jsme už začali chodit na vysokou školu. Trénujeme o víkendech. Spolupracujeme pořád s paní Šeinerovou, hodně nám pomáhá a jsme za to moc rádi,“ řekla členka vítězného tria Nikita Lýsková.

„Mám z toho velkou radost. Jsou to hodiny jejich práce. Jsem ráda, že to, co se naučily, tak umí zúročit,“ konstatovala sbormistryně Eva Šeinerová.

A nebylo to jen díky tomuto triu, Stonavskou Barborku vybojovaly další dva ansámbly z Karvinské základní umělecké školy Bedřicha Smetany v Karviné.

„Karviná nás tady úplně „rozstřískala“ po emocionální stránce. To je něco neuvěřitelného,“ řekla porotkyně Kateřina Kněžíková.

Hlavní cenu zaslouženě získal i tento ansámbl, který ve Stonavě nebyl poprvé.

„Poprvé jsem tady byl v roce 2013 a pak jsem jezdil obrok. Nejprve jsem byl v duu a kvartetu, potom jsme měli pánský kvartet a teď je to pánský sextet. Musím se přiznat, že jsme na soutěž s klukama hodně cvičili, takže jsme hrozně rádi, že se podařilo zúročit práci. My si obecně tady tu soutěž užíváme, protože tady opravdu nepanuje soutěžní atmosféra, je to tady hodně kamarádské,“ řekl člen ansámblu Jan Kukal.

Ke Stonavské Barborce patří i bohatý doprovodný program. Kromě tradiční Mikulášské nadílky pod taktovkou jednoho ze zakladatelů Klemense Slowioczka to byl koncert vokálního kvartetu Vivat z Petrohradu.

„Velmi rádi jsme tady do Stonavy přijeli. Byli jsme tady už před dvěma lety. Náš repertoár je velmi bohatý. Dnes jsme se zaměřili na ruské duchovní a národní písně,“ řekl člen kvarteta a zároveň porotce Viktor Stupnev.

Stonavská Barborka dává prostor také mladým skladatelům.

„My jsme před osmi lety požádali skladatele, aby formou soutěže přispěli k vytváření nových možností pro naše ansámbly. Takže je to skladatelská soutěž, která je vypsána právě v těch oborech ve kterých my soutěžíme a snažíme se touto vazbou obohacovat repertoár našich ansámblů,“ vysvětlil Josef Melnar.

Vyvrcholením 13. ročníku Stonavské Barborky byl koncert vítězů, který se uskutečnil ve stonavském evangelickém kostele.

„Tato soutěž je spojena nekompromisně s hornictvím a všichni pamatujeme katastrofu, která se tady stala na Dole ČSM. Protože cítíme soudržnost s tímto stavem, tak jsme usoudili, že bychom to měli pojmout pietně a proto jsme přemístili závěrečný koncert do stonavského evangelického kostela a formou piety a koncertování vzpomeneme na toto neštěstí,“ vysvětlil Josef Melnar.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/11000019311/prurez-13rocnikem-festivalu-stonavska-barborka