Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rok 2021 z pohledu starosty obce a plány na rok 2022

Stonava |

Rok 2021 byl stejně jak ten předchozí poznamenán pandemii koronaviru. Protiepidemická opatření se dotkla každého z nás. Nyní stojíme na prahu roku nového. Jaký byl rok 2021 z pohledu vedení obce Stonava a jaké má obec plány v roce 2022? Zeptali jsme se na to starosty Stonavy Ondřeje Febera.

Rok uplynul jako voda a my stojíme na prahu Nového roku, roku 2022. Před rokem jsme si všichni přáli, aby nadcházející rok byl lepší než ten minulý, hlavně pak v souvislosti s pandemií COVID-19, která změnila nejen kulturní a společenský život. Postupné rozvolňování opatření v první polovině letošního roku, a to i v souvislosti s očkováním a pravidelným testováním, dávalo naději, že je vše na dobré cestě. Bohužel, počty nakažených se na podzim zase začaly zvětšovat a opatření se opět začala zpřísňovat. Stonavská radnice se musela aktuální situaci přizpůsobit.

Ondřej Ferber (ANO), starosta Stonavy: „Ta doba je složitá. Já tady nechci zase akcentovat ten nešťastný covid, ale také na našem dění se tato událost podepsala. Víme jaký byl začátek toho roku, pak v letních měsících přišla taková nějaká naděje, že to bude všechno jinak, už jsme byli rozvolnění, ale současně s ochlazením potom zase na podzim jsme se dostali tam, kde jsme. Ale o tom covidu už dál nebudu mluvit, jen o souvislostech. My jsme byli vždycky připraveni v souvislosti i snašimi rozpočtovými možnostmi hodně investovat, modernizovat a dávat občanům nějaké nadstandardy. V letošním roce jsme byli nuceni trochu přehodnotit ty naše plány, abychom se nedostali do neřešitelného deficitu a zmírnili jsme. Přesto ty nejdůležitější akce se nám podařilo udělat. Já za takovou podstatnou akci považuji modernizaci, rekonstrukci základní školy na Hořanech, protože víme, že se tam výuka přerušila, ale teď mají děti moderní zařízení. Stálo nás to nemálo peněz a díky dotacím z ministerstva financí jsme to zvládli bez nějakých výkyvů. Jednu akci jsme museli odložit, byť na ni máme stavební povolení a to je chodník mezi Holkovicemi a Dolany. My nejsme schopni za těch finančních podmínek, které nyní jsou, tento chodník stavět. Proto jsme se pustili do vyřizování jiného programu, kdy by byla celá ta stavba z ministerstva financí. Myslím si, že jsme udělali dobře, protože ty ceny šly tak nahoru, že bychom to skutečně nezvládli.“

V letošním roce byl také zrekonstruován park u Domu PZKO. Kvůli pandemii ale zatím veřejnosti neslouží.

Ondřej Ferber (ANO), starosta Stonavy: „Když už to máme tak připravené, tak čekáme s nadějí, že na jaře před koncem školního roku bude příležitost, mám na mysli dětské radovánky, abychom nějak slavnostněji otevřeli ten areál pro veřejnost.“

V této souvislosti radnice pevně věří, že se také znovu otevře Stonavská restaurace.

Ondřej Ferber (ANO), starosta Stonavy: „My jsme ztratili v roce 2020 správce té budovy a podnikatele v těch restauračních činnostech, protože víme, jaká byla doba. Nyní celý ten areál nabízíme k využití pro kulturní, společenské a restaurační potřeby. Jsme si ovšem vědomi toho, že by to musel být velmi odvážný podnikatel, který by v současné době do toho šel. Doba je nejistá, my zase nebudeme mít plesy, nemůžou být velké akce, jsou zpřísněné ty podmínky, takže se nedivíme, že není nějaký vážný zájemce, který by se touto činností zabýval.“

Celý objekt nyní funguje pod správou obce. V Domě PZKO má totiž zázemí hned několik stonavských spolků.

Ondřej Ferber (ANO), starosta Stonavy: „Stojí nás to nějaké peníze, neříkám, že je to neúnosné, ale musíme tam temperovat teplotu, musíme zajišťovat pořádek a zajišťovat ten dům pro činnost našich spolků. Mám na mysli především PZKO, jeho pěvecký sbor a vím, že tam krojovaní horníci mají také své akce.“

Stejně jako v letošním roce, chce radnice i roce 2022 využít různých dotačních titulů pro své investiční záměry.

Ondřej Ferber (ANO), starosta Stonavy: „Byli bychom rádi, pakliže bude spuštěn ten dotační titul, abychom se pustili do mateřské školy na Hořanech. Tam už si to vyžaduje skutečně, po vzoru jiných školských zařízení, rekonstrukci a modernizaci.“

Obec chce i v příštím roce zachovat nadstandartní podmínky pro život stonavských občanů. Jedná se například o bezplatný internet, jednotné paušální stočné a různé dotační programy pro stonavské spolky, domácnosti a chovatele hospodářských zvířat a včelstev.

Ondřej Ferber (ANO), starosta Stonavy: „Všem našim občanům přeji do roku 2022 hodně zdraví, pevné zdraví, optimismus, protože ten souvisí s určitou imunitou lidského těla, klid v rodinách a abychom ten celý rok prožili lépe, než ten rok 2021 v souvislosti s tím, jaká nemoc nás tady postihuje.“

Nahlásit chybu


ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

ZUŠ L. Janáčka uspěla v postupové soutěži orchestrů

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Havířova, kde se konala postupová soutěž orchestrů. Absolutním vítězem přehlídky se stali žáci ze ZUŠ z Frýdku-Místku a uspěla u ZUŠ L. Janáčka.

Klavíristka Wanda Miech oslavila 95. narozeniny svým koncertem. V hudebním světě je aktivní už 80 let

Wanda Miech z Karviné je zřejmě nejstarší a nejdéle aktivní klavíristkou v České republice. Koncertuje od svých 15 let a letos oslaví 95. narozeniny. K jubileu uspořádala slavnostní koncert, na kterém sama účinkovala.

ZUŠ Orlová zve zájemce o hru na hudební nástroj

24. dubna 2024 16:04 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Základní umělecká škola v Orlové uspořádala projekt s názvem Hudební pokojíček pro předškoláky z mateřských škol.

Těšínské divadlo muselo zrušit své představení ve Stonavě, nabídne náhradní termín

24. dubna 2024 16:03 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V neděli 21.4. měla polská scéna Těšínského divadla už po druhé ve své novodobé historii zavítat do Stonavy. Na konci září roku 2019 přijela s představením divadelní hry Ondrášek, Pán Lysé Hory, kterou divákům zahráli pod širým nebem v parku U Domu PZKO. Tentokrát byla na programu hra podle předlohy knihy Karin Lednické Šikmý kostel. Sál Domu PZKO byl ale v 17.00 hod., kdy mělo představení začít prázdný. Představení muselo být na poslední chvíli zrušeno.

Stonavští krojovaní horníci oslaví 110 let

24. dubna 2024 16:02 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští krojovaní horníci letos slaví své 110. výročí svého působení. U té příležitosti se připravuje velkolepá oslava.

Ve Stonavě se odehrál 1. ročník nohejbalového turnaje

24. dubna 2024 16:01 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ve Stonavě se uskutečnil první ročník nohejbalového turnaje trojic. Ten do sportovní haly přilákal místní amatérské nadšence, kteří vytvořili pět týmů.

Rok 2021 z pohledu starosty obce a plány na rok 2022
Vydáno 29. prosince 2021 14:33, Stonava, Jiří Brzóska
Rok 2021 byl stejně jak ten předchozí poznamenán pandemii koronaviru. Protiepidemická opatření se dotkla každého z nás. Nyní stojíme na prahu roku nového. Jaký byl rok 2021 z pohledu vedení obce Stonava a jaké má obec plány v roce 2022? Zeptali jsme se na to starosty Stonavy Ondřeje Febera.

Rok uplynul jako voda a my stojíme na prahu Nového roku, roku 2022. Před rokem jsme si všichni přáli, aby nadcházející rok byl lepší než ten minulý, hlavně pak v souvislosti s pandemií COVID-19, která změnila nejen kulturní a společenský život. Postupné rozvolňování opatření v první polovině letošního roku, a to i v souvislosti s očkováním a pravidelným testováním, dávalo naději, že je vše na dobré cestě. Bohužel, počty nakažených se na podzim zase začaly zvětšovat a opatření se opět začala zpřísňovat. Stonavská radnice se musela aktuální situaci přizpůsobit.

Ondřej Ferber (ANO), starosta Stonavy: „Ta doba je složitá. Já tady nechci zase akcentovat ten nešťastný covid, ale také na našem dění se tato událost podepsala. Víme jaký byl začátek toho roku, pak v letních měsících přišla taková nějaká naděje, že to bude všechno jinak, už jsme byli rozvolnění, ale současně s ochlazením potom zase na podzim jsme se dostali tam, kde jsme. Ale o tom covidu už dál nebudu mluvit, jen o souvislostech. My jsme byli vždycky připraveni v souvislosti i snašimi rozpočtovými možnostmi hodně investovat, modernizovat a dávat občanům nějaké nadstandardy. V letošním roce jsme byli nuceni trochu přehodnotit ty naše plány, abychom se nedostali do neřešitelného deficitu a zmírnili jsme. Přesto ty nejdůležitější akce se nám podařilo udělat. Já za takovou podstatnou akci považuji modernizaci, rekonstrukci základní školy na Hořanech, protože víme, že se tam výuka přerušila, ale teď mají děti moderní zařízení. Stálo nás to nemálo peněz a díky dotacím z ministerstva financí jsme to zvládli bez nějakých výkyvů. Jednu akci jsme museli odložit, byť na ni máme stavební povolení a to je chodník mezi Holkovicemi a Dolany. My nejsme schopni za těch finančních podmínek, které nyní jsou, tento chodník stavět. Proto jsme se pustili do vyřizování jiného programu, kdy by byla celá ta stavba z ministerstva financí. Myslím si, že jsme udělali dobře, protože ty ceny šly tak nahoru, že bychom to skutečně nezvládli.“

V letošním roce byl také zrekonstruován park u Domu PZKO. Kvůli pandemii ale zatím veřejnosti neslouží.

Ondřej Ferber (ANO), starosta Stonavy: „Když už to máme tak připravené, tak čekáme s nadějí, že na jaře před koncem školního roku bude příležitost, mám na mysli dětské radovánky, abychom nějak slavnostněji otevřeli ten areál pro veřejnost.“

V této souvislosti radnice pevně věří, že se také znovu otevře Stonavská restaurace.

Ondřej Ferber (ANO), starosta Stonavy: „My jsme ztratili v roce 2020 správce té budovy a podnikatele v těch restauračních činnostech, protože víme, jaká byla doba. Nyní celý ten areál nabízíme k využití pro kulturní, společenské a restaurační potřeby. Jsme si ovšem vědomi toho, že by to musel být velmi odvážný podnikatel, který by v současné době do toho šel. Doba je nejistá, my zase nebudeme mít plesy, nemůžou být velké akce, jsou zpřísněné ty podmínky, takže se nedivíme, že není nějaký vážný zájemce, který by se touto činností zabýval.“

Celý objekt nyní funguje pod správou obce. V Domě PZKO má totiž zázemí hned několik stonavských spolků.

Ondřej Ferber (ANO), starosta Stonavy: „Stojí nás to nějaké peníze, neříkám, že je to neúnosné, ale musíme tam temperovat teplotu, musíme zajišťovat pořádek a zajišťovat ten dům pro činnost našich spolků. Mám na mysli především PZKO, jeho pěvecký sbor a vím, že tam krojovaní horníci mají také své akce.“

Stejně jako v letošním roce, chce radnice i roce 2022 využít různých dotačních titulů pro své investiční záměry.

Ondřej Ferber (ANO), starosta Stonavy: „Byli bychom rádi, pakliže bude spuštěn ten dotační titul, abychom se pustili do mateřské školy na Hořanech. Tam už si to vyžaduje skutečně, po vzoru jiných školských zařízení, rekonstrukci a modernizaci.“

Obec chce i v příštím roce zachovat nadstandartní podmínky pro život stonavských občanů. Jedná se například o bezplatný internet, jednotné paušální stočné a různé dotační programy pro stonavské spolky, domácnosti a chovatele hospodářských zvířat a včelstev.

Ondřej Ferber (ANO), starosta Stonavy: „Všem našim občanům přeji do roku 2022 hodně zdraví, pevné zdraví, optimismus, protože ten souvisí s určitou imunitou lidského těla, klid v rodinách a abychom ten celý rok prožili lépe, než ten rok 2021 v souvislosti s tím, jaká nemoc nás tady postihuje.“

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/11000029187/rok-2021-z-pohledu-starosty-obce-a-plany-na-rok-2022