Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Za zavinění nehody, při které zemřeli dva spolucestující rybáři, dostal řidič podmínku a zákaz řízení

Těrlicko |

Cesta na rybolov k Těrlické přehradě se 11. října 2023 v okamžiku změnila v tragédii. Řidič osobního auta se na silnici otáčel tak nešťastně, že nacouval na silnici přímo před další auto, které v té chvíli předjíždělo jiné.

Nehoda se stala po 6. hodině ranní na přímém úseku na pravém břehu přehrady, kde je povolená 90kilometrová rychlost. 62letý muž z Karviné jel společně se dvěma kamarády lovit ryby. 

Jaroslav F., obžalovaný: "Já tam nikdy nebyl, proto mě spolujezdci navigoval, kam mám jet. Na místě mi pak řekli, aby najel vpravo a pak se otočil. Já jsem se podíval, jestli můžu na silnici vycouvat a když jsem viděl ve velké dálce dvě malá světla, tak jsem usoudil, že je to bezpečné a začal couvat. V tom přišel náraz. Auto narazilo do pravého boku mého auta. Hned jsem se ptal kamarádů, jestli jsou v pořádku a oba žili. S pomocí svědků jsme spolujezdce ze zadního sedadla vytáhli ven. Spolujezdec na předním sedadle vytáhnout nešel, protože byl zaklíněný. Je to hrozné, co se stalo, je mi to strašně líto. Dodnes se léčím s psychikou."

S ohledem na tragické následky, které řidičovo pochybení způsobilo, navrhoval státní zástupce trest nepodmíněný, tedy pobyt ve věznici. 

Martin Bystroň, státní zástupce: "Jaroslav F. jako řidič osobního motorového vozidla Kia odbočil vpravo a pak za účelem otočení couval a vytvořil překážku vozidlu Škoda Octavia, jeho řidič na situaci nestačila zareagovat. Při nehodě na místě zemřel jeden spolujezdec, druhý zmírá 28. října v nemocnici."

Na základě svědeckých výpovědí a výpočtů znalce se řešilo, jak přesně k osudné nehodě došlo. 

Řidička octavie vypověděla, že na přehledném úseku začala předjíždět pomalejší vozidlo. Sotva však manévr zahájila, došlo ke kolizi. 

Řidička: "Nejeli jsme ani těch povolených 90. Viděla jsme, že v protisměru nic nejede, v dálce byla jen koncová světla jiného auta. Proto jsem začala předjíždět, ale v té chvíli mi něco vjelo do cesty. Byl to okamžik a já nestačila vůbec zareagovat, ani brzdit. Bylo to jako náraz do zdi. Auto se semnou roztočilo a skončilo v příkopu. Při nehodě jsme si zlomila obratel a utrpěla další poranění. Léčím se dodnes a musela jsem se vzdát aktivního života, včetně lyžování cyklistiky nebo badmintonu."
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Osmasedmdesátiletý muž zůstal zaklíněn v jednom z havarovaných vozidel, v okamžiku příjezdu posádek ZZS byl při vědomí, jeho stav se však rychle zhoršoval. Záchranáři jej začali ošetřovat ještě před vyproštěním a následně v sanitním vozidle museli zahájit resuscitaci, protože došlo k selhání krevního oběhu. Ani po několika desítkách minut nedošlo k obnovení srdeční činnosti a zasahující lékařka nakonec musela konstatovat smrt. Pacient ve věku pětasedmdesáti let jevil známky poruchy vědomí a jeho poranění bylo život ohrožující. Záchranáři jej uvedli do umělého spánku, zajistili dýchací cesty a převedli na přístrojem řízenou ventilaci. Po naložení krčního límce a uložení do podtlakové matrace byl vrtulníkem přepraven na urgentní příjem ostravské fakultní nemocnice. Středně těžce byl v oblasti dolní končetiny zraněn dvaašedesátiletý muž a zranění hrudníku utrpěla osmapadesátiletá žena. Pozemní týmy je po prvotním ošetření předaly do další péče v havířovské a karvinské nemocnici."

Soudní senát nakonec rozhodl, že muže od vězení nepošle. Uložil mu podmíněný trest a 6,5 roku zákazu řízení. Verdikt zatím není pravomocný. 

Škodu, která jeho vinou, vznikla na majetku, za léčení a na bolestném pro pozůstalé, by měla zaplatit pojišťovna z povinného ručení. Podle zmocněnců, kteří pozůstalé a zraněnou řidičku zastupují, to bude zhruba 10 milionů korun. Tři potomci zemřelých by měli dostat vyplaceno po 800 tisících, 9 vnuků po 600 tisících a jedna vdova 1,98 milionu korun. 

Nahlásit chybu


K tématu

Těžce zraněného při ranní nehodě v Těrlicku přepravil do nemocnice vrtulník, další na místě zemřel

11. října 2023 7:43 | Těrlicko | Libor Běčák

U vážné dopravní nehody zasahovali záchranáři ve středu ráno v Těrlicku. Kolize dvou osobního aut se stala na silnici I/11 nad přehradou.

Řidič naboural do betonu na vyfrézované dálnici D48, skončil v ohrožení života

21. září 2023 12:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři, policisté a hasiči zasahovali ve středu večer u vážné dopravní nehody nehody na Frýdecko-Místecku. Na dálnici D48 vjel řidič do vyfrézovaného úseku a naboural do betonu. Do nemocnice ho v ohrožení života transportoval vrtulník.

Policie hledá svědky zběsilé jízdy opilého řidiče, který srazil chlapce v Havířově

21. září 2023 16:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Z Dolních Datyní se zběsile řítil postupně řadou ulic až na Hlavní třídu v Havířově. Bez řidičského oprávnění a pod vlivem alkoholu. Nezastavil policejní hlídce a ta ho celou dobu pronásledovala. V Havířově pak řidič vylétl ze silnice, srazil 15letého chlapce a naboural do zdi. Policie nyní hledá svědky jeho zběsilé jízdy nebo každého, koho svou jízdou ohrozil.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 19:14, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Lidé jsou štědří a přinášejí pomoc pro vyplavené

Dnes 16:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na sběrná místa v Moravskoslezském kraji přinášejí lidé nejrůznější materiální pomoc určenou pro vyplavené povodněmi.

V Ostravě museli evakuovat seniory ze dvou domovů, kvůli povodním byly bez elektřiny a tepla

V úterý dopoledne museli záchranáři společně s hasiči evakuovat seniory ze dvou ostravských domovů, které skončily kvůli záplavám bez elektřiny a technologií. Senioři byli rozděleni mezi nepostižená zařízení a momentálně je již o ně postaráno.

Karviná čelila následkům nepřetržitého deště, na několika místech byla omezena doprava

V první reportáži se podíváme do víkendu, kdy i Karviná čelila následkům nepřetržitého deště.

Na Černé louce v Ostravě funguje evakuační centrum i sběrné místo

Výstaviště Černá louka v Ostravě slouží jako evakuační centrum pro lidi zasažené povodněmi, kde nabízejí lůžka a základní stravu. Aktuálně zde zůstává několik desítek Ostravanů, zejména z Přívozu. Mimoto lidé v budově naleznou i sběrné místo.

Policisté už zaznamenali tři případy rabování. Zlodějům hrozí vězení

Bohužel doprovází povodně často také obzvláště ohavná trestná činnost - rabování. Zloději si vyhlédnou nějaký objekt v evakuované lokalitě a tam nikým nerušeni v klidu kradou. Zatím policisté zaznamenali v našem kraji tři takové případy.

Voda z ulic Bohumína ustupuje, lidé začali odčerpávat vodu ze sklepů, schází jim elektřina

To nejhorší z letošních povodní mají za sebou také v Bohumíně. V některých zaplavených místech Bohumína voda už ustoupila natolik, že jimi lidé mohou procházet. V centru je však stále několik ulic, kde je nutné se brodit.

Studénka vzdorovala vodě i větru, desítky domácností byly bez elektřiny

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu vyvrácené podmáčené stromy, lidé by měli být opatrní.

Další srážky se v MSK podle Českého hydrometeorologického ústavu nepředpokládají

Pozitivní zprávy přinesl Český hydrometeorologický ústav. Podle vedoucího regionální předpovědi počasí se další srážky na území nepředpokládají - maximálně ojediněle a dny před víkendem přinesou i slunce.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Zastupitelé schválili nové záměry - vznik Hobby dílen a stavbu nové MŠ v Karviné-Loukách

Zastupitelé se v pondělí sešli na svém pravidelném zasedání, tentokrát v malém sále Obchodně podnikatelské fakulty. Schvalovali dotace i nové záměry, podívejte se na další reportáž.

V Karviné vzpomínali na horníky, kteří z podzemí nevyfárali

U sochy horníka na Univerzitním náměstí v Karviné se konala tradiční vzpomínková akce- Zástupci vedení OKD, kraje i města, spolky krojovaných horníků a rodinní příslušníci horníků uctili památku těch, kteří se z podzemí nevrátili živí.

Dům dětí a mládeže Orlová uspořádal pro děti Kroužkobraní

V polovině září se v Domě dětí a mládeže v Orlové konalo takzvané kroužkobraní. V překladu to znamená nabídka kroužků pro děti všech věkových kategorií.

Některé akce byly z důvodu povodní přesunuty do náhradních termínů

Vzhledem k nepříznivému počasí v uplynulém víkendu byly některé akce přesunuty.

Havířovu nejvíce potíží způsobila řeka Lučina - shrnutí událostí

Řeka Lučina i menší Sušanka zatopily v Havířově během víkendu několik ulic i těch, které představují hlavní tahy. Cesty musely být uzavřené. Víkendový průběh zhodnotil náměstek primátora Ondřej Baránek (ANO) a náměstek TSH Václav Zyder.

U ZŠ Mládežnické v Havířově začala modernizace hřiště

Radnice v Havířově zahájila práce na revitalizaci hřiště u Základní školy Mládežnická. Po dokončení bude areál v odpoledních hodinách přístupný i veřejnosti.

Za zavinění nehody, při které zemřeli dva spolucestující rybáři, dostal řidič podmínku a zákaz řízení
Vydáno 12. září 2024 17:23, Těrlicko, Libor Běčák
Cesta na rybolov k Těrlické přehradě se 11. října 2023 v okamžiku změnila v tragédii. Řidič osobního auta se na silnici otáčel tak nešťastně, že nacouval na silnici přímo před další auto, které v té chvíli předjíždělo jiné.

Zásah hasičů u tragické dopravní nehody v Těrlicku. Zdroj: HZS MSK

Nehoda se stala po 6. hodině ranní na přímém úseku na pravém břehu přehrady, kde je povolená 90kilometrová rychlost. 62letý muž z Karviné jel společně se dvěma kamarády lovit ryby. 

Jaroslav F., obžalovaný: "Já tam nikdy nebyl, proto mě spolujezdci navigoval, kam mám jet. Na místě mi pak řekli, aby najel vpravo a pak se otočil. Já jsem se podíval, jestli můžu na silnici vycouvat a když jsem viděl ve velké dálce dvě malá světla, tak jsem usoudil, že je to bezpečné a začal couvat. V tom přišel náraz. Auto narazilo do pravého boku mého auta. Hned jsem se ptal kamarádů, jestli jsou v pořádku a oba žili. S pomocí svědků jsme spolujezdce ze zadního sedadla vytáhli ven. Spolujezdec na předním sedadle vytáhnout nešel, protože byl zaklíněný. Je to hrozné, co se stalo, je mi to strašně líto. Dodnes se léčím s psychikou."

S ohledem na tragické následky, které řidičovo pochybení způsobilo, navrhoval státní zástupce trest nepodmíněný, tedy pobyt ve věznici. 

Martin Bystroň, státní zástupce: "Jaroslav F. jako řidič osobního motorového vozidla Kia odbočil vpravo a pak za účelem otočení couval a vytvořil překážku vozidlu Škoda Octavia, jeho řidič na situaci nestačila zareagovat. Při nehodě na místě zemřel jeden spolujezdec, druhý zmírá 28. října v nemocnici."

Na základě svědeckých výpovědí a výpočtů znalce se řešilo, jak přesně k osudné nehodě došlo. 

Řidička octavie vypověděla, že na přehledném úseku začala předjíždět pomalejší vozidlo. Sotva však manévr zahájila, došlo ke kolizi. 

Řidička: "Nejeli jsme ani těch povolených 90. Viděla jsme, že v protisměru nic nejede, v dálce byla jen koncová světla jiného auta. Proto jsem začala předjíždět, ale v té chvíli mi něco vjelo do cesty. Byl to okamžik a já nestačila vůbec zareagovat, ani brzdit. Bylo to jako náraz do zdi. Auto se semnou roztočilo a skončilo v příkopu. Při nehodě jsme si zlomila obratel a utrpěla další poranění. Léčím se dodnes a musela jsem se vzdát aktivního života, včetně lyžování cyklistiky nebo badmintonu."
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Osmasedmdesátiletý muž zůstal zaklíněn v jednom z havarovaných vozidel, v okamžiku příjezdu posádek ZZS byl při vědomí, jeho stav se však rychle zhoršoval. Záchranáři jej začali ošetřovat ještě před vyproštěním a následně v sanitním vozidle museli zahájit resuscitaci, protože došlo k selhání krevního oběhu. Ani po několika desítkách minut nedošlo k obnovení srdeční činnosti a zasahující lékařka nakonec musela konstatovat smrt. Pacient ve věku pětasedmdesáti let jevil známky poruchy vědomí a jeho poranění bylo život ohrožující. Záchranáři jej uvedli do umělého spánku, zajistili dýchací cesty a převedli na přístrojem řízenou ventilaci. Po naložení krčního límce a uložení do podtlakové matrace byl vrtulníkem přepraven na urgentní příjem ostravské fakultní nemocnice. Středně těžce byl v oblasti dolní končetiny zraněn dvaašedesátiletý muž a zranění hrudníku utrpěla osmapadesátiletá žena. Pozemní týmy je po prvotním ošetření předaly do další péče v havířovské a karvinské nemocnici."

Soudní senát nakonec rozhodl, že muže od vězení nepošle. Uložil mu podmíněný trest a 6,5 roku zákazu řízení. Verdikt zatím není pravomocný. 

Škodu, která jeho vinou, vznikla na majetku, za léčení a na bolestném pro pozůstalé, by měla zaplatit pojišťovna z povinného ručení. Podle zmocněnců, kteří pozůstalé a zraněnou řidičku zastupují, to bude zhruba 10 milionů korun. Tři potomci zemřelých by měli dostat vyplaceno po 800 tisících, 9 vnuků po 600 tisících a jedna vdova 1,98 milionu korun. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/terlicko/11000044859/za-zavineni-nehody-pri-ktere-zemreli-dva-spolucestujici-rybari-dostal-ridic-podminku-a-zakaz-rizeni