Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Požár bytu v panelovém domě v Bohumíně nepřežilo 11 lidí, z toho 3 děti, spekuluje se o žhářském útoku

Celý MS kraj |

Obrovská tragédie v Bohumíně, v sobotu odpoledne hořel byt v 11. patře panelového domu. Požár byl založen úmyslně. Z bytu poté vyskočilo 5 lidí. Podle hasičů zemřelo celkem 11 osob, z toho 3 děti. Jde o nejtragičtější požár bytového domu od roku 1989.

Silný kouř od požáru panelového domu byl vidět na vzdálenost několika kilometrů, na místo okamžitě vyrazili hasiči a další záchranné složky. Požár měl údajně založit 55letý muž, který podle sousedů vyšel po založení požáru ven a svým činem se chlubil. Dveře bytu měl polít hořlavinou. Někteří lidé celý zásah také sdíleli jako živé vysílání na Facebooku. Na sociálních sítích se objevila videa zachycující pád lidí z hořícího bytu, z nich vyplývá, že museli dopadnout nedaleko hasičů, kteří právě nafukovali dopadovou matraci.

Vladimír Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje: "Je to smutné, protože dá se říct, že chyběly desítky sekund a mohli jsme mít nafouknutou seskokovou matraci a bezesporu ty následky by nebyly tak tragické. Jedná se o velmi tragickou událost. Je mi velmi líto pozůstalých a všech, kteří si museli prožít to trauma. V tuto chvíli můžeme konstatovat, že došlo k požáru bytu v 11. podlaží. Při něm zahynulo celkem 6 osob, dalších pět osob se snažilo zachránit výskokem dolů. Všechny utrpěly zranění neslučitelné se životem. Vše ostatní bude předmětem dalšího šetření. Za celou dobu, co jsem u hasičů, 36 let, tak nepamatuji takový počet mrtvých při bytovém požáru."

Na místě jsou experti Hasičského záchranného sboru, dorazil i krajský policejní ředitel. Z místa byl evakuován dosud neupřesněný počet lidí, některé odvezli sanitky. Celkem je dosud evidováno 10 zraněných, z toho dva hasiči a jeden policista.

U události zasahují také krizoví interventi, kteří poskytují psychickou pomoc svědkům tragédie. Během zásahu se zranili dva hasiči a jeden policista.

Kvůli tragické události byl vytvořen speciální tým, který vyšetřování povede ve dvou rovinách. Bude se podílet na dokumentaci míst činu, která jsou podle ředitele Kužela dvě - před domem a v samotném domě.

Tomáš Kužel, ředitel PČR Moravskoslezského kraje: "Musíme identifikovat oběti, zcela jasně a bezprecedentně, což bude určitě práce, protože těla jsou poměrně zdevastovaná. Mohu veřejnost uklidnit, že se tady nepohybuje nikde volně pachatel, který je schopen takovou věc udělat znovu."

Policejní ředitel také potvrdil, že policisté zadrželi jednoho člověka, odmítl ale spekulovat o tom, že je to pachatel žhářského útoku. 

Vladimír Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje: "Pro nás je do jisté míry ne úplně normální, že velmi rychle došlo k rozvoji požáru v celém bytě. To je jistě věc, která se nepochybně podepsala na tom, že v tom bytě uhořelo 6 osob. Není to standardní a není to normální. S čím se běžně setkáváme u běžných požárů je, že je zachvácen jeden pokoj, ale tady je napříč celá buňka, všechny pokoje jsou naprosto vyhořelé. Ale opravdu nechci spekulovat nad tím, co je příčinou. 

Obyvatelé v místě jsou v šoku, část z nich kritizuje zásah hasičů. Ředitel hasičů ale kritiku odmítá.

Vladimír Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje: "Víte, je rozdíl, jestli člověk sedí v hasičském autě nebo čeká na pomoc. Když čekáte na pomoc, tak vám každá sekunda připadá jako minuta, deset minut. Když si vezmeme v úvahu, že dvě minuty jsou na výjezd jednotky, tak za necelé tři minutky byla jednotka na místě z Bohumína. Byly povolána další jednotky ihned z Orlové, Karviné, z Ostravy s vysokým žebříkem. V žádném případě nejsem přesvědčen o tom, že by hasiči dorazili pozdě."
Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Je o skutečně děsivá tragédie. Já bych chtěl vyjádřit soustrast všem pozůstalým. To jsou věci, které nelze omluvit. Nedovedu si vysvětlit, jak se to mohlo stát."

Lidé z poškozeného domu se do svých bytů dostanou údajně nejdříve zítra, budou mít ale zajištěno náhradní ubytování. Prioritu má v tuto chvíli vyšetřování. Z Prahy na místo míří specializovaný kriminalistický tým. Ohledání místa požářiště bude trvat nejméně do rána.

Požár je nejtragičtějším bytovým požárem v historii Česka od roku 1990.

Nahlásit chybu


K tématu

V cykloservisu v Českém Těšíně hořelo elektrokolo, škoda je milion korun

4. května 2023 12:32 | Český Těšín | Jiří Cileček

Hasiči zasahovali u náročného požáru v Českém Těšíně. V noci z úterý na středu začalo v cykloservisu hořet elektrokolo. Následný požár způsobil škodu zhruba milion korun.

Požár chaty v Palkovicích způsobil škodu za 2 miliony, vrtulník transportoval popálenou ženu

29. dubna 2023 17:46 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Chatu v Palkovicích na Frýdecko-Místecku v sobotu 29. dubna ráno zachvátil požár. Na místě zasahovalo osm jednotek hasičů, operátor tísňové linky na místo vyslal také vrtulník LZS Ostrava.

Noční požár rodinného domu na Opavsku, škoda za 4 miliony korun

30. dubna 2023 9:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Požár rodinného domu likvidovali hasiči v noci na sobotu v obci Slavkov na Opavsku. Nikdo nebyl zraněn, ale oheň způsobil vysokou škodu. Na místě zasahovalo pět jednotek hasičů.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

24. dubna 2024 13:02 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Požár bytu v panelovém domě v Bohumíně nepřežilo 11 lidí, z toho 3 děti, spekuluje se o žhářském útoku
Vydáno 8. srpna 2020 18:49, Celý MS kraj, Redakce
Obrovská tragédie v Bohumíně, v sobotu odpoledne hořel byt v 11. patře panelového domu. Požár byl založen úmyslně. Z bytu poté vyskočilo 5 lidí. Podle hasičů zemřelo celkem 11 osob, z toho 3 děti. Jde o nejtragičtější požár bytového domu od roku 1989.

Silný kouř od požáru panelového domu byl vidět na vzdálenost několika kilometrů, na místo okamžitě vyrazili hasiči a další záchranné složky. Požár měl údajně založit 55letý muž, který podle sousedů vyšel po založení požáru ven a svým činem se chlubil. Dveře bytu měl polít hořlavinou. Někteří lidé celý zásah také sdíleli jako živé vysílání na Facebooku. Na sociálních sítích se objevila videa zachycující pád lidí z hořícího bytu, z nich vyplývá, že museli dopadnout nedaleko hasičů, kteří právě nafukovali dopadovou matraci.

Vladimír Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje: "Je to smutné, protože dá se říct, že chyběly desítky sekund a mohli jsme mít nafouknutou seskokovou matraci a bezesporu ty následky by nebyly tak tragické. Jedná se o velmi tragickou událost. Je mi velmi líto pozůstalých a všech, kteří si museli prožít to trauma. V tuto chvíli můžeme konstatovat, že došlo k požáru bytu v 11. podlaží. Při něm zahynulo celkem 6 osob, dalších pět osob se snažilo zachránit výskokem dolů. Všechny utrpěly zranění neslučitelné se životem. Vše ostatní bude předmětem dalšího šetření. Za celou dobu, co jsem u hasičů, 36 let, tak nepamatuji takový počet mrtvých při bytovém požáru."

Na místě jsou experti Hasičského záchranného sboru, dorazil i krajský policejní ředitel. Z místa byl evakuován dosud neupřesněný počet lidí, některé odvezli sanitky. Celkem je dosud evidováno 10 zraněných, z toho dva hasiči a jeden policista.

U události zasahují také krizoví interventi, kteří poskytují psychickou pomoc svědkům tragédie. Během zásahu se zranili dva hasiči a jeden policista.

Kvůli tragické události byl vytvořen speciální tým, který vyšetřování povede ve dvou rovinách. Bude se podílet na dokumentaci míst činu, která jsou podle ředitele Kužela dvě - před domem a v samotném domě.

Tomáš Kužel, ředitel PČR Moravskoslezského kraje: "Musíme identifikovat oběti, zcela jasně a bezprecedentně, což bude určitě práce, protože těla jsou poměrně zdevastovaná. Mohu veřejnost uklidnit, že se tady nepohybuje nikde volně pachatel, který je schopen takovou věc udělat znovu."

Policejní ředitel také potvrdil, že policisté zadrželi jednoho člověka, odmítl ale spekulovat o tom, že je to pachatel žhářského útoku. 

Vladimír Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje: "Pro nás je do jisté míry ne úplně normální, že velmi rychle došlo k rozvoji požáru v celém bytě. To je jistě věc, která se nepochybně podepsala na tom, že v tom bytě uhořelo 6 osob. Není to standardní a není to normální. S čím se běžně setkáváme u běžných požárů je, že je zachvácen jeden pokoj, ale tady je napříč celá buňka, všechny pokoje jsou naprosto vyhořelé. Ale opravdu nechci spekulovat nad tím, co je příčinou. 

Obyvatelé v místě jsou v šoku, část z nich kritizuje zásah hasičů. Ředitel hasičů ale kritiku odmítá.

Vladimír Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje: "Víte, je rozdíl, jestli člověk sedí v hasičském autě nebo čeká na pomoc. Když čekáte na pomoc, tak vám každá sekunda připadá jako minuta, deset minut. Když si vezmeme v úvahu, že dvě minuty jsou na výjezd jednotky, tak za necelé tři minutky byla jednotka na místě z Bohumína. Byly povolána další jednotky ihned z Orlové, Karviné, z Ostravy s vysokým žebříkem. V žádném případě nejsem přesvědčen o tom, že by hasiči dorazili pozdě."
Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Je o skutečně děsivá tragédie. Já bych chtěl vyjádřit soustrast všem pozůstalým. To jsou věci, které nelze omluvit. Nedovedu si vysvětlit, jak se to mohlo stát."

Lidé z poškozeného domu se do svých bytů dostanou údajně nejdříve zítra, budou mít ale zajištěno náhradní ubytování. Prioritu má v tuto chvíli vyšetřování. Z Prahy na místo míří specializovaný kriminalistický tým. Ohledání místa požářiště bude trvat nejméně do rána.

Požár je nejtragičtějším bytovým požárem v historii Česka od roku 1990.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000021399/pozar-vezaku-v-bohumine-nekolik-lidi-vyskocilo-z-okna-pad-neprezili