Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jesenický horský sýr ze Staré Vody na Bruntálsku je novou regionální potravinou

Celý MS kraj |

Bruntálsko se může pochlubit dalším oceněním Regionální potravina. Získal je Jesenický horský sýr, který v moderní mlékárně na farmě U Stromovouse ve Staré Vodě u Světlé Hory vyrábějí manželé Valerie a Stanislav Zámečníkovi. Není to první ocenění, které získali. Už před dvěma lety dostal stejné ocenění jejich sýr Jesenický bochník.

Výroba sýrů se může zdát na první pohled jednoduchá. Ve skutečnosti je to složitá záležitost, tak trochu potravinářská alchymie, na kterou mají vliv také třeba venkovní teplota a vlhkost vzduchu. Vývoj Jesenického horského sýra trval přibližně dva roky.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Jde o sýr švýcarského alpského typu, něco do ementálu. Je to typický švýcarský alpský horský sýr. Jsou tam speciální kultury, které tomu dávají oříškovou sladkou příchuť, tak jako ementály. My zrajeme půl roku při třech různých teplotách. Povedl se velice dobře.“

Mléko se při výrobě sýra musí nejdříve jemně pasterizovat, to znamená zahřát na 63 °C po dobu třiceti minut. Poté se zchladí a očkuje se mléčnými kulturami, což je naprosto zásadní záležitost.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Očkuje se vlastně směsí kultur, to jenom takovou poznámku na okraj, vlastně ten vývoj toho sýru opravdu trval dva roky, než se vyšperkovalo ta směs těch kultur tak, aby to mělo tu chuť, takže ono to není nic jednoduchého.“
Anketa, návštěvníci farmy: „Dal jsem si sýr, ten talíř jejich a bylo to vynikající. Jsem stárka spokojený nad míru. U nás na Ostravě to není taková věc.“
„No samozřejmě jsme přijeli na sýry, takže jsme měli talíř s výběrem sýrů, hrozně nám chutnaly, hlavně ten kozí, takže jsme ho musei hned zakoupit a nadchly nás ty bylinky na tom, ty byly skvělý. Jsme tady poprvé, přijeli jsme až z Prahy.“
„Jezdíme sem pravidelně, vracíme se sem pořád, kupujeme si s sebou i produkty i pro malé prcky bereme. Super, jsme spokojeni.“
„My jsme z Malé Morávky, bydlíme tady opodál a máme to tu moc rádi. Chodíme sem často a vždycky si tady nakoupíme, dáme si tady kafíčko, posedíme a pak zase jedeme domů. Nejradši ten kozí, my máme rádi tu kozí příchuť.“

Mléko na výrobu sýrů získávají Zámečníkovi z vlastního chovu. Chovají čtyři krávy plemena Jersey a dvacet pět hnědých krátkosrstých koz. Tato plemena dávají mléka sice méně, zato jeho kvalita je vysoká.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „To mléko má tu výhodu, že má velký obsah tuku a bílkovin. V podstatě my máme tučnost mléka, když jsou krávy na pastvě v létě 7 procent, bílkovina je také dvakrát vyšší. Je to mléko, které je vlastně předurčené k tomu, aby bylo jako surovina pro kvalitní tučné sýry.“

Důležité je rovněž balení sýrů. U Stromovouse používají ty nemodernější technologie.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Je to v podstatě nanotechnologie, kdy ten sýr vlastně pouští ven, ale nepouští dovnitř, takže on je vlastně hygienicky zabalený, ale zároveň dýchá. Tady na tomto případu je vidět, že plast je geniální surovina a nemůže za to, že ji lidé neumí používat.“

Pro děti pořádají U Stromovouse exkurze. Jejich součástí je i naučná stezka Zdraví a příroda. Seznámí se na ní třeba s historií pastevectví v Jeseníkách, mohou si projít chodník bosých nohou a získat další vědomosti.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Toto je vlastně hmyzí hotel a tady vlastně můžeme pozorovat hmyzáky, jak se tady zabydlují. Je to nové, takže oni se teprve zabydlují, blanokřídlí, včelky samotářky, různý hmyz. Děti tady mohou pozorovat přírodu na vlastní oči.“

Na farmě se děti mohou také přesvědčit, co obnáší práce sedláka. Není žádná procházka růžovou zahradou.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Děti si můžou zkusit být chvilku tím farmářem, zkusit si podojit, jak je to těžké podojit krávu. Takhle si můžou zkusit, sednout a podojit.“

Farma U Stromovouse byla, je a bude rodinným podnikem. O náboru nových zaměstnanců a rozšíření výroby Zámečníkovi neuvažuj.

Nahlásit chybu


K tématu

Farma Bezdínek na Karvinsku otevřela nový skleník a energocentrum

19. května 2024 22:08 | Dolní Lutyně | Andrea Holeszová | Eko magazín

V současnosti největší producent rajčat v Česku. To je Farma Bezdínek v Dolní Lutyni. Pro ještě větší zvýšení produkce nově zahájila provoz dalšího skleníku. Zároveň zde bylo otevřeno nové energocentrum, aby byla farma více energeticky nezávislá.

V Jeseníkách pokračuje boj lidí s následky povodní , přehrada Slezská Harta zabránila následkům ještě horším

17. září 2024 9:58 | Bruntál | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Jeseníkách nastává boj s následky povodní. Sčítají se materiální škody, následky velké vody a ve spolupráci s obcemi a hasiči obyvatelé odčerpávají vodu ze zatopených ploch a domů. Voda však stále z kopců stéká a komplikuje situaci.


Ostrava chce inteligentní křižovatky. Přispějí k plynulejší dopravě, upřednostní MHD a IZS

Ostrava chce moderní a inteligentní křižovatky, které by přispěly k ještě plynulejší a bezpečnější dopravě po městě. Zároveň by také měly upřednostňovat hromadnou dopravu a integrovaný záchranný systém. Město nyní hledá dodavatele systému.

Lidé se složili na nové varhany pro kostel v Chlebovicích u Frýdku-Místku

Kostel v Chlebovicích získal nové varhany. Jejich výroba trvala 4 roky a náklady na majestátní nástroj dosáhly téměř čtyř milionů korun. Finance získala farnost převážně z darů veřejnosti a přispělo i město a kraj. Nové varhany jsou nejen hudebním, ale i uměleckým přínosem pro celý kostel.

Lidé a studenti si v Ostravě připomněli 35. výročí Sametové revoluce

Ostrava si připomněla 35. výročí Sametové revoluce, která změnila tvář Československa. Nechyběl průvod, světelná show i kulturní program. Akce zdůraznila význam svobody i odpovědnosti za demokracii, která není samozřejmostí.

Knihovna Frýdek-Místek zve na nový festival hudby, literatury i umění

Frýdek-Místek bude centrem literatury, hudby a divadla díky novému festivalu LiMiTy. Knihovna připravila čtyřdenní program plný besed, koncertů a workshopů na různých místech města. První ročník unikátního projektu slibuje mimořádné kulturní zážitky.

Složky IZS cvičily ve Frýdku-Místku zásah proti aktivnímu střelci

Záchranné složky mají za sebou velké cvičení proti aktivnímu střelci. Hlavním cílem akce bylo ověření vzájemné spolupráce a postupů. Mimo jiné také procvičení poskytování přednemocniční neodkladné péče velkému množství zraněných.

Věncování v Ostravě - Petřkovicích pomáhá rodinám s nemocnými dětmi

Teď vám představíme akci s názvem Věncování. Jde o vánoční charitativní projekt, jehož výtěžek pomáhá rodinám s onkologicky nemocnými dětmi. Dějištěm byla i letos Hasičárna v Ostravě – Petřkovicích.

Základní škola v Úvalně má novou učebnu virtuální reality. Střídají se v ní všichni žáci

Na základní škole v Úvalně slavnostně otevřeli novou učebnu virtuální reality. Žádná jiná základní škola na Krnovsku takovou učebnu nemá. S jejím financováním pomohla Evropská unie.

Skončila oprava hřiště za Komenského školami, i tady bude sportovat veřejnost

Skončila revitalizace hřiště u Komenského ulice. Sloužit bude dvěma základním školám, zároveň bude otevřeno i pro sportovní kluby a veřejnost. Vzhledem k roční době ale pravděpodobně až od jara příštího roku.

Od sametové revoluce uplynulo 35 let. Slavíme Den boje za svobodu a demokracii

17. listopadu 2024 13:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Připomínáme si 17. listopad 1989. Od sametové revoluce už uplynulo 35 let, ale přesto jsou to události velmi živé a v dnešní době je velmi důležité si připomínat, že svoboda a demokracie není samozřejmá. V Ostravě se už tradičně uskutečnilo setkání u pamětní desky obětem zla na Nové radnici.

Sportovci moravskoslezské policie uspěli na mistrovství v judu a jiu-jitsu

Včera 8:39 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvě vítězství a dvě 3. místa vybojovala dvojice moravskoslezských policistů na policejním mistrovství UNITOP ČR v jiu-jitsu a judu 2024.

Kamion vyjel ze silnice až k rodinnému domu, potlučený řidič skončil v nemocnici

Dnes 7:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ze silnice přes chodník a trávník přejel v noci na úterý kamion, který projížděl Mosty u Jablunkova. Při kolizi se řidič zranil a musel být převezen do nemocnice.

Po nehodě na horské silnici v Bílé vyprošťovali hasiči z aut dva zraněné

Včera 20:06 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke srážce dvou osobních vozidel spěchali v pondělí ráno záchranáři do obce Bílá na Frýdecko-Místecku.

Z ostravského letiště se bude příští rok létat do španělské Girony

17. listopadu 2024 13:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ostrava otevírá další pravidelnou leteckou linku do Španělska. Od 30. března 2025 zahájí Ryanair pravidelné lety z mošnovského letiště do španělské Girony, malebného města v Katalánsku, jen kousek od Barcelony. Linka bude v provozu dvakrát týdně a nabídne cestujícím nové možnosti pro letní dovolenou či krátké pobyty. Letenky jsou již nyní k dispozici na webu Ryanair.

Záchranáři vzdělávali dobrovolné hasiče zapojené do projektu první pomoci na vyžádání

17. listopadu 2024 12:40 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Čtyři desítky dobrovolných hasičů z Moravskoslezského kraje prošly opakovacím školením první pomoci pod vedením odborníků ze záchranné služby. Jednotky z Mostů u Jablunkova, Starých Hamer, Lomnice u Rýmařova, Dvorců, Osoblahy a Budišova nad Budišovkou tak znovu získaly klíčové dovednosti, které mohou rozhodovat o záchraně lidských životů.

V Ostravě je v plánu Národní hasičské muzeum. Mělo by být v Dolních Vítkovicích

14. listopadu 2024 15:47 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě by mělo vzniknout Národní hasičské muzeum. Je snahou využít pro jeho umístění objekt v Dolní oblasti Vítkovic. Na proveditelnost tohoto projektu vyčlenilo město 1,5 milionu korun.

Jesenický horský sýr ze Staré Vody na Bruntálsku je novou regionální potravinou
Vydáno 27. srpna 2020 9:39, Celý MS kraj, Karel Soukop
Bruntálsko se může pochlubit dalším oceněním Regionální potravina. Získal je Jesenický horský sýr, který v moderní mlékárně na farmě U Stromovouse ve Staré Vodě u Světlé Hory vyrábějí manželé Valerie a Stanislav Zámečníkovi. Není to první ocenění, které získali. Už před dvěma lety dostal stejné ocenění jejich sýr Jesenický bochník.

Výroba sýrů se může zdát na první pohled jednoduchá. Ve skutečnosti je to složitá záležitost, tak trochu potravinářská alchymie, na kterou mají vliv také třeba venkovní teplota a vlhkost vzduchu. Vývoj Jesenického horského sýra trval přibližně dva roky.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Jde o sýr švýcarského alpského typu, něco do ementálu. Je to typický švýcarský alpský horský sýr. Jsou tam speciální kultury, které tomu dávají oříškovou sladkou příchuť, tak jako ementály. My zrajeme půl roku při třech různých teplotách. Povedl se velice dobře.“

Mléko se při výrobě sýra musí nejdříve jemně pasterizovat, to znamená zahřát na 63 °C po dobu třiceti minut. Poté se zchladí a očkuje se mléčnými kulturami, což je naprosto zásadní záležitost.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Očkuje se vlastně směsí kultur, to jenom takovou poznámku na okraj, vlastně ten vývoj toho sýru opravdu trval dva roky, než se vyšperkovalo ta směs těch kultur tak, aby to mělo tu chuť, takže ono to není nic jednoduchého.“
Anketa, návštěvníci farmy: „Dal jsem si sýr, ten talíř jejich a bylo to vynikající. Jsem stárka spokojený nad míru. U nás na Ostravě to není taková věc.“
„No samozřejmě jsme přijeli na sýry, takže jsme měli talíř s výběrem sýrů, hrozně nám chutnaly, hlavně ten kozí, takže jsme ho musei hned zakoupit a nadchly nás ty bylinky na tom, ty byly skvělý. Jsme tady poprvé, přijeli jsme až z Prahy.“
„Jezdíme sem pravidelně, vracíme se sem pořád, kupujeme si s sebou i produkty i pro malé prcky bereme. Super, jsme spokojeni.“
„My jsme z Malé Morávky, bydlíme tady opodál a máme to tu moc rádi. Chodíme sem často a vždycky si tady nakoupíme, dáme si tady kafíčko, posedíme a pak zase jedeme domů. Nejradši ten kozí, my máme rádi tu kozí příchuť.“

Mléko na výrobu sýrů získávají Zámečníkovi z vlastního chovu. Chovají čtyři krávy plemena Jersey a dvacet pět hnědých krátkosrstých koz. Tato plemena dávají mléka sice méně, zato jeho kvalita je vysoká.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „To mléko má tu výhodu, že má velký obsah tuku a bílkovin. V podstatě my máme tučnost mléka, když jsou krávy na pastvě v létě 7 procent, bílkovina je také dvakrát vyšší. Je to mléko, které je vlastně předurčené k tomu, aby bylo jako surovina pro kvalitní tučné sýry.“

Důležité je rovněž balení sýrů. U Stromovouse používají ty nemodernější technologie.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Je to v podstatě nanotechnologie, kdy ten sýr vlastně pouští ven, ale nepouští dovnitř, takže on je vlastně hygienicky zabalený, ale zároveň dýchá. Tady na tomto případu je vidět, že plast je geniální surovina a nemůže za to, že ji lidé neumí používat.“

Pro děti pořádají U Stromovouse exkurze. Jejich součástí je i naučná stezka Zdraví a příroda. Seznámí se na ní třeba s historií pastevectví v Jeseníkách, mohou si projít chodník bosých nohou a získat další vědomosti.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Toto je vlastně hmyzí hotel a tady vlastně můžeme pozorovat hmyzáky, jak se tady zabydlují. Je to nové, takže oni se teprve zabydlují, blanokřídlí, včelky samotářky, různý hmyz. Děti tady mohou pozorovat přírodu na vlastní oči.“

Na farmě se děti mohou také přesvědčit, co obnáší práce sedláka. Není žádná procházka růžovou zahradou.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Děti si můžou zkusit být chvilku tím farmářem, zkusit si podojit, jak je to těžké podojit krávu. Takhle si můžou zkusit, sednout a podojit.“

Farma U Stromovouse byla, je a bude rodinným podnikem. O náboru nových zaměstnanců a rozšíření výroby Zámečníkovi neuvažuj.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000021589/jesenicky-horsky-syr-ze-stare-vody-na-bruntalsku-je-novou-regionalni-potravinou