Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jesenický horský sýr ze Staré Vody na Bruntálsku je novou regionální potravinou

Celý MS kraj |

Bruntálsko se může pochlubit dalším oceněním Regionální potravina. Získal je Jesenický horský sýr, který v moderní mlékárně na farmě U Stromovouse ve Staré Vodě u Světlé Hory vyrábějí manželé Valerie a Stanislav Zámečníkovi. Není to první ocenění, které získali. Už před dvěma lety dostal stejné ocenění jejich sýr Jesenický bochník.

Výroba sýrů se může zdát na první pohled jednoduchá. Ve skutečnosti je to složitá záležitost, tak trochu potravinářská alchymie, na kterou mají vliv také třeba venkovní teplota a vlhkost vzduchu. Vývoj Jesenického horského sýra trval přibližně dva roky.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Jde o sýr švýcarského alpského typu, něco do ementálu. Je to typický švýcarský alpský horský sýr. Jsou tam speciální kultury, které tomu dávají oříškovou sladkou příchuť, tak jako ementály. My zrajeme půl roku při třech různých teplotách. Povedl se velice dobře.“

Mléko se při výrobě sýra musí nejdříve jemně pasterizovat, to znamená zahřát na 63 °C po dobu třiceti minut. Poté se zchladí a očkuje se mléčnými kulturami, což je naprosto zásadní záležitost.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Očkuje se vlastně směsí kultur, to jenom takovou poznámku na okraj, vlastně ten vývoj toho sýru opravdu trval dva roky, než se vyšperkovalo ta směs těch kultur tak, aby to mělo tu chuť, takže ono to není nic jednoduchého.“
Anketa, návštěvníci farmy: „Dal jsem si sýr, ten talíř jejich a bylo to vynikající. Jsem stárka spokojený nad míru. U nás na Ostravě to není taková věc.“
„No samozřejmě jsme přijeli na sýry, takže jsme měli talíř s výběrem sýrů, hrozně nám chutnaly, hlavně ten kozí, takže jsme ho musei hned zakoupit a nadchly nás ty bylinky na tom, ty byly skvělý. Jsme tady poprvé, přijeli jsme až z Prahy.“
„Jezdíme sem pravidelně, vracíme se sem pořád, kupujeme si s sebou i produkty i pro malé prcky bereme. Super, jsme spokojeni.“
„My jsme z Malé Morávky, bydlíme tady opodál a máme to tu moc rádi. Chodíme sem často a vždycky si tady nakoupíme, dáme si tady kafíčko, posedíme a pak zase jedeme domů. Nejradši ten kozí, my máme rádi tu kozí příchuť.“

Mléko na výrobu sýrů získávají Zámečníkovi z vlastního chovu. Chovají čtyři krávy plemena Jersey a dvacet pět hnědých krátkosrstých koz. Tato plemena dávají mléka sice méně, zato jeho kvalita je vysoká.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „To mléko má tu výhodu, že má velký obsah tuku a bílkovin. V podstatě my máme tučnost mléka, když jsou krávy na pastvě v létě 7 procent, bílkovina je také dvakrát vyšší. Je to mléko, které je vlastně předurčené k tomu, aby bylo jako surovina pro kvalitní tučné sýry.“

Důležité je rovněž balení sýrů. U Stromovouse používají ty nemodernější technologie.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Je to v podstatě nanotechnologie, kdy ten sýr vlastně pouští ven, ale nepouští dovnitř, takže on je vlastně hygienicky zabalený, ale zároveň dýchá. Tady na tomto případu je vidět, že plast je geniální surovina a nemůže za to, že ji lidé neumí používat.“

Pro děti pořádají U Stromovouse exkurze. Jejich součástí je i naučná stezka Zdraví a příroda. Seznámí se na ní třeba s historií pastevectví v Jeseníkách, mohou si projít chodník bosých nohou a získat další vědomosti.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Toto je vlastně hmyzí hotel a tady vlastně můžeme pozorovat hmyzáky, jak se tady zabydlují. Je to nové, takže oni se teprve zabydlují, blanokřídlí, včelky samotářky, různý hmyz. Děti tady mohou pozorovat přírodu na vlastní oči.“

Na farmě se děti mohou také přesvědčit, co obnáší práce sedláka. Není žádná procházka růžovou zahradou.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Děti si můžou zkusit být chvilku tím farmářem, zkusit si podojit, jak je to těžké podojit krávu. Takhle si můžou zkusit, sednout a podojit.“

Farma U Stromovouse byla, je a bude rodinným podnikem. O náboru nových zaměstnanců a rozšíření výroby Zámečníkovi neuvažuj.

Nahlásit chybu


K tématu

Montessori ZŠ Úsměv uspořádala podzimní jarmark

10. října 2025 11:09 | Havířov | Bára Kelnerová

Montessori základní škola Úsměv má školní farmu. Vždy na podzim pořádá jarmark. Žáci se v letošním roce mohli pochlubit opravdu bohatou úrodou, za kterou ale stojí hodně práce.

Žáci Montessori ZŠ Úsměv pěstují zeleninu a starají se o zvířata na své farmě

23. května 2025 8:08 | Havířov | Bára Kelnerová

Montessori základní škola Úsměv v Havířově má školní farmu. Žáci se učí jak zacházet s půdou, pěstovat plodiny a hlavně pracovat v týmu. Na farmu se přijeli podívat i studenti Ostravské univerzity.


Opava děkovala bezpříspěvkovým dárcům krve. Převzali si zlaté medaile doktora Jánského a zlaté kříže

Včera 11:18 | Opava | Yvona Fajtová

Obecní dům v Opavě se stal dějištěm slavnostního večera, který patřil lidem s velkým srdcem. Český červený kříž zde ocenil bezpříspěvkové dárce krve, kteří svým rozhodnutím pomáhají zachraňovat lidské životy.

Karvinsko se zachvělo důlním otřesem, báňští záchranáři ověřují stav v dolech

Včera 16:00, vydáno včera 15:10 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Poměrně citelný záchvěv pocítili ve středu odpoledne lidé na Karvinsku. Příčinou byl důlní otřes způsobený těžbou černého uhlí.

Žloutenkou nakažená žena v opilosti útočila na Havířovany

Včera 12:56 | Havířov | Libor Běčák

Škrábance, do kterých se mohly dostat sliny ženy, která o sobě ví, že je nakažená žloutenkou, utrpěla nakupující zákaznice večerky v centru Havířova. Případ už vyšetřuje policie.

Muž se zranil na horách. Záchranáři kvůli silnému větru museli přistát na vrcholu Lysé hory

Včera 9:48 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Při výstupu na Lysou horu uklouzl na ledě a poranil si kotník. Turistu v Beskydech zachraňovala horská služba a letečtí záchranáři. Kvůli nepřístupnému terénu a silnému větru musel vrtulník přistát na vrcholu Lysé hory. Záchranáři museli cestu ke zraněnému dojít pěšky. Turista byl transportován do nemocnice.

Rozpočet na rok 2026 v Havířově počítá se 194 miliony korun na nepedagogické pracovníky

Včera 11:28 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířov má schválený rozpočet na příští rok. Počítá s výdaji ve výši 2,7 miliardy korun, kde je zahrnuta i značná rezerva na platy nepedagogických pracovníků.


Žáci a kantoři z Palkovic si společně zazpívali vánoční písně na školních schodech

Včera 9:17 | Palkovice | Libor Běčák

Schodiště před Základní školou v Palkovicích se opět stalo dějištěm svátečního zpívání, do kterého se zapojili nejen samotní školáci, ale také kantoři. a schodech.

Havířov je dalším screeningovým mamografickým centrem

16. prosince 2025 16:08 | Havířov | Bára Kelnerová

Ženy z Havířova a okolí už kvůli screeningu nebudou muset dojíždět do jiných měst. Nemocnice se stala mamografickým centrem. Tím se zvýší šance na včasný záchyt rakoviny prsu.

Děti byly na karvinské radnici oceněny za své ptačí budky, budou zdobit nový sad

16. prosince 2025 15:58 | Karviná | Gabriela Stašová

V souvislosti s projektem Náš sad vyráběly děti z Karviné budky, které obohatí právě nový ovocný sad v parku Boženy Němcové. Děti za ně na karvinské radnici dostaly diplomy přímo od zástupců města.

Stonavští šachisté chtějí postoupit do krajského přeboru

Včera 11:35 | Stonava | Jiří Brzóska

Sportovní klub Stonava není jen o fotbale – výrazných úspěchů dosahují také místní šachisté.

Seniorka přecházela mimo přechod a srazilo ji auto. Zemřela v nemocnici

16. prosince 2025 14:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

73letá seniorka přecházela v Ostravě silnici mimo přechod. Řidič ji zřejmě přehlédl a srazil. Žena utrpěla velmi vážná zranění, svědci i záchranáři ji oživovali. Byla přepravena do nemocnice, kde následně zemřela.

Hosté ve studiu: Jiří Havrlant, ředitel FN Ostrava

16. prosince 2025 18:55 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Parkovací dům ve FN Ostrava bude zprovozněn v červenci 2026

Hosté ve studiu: Jan Divák, primář, anesteziologie, KARIM, FNO

16. prosince 2025 15:45 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Odlišnosti dětské a dospělé anestezie

Ostravská ZŠ U Haldy se modernizuje za provozu, část školy teď působí v náhradních prostorách

16. prosince 2025 12:56 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Základní škola U Haldy v Ostravě prochází rozsáhlou modernizací, která přinese výrazné energetické úspory i kvalitnější prostředí pro žáky. Stavební práce probíhají za plného provozu a dokončeny mají být příští rok v červnu.

Jesenický horský sýr ze Staré Vody na Bruntálsku je novou regionální potravinou
Vydáno 27. srpna 2020 9:39, Celý MS kraj, Karel Soukop
Bruntálsko se může pochlubit dalším oceněním Regionální potravina. Získal je Jesenický horský sýr, který v moderní mlékárně na farmě U Stromovouse ve Staré Vodě u Světlé Hory vyrábějí manželé Valerie a Stanislav Zámečníkovi. Není to první ocenění, které získali. Už před dvěma lety dostal stejné ocenění jejich sýr Jesenický bochník.

Výroba sýrů se může zdát na první pohled jednoduchá. Ve skutečnosti je to složitá záležitost, tak trochu potravinářská alchymie, na kterou mají vliv také třeba venkovní teplota a vlhkost vzduchu. Vývoj Jesenického horského sýra trval přibližně dva roky.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Jde o sýr švýcarského alpského typu, něco do ementálu. Je to typický švýcarský alpský horský sýr. Jsou tam speciální kultury, které tomu dávají oříškovou sladkou příchuť, tak jako ementály. My zrajeme půl roku při třech různých teplotách. Povedl se velice dobře.“

Mléko se při výrobě sýra musí nejdříve jemně pasterizovat, to znamená zahřát na 63 °C po dobu třiceti minut. Poté se zchladí a očkuje se mléčnými kulturami, což je naprosto zásadní záležitost.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Očkuje se vlastně směsí kultur, to jenom takovou poznámku na okraj, vlastně ten vývoj toho sýru opravdu trval dva roky, než se vyšperkovalo ta směs těch kultur tak, aby to mělo tu chuť, takže ono to není nic jednoduchého.“
Anketa, návštěvníci farmy: „Dal jsem si sýr, ten talíř jejich a bylo to vynikající. Jsem stárka spokojený nad míru. U nás na Ostravě to není taková věc.“
„No samozřejmě jsme přijeli na sýry, takže jsme měli talíř s výběrem sýrů, hrozně nám chutnaly, hlavně ten kozí, takže jsme ho musei hned zakoupit a nadchly nás ty bylinky na tom, ty byly skvělý. Jsme tady poprvé, přijeli jsme až z Prahy.“
„Jezdíme sem pravidelně, vracíme se sem pořád, kupujeme si s sebou i produkty i pro malé prcky bereme. Super, jsme spokojeni.“
„My jsme z Malé Morávky, bydlíme tady opodál a máme to tu moc rádi. Chodíme sem často a vždycky si tady nakoupíme, dáme si tady kafíčko, posedíme a pak zase jedeme domů. Nejradši ten kozí, my máme rádi tu kozí příchuť.“

Mléko na výrobu sýrů získávají Zámečníkovi z vlastního chovu. Chovají čtyři krávy plemena Jersey a dvacet pět hnědých krátkosrstých koz. Tato plemena dávají mléka sice méně, zato jeho kvalita je vysoká.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „To mléko má tu výhodu, že má velký obsah tuku a bílkovin. V podstatě my máme tučnost mléka, když jsou krávy na pastvě v létě 7 procent, bílkovina je také dvakrát vyšší. Je to mléko, které je vlastně předurčené k tomu, aby bylo jako surovina pro kvalitní tučné sýry.“

Důležité je rovněž balení sýrů. U Stromovouse používají ty nemodernější technologie.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Je to v podstatě nanotechnologie, kdy ten sýr vlastně pouští ven, ale nepouští dovnitř, takže on je vlastně hygienicky zabalený, ale zároveň dýchá. Tady na tomto případu je vidět, že plast je geniální surovina a nemůže za to, že ji lidé neumí používat.“

Pro děti pořádají U Stromovouse exkurze. Jejich součástí je i naučná stezka Zdraví a příroda. Seznámí se na ní třeba s historií pastevectví v Jeseníkách, mohou si projít chodník bosých nohou a získat další vědomosti.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Toto je vlastně hmyzí hotel a tady vlastně můžeme pozorovat hmyzáky, jak se tady zabydlují. Je to nové, takže oni se teprve zabydlují, blanokřídlí, včelky samotářky, různý hmyz. Děti tady mohou pozorovat přírodu na vlastní oči.“

Na farmě se děti mohou také přesvědčit, co obnáší práce sedláka. Není žádná procházka růžovou zahradou.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Děti si můžou zkusit být chvilku tím farmářem, zkusit si podojit, jak je to těžké podojit krávu. Takhle si můžou zkusit, sednout a podojit.“

Farma U Stromovouse byla, je a bude rodinným podnikem. O náboru nových zaměstnanců a rozšíření výroby Zámečníkovi neuvažuj.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000021589/jesenicky-horsky-syr-ze-stare-vody-na-bruntalsku-je-novou-regionalni-potravinou