V Domě Pod Svícnem ve Frýdku-Místku jsou 3 podniky. Dvě kavárny a jedna restaurace. Kavárny mají zavřeno a restaurace má otevřeno pouze na výdej poledního menu od 11 do 14:30.
Renata Jalůvková, vegetariánská restaurace Etno: "Jedeme jenom na výdej, na výdejní okénko a máme asi tak třetinu prodeje co normálně."
Anketa: 1.) "Alespoň, že takhle je to otevřené." 2.) "Je to do určité míry omezující, nepohodlné, ale myslím si, že toto se dá ještě vydržet."
Jindy v poledne kvůli obědům rušné Zámecké náměstí ve Frýdku je téměř liduprázdné.
Ivo Novák, Benu Restaurant: "Oproti března je to trochu větší ty tržby, ale nějak nevyděláváme na to, abychom fungovali denně, pořád jsme ztratní."
Renata Jalůvková, vegetariánská restaurace Etno: "Normálně jsme tady tak 3 nebo 4, podle toho, jaký je den a teďka vlastně je jenom kuchař, který ráno navaří a pak já, která vydávám."
Petr Korč, majitel Domu Pod Svícnem: "My se určitě budeme snažit vyjít nájemcům vstříc, tak aby tuhle nelehkou situaci přečkali ve zdraví a poté, co se situace uklidní, abychom mohli pokračovat dál a ty provozovny nezanikly a pokračovaly."
Ze čtyř kaváren blízko sebe jsme našli otevřenou jen jednu. Ve městě je navíc relativně nová, s optimismem zahájila provoz na konci května.
Nela Rogulská, kavárna Jako doma pod věží: "My si nemůžeme dovolit zavřít, takže aspoň teda máme nějaké dortíky a kávu sebou, takže se snažíme alespoň takhle."
Opatření má trvat do 3. listopadu, hrozí ale velké riziko, že bude opět prodlouženo. To by tak mohlo být pro většinu podniků už zcela likvidační. V návaznosti na gastronomii je v Česku ohroženo na 200 tisíc pracovních míst a celkový propad tržeb se v této oblasti tento rok odhaduje až na 60 miliard korun.