Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Úplatná místostarostka Komorní Lhotky vzdala mandát, ředitelské pozice v sociálním ústavu se vzdát nechce

Celý MS kraj |

Velmi vzrušená atmosféra panovala na zasedání zastupitelů v Komorní Lhotce. Tamní místostarostka rezignovala na svou funkci i post v zastupitelstvu. Lidé však nechápou, proč ji starosta neodvolal z funkce ředitelky sociálního ústavu, kde zmanipulovala stavební zakázku a do vlastní kapsy vzala úplatek. Pod tíhou důkazů to sama přiznala před soudem.

Místostarostka Komorní Lhotky Andrea Sztefková se mandátu zastupitele vzdala ve středu v průběhu zasedání zastupitelstva. Jak však řekla, neučinila tak kvůli svému pravomocnému odsouzení. Jako ředitelka sociálního ústavu totiž zmanipulovala veřejné zakázky a přijala úplatek. Sztefková tvrdí, že zastupitelskou nechce být proto, aby se nemusela při zasedáních potkávat s některými lidmi.

Andrea Sztefková, ředitelka ISÚ Komorní Lhotka: “Odstupuji ne z důvodu, že bych ze zákona odstoupit musela, ale proto, že bych se na zastupitelstvech musela potkávat s člověkem, kterému nejde o žádné blaho občanů nebo transparentnost, nebo o něco podobného, ale jde mu jen o pomstu a likvidaci mé osoby.”

Mandátu se vzdala až na druhý pokus, protože první rezignaci starosta nepřijal.

Ivo Sztefek (Nezávislí Godula), starosta Komorní Lhotky: “Její rezignace nesplňovala všechny náležitosti, které zákon ukládá. Bylo tam napsáno pouze, že rezignuje na funkci starosty (místostarostky, pozn. red). A toto nestačí, protože ona rezignovala na mandát zastupitele.”

V čele obecního sociálního ústavu v Komorní Lhotce tak nyní stojí ředitelka, která je pravomocně odsouzená pro zmanipulování veřejné zakázky a přijetí úplatku. Starosta ji však odvolat nehodlá.

Ivo Sztefek (Nezávislí Godula), starosta Komorní Lhotky: “Musím ji považovat jako člověka netrestaného.”
Vladimír Raszka, občan Komorní Lhotky: “Pro mne osobně je to jedno velké osobní zklamání. Zklamání v tom, že v té obci se známe, nezastírám, že si samozřejmě s vedením obce tykáme a ty vztahy jsou dlouhodobé. Proto vlastně to, že se přišlo na věci, které se v obci staly… To znamená bylo nějaké policejní vyšetřování s nějakými závěry, soud rozhodl a vynesl nějaký rozsudek. Pro mne je to jasný signál k tomu, že člověk, který je odsouzený za korupci, manipulování zakázek a přijímání úplatků, nemá ve funkcích co dělat. Myslím si, že tito lidé po včerejším zastupitelstvu ztratili svůj morální kredit.”

Starosta zaplatil za právní rozbor, který mu mohl zadarmo udělat krajský úřad.

Ivo Sztefek (Nezávislí Godula), starosta Komorní Lhotky: “Nepřemýšlel jsem o tom. Prostě jsem o tom nepřemýšlel. Musím se přiznat, že krajský úřad mě nenapadl.”

Odsouzené ředitelce stát zabavil 80 tisíc ze soukromého účtu a jako pokutu zaplatila 320 tisíc.

Nahlásit chybu


K tématu

Jan Krkoška byl uznán vinným v kauze uplácení lékařů farmaceutickými firmami, následně rezignoval na post hejtmana

21. března 2024 10:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Peněžitý trest 200 tisíc korun - to je zatím nepravomocný rozsudek pro již bývalého hejtmana Moravskoslezského kraje ve 12 let starém případu uplácení lékařů farmaceutickými firmami. Žalobce přitom navrhoval trest v minimální výši 250 tisíc korun. Podle verdiktu se Jan Krkoška (ANO) účastnil činnosti organizované zločinecké skupiny, to hejtman odmítá, následně rezignoval na post hejtmana i mandát krajského zastupitele. Vystoupil také z hnutí ANO.


Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Opavu navštívil princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Při hokejovém mistrovství se do maléru mohou dostat piloti dronů, kolem arény létat nesmí

Včera 16:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

50 tisíc korun pokuty a tisícovku navrch jako správní poplatek musel zaplatit pilot dronu, který v průběhu Mistrovství světa v ledním hokeji létal se svým strojem kolem sportovní arény v Ostravě-Vítkovicích. V roce 2015 si tam totiž policie nechala s urgentní naléhavostí zřídit bezletový prostor.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Veřejné toalety v Havířově jsou neustálým terčem vandalů

Radnici v Havířově trápí neustálé ničení veřejných toalet. Ať už ve městě, nebo na Šumbarku. Jakmile projdou opravou, vandalové je opět ničí. Náklady jdou do statisíců.

Architektonická perla Ostravy otevřela veřejnosti, Vila Grossmann vrátí návštěvníky do první republiky

V Ostravě povstala z popela architektonická perla – památkově chráněná Grosmannova vila. Její rekonstrukce trvala více než dva roky a vila byla veřejnosti zpřístupněna letos v dubnu, sto let od její kolaudace. Na návštěvníky z ní dýchne atmosféra první republiky.

Žena zřejmě omylem vstoupila do cesty jedoucí tramvaji v Ostravě

Včera 15:17 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě si nevšimla jedoucí tramvaje a vstoupila jí přímo do cesty. Ženu pak souprava srazila a vážně zranila. Nehoda zaměstnala všechny složky ostravského integrovaného záchranného systému.

Duha Jeseníky pokračuje v obnově středověké rychty v Karlovicích. Pořádá i víkendovky pro dobrovolníky

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

6. května 2024 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.

Obžalovaný tvrdí, že kamaráda sekerou zabít nechtěl

Senát Krajského soud v Ostravě začal řešit případ pokusu vraždy, který se měl odehrát před rokem v Třinci. Konflikt mezi dvěma opilými muži se jeden z nich rozhodl ukončit sekerou. U soudu odmítl přijmout nabízených 12 let vězení a tvrdí, že protivníka sekl do hlavy jen jednou.

Těžké zranění motokrosaře na Opavsku a pád motorkáře na Bruntálsku

6. května 2024 19:58 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v neděli v podvečer, u dvou nehod motocyklistů. Odehrály se v odstupu hodiny, a to na Opavsku a Bruntálsku. K oběma vyjížděly pozemní posádky a vzlétal vrtulník. V jednom případě se vážně zranil motokrosař a ve druhém motorkář po pádu stroje v zatáčce.

Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

6. května 2024 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

Úplatná místostarostka Komorní Lhotky vzdala mandát, ředitelské pozice v sociálním ústavu se vzdát nechce
Vydáno 12. listopadu 2020 11:45, Celý MS kraj, Libor Běčák
Velmi vzrušená atmosféra panovala na zasedání zastupitelů v Komorní Lhotce. Tamní místostarostka rezignovala na svou funkci i post v zastupitelstvu. Lidé však nechápou, proč ji starosta neodvolal z funkce ředitelky sociálního ústavu, kde zmanipulovala stavební zakázku a do vlastní kapsy vzala úplatek. Pod tíhou důkazů to sama přiznala před soudem.

Místostarostka Komorní Lhotky Andrea Sztefková se mandátu zastupitele vzdala ve středu v průběhu zasedání zastupitelstva. Jak však řekla, neučinila tak kvůli svému pravomocnému odsouzení. Jako ředitelka sociálního ústavu totiž zmanipulovala veřejné zakázky a přijala úplatek. Sztefková tvrdí, že zastupitelskou nechce být proto, aby se nemusela při zasedáních potkávat s některými lidmi.

Andrea Sztefková, ředitelka ISÚ Komorní Lhotka: “Odstupuji ne z důvodu, že bych ze zákona odstoupit musela, ale proto, že bych se na zastupitelstvech musela potkávat s člověkem, kterému nejde o žádné blaho občanů nebo transparentnost, nebo o něco podobného, ale jde mu jen o pomstu a likvidaci mé osoby.”

Mandátu se vzdala až na druhý pokus, protože první rezignaci starosta nepřijal.

Ivo Sztefek (Nezávislí Godula), starosta Komorní Lhotky: “Její rezignace nesplňovala všechny náležitosti, které zákon ukládá. Bylo tam napsáno pouze, že rezignuje na funkci starosty (místostarostky, pozn. red). A toto nestačí, protože ona rezignovala na mandát zastupitele.”

V čele obecního sociálního ústavu v Komorní Lhotce tak nyní stojí ředitelka, která je pravomocně odsouzená pro zmanipulování veřejné zakázky a přijetí úplatku. Starosta ji však odvolat nehodlá.

Ivo Sztefek (Nezávislí Godula), starosta Komorní Lhotky: “Musím ji považovat jako člověka netrestaného.”
Vladimír Raszka, občan Komorní Lhotky: “Pro mne osobně je to jedno velké osobní zklamání. Zklamání v tom, že v té obci se známe, nezastírám, že si samozřejmě s vedením obce tykáme a ty vztahy jsou dlouhodobé. Proto vlastně to, že se přišlo na věci, které se v obci staly… To znamená bylo nějaké policejní vyšetřování s nějakými závěry, soud rozhodl a vynesl nějaký rozsudek. Pro mne je to jasný signál k tomu, že člověk, který je odsouzený za korupci, manipulování zakázek a přijímání úplatků, nemá ve funkcích co dělat. Myslím si, že tito lidé po včerejším zastupitelstvu ztratili svůj morální kredit.”

Starosta zaplatil za právní rozbor, který mu mohl zadarmo udělat krajský úřad.

Ivo Sztefek (Nezávislí Godula), starosta Komorní Lhotky: “Nepřemýšlel jsem o tom. Prostě jsem o tom nepřemýšlel. Musím se přiznat, že krajský úřad mě nenapadl.”

Odsouzené ředitelce stát zabavil 80 tisíc ze soukromého účtu a jako pokutu zaplatila 320 tisíc.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000022779/uplatna-mistostarostka-komorni-lhotky-vzdala-mandat-reditelske-pozice-v-socialnim-ustavu-se-vzdat-nechce