Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • V NEMOCNICI KARVINÁ-RÁJ PROBÍHAJÍ KURZY PRVNÍ POMOCI ZAMĚŘENÉ NA MALÉ DĚTI
  • NEZAMĚSTNANOST V MSK V BŘEZNU KLESLA NA 6 %, ÚŘAD EVIDUJE 48 966 UCHAZEČŮ
  • ZŠ M. KUDEŘÍKOVÉ V HAVÍŘOVĚ OTEVŘE PRVNÍ TŘÍDU PRO NADANÉ ŽÁKY
  • ZAMĚSTNAVATELÉ V MSK POPTÁVAJÍ HODNĚ ŘEMESLNÍKŮ A OPRAVÁŘŮ
  • V CENTRU BOHUMÍNA VZNIKÁ NOVÝ KRUHOVÝ OBJEZD
  • O KOUPI LIBERTY OSTRAVA MÁ ZÁJEM NĚKOLIK SUBJEKTŮ, UVÁDÍ INSOLVENČNÍ SPRÁVCE
  • SOUSEDSKÉ VZTAHY MOHOU OBYVATELÉ OSTRAVY-JIHU UTUŽIT V PROJEKTU SOUSEDSTVÍ
  • BÝVALÉ ŠKVÁROVÉ HŘIŠTĚ U LETNÍHO STADIONU VE STUDÉNCE BUDE SLOUŽIT FOTBALU
  • HEIMSTADEN V ČESKU NOVĚ POVEDE PRZEMYSŁAW ORCHOWICZ
  • HORSKÁ SLUŽBA V ZIMĚ ZAZNAMENALA V BESKYDECH 440 ZÁSAHŮ, V JESENÍKÁCH 986
  • PARTICIPATIVNÍ ROZPOČET PODPOŘÍ VE FRÝDLANTĚ N/O DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PROJEKTY
  • OSTRAVŠTÍ STRÁŽNÍCI POKRAČUJÍ S PREVENCÍ V MATEŘSKÝCH ŠKOLÁCH
  • DŮLEŽITOU CESTU U KARLOVY STUDÁNKY V JESENÍKÁCH UZAVŘELA DVOUMĚSÍČNÍ OPRAVA
  • PROTIDROGOVÝ VLAK OPĚT ZASTAVÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI
  • SPECIÁLNÍ OPERACE VÝMĚNY KOLENNÍHO KLOUBU SE NYNÍ DĚLÁ V KARVINÉ S ROBOTIKOU

EKO MAGAZÍN: Poctivé lokální džemy a sirupy vyrobené s láskou pochází z Novojičínska

Celý MS kraj |

Superovocem označujeme druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. Zavítali jsme na farmu, kde se takové ovoce zpracovává ve vysoké kvalitě do různých podob, tvarů a konzistencí bez přidaných umělých konzervantů a barviv. Už před časem jsme vám Lubomíra Janhubu představili, několikanásobného držitele značky regionální potravina. Tentokrát jsme se vydali přímo za ním do kuchyně.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas 0:00
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno
      Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “Nerad řeším problémy, abych se jim vyhnul, tak si dělám všechno sám a podle svého a nepouštím k tomu cizí lidi. Takže trošku tím trpím, protože všechno odedřu sám. Snažím se o maximální kvalitu a jsem schopen si ji sám ohlídat.”

      Vedle zpracování superovoce se Lubomír Janhuba věnuje pěstování ovoce. A ani to neponechává náhodě. Rozhodl se, že jeho produkce bude v bio kvalitě, proto neupoužívá žádná hnojiva ani chemické přípravky a zahájil proces certifikace. Hospodaří přirozenou formou a pokud už použije hnojivo, pak to musí být například chlévská mrva.

      Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “100% šťáva je, tak jak to ukládá legislativa, je jen vylisovaná šťáva. Já ji mám vylisovanou tak, že je tam i hodně dužiny, která prospívá lidskému organismu. Nepřidávám žádné vitamíny ani konzervanty. Čistou hustou šťávu zapasterizuji, nalahvuji a je vyrobeno. Co se týká sirupů, dělám to jako naše babičky. Půl na půl šťáva a cukr, nepoužívám žádné konzervanty. A co se týká džemy, tak ty se u nás řadí do třech kategorií. Já jsem se rozhodl jít cestou, kde je cukru nejméně, tedy do 40%. Je to jak cukr přidaný tak obsažený v ovoci.”

      Ovoce, které zpracovatel Janhuba nepěstuje, kupuje zamražené v papírových pytlích. Po rozmražení pak putuje do lisu, šťáva se pasterizuje a plní se do lahví. Ani lisované zbytky nejdou nazmar. Ty se rozemelou a získaným práškem se plní tobolky, které jsou tak plné cenných fyziologických látek.  U sušení ovoce se u Janhubů dbá na to, aby se nerozložily enzymy, proto teplota nesmí překročit hranici 40 stupňů.

      Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “V sušárně se suší všechno možné. Momentálně suším pomeranče, citróny pro dekorační účely, jde z toho udělat i čaj. Mám požadavek na sušené kiwi. Všechno musí být maximálně vyzrálé, aby mělo dostatek cukru, ovoce přislazují, ani nešířím.”

      I když si pan Janhuba chce vše ohlídat sám, svou alchymii začíná odkrývat desetiletému synovi. Ten zatím velmi rád a ochotně pomáhá alespoň při konečném brandování sklenic. Janhubovi zákazníci nejvíce vyhledávají produkty z lesního ovoce. V zimní části roku pak mají úspěch výrobky z šípku, dřínu nebo klikvy bahenní. Na rodinné farmě u Janhubů pěstují zimolez kamčatský, džem z něj vyrobený obdržel letos cenu hejtmana v rámci soutěže regionální potravina roku. Další ceny už před pár lety získal například aroniovo-bezový nektar a aroniovo-bezový sirup.

      Nahlásit chybu


      V centru Bohumína vzniká nový kruhový objezd, který odlehčí frekventovanost v tomto úseku

      Frekventovanou křižovatku v centru Bohumína nahradí nový kruhový objezd. Ten bude hotový za půl roku a přinese úlevu místní dopravě.

      Vlci byli přeřazeni do nižšího statusu ochrany. Proti rozhodnutí se nyní ohrazují organizace

      Hnutí DUHA Šelmy se připojuje k celoevropskému boji za ochranu vlka. Iniciativa kritizuje rozhodnutí EU o přiřazení zvířete na nižší ochranný status, což může ohrozit obnovu jeho populace v některých evropských zemích.

      Cyklistický závod Porubajk letos hlásí změnu. Odstartuje na Alšově náměstí

      Hlavní třída v Ostravě-Porubě se opět stane dějištěm Porubajku. Tentokrát ale cyklistický závod nevyužije prostranství u Floridy. Součástí Porubajku bude i charitativní běh.

      Řidič v Muglinově na přechodu srazil seniorku, která rozvážela letáky, žena v nemocnici zemřela

      Dnes 12:16 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

      Policisté zveřejnili okolnosti tragické dopravní nehody, která se stala ve čtvrtek 3. dubna v Ostravě-Muglinově. Řidič osobního vozu tam srazil téměř dvaaosmdesátiletou ženu, která přecházela silnici. Seniorka byla převezena do nemocnice, kde později svým zraněním podlehla. Policie případ vyšetřuje pro podezření z usmrcení z nedbalosti.

      Nicola salon: Kromě pedikúry nyní také laminace obočí a prodlužování řas

      28. března 2025 8:03 | Komerční sdělení

      Nicola salon na místeckém náměstí se specializuje na profesionální pedikúru a nyní rozšiřuje nabídku o laminaci obočí a řas, prodlužování řas.

      Otevření trailové sezony přineslo hned dvě nově upravené trasy v Černém lese

      V Černém lese byla oficiálně zahájena trailová sezóny pro všechny nadšené bikery. Připraveny byly dva traily pro méně i více zkušené, jejichž trasa vede až do Polska. Více se dozvíte v následující reportáži.

      Z hromad hlíny bude ve Studénce tréninková plocha pro fotbalisty

      Bývalé škvárové hřiště u letního stadionu ve Studénce bude opět užitečnou plochou. Návozem hlíny a jednoduchou úpravou tu vznikne tréninkový prostor, který budou využívat fotbalisté.

      Sdílko se letos stěhuje z Poruby do centra Ostravy. Zaměřeno bude na kulturu a kreativitu

      Jen málokterý z obyvatel Ostravy-Poruby nezná Sdílko, které se na různých místech prezentuje už od roku 2016. Oblíbená venkovní expozice ve sdílených kontejnerech se poprvé přestěhuje do centra před Novou radnici. Novinkou bude i zaměření na kulturní a kreativní odvětví.

      Sousedské vztahy mohou obyvatelé Ostravy-Jihu utužit pomocí akcí s projektem Sousedství

      Obyvatelé obvodu mohou opět žádat o příspěvek z dotačního programu Sousedství. Vedení Ostravy-Jihu se tak již čtvrtým rokem snaží podpořit fungující sousedské vztahy. Na pořádání sousedských akcí mohou žadatelé získat až 10 000 Kč.

      Na hranicích se Slovenskem panují kvůli slintavce a kulhavce přísnější dezinfekční opatření

      Preventivní opatření proti zavlečení vysoce nakažlivé slintavky a kulhavky na české území byla v minulých dnech ještě více zpřísněna. Na vybraných hraničních přechodech probíhá důkladnější očista nákladních vozidel, která by mohla virus na sobě převážet.

      Vlci byli přeřazeni do nižšího statusu ochrany. Proti rozhodnutí se nyní ohrazují organizace

      Hnutí DUHA Šelmy se připojuje k celoevropskému boji za ochranu vlka. Iniciativa kritizuje rozhodnutí EU o přiřazení zvířete na nižší ochranný status, což může ohrozit obnovu jeho populace v některých evropských zemích.

      Na Zámku Hradec nad Moravicí začíná turistická sezóna

      Je oblíbeným turistickým cílem a kulturně-společenským centrem Opavska. Od roku 2002 se stal Národní kulturní památkou. Státní zámek Hradec nad Moravicí nabízí kombinaci několika architektonických slohů i procházku rozhlehlým parkem. Na jeho dnešní podobě se nejvíce podepsal rod Lichnovských.

      Sen se fanouškům nesplnil, Baník se Spartou remizoval 1:1

      Přes patnáct tisíc diváků, tedy vyprodaný vítkovický stadion fandil fotbalistům Baníku Ostrava v boji o druhé místo proti Spartě. Diváci se nakonec museli spokojit s remízou 1:1, za domácí skóroval Matěj Šín.

      V Ostravě-Plesné se kvůli opravě odvodnění uzavře ulice Vlnitá. Neprojedou ani autobusy

      6. dubna 2025 17:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

      Ostravský městský obvod Plesná čeká od pondělí 7. dubna úplná uzavírka části ulice Vlnitá. Silničáři tu začnou práce na odvedení srážkových vod, které dlouhodobě zatěžují komunikaci i přilehlé pozemky. Omezení potrvá do Velikonoc.

      Záchrana zraněného po pádu ze skály. Hasiči cvičili zásah v nepřístupném terénu

      6. dubna 2025 17:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

      Skály v Dolní Lhotě u Ostravy se staly kulisou taktického cvičení porubských hasičů. Námětem byla záchrana muže, který se zřítil ze skalního útvaru. Cílem bylo prověřit postupy při zásahu v těžko přístupném terénu a bezpečný transport zraněného.

      Policisté dopadli muže, který utíkal z obchodů se zbožím bez placení

      6. dubna 2025 15:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

      Dobíjecí kupóny, stírací losy, ale i zlato. 34letý muž chodil do prodejen v Třinci a Českém Těšíně, kde si vybíral zboží a následně utíkal bez placení. Policejní hlídka ho dopadla zrovna na apríla. Nyní mu hrozí až tři roky vězení.

      EKO MAGAZÍN: Poctivé lokální džemy a sirupy vyrobené s láskou pochází z Novojičínska
      Vydáno 28. prosince 2020 10:06, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
      Superovocem označujeme druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. Zavítali jsme na farmu, kde se takové ovoce zpracovává ve vysoké kvalitě do různých podob, tvarů a konzistencí bez přidaných umělých konzervantů a barviv. Už před časem jsme vám Lubomíra Janhubu představili, několikanásobného držitele značky regionální potravina. Tentokrát jsme se vydali přímo za ním do kuchyně.

      Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “Nerad řeším problémy, abych se jim vyhnul, tak si dělám všechno sám a podle svého a nepouštím k tomu cizí lidi. Takže trošku tím trpím, protože všechno odedřu sám. Snažím se o maximální kvalitu a jsem schopen si ji sám ohlídat.”

      Vedle zpracování superovoce se Lubomír Janhuba věnuje pěstování ovoce. A ani to neponechává náhodě. Rozhodl se, že jeho produkce bude v bio kvalitě, proto neupoužívá žádná hnojiva ani chemické přípravky a zahájil proces certifikace. Hospodaří přirozenou formou a pokud už použije hnojivo, pak to musí být například chlévská mrva.

      Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “100% šťáva je, tak jak to ukládá legislativa, je jen vylisovaná šťáva. Já ji mám vylisovanou tak, že je tam i hodně dužiny, která prospívá lidskému organismu. Nepřidávám žádné vitamíny ani konzervanty. Čistou hustou šťávu zapasterizuji, nalahvuji a je vyrobeno. Co se týká sirupů, dělám to jako naše babičky. Půl na půl šťáva a cukr, nepoužívám žádné konzervanty. A co se týká džemy, tak ty se u nás řadí do třech kategorií. Já jsem se rozhodl jít cestou, kde je cukru nejméně, tedy do 40%. Je to jak cukr přidaný tak obsažený v ovoci.”

      Ovoce, které zpracovatel Janhuba nepěstuje, kupuje zamražené v papírových pytlích. Po rozmražení pak putuje do lisu, šťáva se pasterizuje a plní se do lahví. Ani lisované zbytky nejdou nazmar. Ty se rozemelou a získaným práškem se plní tobolky, které jsou tak plné cenných fyziologických látek.  U sušení ovoce se u Janhubů dbá na to, aby se nerozložily enzymy, proto teplota nesmí překročit hranici 40 stupňů.

      Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “V sušárně se suší všechno možné. Momentálně suším pomeranče, citróny pro dekorační účely, jde z toho udělat i čaj. Mám požadavek na sušené kiwi. Všechno musí být maximálně vyzrálé, aby mělo dostatek cukru, ovoce přislazují, ani nešířím.”

      I když si pan Janhuba chce vše ohlídat sám, svou alchymii začíná odkrývat desetiletému synovi. Ten zatím velmi rád a ochotně pomáhá alespoň při konečném brandování sklenic. Janhubovi zákazníci nejvíce vyhledávají produkty z lesního ovoce. V zimní části roku pak mají úspěch výrobky z šípku, dřínu nebo klikvy bahenní. Na rodinné farmě u Janhubů pěstují zimolez kamčatský, džem z něj vyrobený obdržel letos cenu hejtmana v rámci soutěže regionální potravina roku. Další ceny už před pár lety získal například aroniovo-bezový nektar a aroniovo-bezový sirup.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000023423/eko-magazin-poctive-lokalni-dzemy-a-sirupy-vyrobene-s-laskou-pochazi-z-novojicinska