Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Poctivé lokální džemy a sirupy vyrobené s láskou pochází z Novojičínska

Celý MS kraj |

Superovocem označujeme druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. Zavítali jsme na farmu, kde se takové ovoce zpracovává ve vysoké kvalitě do různých podob, tvarů a konzistencí bez přidaných umělých konzervantů a barviv. Už před časem jsme vám Lubomíra Janhubu představili, několikanásobného držitele značky regionální potravina. Tentokrát jsme se vydali přímo za ním do kuchyně.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “Nerad řeším problémy, abych se jim vyhnul, tak si dělám všechno sám a podle svého a nepouštím k tomu cizí lidi. Takže trošku tím trpím, protože všechno odedřu sám. Snažím se o maximální kvalitu a jsem schopen si ji sám ohlídat.”

Vedle zpracování superovoce se Lubomír Janhuba věnuje pěstování ovoce. A ani to neponechává náhodě. Rozhodl se, že jeho produkce bude v bio kvalitě, proto neupoužívá žádná hnojiva ani chemické přípravky a zahájil proces certifikace. Hospodaří přirozenou formou a pokud už použije hnojivo, pak to musí být například chlévská mrva.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “100% šťáva je, tak jak to ukládá legislativa, je jen vylisovaná šťáva. Já ji mám vylisovanou tak, že je tam i hodně dužiny, která prospívá lidskému organismu. Nepřidávám žádné vitamíny ani konzervanty. Čistou hustou šťávu zapasterizuji, nalahvuji a je vyrobeno. Co se týká sirupů, dělám to jako naše babičky. Půl na půl šťáva a cukr, nepoužívám žádné konzervanty. A co se týká džemy, tak ty se u nás řadí do třech kategorií. Já jsem se rozhodl jít cestou, kde je cukru nejméně, tedy do 40%. Je to jak cukr přidaný tak obsažený v ovoci.”

Ovoce, které zpracovatel Janhuba nepěstuje, kupuje zamražené v papírových pytlích. Po rozmražení pak putuje do lisu, šťáva se pasterizuje a plní se do lahví. Ani lisované zbytky nejdou nazmar. Ty se rozemelou a získaným práškem se plní tobolky, které jsou tak plné cenných fyziologických látek.  U sušení ovoce se u Janhubů dbá na to, aby se nerozložily enzymy, proto teplota nesmí překročit hranici 40 stupňů.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “V sušárně se suší všechno možné. Momentálně suším pomeranče, citróny pro dekorační účely, jde z toho udělat i čaj. Mám požadavek na sušené kiwi. Všechno musí být maximálně vyzrálé, aby mělo dostatek cukru, ovoce přislazují, ani nešířím.”

I když si pan Janhuba chce vše ohlídat sám, svou alchymii začíná odkrývat desetiletému synovi. Ten zatím velmi rád a ochotně pomáhá alespoň při konečném brandování sklenic. Janhubovi zákazníci nejvíce vyhledávají produkty z lesního ovoce. V zimní části roku pak mají úspěch výrobky z šípku, dřínu nebo klikvy bahenní. Na rodinné farmě u Janhubů pěstují zimolez kamčatský, džem z něj vyrobený obdržel letos cenu hejtmana v rámci soutěže regionální potravina roku. Další ceny už před pár lety získal například aroniovo-bezový nektar a aroniovo-bezový sirup.

Nahlásit chybu


Převrácený historický jeep, sražený cyklista i havárie motorkáře. Vážné nehody na Novojičínsku

Včera 19:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči, záchranáři a policisté měli v neděli během krátké doby na Novojičínsku plné ruce práce. Nejprve zasahovali u sraženého cyklisty ve Frenštátu pod Radhoštěm. Do půl hodiny nedostal v Rybí přednost historický vojenský jeep a po nárazu se převrátil. A za dalších 30 minut havaroval mezi Tískem a Bílovcem motorkář. Zraněno bylo celkem 6 lidí.

Šest zraněných po noční srážce dvou aut v Ostravě. Jeden z řidičů nedal přednost

Včera 12:20 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Další vážná nehoda zaměstnala v Ostravě všechny záchranné složky. V nedělních nočních hodinách nedal 45letý řidič přednost při sjezdu z dálnice a naboural do dalšího auta. To bylo doslova odhozeno mimo silnici. Záchranáři museli ošetřit šest zraněných.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

7. září 2024 18:52 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

7. září 2024 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

7. září 2024 18:10 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

7. září 2024 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

7. září 2024 11:07 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Moravskoslezský kraj pomůže obcím nastartovat rozvojové projekty

7. září 2024 19:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Téměř 19 milionů korun rozdělí Moravskoslezský kraj mezi 57 obcí, které požádaly o dotaci na přípravu projektových dokumentací. Výrazně se tak zvýší jejich šance získat prostředky z národních nebo evropských dotačních programů na rozvojové projekty.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

Elektroloď na Slezské Hartě i vybrané turistické vlaky získají opět finanční podporu kraje

6. září 2024 14:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podpoří i v příštích třech letech provoz vodní dopravy na Slezské Hartě, přispívat bude i na výletní vlaky. Krajské peníze obdrží Hvozdnický expres, Osoblažka a výletní vlaky Slezského železničního spolku. Na tuto podporu cestovního ruchu půjde v letech 2025 až 2027 6,1 milionu korun.

Maskovaní muži s maketami zbraní ukradli řidiči před nosem dodávku plnou balíků

6. září 2024 13:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Řidič přepravní společnosti rozvážel balíky a před nosem mu v Krnově ukradli nastartovanou dodávku. Skočili do ní dva maskovaní muži a ujeli. V autě byly zásilky za více než 100 tisíc korun a také peníze. Řidič zavolal na pomoc policii a díky bleskové a excelentní spolupráci několika hlídek a operátorů a dokonce i kynologů zadrželi policisté dvojici zlodějů do několika minut. Zadržení měli u sebe i makety zbraní a mají na svědomí i další trestné činy.

Při obnově kostela v zaniklých Pelhřimovech našli dobrovolníci velkou hrobku pod úrovní podlahy v centru

6. září 2024 10:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Již více než 20 let pracují dobrovolníci z hnutí Duha Jeseníky na záchraně kostela sv. Jiří v zaniklé obci Pelhřimovy na polských hranicích. Před několika dny při skrývce zeminy objevili v centru kostela pod zemí velkou hrobku, která dosud nebyl známá.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Hnutí ANO vede do voleb hejtman Josef Bělica. Jednou z priorit je dostupné zdravotnictví

Největší zastoupení v současném zastupitelstvu Moravskoslezského kraje má hnutí ANO a i hejtman Josef Bělica je jeho členem. Zároveň se také stal lídrem kandidátky pro volby, které nás čekají na konci třetího zářijového týdne.

Gabrielu, srdce pohornické krajiny, čeká proměna

5. září 2024 21:02 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Úplně jiná připomínka historie Karviné, než klasické hornické muzeum. Moravskoslezský kraj představil projekt proměny bývalé šachty a okolí poblíž šikmého kostela. Sloužit bude místním i turistům.

EKO MAGAZÍN: Poctivé lokální džemy a sirupy vyrobené s láskou pochází z Novojičínska
Vydáno 28. prosince 2020 10:06, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Superovocem označujeme druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. Zavítali jsme na farmu, kde se takové ovoce zpracovává ve vysoké kvalitě do různých podob, tvarů a konzistencí bez přidaných umělých konzervantů a barviv. Už před časem jsme vám Lubomíra Janhubu představili, několikanásobného držitele značky regionální potravina. Tentokrát jsme se vydali přímo za ním do kuchyně.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “Nerad řeším problémy, abych se jim vyhnul, tak si dělám všechno sám a podle svého a nepouštím k tomu cizí lidi. Takže trošku tím trpím, protože všechno odedřu sám. Snažím se o maximální kvalitu a jsem schopen si ji sám ohlídat.”

Vedle zpracování superovoce se Lubomír Janhuba věnuje pěstování ovoce. A ani to neponechává náhodě. Rozhodl se, že jeho produkce bude v bio kvalitě, proto neupoužívá žádná hnojiva ani chemické přípravky a zahájil proces certifikace. Hospodaří přirozenou formou a pokud už použije hnojivo, pak to musí být například chlévská mrva.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “100% šťáva je, tak jak to ukládá legislativa, je jen vylisovaná šťáva. Já ji mám vylisovanou tak, že je tam i hodně dužiny, která prospívá lidskému organismu. Nepřidávám žádné vitamíny ani konzervanty. Čistou hustou šťávu zapasterizuji, nalahvuji a je vyrobeno. Co se týká sirupů, dělám to jako naše babičky. Půl na půl šťáva a cukr, nepoužívám žádné konzervanty. A co se týká džemy, tak ty se u nás řadí do třech kategorií. Já jsem se rozhodl jít cestou, kde je cukru nejméně, tedy do 40%. Je to jak cukr přidaný tak obsažený v ovoci.”

Ovoce, které zpracovatel Janhuba nepěstuje, kupuje zamražené v papírových pytlích. Po rozmražení pak putuje do lisu, šťáva se pasterizuje a plní se do lahví. Ani lisované zbytky nejdou nazmar. Ty se rozemelou a získaným práškem se plní tobolky, které jsou tak plné cenných fyziologických látek.  U sušení ovoce se u Janhubů dbá na to, aby se nerozložily enzymy, proto teplota nesmí překročit hranici 40 stupňů.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “V sušárně se suší všechno možné. Momentálně suším pomeranče, citróny pro dekorační účely, jde z toho udělat i čaj. Mám požadavek na sušené kiwi. Všechno musí být maximálně vyzrálé, aby mělo dostatek cukru, ovoce přislazují, ani nešířím.”

I když si pan Janhuba chce vše ohlídat sám, svou alchymii začíná odkrývat desetiletému synovi. Ten zatím velmi rád a ochotně pomáhá alespoň při konečném brandování sklenic. Janhubovi zákazníci nejvíce vyhledávají produkty z lesního ovoce. V zimní části roku pak mají úspěch výrobky z šípku, dřínu nebo klikvy bahenní. Na rodinné farmě u Janhubů pěstují zimolez kamčatský, džem z něj vyrobený obdržel letos cenu hejtmana v rámci soutěže regionální potravina roku. Další ceny už před pár lety získal například aroniovo-bezový nektar a aroniovo-bezový sirup.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000023423/eko-magazin-poctive-lokalni-dzemy-a-sirupy-vyrobene-s-laskou-pochazi-z-novojicinska