Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Karlovický strojní mlýn získá nový kabát i interiéry

Celý MS kraj |

Historická budova strojního mlýna v Karlovicích na Bruntálsku vstupuje do nové etapy své existence. Actaea, společnost pro přírodu a krajinu, získala potřebné dotace na komplexní rekonstrukci. Ve mlýně právě začaly práce na celkové přestavbě budovy se zachováním její historické podoby.

Actaea získala budovu mlýna před sedmi lety. Okamžitě provedla záchovnou údržbu a začala mlýn využívat jako školící a výstavní centrum. Teď se pouští do zásadní opravy celé třípatrové stavby.

Kateřina Kočí, iniciátorka projektu, společnost Actaea: „Tady vidíte vatu na zateplení, která přijde zespodu, aby byla zateplena podlaha a zase potom ve druhém patře na podlahu, kde budou nové dřevěné podlahy, takže zase zachováváme tady ten náš strop krásný dřevěný, v rohu potom bude toalety a technické zázemí. Tady máme čerpadlo, vnější jednotka je tady krásně vidět, ta bude venku na úrovni sklepa umístěna a vnitřní jednotka bude potom v tom technickém zázemí. Čerpadlo bude sloužit k vytápění celého objektu. Tepelné čerpadlo.“

Ve druhém patře budovy bude další celoroční zateplená učebna.

Kateřina Kočí, iniciátorka projektu, společnost Actaea: „Tady ve druhém podlaží, kde bude celoroční učebna, už byly přemístěny schody oproti minulosti, jsou na druhé straně, a také se tady připravuje kabeláž pro ty rozvody mlýna, které jsou tedy rekonstruovány. Z finančních prostředků, které se nám podařilo získat, můžeme opravit vnitřní prostory, zateplujeme dvě učebny, budeme mít zázemí pro návštěvníky, toalety a nějaké technické zázemí, to bude v prvním podlaží, veškeré vybavení nábytkem, vybavení počítačem a notebooky pro naše programy, a potom také ještě třeba vybavení učebnicemi, které potřebujeme pro programy. Tady zůstanou zachované tyto trámové stropy, nebude se tu dělat žádný podhled, protože zateplujeme tu podlahu z vrchu, takže včetně všech těch pracovních stavebních otvorů, které tady jsou a včetně starých světel tady takhle necháme.“

V nejvyšším patře mlýna vznikne letní učebna a výstavní síň.

Kateřina Kočí, iniciátorka projektu, společnost Actaea: „V současné chvíli se tady dělá elektřina, rozvody elektřiny, vidíte tady dráty pro jednotlivá svítidla, jinak potom se tady udělá rošt a udělá se tu nová podlaha. Tady bude letní sezónní učebna. Tady to není zateplené, zatepluje se pouze podlaha, která vlastně bude bránit úniku tepla z té prostřední místnosti kde bude ta jedna z těch dvou celoročních učeben. Krova tady zůstanou tak jak jsou, i všechny ty trámy, ten pohled na ně bude otevřený, doplní se ještě ondřejské kříže, které byly demontované a potřebujeme je tam vrátit zpátky, protože je to stabilizační prvek, který drží střechu. Tady každé léto budeme instalovat nějakou výstavu, na kterou budou moct přijít návštěvníci i obyvatelé samozřejmě a výstava bude většinou sloužit i jako doplňková k našim programům, které budeme dělat v učebnách celoročních, takže tady bude takový doplněk obrazový a podobně.“

Peníze z dotace však společnost může použít pouze na vnitřní vybavení. Mlýn však potřebuje i nový kabát. Actea se proto obrací prostřednictvím programu Hit Hit i na veřejnost.

Kateřina Kočí, iniciátorka projektu, společnost Actaea: „Proto jsme se rozhodli, že se formou kampaně obrátíme na obyvatele regionu, návštěvníky a naše přátele, aby nám pomohli s fasádou. My na Hit hitu nabízíme různé zážitky, koncerty, besedu s Vladimírem Kořenem, potom exkurze do přírody Jeseníků s našimi odborníky na přírodu a dále třeba i trička nebo plátěné tašky, a lidé si je u nás mohou na té stránce Hit hitu, kde jsme pod názvem Nový kabát pro starý mlýn objednat a tím nám pomohou získat finanční prostředky na opravu fasády. Fasádu jsme chtěli dělat na jaře 2021, ale už dnes se bude začínat, tento týden už by se mělo stavět lešení a už by měli přijít zedníci alespoň otlouct tu starou fasádu.“

Už po novém roce zakryje celou budovu mlýna lešení a bude se chystat fasáda celého objektu. V bývalém mlýně, který si zachová svou historickou podobu, již příští rok vznikne moderní vzdělávací, zábavné i výukové centrum pro návštěvníky Jeseníků i zdejší obyvatele.

Nahlásit chybu


K tématu

Na Kosárně v Karlovicích proběhla tradiční letní akce Fajné léto, plná zajímavostí, expozic a soutěží

30. července 2023 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Každoročně koncem července se v Karlovicích koná akce s názvem Fajné léto na Kosárně. Je plná zábavy, soutěží a poučení a určená pro děti i jejich rodiče.

Nejnáročnější oprava silnice, která spojuje obchodní zónu s největším sídlištěm byla zahájena v Bruntále

5. září 2023 8:43 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále byla zahájena rekonstrukce silnice Dolní s napojením vjezdu na sídliště. Jedná se o jednu z největších silničních a investičních akcí. Nikoli délkou, ale svou náročností na dopravní omezení a organizaci dopravy v rušné křižovatce.

Klienti Armády spásy pomáhají při záchraně historické budovy bývalé rychty v Karlovicích

3. července 2023 8:55 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Historická budova rychty v Karlovicích byla původně postavena jako byt správce hamrů již v roce 1745. Baroknímu dvoukřídlému objektu však po znárodnění citelně chyběla základní údržba a postupně chátral. Hnutí Duha Jeseníky, které objekt získalo do vlastnictví, v posledních letech podniká kroky k jeho záchraně.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Karlovický strojní mlýn získá nový kabát i interiéry
Vydáno 18. prosince 2020 15:05, Celý MS kraj, Karel Soukop
Historická budova strojního mlýna v Karlovicích na Bruntálsku vstupuje do nové etapy své existence. Actaea, společnost pro přírodu a krajinu, získala potřebné dotace na komplexní rekonstrukci. Ve mlýně právě začaly práce na celkové přestavbě budovy se zachováním její historické podoby.

Actaea získala budovu mlýna před sedmi lety. Okamžitě provedla záchovnou údržbu a začala mlýn využívat jako školící a výstavní centrum. Teď se pouští do zásadní opravy celé třípatrové stavby.

Kateřina Kočí, iniciátorka projektu, společnost Actaea: „Tady vidíte vatu na zateplení, která přijde zespodu, aby byla zateplena podlaha a zase potom ve druhém patře na podlahu, kde budou nové dřevěné podlahy, takže zase zachováváme tady ten náš strop krásný dřevěný, v rohu potom bude toalety a technické zázemí. Tady máme čerpadlo, vnější jednotka je tady krásně vidět, ta bude venku na úrovni sklepa umístěna a vnitřní jednotka bude potom v tom technickém zázemí. Čerpadlo bude sloužit k vytápění celého objektu. Tepelné čerpadlo.“

Ve druhém patře budovy bude další celoroční zateplená učebna.

Kateřina Kočí, iniciátorka projektu, společnost Actaea: „Tady ve druhém podlaží, kde bude celoroční učebna, už byly přemístěny schody oproti minulosti, jsou na druhé straně, a také se tady připravuje kabeláž pro ty rozvody mlýna, které jsou tedy rekonstruovány. Z finančních prostředků, které se nám podařilo získat, můžeme opravit vnitřní prostory, zateplujeme dvě učebny, budeme mít zázemí pro návštěvníky, toalety a nějaké technické zázemí, to bude v prvním podlaží, veškeré vybavení nábytkem, vybavení počítačem a notebooky pro naše programy, a potom také ještě třeba vybavení učebnicemi, které potřebujeme pro programy. Tady zůstanou zachované tyto trámové stropy, nebude se tu dělat žádný podhled, protože zateplujeme tu podlahu z vrchu, takže včetně všech těch pracovních stavebních otvorů, které tady jsou a včetně starých světel tady takhle necháme.“

V nejvyšším patře mlýna vznikne letní učebna a výstavní síň.

Kateřina Kočí, iniciátorka projektu, společnost Actaea: „V současné chvíli se tady dělá elektřina, rozvody elektřiny, vidíte tady dráty pro jednotlivá svítidla, jinak potom se tady udělá rošt a udělá se tu nová podlaha. Tady bude letní sezónní učebna. Tady to není zateplené, zatepluje se pouze podlaha, která vlastně bude bránit úniku tepla z té prostřední místnosti kde bude ta jedna z těch dvou celoročních učeben. Krova tady zůstanou tak jak jsou, i všechny ty trámy, ten pohled na ně bude otevřený, doplní se ještě ondřejské kříže, které byly demontované a potřebujeme je tam vrátit zpátky, protože je to stabilizační prvek, který drží střechu. Tady každé léto budeme instalovat nějakou výstavu, na kterou budou moct přijít návštěvníci i obyvatelé samozřejmě a výstava bude většinou sloužit i jako doplňková k našim programům, které budeme dělat v učebnách celoročních, takže tady bude takový doplněk obrazový a podobně.“

Peníze z dotace však společnost může použít pouze na vnitřní vybavení. Mlýn však potřebuje i nový kabát. Actea se proto obrací prostřednictvím programu Hit Hit i na veřejnost.

Kateřina Kočí, iniciátorka projektu, společnost Actaea: „Proto jsme se rozhodli, že se formou kampaně obrátíme na obyvatele regionu, návštěvníky a naše přátele, aby nám pomohli s fasádou. My na Hit hitu nabízíme různé zážitky, koncerty, besedu s Vladimírem Kořenem, potom exkurze do přírody Jeseníků s našimi odborníky na přírodu a dále třeba i trička nebo plátěné tašky, a lidé si je u nás mohou na té stránce Hit hitu, kde jsme pod názvem Nový kabát pro starý mlýn objednat a tím nám pomohou získat finanční prostředky na opravu fasády. Fasádu jsme chtěli dělat na jaře 2021, ale už dnes se bude začínat, tento týden už by se mělo stavět lešení a už by měli přijít zedníci alespoň otlouct tu starou fasádu.“

Už po novém roce zakryje celou budovu mlýna lešení a bude se chystat fasáda celého objektu. V bývalém mlýně, který si zachová svou historickou podobu, již příští rok vznikne moderní vzdělávací, zábavné i výukové centrum pro návštěvníky Jeseníků i zdejší obyvatele.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000023511/karlovicky-strojni-mlyn-ziska-novy-kabat-i-interiery