Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Brífink po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje - 17. 5. 2021

Celý MS kraj |

Situace se výrazně zlepšuje, a to je dobrá zpráva. Počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dnů je na úrovni 102. Pořád je to ale ještě o trochu víc, než se považuje za optimální pro úplné rozvolnění. V kraji bylo podáno už 445 274 vakcín, z toho 369 tisíc bylo proočkováno v očkovacích centrech a 76 tisíc bylo podáno u praktických lékařů.

Vir ale stále zůstává s námi. Krajská hygienická stanice má nově 12 potvrzených případů jihoafrické mutace. 

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Objevila se také nová mutace, říká se jí v tento okamžik egyptská, asi se bude ještě zjišťovat, o co se přesně jedná. Stále platí to, že bychom měli být ostražití. Není to v situaci, kdy bychom si mohli říct, že je to za námi. Pořád jsme v riziku, že se to může zvrtnout právě kvůli těmto mutacím."

Situace ve zdravotnictví se výrazně zlepšila. Na jednotkách intenzivní péče v kraji je celkem 37. Na vrcholu epidemie to bylo téměř 190 obsazených lůžek. Na umělé plicní ventilaci je aktuálně 22 pacientů a v tom nejhorším období to bylo řádově 120. 

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Nemocnice se pomalu začínají vracet do svého standardního režimu. Lůžka, která byla vyčleněna pro intenzivní péči se opět dávají k dispozici standardní péči."

V kraji bylo podáno už 445 274 vakcín, z toho 369 tisíc bylo proočkováno v očkovacích centrech a 76 tisíc bylo podáno u praktických lékařů.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "334 759 osob má první dávku a 110 515 dostalo už i druhou dávku. Od 1. června se očekává výrazný nárůst, protože budeme mít zásilky, které budou dosahovat 67 tisíc dávek za týden. To bude ten okamžik, kdy budeme muset využít všech kapacit našich očkovacích center a také bych chtěl požádat i vás, kteří už se můžete registrovat, tak abyste se zaregistrovali."

Předpokládá se, že na začátku června se totiž otevře očkování pro skupinu lidí starších 16 let. Hejtman zároveň vyvrátil nedávné spekulace, že by kraj nechtěl dávat vakcíny praktickým lékařům.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Není to pravda, my od samého počátku dáváme všechny vakcíny AstraZeneca, dneska tedy Vaxzevria a Janssen našim praktikům. V podstatě jsme už dodali 37 700 dávek a teď rozvážíme 13 500 dávek pro druhou vakcinaci. Dohromady je to 51 200 dávek AstryZenecy, co se týká Janssenu, tak tam je ten rozvoz asi 2 450 do 49 ordinací a plus 1 200 do dalších 24 ordinací. Janssen se rozváží, ten ale nejde přes kraj, ani AstraZeneca už nejde přes kraj. My pouze zavážíme druhé dávky k vakcinaci."

Kraj ale praktikům poskytl už 2 000 dávek vakcíny Moderna a dalších 7 500 dávek se rozváží v tomto týdnu a další týdnu to bude vždy po 5 500 a následně až 7 500 dávek. Dohromady tak chce kraj dodat praktikům ještě 42 tisíc dávek.

Nahlásit chybu


K tématu

Blesková výměna na postu hejtmana MSK, Ivo Vondrák rezignoval, novým hejtmanem zvolen Jan Krkoška

8. června 2023 9:13 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák v úvodu dnešního jednání krajského zastupitelstva rezignoval na svoji funkci, předešel tak svému odvolání v důsledku podpory Petra Pavla při prezidentských volbách. Novým hejtmanem byl zvolen dosavadní náměstek pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška. Zastupitelé poté 44 hlasy zvolili novým hejtmanem Moravskoslezského kraje dosavadního náměstka pro regionální rozvoj a turistický ruch Jana Krkošku (ANO).

Festival Leoše Janáčka se rychle blíží. Letos přinese mnoho změn

12. května 2023 12:21 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Hudební festival Leoše Janáčka se rychle blíží a letos si jeho pořadatelé připravili řadu novinek. Vážná hudba se rozezní na mnoho místech celého kraje a to nejen v klasických sálech, ale i v kostelích, industriálních budovách nebo pod širým nebem.

Hnutí STAN povede do krajských voleb Ivo Vondrák. Starostové vytvořili koalici s osobnostmi

14. listopadu 2023 11:22 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Pro podzimní krajské volby vnikla v našem regionu nová koalice, kterou povede exhejtman Ivo Vondrák. Jmenuje se Starostové a osobnosti pro kraj a jde o spojení STANU s klubem krajských zastupitelů OK.


Provoz na D1 před Ostravou půl roku omezí oprava mostu, další se opravuje v opačném směru

Dnes 9:42 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nejbližších 5 měsíců budou muset řidiči strpět omezení na dálnici D1, kde na 340. kilometru ve směru na Ostravu probíhá celková rekonstrukce mostů.

V opavské nemocnici pokračuje stavba nadzemních koridorů mezi pavilony

Včera 17:31 | Opava | Jiří Cileček

Ve Slezské nemocnici Opava se staví nadzemní koridory mezi pavilony S,V a L,N. Zakázku ve výši 150 milionů korun financuje zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj. První část by měla být hotová do konce roku.

Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Včera 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Kniha očima pamětníků „K poslední šichtě – Zdař Bůh!“ mapuje důlní neštěstí před 100 lety

V pátek 12. dubna 2024, v den stého výročí ničivé exploze v Dole Gabriela byla v Karviné slavnostně pokřtěna kniha, která očima pamětníků mapuje nejen tuto ale i další, největší důlní katastrofu na Karvinsku, při které zahynulo 235 horníků.

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit

Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Aktivní senioři uspořádali ve Frýdku-Místku turnaj v badmintonu

Sportem předcházejí krizi středního věku. Takové je pořekadlo seniorů ve spolku Aktivní senioři Frýdek-Místek. Aktuálně mají za sebou třetí ročník turnaje v badmintonu, který měl tradičně velký úspěch. Desítky seniorů mezi sebou s velkým nasazením soupeřili o medaile a nejlepší umístění.

Podvodníci připravili několik lidí na Opavsku o téměř milion korun

Včera 14:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Podvodů na internetu a po telefonu stále přibývá. Kriminalisté na Opavsku aktuálně prověřují případy několik případů, kdy se lidé nechali zlákat na výhodné investice, falešný přeplatek na daních nebo také na osobní setkání, inzerci, či přesvědčení o napadení osobního účtu v bance. Podvodníci tak připravili důvěřivé lidi dohromady o téměř milion korun. Vypátrat takové podvodníky je téměř nemožné. Policie proto stále varuje veřejnost, aby byla obezřetná.

V archeoparku se lidé seznámili s bohy a démony Slovanů

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi se mohli seznámit s Bohy a démony, kteří kdysi provázeli životem Slovany. Přednášku zpestřila ukázka replik nálezů z celé Evropy.

ŘSD do léta opraví dálniční mosty na hranicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Včera 7:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v opravě mostů na dálnici D1. Po zimě se práce obnoví na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Práce vyjdou na 118 milionů korun a hotovo by mělo být v červenci.

Motorkář se na Novojičínsku srazil s nákladním autem, zasahoval vrtulník z Olomouce

14. dubna 2024 19:40 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

U Palačova na Novojičínsku se během sobotního podvečera vážně zranil sedmačtyřicetletý motocyklista. Jeho stroj se srazil s nákladním automobilem. Příčina nehody je v šetření dopravních policistů, stala se asi patnáct minut po sedmnácté hodině.

V Lomnici na Bruntálsku působí jediná státní Montessori škola v celém okrese

14. dubna 2024 18:38 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Když se řekne Montessori škola, vybaví se každému jakýsi alternativní systém vzdělávání. Málokdo však přesně ví, na čem je založen. V Lomnici nedaleko Bruntálu existuje v okrese jediná škola Montessori pro děti 1. stupně, která je státní. Zajeli jsme se tam podívat.

Revolution train zamířil do Moravskoslezského kraje

Protidrogový vlak, Revolution train, zamířil do Moravskoslezského kraje. Zastaví tu jen ve dvou městech, Ostravě a Novém Jičíně, kam se vrací po tříleté pauze.

Brífink po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje - 17. 5. 2021
Vydáno 17. května 2021 18:44, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Situace se výrazně zlepšuje, a to je dobrá zpráva. Počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dnů je na úrovni 102. Pořád je to ale ještě o trochu víc, než se považuje za optimální pro úplné rozvolnění. V kraji bylo podáno už 445 274 vakcín, z toho 369 tisíc bylo proočkováno v očkovacích centrech a 76 tisíc bylo podáno u praktických lékařů.

Vir ale stále zůstává s námi. Krajská hygienická stanice má nově 12 potvrzených případů jihoafrické mutace. 

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Objevila se také nová mutace, říká se jí v tento okamžik egyptská, asi se bude ještě zjišťovat, o co se přesně jedná. Stále platí to, že bychom měli být ostražití. Není to v situaci, kdy bychom si mohli říct, že je to za námi. Pořád jsme v riziku, že se to může zvrtnout právě kvůli těmto mutacím."

Situace ve zdravotnictví se výrazně zlepšila. Na jednotkách intenzivní péče v kraji je celkem 37. Na vrcholu epidemie to bylo téměř 190 obsazených lůžek. Na umělé plicní ventilaci je aktuálně 22 pacientů a v tom nejhorším období to bylo řádově 120. 

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Nemocnice se pomalu začínají vracet do svého standardního režimu. Lůžka, která byla vyčleněna pro intenzivní péči se opět dávají k dispozici standardní péči."

V kraji bylo podáno už 445 274 vakcín, z toho 369 tisíc bylo proočkováno v očkovacích centrech a 76 tisíc bylo podáno u praktických lékařů.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "334 759 osob má první dávku a 110 515 dostalo už i druhou dávku. Od 1. června se očekává výrazný nárůst, protože budeme mít zásilky, které budou dosahovat 67 tisíc dávek za týden. To bude ten okamžik, kdy budeme muset využít všech kapacit našich očkovacích center a také bych chtěl požádat i vás, kteří už se můžete registrovat, tak abyste se zaregistrovali."

Předpokládá se, že na začátku června se totiž otevře očkování pro skupinu lidí starších 16 let. Hejtman zároveň vyvrátil nedávné spekulace, že by kraj nechtěl dávat vakcíny praktickým lékařům.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Není to pravda, my od samého počátku dáváme všechny vakcíny AstraZeneca, dneska tedy Vaxzevria a Janssen našim praktikům. V podstatě jsme už dodali 37 700 dávek a teď rozvážíme 13 500 dávek pro druhou vakcinaci. Dohromady je to 51 200 dávek AstryZenecy, co se týká Janssenu, tak tam je ten rozvoz asi 2 450 do 49 ordinací a plus 1 200 do dalších 24 ordinací. Janssen se rozváží, ten ale nejde přes kraj, ani AstraZeneca už nejde přes kraj. My pouze zavážíme druhé dávky k vakcinaci."

Kraj ale praktikům poskytl už 2 000 dávek vakcíny Moderna a dalších 7 500 dávek se rozváží v tomto týdnu a další týdnu to bude vždy po 5 500 a následně až 7 500 dávek. Dohromady tak chce kraj dodat praktikům ještě 42 tisíc dávek.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000025573/brifink-po-jednani-krizoveho-stabu-moravskoslezskeho-kraje--17-5-2021