Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Podvodníci se vydávali za pracovníky banky i policie a vyluxovali lidem z účtů statisíce korun

Celý MS kraj |

Žena Havířova a muž z Ostravy přišli dohromady o 1 350 000 korun. Kontaktovali je totiž po telefonu podvodníci a tvrdili jim, že jejich účty jsou v nebezpečí a proto musejí urychleně převézt peníze jinam. To také oba nešťastníci udělali a peníze tak zmizely neznámo kde. Navíc přeměněny na virtuální měnu Bitcoin.

V prvním případě pachatel telefonicky kontaktoval muže z Ostravy. Vydával se za pracovníky různých bank a tvrdil, že byla zaznamenána podezřelá aktivita na účtu poškozeného.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "V rámci dalších telefonních hovorů z různých účastnických čísel pod legendou ochrany jeho finančních prostředků ho měl během jednoho týdne přimět k opakovaným vkladům do Bitcoinmatů. Pomocí pachatelem zaslaných QR kódů následně poškozený veškeré peníze v celkové výši přesahující 900 tisíc korun vložil na dosud neztotožněné bitcoinové adresy."

Podobný případ se pak stal ženě v Havířově. Té zavolal neznámý muž, který se představil nejprve jako pracovník banky a později dokonce jako policista. Snažil se v ženě vyvolat dojem, že se jí někdo pokouší "nabourat" do bankovního účtu a převézt její peníze jinam.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "V rámci ochrany svých financí se žena nechala přesvědčit a na základě pokynů obdržených od pachatele částku téměř 450 tisíc korun ze svého účtu vybrala, vložila do samoobslužného automatu sloužícího k zakoupení virtuální měny Bitcoin a následně pomocí QR kódů, které ji zaslal pachatel, peníze poslala na různé virtuální peněženky."

Podobné podvody zaznamenali policisté už v minulosti napříč celou republikou. Pachatelé se vydávají za pracovníky bank případně za policisty. Ke kontaktu s možnou obětí převážně používají tak zvaný spoofing telefonního čísla (napodobenina telefonního čísla např. banky nebo policie.) Jejich jediným cílem je navodit v oběti tak velkou obavu o peníze uložené v bance, že ji přimějí je  vložit na neznámý, údajně bezpečný účet s ubezpečením, že finance budou majiteli posléze vráceny.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Znovu připomínáme, abyste nereagovali na obdobné telefonáty. Nikomu nesdělujte údaje k vašemu bankovnímu účtu, platební kartě, přístupové údaje k online bankovnictví nebo údaje k vaší osobě. Neumožňujte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače. Připomínáme, že útočníci dokáží napodobit nejen telefonní číslo, ale také např. e- mailovou adresu, nereagujte tedy na žádné výzvy k výběru finanční hotovosti a její přeposlání mimo vaší dispozici. V žádném případě dle telefonicky předaných instrukcí nenakupujte kryptoměny."

Kdyby byl váš účet v ohrožení, banka se o něj postará sama. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Pokud máte pochybnosti ohledně zabezpečení vašeho účtu, kontaktujte banku. A pokud máte s výše uvedeným jednáním zkušenost, neváhejte kontaktovat Policii České republiky např. na lince tísňového volání 158."

Další podrobnější informace naleznete také na internetových stránkách Policie České republiky.

Nahlásit chybu


K tématu

Muž si otevřel láhev vodky přímo na prodejně. Několikrát se napil a lahev vrátil do regálu

18. dubna 2023 17:06 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ke kurióznímu případu vyjížděli ostravští strážníci v polovině minulého týdne do jedné z prodejen v Ostravě-Porubě. 23letý muž si tam vzal z regálu láhev vodky, opakovaně z ní upil a poté ji vrátil zpět do regálu mezi džusy. Když chtěl následně odejít z prodejny bez zaplacení, byl zadržen ochrankou.

Zloděj ukradl nářadí ze stavby v Ostravě, policisty k němu dovedly zablácené stopy

17. dubna 2023 17:02 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Starší dům v rekonstrukci navštívil ve středu nad ránem zloděj. Ukradl tam nářadí, které si naložil na kolečka a odvezl pryč. K jeho odhalení pomohlo počasí a zablácené stopy, které policisty přivedly až do bytu ubytovny, kde byly kradené věci. Chvíli na to zadrželi i samotného zloděje.

Zloději vykrádali automaty na kávu a nápoje ve Frýdku-Místku a Třinci

17. dubna 2023 19:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kávomaty, nápojové automaty, ale dokonce i dětský bagr nebo kasička na podporu nevidomých. To byly cíle trojice zlodějů ve Frýdku-Místku a Třinci. Dva muži ve věku 49 a 18 let kradli a 20letá žena ve dvou případech hlídala a kryla je kočárkem. Frýdecko-místečtí kriminalisté jim od loňského listopadu do letošního února napočítali minimálně 11 vloupání.


Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Včera 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Kniha očima pamětníků „K poslední šichtě – Zdař Bůh!“ mapuje důlní neštěstí před 100 lety

V pátek 12. dubna 2024, v den stého výročí ničivé exploze v Dole Gabriela byla v Karviné slavnostně pokřtěna kniha, která očima pamětníků mapuje nejen tuto ale i další, největší důlní katastrofu na Karvinsku, při které zahynulo 235 horníků.

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit

Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Aktivní senioři uspořádali ve Frýdku-Místku turnaj v badmintonu

Sportem předcházejí krizi středního věku. Takové je pořekadlo seniorů ve spolku Aktivní senioři Frýdek-Místek. Aktuálně mají za sebou třetí ročník turnaje v badmintonu, který měl tradičně velký úspěch. Desítky seniorů mezi sebou s velkým nasazením soupeřili o medaile a nejlepší umístění.

Za srážení lidí čeká bezdomovce vězení. 69letá seniorka spadla dokonce na koleje

Včera 10:44 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Otřesný případ agresivity řeší v těchto dnech ostravští policisté. Opilý bezdomovec se zcela bezdůvodně vrhal na kolemjdoucí na Svinovských mostech a srážel je na zem. Téměř 70letá žena dokonce skončila v kolejišti.

ŘSD do léta opraví dálniční mosty na hranicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Včera 7:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v opravě mostů na dálnici D1. Po zimě se práce obnoví na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Práce vyjdou na 118 milionů korun a hotovo by mělo být v červenci.

Podvodníci připravili několik lidí na Opavsku o téměř milion korun

Včera 14:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Podvodů na internetu a po telefonu stále přibývá. Kriminalisté na Opavsku aktuálně prověřují případy několik případů, kdy se lidé nechali zlákat na výhodné investice, falešný přeplatek na daních nebo také na osobní setkání, inzerci, či přesvědčení o napadení osobního účtu v bance. Podvodníci tak připravili důvěřivé lidi dohromady o téměř milion korun. Vypátrat takové podvodníky je téměř nemožné. Policie proto stále varuje veřejnost, aby byla obezřetná.

V archeoparku se lidé seznámili s bohy a démony Slovanů

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi se mohli seznámit s Bohy a démony, kteří kdysi provázeli životem Slovany. Přednášku zpestřila ukázka replik nálezů z celé Evropy.

Motorkář se na Novojičínsku srazil s nákladním autem, zasahoval vrtulník z Olomouce

14. dubna 2024 19:40 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

U Palačova na Novojičínsku se během sobotního podvečera vážně zranil sedmačtyřicetletý motocyklista. Jeho stroj se srazil s nákladním automobilem. Příčina nehody je v šetření dopravních policistů, stala se asi patnáct minut po sedmnácté hodině.

V Lomnici na Bruntálsku působí jediná státní Montessori škola v celém okrese

14. dubna 2024 18:38 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Když se řekne Montessori škola, vybaví se každému jakýsi alternativní systém vzdělávání. Málokdo však přesně ví, na čem je založen. V Lomnici nedaleko Bruntálu existuje v okrese jediná škola Montessori pro děti 1. stupně, která je státní. Zajeli jsme se tam podívat.

Revolution train zamířil do Moravskoslezského kraje

Protidrogový vlak, Revolution train, zamířil do Moravskoslezského kraje. Zastaví tu jen ve dvou městech, Ostravě a Novém Jičíně, kam se vrací po tříleté pauze.

Revolution train zamířil do Moravskoslezského kraje, zastavuje ve dvou městech

Protidrogový vlak, Revolution train, zamířil do Moravskoslezského kraje. Zastaví tu jen ve dvou městech, Ostravě a Novém Jičíně, kam se vrací po tříleté pauze.

Podvodníci se vydávali za pracovníky banky i policie a vyluxovali lidem z účtů statisíce korun
Vydáno 24. června 2021 12:53, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Žena Havířova a muž z Ostravy přišli dohromady o 1 350 000 korun. Kontaktovali je totiž po telefonu podvodníci a tvrdili jim, že jejich účty jsou v nebezpečí a proto musejí urychleně převézt peníze jinam. To také oba nešťastníci udělali a peníze tak zmizely neznámo kde. Navíc přeměněny na virtuální měnu Bitcoin.

ilustrační snímek; FOTO: TV Polar

V prvním případě pachatel telefonicky kontaktoval muže z Ostravy. Vydával se za pracovníky různých bank a tvrdil, že byla zaznamenána podezřelá aktivita na účtu poškozeného.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "V rámci dalších telefonních hovorů z různých účastnických čísel pod legendou ochrany jeho finančních prostředků ho měl během jednoho týdne přimět k opakovaným vkladům do Bitcoinmatů. Pomocí pachatelem zaslaných QR kódů následně poškozený veškeré peníze v celkové výši přesahující 900 tisíc korun vložil na dosud neztotožněné bitcoinové adresy."

Podobný případ se pak stal ženě v Havířově. Té zavolal neznámý muž, který se představil nejprve jako pracovník banky a později dokonce jako policista. Snažil se v ženě vyvolat dojem, že se jí někdo pokouší "nabourat" do bankovního účtu a převézt její peníze jinam.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "V rámci ochrany svých financí se žena nechala přesvědčit a na základě pokynů obdržených od pachatele částku téměř 450 tisíc korun ze svého účtu vybrala, vložila do samoobslužného automatu sloužícího k zakoupení virtuální měny Bitcoin a následně pomocí QR kódů, které ji zaslal pachatel, peníze poslala na různé virtuální peněženky."

Podobné podvody zaznamenali policisté už v minulosti napříč celou republikou. Pachatelé se vydávají za pracovníky bank případně za policisty. Ke kontaktu s možnou obětí převážně používají tak zvaný spoofing telefonního čísla (napodobenina telefonního čísla např. banky nebo policie.) Jejich jediným cílem je navodit v oběti tak velkou obavu o peníze uložené v bance, že ji přimějí je  vložit na neznámý, údajně bezpečný účet s ubezpečením, že finance budou majiteli posléze vráceny.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Znovu připomínáme, abyste nereagovali na obdobné telefonáty. Nikomu nesdělujte údaje k vašemu bankovnímu účtu, platební kartě, přístupové údaje k online bankovnictví nebo údaje k vaší osobě. Neumožňujte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače. Připomínáme, že útočníci dokáží napodobit nejen telefonní číslo, ale také např. e- mailovou adresu, nereagujte tedy na žádné výzvy k výběru finanční hotovosti a její přeposlání mimo vaší dispozici. V žádném případě dle telefonicky předaných instrukcí nenakupujte kryptoměny."

Kdyby byl váš účet v ohrožení, banka se o něj postará sama. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Pokud máte pochybnosti ohledně zabezpečení vašeho účtu, kontaktujte banku. A pokud máte s výše uvedeným jednáním zkušenost, neváhejte kontaktovat Policii České republiky např. na lince tísňového volání 158."

Další podrobnější informace naleznete také na internetových stránkách Policie České republiky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000026237/podvodnici-se-vydavali-za-pracovniky-banky-i-policie-a-vyluxovali-lidem-z-uctu-statisice-korun