Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

MS kraj podporuje umělce s hendikepem. Ti nejlepší byli oceněni v Domě umění v Ostravě

Celý MS kraj |

Galerie výtvarného umění v Ostravě se opět stala místem předávání Ceny hejtmana MS kraje pro umělce s hendikepem. Ta se uděluje každoročně už od roku 2004, a to vždy v prosinci u příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených.

Jakub Unucka, náměstek hejtmana MS kraje: “Myšlenka je super. Že to podporuje, je jasné, protože ti lidi to nemají úplně jednoduché. Na druhou stranu v tom umění se ty rozdíly stírají, protože to, co tady udělali ti ocenění, to já bych v životě neudělal. Myslím si, že je to moc fajn a samozřejmě ctí kraje něco takového podpořit.”

Od roku 2005 předávání cen doprovází vernisáž výstavy s názvem Svět podle nás, která prezentuje vítězná díla.

Tereza Muroňová, 1. místo, zpěv a hra na klávesy: “Já zpívám okolo 5 let a hraju na klávesy okolo 10 let. To je moje takové první ocenění a jsem ráda, že jsem byla oceněna za to, co ráda dělám, což je pro mě hezké.”
Jiří Kolúch, 2. místo, obraz „Bílá Opava”: “Za tu cenu jsem obrovsky teda rád. To jsem začal malovat před 20 lety jen tak z ničeho. Jsem si prvně koupil takovou knížku, kde jsem musel podle krok za krokem. Namočte štětec tam, tam a pak to dopadlo takhle.”
Jiří Matoušek, čestné uznání, série obrazů „Roční období s enkaustikou“: “Pocity jsou dobré Mám z toho díla dobrý pocit. Od dětství už kreslím a na vysvědčení jsem měl z výtvarky dvojku. To je enkaustika, malování horkým voskem. To mám asi nejradši.”

Pro hendikepované probíhají také celoroční dílny v Domě umění v Ostravě

Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění Ostrava: “Jsou to práce zaměřené jednak na výtvarnou činnost, které se většinou dějí tady v galerii, ale taky na hudební, taneční, které se dějí s partnery třeba přímo v těch stacionářích. Jsme velmi rádi, že ta celoroční práce v podstatě graduje ve společném předávání cen hejtmana MS kraje, kde jednotlivé stacionáře po celém kraji nominují své kandidáty, nebo spoluobčany, o kterých ví, že jsou výtvarně činní.”

V Moravskoslezském kraji tvoří občané se zdravotním postižením zhruba 10% obyvatel kraje. Cílem Ceny hejtmana je zlepšit kvalitu jejich života.

Nahlásit chybu


K tématu

Jan Wojnar. GVUO vystavuje díla našeho nejvýznamnějšího konceptualisty

3. července 2023 18:10 | Ostrava-město | Yvona Fajtová

Hezký den, v kulturním okénku vás dnes nejdříve zavedeme do Galerie výtvarného umění v Ostravě na výstavu Jan Wojnar. Jde o jednu z mimořádných osobností našeho regionu, která svou kreativitou významným způsobem ovlivnila nejen české, ale i světové umění. Jan Wojnar byl pravděpodobně nejvýznamnější konceptualista v Československu a Česku.

Nový Jičín podruhé získal prestižní cenu hejtmana

22. května 2023 6:24 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín získal prestižní cenu za společenskou odpovědnost. Toto ocenění uděluje hejtman Moravskoslezského kraje za široké spektrum kritérií, týkají se fungování městského úřadu směrem k občanům i k zaměstnancům.

Handicapovaní umělci dostali Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje

25. listopadu 2023 10:58 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Umění je jeden z prostředků, jak bořit hranice mezi světem zdravých a handicapovaných. Společnou integraci podporují i Ceny hejtmana Moravskoslezského kraje pro handicapované umělce. Ocenění je určené pro osoby se zdravotním postižením a je udělováno za výtvarnou, literární i hudební tvorbu.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

24. dubna 2024 13:02 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

MS kraj podporuje umělce s hendikepem. Ti nejlepší byli oceněni v Domě umění v Ostravě
Vydáno 14. prosince 2021 17:13, Celý MS kraj, Yvona Fajtová
Galerie výtvarného umění v Ostravě se opět stala místem předávání Ceny hejtmana MS kraje pro umělce s hendikepem. Ta se uděluje každoročně už od roku 2004, a to vždy v prosinci u příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených.

Jakub Unucka, náměstek hejtmana MS kraje: “Myšlenka je super. Že to podporuje, je jasné, protože ti lidi to nemají úplně jednoduché. Na druhou stranu v tom umění se ty rozdíly stírají, protože to, co tady udělali ti ocenění, to já bych v životě neudělal. Myslím si, že je to moc fajn a samozřejmě ctí kraje něco takového podpořit.”

Od roku 2005 předávání cen doprovází vernisáž výstavy s názvem Svět podle nás, která prezentuje vítězná díla.

Tereza Muroňová, 1. místo, zpěv a hra na klávesy: “Já zpívám okolo 5 let a hraju na klávesy okolo 10 let. To je moje takové první ocenění a jsem ráda, že jsem byla oceněna za to, co ráda dělám, což je pro mě hezké.”
Jiří Kolúch, 2. místo, obraz „Bílá Opava”: “Za tu cenu jsem obrovsky teda rád. To jsem začal malovat před 20 lety jen tak z ničeho. Jsem si prvně koupil takovou knížku, kde jsem musel podle krok za krokem. Namočte štětec tam, tam a pak to dopadlo takhle.”
Jiří Matoušek, čestné uznání, série obrazů „Roční období s enkaustikou“: “Pocity jsou dobré Mám z toho díla dobrý pocit. Od dětství už kreslím a na vysvědčení jsem měl z výtvarky dvojku. To je enkaustika, malování horkým voskem. To mám asi nejradši.”

Pro hendikepované probíhají také celoroční dílny v Domě umění v Ostravě

Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění Ostrava: “Jsou to práce zaměřené jednak na výtvarnou činnost, které se většinou dějí tady v galerii, ale taky na hudební, taneční, které se dějí s partnery třeba přímo v těch stacionářích. Jsme velmi rádi, že ta celoroční práce v podstatě graduje ve společném předávání cen hejtmana MS kraje, kde jednotlivé stacionáře po celém kraji nominují své kandidáty, nebo spoluobčany, o kterých ví, že jsou výtvarně činní.”

V Moravskoslezském kraji tvoří občané se zdravotním postižením zhruba 10% obyvatel kraje. Cílem Ceny hejtmana je zlepšit kvalitu jejich života.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000028967/ms-kraj-podporuje-umelce-s-hendikepem-ti-nejlepsi-byli-oceneni-v-dome-umeni-v-ostrave