Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Několik zraněných při nehodě kolotoče na Havířovských slavnostech. Slavnosti byly ukončeny

Celý MS kraj |

Na Havířovských slavnostech, které probíhají o tomto víkendu, se stala vážná nehoda na jedné z atrakcí. Utrhlo se z ní několik sedaček poté, co sedačky stále rotovaly a klesaly dolů. Šlo o tzv. rotating tower. Na místě zasahovaly složky IZS, zranilo se čtrnáct osob, šest z nich byly děti. Primátor slavnosti zrušil, nevystoupí tak např. Lucie Bílá nebo Kabát.

video: B. Kelnerová, TV Polar
video: B. Kelnerová, TV Polar

Atrakce spočívá ve vyvezení pasažérů ve dvojsedačkách upevněných na řetězech do výšky, kde se točí vysokou rychlostí. V sobotu došlo k závadě, kdy se atrakce nezastavila, sjela dolů a sedačky začaly narážet do zábradlí a kabiny obsluhy. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "V 15:19 byl několika voláními na tísňovou linku oznámen pád řetízkového kolotoče se zraněním většího počtu osob. Na místo bylo vysláno pět týmů – dva lékařské a tři zdravotnické, a to ze základen Havířov, Karviná a Ostrava. Záchranná služba si také vyžádala příjezd jednoho vozidla dopravní zdravotní služby. První posádka byla u zraněných za čtyři minuty od přijetí výzvy k zásahu. Záchranáři bylo ošetřeno celkem čtrnáct osob, z nichž bylo šest dětí a osm dospělých. Všichni byli v době zásahu při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Utrpěli převážně lehká nebo středně těžká poranění, převážně v oblasti končetin. Dva pacienti byli zraněni těžce. Po provedeném třídění a poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byli zranění transportováni do nemocnice v Havířově (devět pacientů) a FN Ostrava (4 pacienti). Jeden zraněný byl ošetřen na místě události, jeho přeprava do zdravotnického zařízení nebyla nutná. Zásah zdravotnické záchranné služby byl ukončen osm minut před půl pátou odsunem posledního zraněného."
René Černohorský, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak přibližně patnáct minut po patnácté hodině odpolední 3. září 2022 na parkovišti v prostoru ulic Astronautů a Dělnická v Havířově došlo k neočekávanému a nekontrolovatelnému pohybu řetízkového kolotoče s označením Rotating Tower, přičemž došlo k samovolnému a nekontrolovatelnému pohybu dolů za současného otáčení zavěšených sedaček s návštěvníky, kteří tak naráželi do zábradlí této pouťové atrakce a do okolo stojích překážek. Podle dosavadních informací zranění různých charakterů (od jednorázového ošetření, přes lehčí, středně těžší až po těžká zranění) utrpělo nejméně 14 osob - 4 dívky ve věku 7 až 12 let, 4 chlapci ve věku 8 až 11 let, 4 ženy ve věku 18 až 42 let a muž ve věku 20 let, všichni z Havířova a z Karviné a také 21letý muž z Opavy. Na místě jsou policisté z Obvodního oddělení Havířov a výjezd i komisaře Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie ČR Karviná. Bude se zjišťovat, jak k celému případu došlo, kdo je majitelem a provozovatelem, zda měl a má povolení k činnosti, kdo byl v době nešťastné události právě na místě a obsluhoval kolotoč."

Předmětem vyšetřování také bude technický stav atrakce a celková instalace. Policie má informace o tom, že atrakce měla technické potíže už v pátek. 

René Černohorský, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Dosavadními procesními úkony bylo zjištěno, že provozovatelem pouťové atrakce je 53letý muž z Prostějovska. Nadále se však bude zjišťovat, kdo v době události kolotoč provozoval, zda všechny tyto osoby byly řádně proškoleny a měly povolení k činnosti, jak byla pouťová atrakce instalována a bezpečnostně zajištěna a další okolnosti, které povedou k řádnému objasnění celé záležitosti."
Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "Podle informací, které mám, tak je na místě osm zraněných. Naštěstí zřejmě nedošlo k fatálnímu zranění, ale ta zranění nejsou banální. Moc mě to mrzí. Je to pro mě něco nepředstavitelného a obrovská tragédie."

Primátor Bělica o chvíli později na pódiu oznámil, že Havířovské slavnosti jsou ukončeny. Podle něj měla atrakce zastavit, ale točila se dál a sedačky narazily do kabiny s pokladnou. 

Podle mluvčího HZS MSK Jakuba Kozáka na místě zasahují čtyři jednotky hasičů, nikoho nemuseli vyprošťovat. Hasiči spolupracují také na ošetřování zraněných. 

Norbert Schellong, ředitel Nemocnice Havířov: "Na urgentní příjem naší nemocnice bylo přivezeno do deseti pacientů se lehkými a středně těžkými zranění. Další tři pacienti byli převezeni do Fakultní nemocnice v Ostravě."
René Černohorský, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "V této souvislosti na místě zasahující havířovští policisté a karvinští kriminalisté zjistili skutečnost, že výše uvedený velký řetízkový kolotoč měl mít technické problémy již o den dříve, tedy v pátek 2. září 2022 odpoledne a večer a z tohoto důvodu žádáme případné svědky či přímé účastníky a návštěvníky této pouťové atrakce, kteří jakékoli potíže s kolotočem zaznamenali, aby se nám kdykoli ozvali na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na telefonní číslo havířovských policistů 596 805 541 se svým svědectvím, případě aby poskytli natočená videa ze svých mobilních telefonů, fotoaparátů a kamer, a to na policejní služebně Obvodního oddělení Havířov 1. Za tyto kladné a podnětné informace a materiály policisté a kriminalisté děkují."
Nahlásit chybu


K tématu

Policie hledá svědky zběsilé jízdy opilého řidiče, který srazil chlapce v Havířově

21. září 2023 16:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Z Dolních Datyní se zběsile řítil postupně řadou ulic až na Hlavní třídu v Havířově. Bez řidičského oprávnění a pod vlivem alkoholu. Nezastavil policejní hlídce a ta ho celou dobu pronásledovala. V Havířově pak řidič vylétl ze silnice, srazil 15letého chlapce a naboural do zdi. Policie nyní hledá svědky jeho zběsilé jízdy nebo každého, koho svou jízdou ohrozil.

Po pádu z elektrokoloběžky v Bašce skončila žena v ohrožení života

2. května 2023 8:43 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v pondělí večer u vážné nehody na Frýdecko-Místecku. V obci Baška spadla žena z elektrokoloběžky. V ohrožení života ji do nemocnice přepravil vrtulník. Žena bohužel neměla při jízdě ochrannou přilbu.

Traumatologie v kraji zaplnili lidé po nehodách. Nejčastěji bourali cyklisté

2. května 2023 9:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Prodloužený víkend zakončený slunečným pondělím měl bohužel za následek velký počet lidí, kteří skončili po nejrůznějších úrazech v nemocnici. Nejčastěji to byli cyklisté, ale s vážným zraněním skončila v nemocnici i žena, která spadla na elektrokoloběžce.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Únik radioaktivní látky na ostravském letišti byl námětem cvičení hasičů

Včera 18:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Při nakládání do auta došlo k poškození balíčku, který přepravoval radioaktivní materiál. To byl námět mimořádného cvičení hasičů v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

Včera 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Včera 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

18. dubna 2024 21:49 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

18. dubna 2024 21:37 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Několik zraněných při nehodě kolotoče na Havířovských slavnostech. Slavnosti byly ukončeny
Vydáno 3. září 2022 15:37, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Na Havířovských slavnostech, které probíhají o tomto víkendu, se stala vážná nehoda na jedné z atrakcí. Utrhlo se z ní několik sedaček poté, co sedačky stále rotovaly a klesaly dolů. Šlo o tzv. rotating tower. Na místě zasahovaly složky IZS, zranilo se čtrnáct osob, šest z nich byly děti. Primátor slavnosti zrušil, nevystoupí tak např. Lucie Bílá nebo Kabát.

Atrakce spočívá ve vyvezení pasažérů ve dvojsedačkách upevněných na řetězech do výšky, kde se točí vysokou rychlostí. V sobotu došlo k závadě, kdy se atrakce nezastavila, sjela dolů a sedačky začaly narážet do zábradlí a kabiny obsluhy. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "V 15:19 byl několika voláními na tísňovou linku oznámen pád řetízkového kolotoče se zraněním většího počtu osob. Na místo bylo vysláno pět týmů – dva lékařské a tři zdravotnické, a to ze základen Havířov, Karviná a Ostrava. Záchranná služba si také vyžádala příjezd jednoho vozidla dopravní zdravotní služby. První posádka byla u zraněných za čtyři minuty od přijetí výzvy k zásahu. Záchranáři bylo ošetřeno celkem čtrnáct osob, z nichž bylo šest dětí a osm dospělých. Všichni byli v době zásahu při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Utrpěli převážně lehká nebo středně těžká poranění, převážně v oblasti končetin. Dva pacienti byli zraněni těžce. Po provedeném třídění a poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byli zranění transportováni do nemocnice v Havířově (devět pacientů) a FN Ostrava (4 pacienti). Jeden zraněný byl ošetřen na místě události, jeho přeprava do zdravotnického zařízení nebyla nutná. Zásah zdravotnické záchranné služby byl ukončen osm minut před půl pátou odsunem posledního zraněného."
René Černohorský, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak přibližně patnáct minut po patnácté hodině odpolední 3. září 2022 na parkovišti v prostoru ulic Astronautů a Dělnická v Havířově došlo k neočekávanému a nekontrolovatelnému pohybu řetízkového kolotoče s označením Rotating Tower, přičemž došlo k samovolnému a nekontrolovatelnému pohybu dolů za současného otáčení zavěšených sedaček s návštěvníky, kteří tak naráželi do zábradlí této pouťové atrakce a do okolo stojích překážek. Podle dosavadních informací zranění různých charakterů (od jednorázového ošetření, přes lehčí, středně těžší až po těžká zranění) utrpělo nejméně 14 osob - 4 dívky ve věku 7 až 12 let, 4 chlapci ve věku 8 až 11 let, 4 ženy ve věku 18 až 42 let a muž ve věku 20 let, všichni z Havířova a z Karviné a také 21letý muž z Opavy. Na místě jsou policisté z Obvodního oddělení Havířov a výjezd i komisaře Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie ČR Karviná. Bude se zjišťovat, jak k celému případu došlo, kdo je majitelem a provozovatelem, zda měl a má povolení k činnosti, kdo byl v době nešťastné události právě na místě a obsluhoval kolotoč."

Předmětem vyšetřování také bude technický stav atrakce a celková instalace. Policie má informace o tom, že atrakce měla technické potíže už v pátek. 

René Černohorský, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Dosavadními procesními úkony bylo zjištěno, že provozovatelem pouťové atrakce je 53letý muž z Prostějovska. Nadále se však bude zjišťovat, kdo v době události kolotoč provozoval, zda všechny tyto osoby byly řádně proškoleny a měly povolení k činnosti, jak byla pouťová atrakce instalována a bezpečnostně zajištěna a další okolnosti, které povedou k řádnému objasnění celé záležitosti."
Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "Podle informací, které mám, tak je na místě osm zraněných. Naštěstí zřejmě nedošlo k fatálnímu zranění, ale ta zranění nejsou banální. Moc mě to mrzí. Je to pro mě něco nepředstavitelného a obrovská tragédie."

Primátor Bělica o chvíli později na pódiu oznámil, že Havířovské slavnosti jsou ukončeny. Podle něj měla atrakce zastavit, ale točila se dál a sedačky narazily do kabiny s pokladnou. 

Podle mluvčího HZS MSK Jakuba Kozáka na místě zasahují čtyři jednotky hasičů, nikoho nemuseli vyprošťovat. Hasiči spolupracují také na ošetřování zraněných. 

Norbert Schellong, ředitel Nemocnice Havířov: "Na urgentní příjem naší nemocnice bylo přivezeno do deseti pacientů se lehkými a středně těžkými zranění. Další tři pacienti byli převezeni do Fakultní nemocnice v Ostravě."
René Černohorský, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "V této souvislosti na místě zasahující havířovští policisté a karvinští kriminalisté zjistili skutečnost, že výše uvedený velký řetízkový kolotoč měl mít technické problémy již o den dříve, tedy v pátek 2. září 2022 odpoledne a večer a z tohoto důvodu žádáme případné svědky či přímé účastníky a návštěvníky této pouťové atrakce, kteří jakékoli potíže s kolotočem zaznamenali, aby se nám kdykoli ozvali na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na telefonní číslo havířovských policistů 596 805 541 se svým svědectvím, případě aby poskytli natočená videa ze svých mobilních telefonů, fotoaparátů a kamer, a to na policejní služebně Obvodního oddělení Havířov 1. Za tyto kladné a podnětné informace a materiály policisté a kriminalisté děkují."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000033126/nekolik-zranenych-pri-nehode-kolotoce-na-havirovskych-slavnostech-slavnosti-byly-ukonceny