Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Série degustací s přednáškami jsou oblíbené nové akce na zámku v Janovicích u Rýmařova

Celý MS kraj |

Státní zámek v Janovicích u Rýmařova ožívá dalšími novými akcemi. Na zahájení sezóny, jarmark a vernisáže výstav navazuje série akcí, propagujících místní výrobce potravin. Degustační večery s odbornými přednáškami se postupně věnují vínu, tradicím výroby místního piva a kávě.

Harrachovský pivovar v Janovicích ukončil svou činnost s 2. světovou válkou. Nyní postupně opět vstává z popela.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Dnešní večer jsme si zvolili tématicky pivo, poněvadž zde zámek tvořil živý organismus, jehož součástí byl i pivovar. Tak jsme si řekli, že jedno z témat bychom mohli věnovat na podzim pivu.“

David Rusnok, pořadatel akce: „Pivovar Harrach automaticky patří do tady té místní lokality Janovického zámku. Už od 15. století se zde vařilo pivo do začátku druhé světové války. První jsme měli s vínem a se sýry, dneska to párujeme – harrachovské pivo a pečínku, pečenou kýtu, chleba máme z místní ondřejovské pekárny, dneska speciálně připravený jako cibulový, takže doufám, že k tomu perfektně bude zapadat.“

Pivo jako nápoj má mnoha tisíciletou tradici a je zmiňováno už v nejstarších rukopisech,

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Již znalost piva je známa ze starověkého světa. Bedřišek Hrozný, rozluštitel Chetitského písma, rozluštil ze starých asyrských a sumérských písemností, že pivo se vařilo již před čtyřmi tisíci lety. Znalost piva z nových archeologických nálezů sahá ještě hlouběji. Například Chamurabiho zákoník uvádí tresty za kažení piva a epos o Gilgamešovi se také zmiňuje o pivu, jakožto o nápoji, který proměňuje bytost nelidskou v bytost lidskou.“

Pivo Harrach, které se v Janovicích dříve vařilo, se dnes vyrábí ve Velkém Meziříčí a návštěvníci degustačního večera si ho rádi připomněli.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Jeden z prvních majitelů z rodu Harrach, Ferdinand Bonaventura II. Zde nechal vystavět samostatnou budovu pivovaru a nás napadlo, oslovit Velké Meziříčí, přímo Jelínkovu vilu, která pivo Harrach vyrábí a chtěli jsme tady místním obyvatelům, než třeba samotný pivovar bude do budoucna pivo vařit, aby mohli malým okamžikem ochutnat.“

Anketa, návštěvníci akce: „Super, mňam.“

„Výborné, ano, je to plnotučné, kvalitní pivo.“

„No já, jako pivařka bych mohla říct, že by mohlo být více vychlazené dneska, je chutné, ale jsem spíš na hořčejší chutě.“

„Já nejsem pivař, ale super, není moc hořké, takže se dá.“

Degustační večery na zámku za týden pokračovaly večerem a přednáškou na téma káva. Návštěvníci si na zámek dokonce zvykli nosit sebou i sklenice a hrníčky na degustaci.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „Jsem velice nadšená, poněvadž je to naše poslední, tedy třetí akce v pořadí a mohu hodnotit, že je hojně navštěvovaná.“

Druhů káv existuje velké množství. Ty základní mohli zájemci na místě ochutnat.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Podáváme dneska směs jako první, která je 70% arabiky a 30% robusty, jako další nabízíme africkou Keňu, to je čistá stoprocentní arabika a jako poslední budeme ochutnávat světle praženou kávu brazilské plantážní výroby. Kávy jsou vlastně z celého světa, spolupracujeme s dodavateli ze všech kontinentů, tady na severu Moravy máme asi 40 druhů arabik ze všech kontinentů a vlastní kávové směsi si sami mícháme.“

Pořekadlo „Kolik lidí, tolik chutí“ platí pro kávu více, než kde jinde.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „No já kávu miluji. Nejlépe 3x denně a nějakou voňavou."

Anketa, návštěvníci akce: „Presso, ale kapučíno si taky rád někdy dám, tak ke snídani.“

„Presíčko, ristretko jedině. A mám radši hořčejší, jak kyselou. Jihoamerické kávy nejsou moc dobré.“

„Já piju hodně káv a taky jak táta, mám ráda spíše hořčejší."

„Arabiku, sílu, pokud je to označeno na obalu zrnkama, tak těch 5 zrnek, aby tam bylo označených."

Jak připravit správnou kávu. I to se návštěvníci přednášky dozvěděli.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Pro esspreso platí podle italského kávového institutu, že prostě je to 7 až 8 gramů kávy, které je upěchováno dvaceti kily pomocí ručního temperu pod tlakem devíti barů a teplota spařování by měla být 60 stupňů a výsledný efekt v šálku kávy je nějakých 5 až 6 ml kávy.“

Pořadatelé neusínají na vavřínech a po úspěchu první série připravují i další podobné akce v nové sezóně.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová scéna Vlast ve Frýdku-Místku slaví 20 let od znovuotevření

26. října 2023 16:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Filmové premiéry, beseda s pamětníky, dámská jízda i jachtařská přednáška. To je jen malý výčet akcí, které zažije Kino Nová scéna Vlast v rámci jednoho týdne. Program je totiž součástí oslav 20 let od znovuotevření tohoto multifunkčního kulturního prostoru.

Festival inspirace v přírodních vědách opět zavítá do Frýdku-Místku

28. srpna 2023 13:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Setkání učitelů ze základních škol plné nových trendů ve vzdělávání. To je Festival inspirace v přírodních vědách. Letos se uskuteční na 8. základní škole ve Frýdku-Místku a opět bude tradičně plný sdílení zkušeností mezi pedagogy.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Cyklistická Czech Tour zahájila hromadným dojezdem na Masarykově náměstí

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou. Ta po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Američana Luka Lampertiho. Neztratili se ale ani čeští jezdci.

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Na opevnění Velká Šance připomněli historii ochrany hranic Slezska a pokřtili knihu

24. července 2024 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Velká sláva se konala na hraničním opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova. Se svými vojsky se tam setkali těšínský kníže Adam Václav a uherský velmož Juraj Thurzo.

Hosté ve studiu: Alexandra Alvarová, novinářka a fotografka

24. července 2024 14:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

A. Alvarová: Dezinformace jsou miliardový byznys

Muže v Beskydech pobodal sršeň, s těžkou alergickou reakcí byl letecky přepraven do nemocnice

24. července 2024 10:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V úterý 23. července dopoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby v Beskydech u vážně ohroženého pacienta. Před devátou hodinou přijali operátoři informaci o muži pobodaném sršněm pod vrcholem Ondřejníku nedaleko obce Pstruží na Frýdecko-Místecku.

Návštěvníky hradu Sovinec děsily strašidelné bestie vylézající ze sklepení

22. července 2024 12:36 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová | Kulturní okénko

Doslova děsivý víkend čekal na návštěvníky hradu Sovinec. Ze sklepení a dalších zákoutí totiž vylézaly všelijaké strašidelné bestie.

Série degustací s přednáškami jsou oblíbené nové akce na zámku v Janovicích u Rýmařova
Vydáno 15. října 2022 8:33, Celý MS kraj, Karel Soukop
Státní zámek v Janovicích u Rýmařova ožívá dalšími novými akcemi. Na zahájení sezóny, jarmark a vernisáže výstav navazuje série akcí, propagujících místní výrobce potravin. Degustační večery s odbornými přednáškami se postupně věnují vínu, tradicím výroby místního piva a kávě.

Harrachovský pivovar v Janovicích ukončil svou činnost s 2. světovou válkou. Nyní postupně opět vstává z popela.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Dnešní večer jsme si zvolili tématicky pivo, poněvadž zde zámek tvořil živý organismus, jehož součástí byl i pivovar. Tak jsme si řekli, že jedno z témat bychom mohli věnovat na podzim pivu.“

David Rusnok, pořadatel akce: „Pivovar Harrach automaticky patří do tady té místní lokality Janovického zámku. Už od 15. století se zde vařilo pivo do začátku druhé světové války. První jsme měli s vínem a se sýry, dneska to párujeme – harrachovské pivo a pečínku, pečenou kýtu, chleba máme z místní ondřejovské pekárny, dneska speciálně připravený jako cibulový, takže doufám, že k tomu perfektně bude zapadat.“

Pivo jako nápoj má mnoha tisíciletou tradici a je zmiňováno už v nejstarších rukopisech,

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Již znalost piva je známa ze starověkého světa. Bedřišek Hrozný, rozluštitel Chetitského písma, rozluštil ze starých asyrských a sumérských písemností, že pivo se vařilo již před čtyřmi tisíci lety. Znalost piva z nových archeologických nálezů sahá ještě hlouběji. Například Chamurabiho zákoník uvádí tresty za kažení piva a epos o Gilgamešovi se také zmiňuje o pivu, jakožto o nápoji, který proměňuje bytost nelidskou v bytost lidskou.“

Pivo Harrach, které se v Janovicích dříve vařilo, se dnes vyrábí ve Velkém Meziříčí a návštěvníci degustačního večera si ho rádi připomněli.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Jeden z prvních majitelů z rodu Harrach, Ferdinand Bonaventura II. Zde nechal vystavět samostatnou budovu pivovaru a nás napadlo, oslovit Velké Meziříčí, přímo Jelínkovu vilu, která pivo Harrach vyrábí a chtěli jsme tady místním obyvatelům, než třeba samotný pivovar bude do budoucna pivo vařit, aby mohli malým okamžikem ochutnat.“

Anketa, návštěvníci akce: „Super, mňam.“

„Výborné, ano, je to plnotučné, kvalitní pivo.“

„No já, jako pivařka bych mohla říct, že by mohlo být více vychlazené dneska, je chutné, ale jsem spíš na hořčejší chutě.“

„Já nejsem pivař, ale super, není moc hořké, takže se dá.“

Degustační večery na zámku za týden pokračovaly večerem a přednáškou na téma káva. Návštěvníci si na zámek dokonce zvykli nosit sebou i sklenice a hrníčky na degustaci.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „Jsem velice nadšená, poněvadž je to naše poslední, tedy třetí akce v pořadí a mohu hodnotit, že je hojně navštěvovaná.“

Druhů káv existuje velké množství. Ty základní mohli zájemci na místě ochutnat.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Podáváme dneska směs jako první, která je 70% arabiky a 30% robusty, jako další nabízíme africkou Keňu, to je čistá stoprocentní arabika a jako poslední budeme ochutnávat světle praženou kávu brazilské plantážní výroby. Kávy jsou vlastně z celého světa, spolupracujeme s dodavateli ze všech kontinentů, tady na severu Moravy máme asi 40 druhů arabik ze všech kontinentů a vlastní kávové směsi si sami mícháme.“

Pořekadlo „Kolik lidí, tolik chutí“ platí pro kávu více, než kde jinde.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „No já kávu miluji. Nejlépe 3x denně a nějakou voňavou."

Anketa, návštěvníci akce: „Presso, ale kapučíno si taky rád někdy dám, tak ke snídani.“

„Presíčko, ristretko jedině. A mám radši hořčejší, jak kyselou. Jihoamerické kávy nejsou moc dobré.“

„Já piju hodně káv a taky jak táta, mám ráda spíše hořčejší."

„Arabiku, sílu, pokud je to označeno na obalu zrnkama, tak těch 5 zrnek, aby tam bylo označených."

Jak připravit správnou kávu. I to se návštěvníci přednášky dozvěděli.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Pro esspreso platí podle italského kávového institutu, že prostě je to 7 až 8 gramů kávy, které je upěchováno dvaceti kily pomocí ručního temperu pod tlakem devíti barů a teplota spařování by měla být 60 stupňů a výsledný efekt v šálku kávy je nějakých 5 až 6 ml kávy.“

Pořadatelé neusínají na vavřínech a po úspěchu první série připravují i další podobné akce v nové sezóně.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000033844/serie-degustaci-s-prednaskami-jsou-oblibene-nove-akce-na-zamku-v-janovicich-u-rymarova