Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Série degustací s přednáškami jsou oblíbené nové akce na zámku v Janovicích u Rýmařova

Celý MS kraj |

Státní zámek v Janovicích u Rýmařova ožívá dalšími novými akcemi. Na zahájení sezóny, jarmark a vernisáže výstav navazuje série akcí, propagujících místní výrobce potravin. Degustační večery s odbornými přednáškami se postupně věnují vínu, tradicím výroby místního piva a kávě.

Harrachovský pivovar v Janovicích ukončil svou činnost s 2. světovou válkou. Nyní postupně opět vstává z popela.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Dnešní večer jsme si zvolili tématicky pivo, poněvadž zde zámek tvořil živý organismus, jehož součástí byl i pivovar. Tak jsme si řekli, že jedno z témat bychom mohli věnovat na podzim pivu.“

David Rusnok, pořadatel akce: „Pivovar Harrach automaticky patří do tady té místní lokality Janovického zámku. Už od 15. století se zde vařilo pivo do začátku druhé světové války. První jsme měli s vínem a se sýry, dneska to párujeme – harrachovské pivo a pečínku, pečenou kýtu, chleba máme z místní ondřejovské pekárny, dneska speciálně připravený jako cibulový, takže doufám, že k tomu perfektně bude zapadat.“

Pivo jako nápoj má mnoha tisíciletou tradici a je zmiňováno už v nejstarších rukopisech,

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Již znalost piva je známa ze starověkého světa. Bedřišek Hrozný, rozluštitel Chetitského písma, rozluštil ze starých asyrských a sumérských písemností, že pivo se vařilo již před čtyřmi tisíci lety. Znalost piva z nových archeologických nálezů sahá ještě hlouběji. Například Chamurabiho zákoník uvádí tresty za kažení piva a epos o Gilgamešovi se také zmiňuje o pivu, jakožto o nápoji, který proměňuje bytost nelidskou v bytost lidskou.“

Pivo Harrach, které se v Janovicích dříve vařilo, se dnes vyrábí ve Velkém Meziříčí a návštěvníci degustačního večera si ho rádi připomněli.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Jeden z prvních majitelů z rodu Harrach, Ferdinand Bonaventura II. Zde nechal vystavět samostatnou budovu pivovaru a nás napadlo, oslovit Velké Meziříčí, přímo Jelínkovu vilu, která pivo Harrach vyrábí a chtěli jsme tady místním obyvatelům, než třeba samotný pivovar bude do budoucna pivo vařit, aby mohli malým okamžikem ochutnat.“

Anketa, návštěvníci akce: „Super, mňam.“

„Výborné, ano, je to plnotučné, kvalitní pivo.“

„No já, jako pivařka bych mohla říct, že by mohlo být více vychlazené dneska, je chutné, ale jsem spíš na hořčejší chutě.“

„Já nejsem pivař, ale super, není moc hořké, takže se dá.“

Degustační večery na zámku za týden pokračovaly večerem a přednáškou na téma káva. Návštěvníci si na zámek dokonce zvykli nosit sebou i sklenice a hrníčky na degustaci.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „Jsem velice nadšená, poněvadž je to naše poslední, tedy třetí akce v pořadí a mohu hodnotit, že je hojně navštěvovaná.“

Druhů káv existuje velké množství. Ty základní mohli zájemci na místě ochutnat.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Podáváme dneska směs jako první, která je 70% arabiky a 30% robusty, jako další nabízíme africkou Keňu, to je čistá stoprocentní arabika a jako poslední budeme ochutnávat světle praženou kávu brazilské plantážní výroby. Kávy jsou vlastně z celého světa, spolupracujeme s dodavateli ze všech kontinentů, tady na severu Moravy máme asi 40 druhů arabik ze všech kontinentů a vlastní kávové směsi si sami mícháme.“

Pořekadlo „Kolik lidí, tolik chutí“ platí pro kávu více, než kde jinde.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „No já kávu miluji. Nejlépe 3x denně a nějakou voňavou."

Anketa, návštěvníci akce: „Presso, ale kapučíno si taky rád někdy dám, tak ke snídani.“

„Presíčko, ristretko jedině. A mám radši hořčejší, jak kyselou. Jihoamerické kávy nejsou moc dobré.“

„Já piju hodně káv a taky jak táta, mám ráda spíše hořčejší."

„Arabiku, sílu, pokud je to označeno na obalu zrnkama, tak těch 5 zrnek, aby tam bylo označených."

Jak připravit správnou kávu. I to se návštěvníci přednášky dozvěděli.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Pro esspreso platí podle italského kávového institutu, že prostě je to 7 až 8 gramů kávy, které je upěchováno dvaceti kily pomocí ručního temperu pod tlakem devíti barů a teplota spařování by měla být 60 stupňů a výsledný efekt v šálku kávy je nějakých 5 až 6 ml kávy.“

Pořadatelé neusínají na vavřínech a po úspěchu první série připravují i další podobné akce v nové sezóně.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek chce dát na sociální projekty i letos miliony korun

24. února 2025 12:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Přednášky pro školy i podpora organizací, které se věnují rodinám a dětem. Nebo také protidrogové aktivity. Ale i podpora nemocnice nebo akcí pro seniory. To je jen malý výčet sociálních programů, které se Frýdek-Místek chystá letos finančně podpořit. Vyčleněno má být několik milionů korun.

Faunapark Frýdek-Místek chystá řadu akcí pro děti i dospělé

12. června 2025 15:59 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Faunapark ve Frýdku-Místku zve na bohatý program na závěr školního roku. Mezi nejoblíbenější akce patří tradiční Psí den i inspirativní festival duševní pohody Duše na dlani. Letní víkendy pak budou patřit zábavě, poznání i komunitnímu setkávání.

Opavští strážníci bojují proti kyberkriminalitě. Pořádají přednášky pro žáky, studenty i seniory

25. ledna 2025 23:00 | Opava | Yvona Fajtová

V Česku roste kyberkriminalita. Mezi roky 23 a 24 se zvýšila o téměř 100 procent. Opavští strážníci proto nově ve školách seznamují žáky a studenty s tím, co vše jim v online prostředí hrozí.


Ostravské letiště překonalo hranici půl milionu odbavených cestujících

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos poprvé ve své historii odbavilo více než půl milionu cestujících. Významný milník potvrzuje rostoucí zájem o regionální letiště a širší nabídku pravidelných i charterových letů.

Ve Frýdku-Místku je vystaveno 350 betlémů z celého světa

Dnes 15:10 | Frýdek-Místek | Libor Běčák

Zhruba 350 betlémů z celého světa je vystaveno v Základní škole v ulici Československé armády ve Frýdku-Místku. Betlémy jsou vyrobené z nejrůznějších materiálů a některé jsou tak malé, že je k jejich prohlédnutí nutné použít lupu.

Těšínské divadlo je otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci, vyšla na téměř 140 milionů korun

Rekonstrukce Těšínského divadla přinesla moderní technické zázemí, nové prostory pro diváky i umělce a zároveň vzniklo úplně nové Divadelní a kulturní centrum. To má rozšířit nabídku kulturního vyžití v Českém Těšíně.

V sídle CKV v centru Ostravy vyrostla Betlémská Jurta bratří Formanů

Včera 11:30 | Ostrava-Centrum | Andrea Holeszová

Prostory Vily Hanse Ulricha na Sokolské třídě v Ostravě se proměnily ve výjimečné místo plné vánoční atmosféry, poezie a klidu. Divadlo bratří Formanů a jejich přátel představilo v Centru kultury a vzdělávání interaktivní expozici Betlémská jurta.

Domov Korýtko bude nejmodernějším zařízením pro seniory v Ostravě

Včera 17:26 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Rozsáhlá rekonstrukce a přístavba Domova Korýtko v Ostravě se blíží k závěru. Stavba se kvůli technickým komplikacím protáhla o dva roky a výrazně prodražila. Hotová by ale měla být v únoru. Konečná kapacita bude 254 klientů.


Radnice potěšila osamělé seniory vánočním obědem

Včera 11:26 | Havířov | Bára Kelnerová

Ve městě žije řada osamělých seniorů, kteří ale mají rádi společnost. Právě pro ně radnice každoročně pořádá společný vánoční oběd. Příjemné setkání potěšilo všechny zúčastněné.

Rodinné centrum shromáždilo přes stovku dárků, předalo je i dětskému domovu

Včera 15:07 | Studénka | Petra Dorazilová

Akce Krabice od bot, kterou pořádalo rodinné centrum ve Studénce, přinese radost více než stovce dětí. Díky štědrosti dárců se podařilo předat vánoční balíčky i v dětském domově v Novém Jičíně.

Radary ve Starém Městě hlídají rychlost řidičů

18. prosince 2025 17:28 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Ve Starém Městě u Frýdku-Místku bylo zavedeno automatizované úsekové měření rychlosti na ulici Na Baštici. Zařízení měří obousměrně a je zaměřeno na zvýšení bezpečnosti v obci.

Typická mluva horalů z Jablunkovska by se mohla dostat pod UNESCO

Včera 12:37 | Jablunkov | Libor Běčák

Mezi typická nářečí, kterými stále hovoří značná část lidí, patří i ta, která se používají na Těšínsku a Jablunkovsku. Právě v Jablunkově byli vyhlášeni vítězové 21. ročníku soutěže dětí hovořících nářečím.

Maniak Aerobik opět uspořádal sbírku vánočních dárků pro děti

Včera 11:41 | Havířov | Bára Kelnerová

Každé dítě si přeje rozbalit pod stromečkem vánoční dárek. Ne všechny rodiny si to ale mohou dovolit. Právě na ně myslí Maniak Aerobik ve spolupráci s havířovským odborem sociálních věcí.

Opilý posprejoval policejní stanici a několik budov. Způsobil škodu za 27 tisíc

Včera 10:29 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Nepěknými nápisy poškodil objekty i budovy. Vyřádil se i na stěně policejní stanice. Strážníci z Kopřivnice dopadli opilého sprejera díky kamerám. Svým čmáráním způsobil škodu za 27 tisíc korun. Může jít do vězení na jeden rok.

Rekonstrukce budovy SŠE, po několika měsících už škola sčítá energetické úspory

18. prosince 2025 11:28 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Střední škola elektrotechnická v Ostravě má za sebou rozsáhlou stavební rekonstrukci. Cílem bylo snížení energetické náročnosti budovy i zlepšení podmínek pro výuku. Celkové náklady se vyšplhaly na více jak 12 mil. korun a většinu zaplatil MS kraj ze svého rozpočtu. Střední školu elektrotechnickou navštěvuje aktuálně okolo 640 studentů.

Moravskoslezský kraj dál posiluje vybavení hasičů, techniku dostali dobrovolní i profesionální hasiči

18. prosince 2025 11:09 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Moravskoslezský kraj dál posiluje vybavení hasičů. Hejtman Josef Bělica předal dobrovolným jednotkám novou moderní techniku za 10 milionů korun. Kraj tím chce zvýšit bezpečnost zásahů i připravenost na mimořádné události.

Únik na dani za šest milionů. Žena prodávala nekolkované cigarety ve své prodejně

18. prosince 2025 10:03 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Jedna žena dovážela a druhá prodávala nekolkované tabákové výrobky. Starší je nabízela v obchodě v Bílovci. Mladší schovávala 1,3 milionů cigaret a 22 kilo tabáku ve své garáži. Celkem způsobily únik na dani v hodnotě šest milionů korun. Oběma hrozí několik let ve vězení.

Začaly platit změny v hromadné dopravě v Moravskoslezském kraji, dejte pozor na drobné úpravy v jízdních řádech

18. prosince 2025 8:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Od neděle 14. prosince vstoupily v platnost změny jízdních řádů v integrovaném dopravním systému ODIS. Úpravy se týkají železniční i autobusové dopravy v Moravskoslezském kraji a přinášejí nové spoje, lepší návaznosti i změny v odbavení cestujících.

Série degustací s přednáškami jsou oblíbené nové akce na zámku v Janovicích u Rýmařova
Vydáno 15. října 2022 8:33, Celý MS kraj, Karel Soukop
Státní zámek v Janovicích u Rýmařova ožívá dalšími novými akcemi. Na zahájení sezóny, jarmark a vernisáže výstav navazuje série akcí, propagujících místní výrobce potravin. Degustační večery s odbornými přednáškami se postupně věnují vínu, tradicím výroby místního piva a kávě.

Harrachovský pivovar v Janovicích ukončil svou činnost s 2. světovou válkou. Nyní postupně opět vstává z popela.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Dnešní večer jsme si zvolili tématicky pivo, poněvadž zde zámek tvořil živý organismus, jehož součástí byl i pivovar. Tak jsme si řekli, že jedno z témat bychom mohli věnovat na podzim pivu.“

David Rusnok, pořadatel akce: „Pivovar Harrach automaticky patří do tady té místní lokality Janovického zámku. Už od 15. století se zde vařilo pivo do začátku druhé světové války. První jsme měli s vínem a se sýry, dneska to párujeme – harrachovské pivo a pečínku, pečenou kýtu, chleba máme z místní ondřejovské pekárny, dneska speciálně připravený jako cibulový, takže doufám, že k tomu perfektně bude zapadat.“

Pivo jako nápoj má mnoha tisíciletou tradici a je zmiňováno už v nejstarších rukopisech,

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Již znalost piva je známa ze starověkého světa. Bedřišek Hrozný, rozluštitel Chetitského písma, rozluštil ze starých asyrských a sumérských písemností, že pivo se vařilo již před čtyřmi tisíci lety. Znalost piva z nových archeologických nálezů sahá ještě hlouběji. Například Chamurabiho zákoník uvádí tresty za kažení piva a epos o Gilgamešovi se také zmiňuje o pivu, jakožto o nápoji, který proměňuje bytost nelidskou v bytost lidskou.“

Pivo Harrach, které se v Janovicích dříve vařilo, se dnes vyrábí ve Velkém Meziříčí a návštěvníci degustačního večera si ho rádi připomněli.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Jeden z prvních majitelů z rodu Harrach, Ferdinand Bonaventura II. Zde nechal vystavět samostatnou budovu pivovaru a nás napadlo, oslovit Velké Meziříčí, přímo Jelínkovu vilu, která pivo Harrach vyrábí a chtěli jsme tady místním obyvatelům, než třeba samotný pivovar bude do budoucna pivo vařit, aby mohli malým okamžikem ochutnat.“

Anketa, návštěvníci akce: „Super, mňam.“

„Výborné, ano, je to plnotučné, kvalitní pivo.“

„No já, jako pivařka bych mohla říct, že by mohlo být více vychlazené dneska, je chutné, ale jsem spíš na hořčejší chutě.“

„Já nejsem pivař, ale super, není moc hořké, takže se dá.“

Degustační večery na zámku za týden pokračovaly večerem a přednáškou na téma káva. Návštěvníci si na zámek dokonce zvykli nosit sebou i sklenice a hrníčky na degustaci.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „Jsem velice nadšená, poněvadž je to naše poslední, tedy třetí akce v pořadí a mohu hodnotit, že je hojně navštěvovaná.“

Druhů káv existuje velké množství. Ty základní mohli zájemci na místě ochutnat.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Podáváme dneska směs jako první, která je 70% arabiky a 30% robusty, jako další nabízíme africkou Keňu, to je čistá stoprocentní arabika a jako poslední budeme ochutnávat světle praženou kávu brazilské plantážní výroby. Kávy jsou vlastně z celého světa, spolupracujeme s dodavateli ze všech kontinentů, tady na severu Moravy máme asi 40 druhů arabik ze všech kontinentů a vlastní kávové směsi si sami mícháme.“

Pořekadlo „Kolik lidí, tolik chutí“ platí pro kávu více, než kde jinde.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „No já kávu miluji. Nejlépe 3x denně a nějakou voňavou."

Anketa, návštěvníci akce: „Presso, ale kapučíno si taky rád někdy dám, tak ke snídani.“

„Presíčko, ristretko jedině. A mám radši hořčejší, jak kyselou. Jihoamerické kávy nejsou moc dobré.“

„Já piju hodně káv a taky jak táta, mám ráda spíše hořčejší."

„Arabiku, sílu, pokud je to označeno na obalu zrnkama, tak těch 5 zrnek, aby tam bylo označených."

Jak připravit správnou kávu. I to se návštěvníci přednášky dozvěděli.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Pro esspreso platí podle italského kávového institutu, že prostě je to 7 až 8 gramů kávy, které je upěchováno dvaceti kily pomocí ručního temperu pod tlakem devíti barů a teplota spařování by měla být 60 stupňů a výsledný efekt v šálku kávy je nějakých 5 až 6 ml kávy.“

Pořadatelé neusínají na vavřínech a po úspěchu první série připravují i další podobné akce v nové sezóně.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000033844/serie-degustaci-s-prednaskami-jsou-oblibene-nove-akce-na-zamku-v-janovicich-u-rymarova