Sezóny pálení se od sebe rok od roku liší podle úrody i druhů ovoce.
Antonín Směšný, pracovník pálenice: „Co se týká druhů se letos víc dařilo švestkám, kdežto vloni bylo více jablek, ale vloni bylo více zákazníků s menším množstvím, dneska je míň zákazníků, ale s větším množstvím ovoce.“
Výtěžnost alkoholu závisí především na kvasu, druhu ovoce a cukernatosti.
Antonín Směšný, pracovník pálenice: „Nejlépe dopadají švestky, které mají od 10 do 14 litrů kvasu na jeden litr 50 procentního alkoholu.“
Lubomír Štos, zákazník: „Z domácích pálenek mám nejradši meruňku a hrušku.“
Pavel Ivánek, zákazník: „Mám švestky a doufám, že to poteče dobře, abychom pak z toho měli radost. Dávám asi dvě kila cukru na sto litrů švestek.“
Jaromír Vrobel, zákazník: „U nás mám nejradši švestky. Slivovici.. Protože meruňky, ty se musí přivézt, koupit. Ty nám tady u nás nerostou.“
Výroba pálenky začíná nalitím kvasu a probíhá ve dvou propojených kotlech
Antonín Směšný, pracovník pálenice: „Tímto ho otevřeme a pustíme sem do kotle, který má obsah zhruba 250 litrů. Oddělí nám pevné části od té alkoholové části.“
Produktem druhého tzv. čistícího kotle je už po oddělení metylalkoholu produkt s nejvyšším obsahem alkoholu.
Antonín Směšný, pracovník pálenice: „Tady to počítadlo počítá litry, které natečou a tady v nádrži se to shromažďuje. Zákazníkovi už změříme procento alkoholu.“
Sezóna pálenic letos sice končí. Pěstitelé však už dnes ořezávají své stromy, aby je připravili na bohatou úrodu na sezónu příští.