Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vývoj počítačových her a e-sport budou vyučovat na ostravské elektrotechnické průmyslovce

Celý MS kraj |

Odborné technické vzdělávání v regionu je zase o krok dál. Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky Ostrava (SPŠEI) slavnostně otevřela nové unikátní učebny e-sportu a rozšířené reality, vývoje počítačových her, robotiky, počítačových sítí a jazykových multimediálních učeben. Vybudování přišlo na více než 2 miliony korun.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Díky rozsáhlé modernizaci učeben se SPŠEI stává vysoce atraktivní střední školou s kvalitním zázemím pro odbornou výuku technických oborů. Studenti tu mají skvělé podmínky k intenzivnímu studiu a rozvíjení svých znalostí. Věřím, že to ocení a také úzká spolupráce s VŠB-TUO a prosperujícími firmami je bude motivovat k tomu, aby neodcházeli z Moravskoslezského kraje, studovali tady dál na vysokých školách a viděli tu svoji budoucnost. Jsem si jist, že uplatnění na trhu práce tu najdou okamžitě, za pěkné peníze, a ještě je to bude bavit. Vzdělávací obory jsou totiž dobře přizpůsobeny aktuálním požadavkům zaměstnavatelů."
Zbyněk Pospěch, ředitel SPŠEI: "Dlouhodobě vnímáme systematickou podporu Moravskoslezského kraje odborným školám našeho regionu. Díky této ní dnes otevíráme pro žáky naší školy tři nové moderní odborné učebny a pět multimediálních jazykových učeben. Tyto nové, moderní a špičkově vybavené učebny pomohou zvýšit odbornost našich žáků, jejich jazykové kompetence a připravenost našich absolventů do praxe a na vysoké školy. Na nové učebny se těší žáci obou našich oborů, elektrotechniky a informačních technologií. Učebna vývoje počítačových her a e-sportu nám umožní zavést výuku nového předmětu v této atraktivní a na trhu velmi perspektivní oblasti. Výrazné modernizace proběhly v učebně robotiky pro výuku v oblasti Průmyslu 4.0 a v učebně síťových technologií. Zde mají žáci praktickou možnost seznámit se s nejnovějšími technologiemi v daných oblastech a osvojit si odborné znalosti a dovednosti tak důležité pro budoucí profesní praxi. Velmi přínosná je pro školu rovněž dlouhodobá spolupráce s FEI VŠB-TUO v oblastech odborných praxí žáků, sdílení high-tech know- how a v mnoho dalších společných aktivitách."

Učebna e-sportu a vývoje počítačových her

Nová učebna vznikla rekonstrukcí nevyužitých prostor školního informačního centra a bude sloužit pro výuku oborů Elektrotechnika a Informační technologie. 

V rámci oboru Informační technologie bude nově zaveden předmět vývoj počítačových her. Jeho hlavním cílem je ukázat studentům čtvrtého ročníku to, že k vývoji takovýchto her mají již základní znalosti a jsou schopní si velmi jednoduše vytvořit hru vlastní, na které si pak mohou dále zlepšovat své znalosti, a to nejen v oblastech, jako je matematika, programování, počítačová grafika, ale i v umělé inteligenci, vizualizaci a dalších. V oboru Elektrotechnika je možné využít učebnu pro výuku rozšířené reality, tedy moderní technologie, obohacující reálný svět o digitálně vytvořené prvky, které jsou interaktivním doplněním mobilních aplikací.

Celkové náklady na vybudování nové učebny dosáhly 2,125 mil. Kč, Moravskoslezský kraj coby zřizovatel školy poskytl účelovou dotaci ve výši 2,108 mil. Kč.

Modernizace učebny robotiky

Projekt navazuje na úspěšně realizovaný projekt Výuka pro Průmysl 4.0, do kterého bylo zapojeno 6 středních škol zřizovaných Moravskoslezským krajem. Cílem bylo podpořit výuku v progresívní oblasti automatizace, mechatroniky a robotiky. 

Miroslava Chlebounová, mluvčí MSK: "Každá škola byla vybavena šesti kolaborativními roboty s příslušenstvím, byly modernizovány učebny mechatroniky. Projekt byl realizován v letech 2017 až 2018 s celkovými náklady cca 25 mil. Kč z IROP. Obsahem projektu Výuka pro Průmysl 4.0 II je doplnění stávajících robotických pracovišť o rozšiřující příslušenství, jako je např. strojové vidění, senzorické kleště, utahováky, senzory, které dále rozšíří možnosti výuky o další typické úlohy využitelné v praxi zaměstnavatelů. Dojde k modernizaci a rozšíření vybavení učeben mechatroniky, obnovy ICT techniky a pořízení pneumatických ventilových terminálů."

Žadatel projektu je Moravskoslezský kraj, celkové náklady cca 18,5 mil. Kč. Ukončení realizace projektu je plánováno na 10/2023. SPŠEI je jedna z 6 škol, partnerů projektu.

Modernizace učebny počítačových sítí CISCO

Projekt navazuje na úspěšně realizovaný projekt Modernizace výuky informačních technologií, realizovaný pro 6 středních škol zřizovaných MSK v letech 2013-2014 z ROP, v jehož rámci byla na každé škole vybudována odborná učebna pro výuku počítačových sítí.

Miroslava Chlebounová, mluvčí MSK: "Po 8 letech bylo s ohledem na rychlým postup vývoje informačních technologií potřeba tyto učebny modernizovat. V rámci tohoto projektu byly modernizovány počítače, servery a také aktivní prvky počítačových sítí jako routery, switche, controlery, access pointy pro realizaci kurikula daného Cisco Network Academy (Netacad). Učebny byly rozšířeny o specializované vybavení pro výuku budování optických a metalických sítí jako např. inteligentní síťový tester, svářečku a lamačku optických vláken, analyzátor wifi sítí apod."

Žadatel je Moravskoslezský kraj, celkové náklady cca 20 mil. Kč. Ukončení realizace projektu je plánováno na květen 2023. SPŠEI je jedna z 5 škol, partnerů projektu.

Jazykové multimediální učebny

V rámci projektu došlo k modernizaci 5 jazykových učeben školy, ve kterých byly provedeny drobné stavební úpravy (nivelace podlahy, nová podlahová krytina, výměna svítidel, upraveny elektrorozvody, výmalba), dále byly vybaveny novým nábytkem, interaktivním LCD panelem, notebookem včetně výukového software pro výuku anglického jazyka. Pro použití ve všech učebnách byly pořízeny dvě mobilní dokovací stanice se 16 tablety. Součástí projektu byla modernizace jednoho kabinetu cizích jazyků, který byl zařízen novým kancelářským nábytkem a pro 7 učitelů cizích jazyků byly pořízeny notebooky.

Žadatel projektu je SPŠEI, celkové náklady 2, 946 mil. Kč, dotace EU – 2, 651 mil. Kč.

Nahlásit chybu


K tématu

Střední škola technická v Opavě má nové supermoderní učebny

12. prosince 2023 22:33 | Opava | Jiří Cileček

Studenti Střední školy technické v Opavě, tzv. Kolofíku, mají nově zrekonstruované učebny a zázemí. Vzdělávat se nyní budou i v moderních motivačních prostorách, tzv. Collaborative Learning Spaces (CLS). Jejich vybudování vyšlo na 6,67 milionu korun.

Studenti ostravské elektrotechnické průmyslovky založili firmu a mají nové učebny

6. března 2024 15:07 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Studenti Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky Ostrava (SPŠEI) mají nově zrekonstruované učebny a zázemí školní firmy. Vzdělávat se nyní budou i v moderních motivačních prostorách, tzv. Collaborative Learning Spaces (CLS). Vznikla tu i školní firma Prestika. Studenti se tak v praxi budou učit podnikat, zaměří se především na vývoj webových aplikací.

Střední škola elektrotechnická v Ostravě má experimentální soběstačný dům

7. května 2023 17:21 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Střední škola elektrotechnická v Ostravě nově využívá pro odbornou výuku experimentální soběstačný dům. Žáci se díky němu podrobně seznámí s využíváním fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla. Pro výuku poslouží i model vodní elektrárny a panel na výrobu vodíku. Smart EKOdům bude sloužit i pro exkurze a výukové programy pro žáky ostatních škol.


Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Razovský pohár je nový sedmidílný přespolní běh u Slezské Harty, právě proběhlo jeho 2. kolo

23. dubna 2024 15:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ani téměř zimní počasí dubnového víkendu neodradilo sportovní nadšence od účasti na Razovském poháru. Místní Sokol Razová připravil atraktivní sedmidílný přespolní běh v terénech v okolí přehrady Slezská Harta. Na druhý pohárový závod a i ve sněhové vánici sjeli běžci nejen z okresu Bruntál.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Vývoj počítačových her a e-sport budou vyučovat na ostravské elektrotechnické průmyslovce
Vydáno 21. března 2023 21:43, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Odborné technické vzdělávání v regionu je zase o krok dál. Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky Ostrava (SPŠEI) slavnostně otevřela nové unikátní učebny e-sportu a rozšířené reality, vývoje počítačových her, robotiky, počítačových sítí a jazykových multimediálních učeben. Vybudování přišlo na více než 2 miliony korun.

zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Díky rozsáhlé modernizaci učeben se SPŠEI stává vysoce atraktivní střední školou s kvalitním zázemím pro odbornou výuku technických oborů. Studenti tu mají skvělé podmínky k intenzivnímu studiu a rozvíjení svých znalostí. Věřím, že to ocení a také úzká spolupráce s VŠB-TUO a prosperujícími firmami je bude motivovat k tomu, aby neodcházeli z Moravskoslezského kraje, studovali tady dál na vysokých školách a viděli tu svoji budoucnost. Jsem si jist, že uplatnění na trhu práce tu najdou okamžitě, za pěkné peníze, a ještě je to bude bavit. Vzdělávací obory jsou totiž dobře přizpůsobeny aktuálním požadavkům zaměstnavatelů."
Zbyněk Pospěch, ředitel SPŠEI: "Dlouhodobě vnímáme systematickou podporu Moravskoslezského kraje odborným školám našeho regionu. Díky této ní dnes otevíráme pro žáky naší školy tři nové moderní odborné učebny a pět multimediálních jazykových učeben. Tyto nové, moderní a špičkově vybavené učebny pomohou zvýšit odbornost našich žáků, jejich jazykové kompetence a připravenost našich absolventů do praxe a na vysoké školy. Na nové učebny se těší žáci obou našich oborů, elektrotechniky a informačních technologií. Učebna vývoje počítačových her a e-sportu nám umožní zavést výuku nového předmětu v této atraktivní a na trhu velmi perspektivní oblasti. Výrazné modernizace proběhly v učebně robotiky pro výuku v oblasti Průmyslu 4.0 a v učebně síťových technologií. Zde mají žáci praktickou možnost seznámit se s nejnovějšími technologiemi v daných oblastech a osvojit si odborné znalosti a dovednosti tak důležité pro budoucí profesní praxi. Velmi přínosná je pro školu rovněž dlouhodobá spolupráce s FEI VŠB-TUO v oblastech odborných praxí žáků, sdílení high-tech know- how a v mnoho dalších společných aktivitách."

Učebna e-sportu a vývoje počítačových her

Nová učebna vznikla rekonstrukcí nevyužitých prostor školního informačního centra a bude sloužit pro výuku oborů Elektrotechnika a Informační technologie. 

V rámci oboru Informační technologie bude nově zaveden předmět vývoj počítačových her. Jeho hlavním cílem je ukázat studentům čtvrtého ročníku to, že k vývoji takovýchto her mají již základní znalosti a jsou schopní si velmi jednoduše vytvořit hru vlastní, na které si pak mohou dále zlepšovat své znalosti, a to nejen v oblastech, jako je matematika, programování, počítačová grafika, ale i v umělé inteligenci, vizualizaci a dalších. V oboru Elektrotechnika je možné využít učebnu pro výuku rozšířené reality, tedy moderní technologie, obohacující reálný svět o digitálně vytvořené prvky, které jsou interaktivním doplněním mobilních aplikací.

Celkové náklady na vybudování nové učebny dosáhly 2,125 mil. Kč, Moravskoslezský kraj coby zřizovatel školy poskytl účelovou dotaci ve výši 2,108 mil. Kč.

Modernizace učebny robotiky

Projekt navazuje na úspěšně realizovaný projekt Výuka pro Průmysl 4.0, do kterého bylo zapojeno 6 středních škol zřizovaných Moravskoslezským krajem. Cílem bylo podpořit výuku v progresívní oblasti automatizace, mechatroniky a robotiky. 

Miroslava Chlebounová, mluvčí MSK: "Každá škola byla vybavena šesti kolaborativními roboty s příslušenstvím, byly modernizovány učebny mechatroniky. Projekt byl realizován v letech 2017 až 2018 s celkovými náklady cca 25 mil. Kč z IROP. Obsahem projektu Výuka pro Průmysl 4.0 II je doplnění stávajících robotických pracovišť o rozšiřující příslušenství, jako je např. strojové vidění, senzorické kleště, utahováky, senzory, které dále rozšíří možnosti výuky o další typické úlohy využitelné v praxi zaměstnavatelů. Dojde k modernizaci a rozšíření vybavení učeben mechatroniky, obnovy ICT techniky a pořízení pneumatických ventilových terminálů."

Žadatel projektu je Moravskoslezský kraj, celkové náklady cca 18,5 mil. Kč. Ukončení realizace projektu je plánováno na 10/2023. SPŠEI je jedna z 6 škol, partnerů projektu.

Modernizace učebny počítačových sítí CISCO

Projekt navazuje na úspěšně realizovaný projekt Modernizace výuky informačních technologií, realizovaný pro 6 středních škol zřizovaných MSK v letech 2013-2014 z ROP, v jehož rámci byla na každé škole vybudována odborná učebna pro výuku počítačových sítí.

Miroslava Chlebounová, mluvčí MSK: "Po 8 letech bylo s ohledem na rychlým postup vývoje informačních technologií potřeba tyto učebny modernizovat. V rámci tohoto projektu byly modernizovány počítače, servery a také aktivní prvky počítačových sítí jako routery, switche, controlery, access pointy pro realizaci kurikula daného Cisco Network Academy (Netacad). Učebny byly rozšířeny o specializované vybavení pro výuku budování optických a metalických sítí jako např. inteligentní síťový tester, svářečku a lamačku optických vláken, analyzátor wifi sítí apod."

Žadatel je Moravskoslezský kraj, celkové náklady cca 20 mil. Kč. Ukončení realizace projektu je plánováno na květen 2023. SPŠEI je jedna z 5 škol, partnerů projektu.

Jazykové multimediální učebny

V rámci projektu došlo k modernizaci 5 jazykových učeben školy, ve kterých byly provedeny drobné stavební úpravy (nivelace podlahy, nová podlahová krytina, výměna svítidel, upraveny elektrorozvody, výmalba), dále byly vybaveny novým nábytkem, interaktivním LCD panelem, notebookem včetně výukového software pro výuku anglického jazyka. Pro použití ve všech učebnách byly pořízeny dvě mobilní dokovací stanice se 16 tablety. Součástí projektu byla modernizace jednoho kabinetu cizích jazyků, který byl zařízen novým kancelářským nábytkem a pro 7 učitelů cizích jazyků byly pořízeny notebooky.

Žadatel projektu je SPŠEI, celkové náklady 2, 946 mil. Kč, dotace EU – 2, 651 mil. Kč.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000036313/vyvoj-pocitacovych-her-a-esport-budou-vyucovat-na-ostravske-elektrotechnicke-prumyslovce