Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zelený čtvrtek odstartoval čepování zeleného piva. To je stále oblíbenější

Celý MS kraj |

Mezi stále se rozšiřující velikonoční tradice patří i letos čepování zeleného piva. Někde se dokonce začalo točit již na svátek sv. Patrika, 17. března. Letos je již k dostání ve všech městech na Moravě i ve více než 30 restauracích v Praze. Jeho obliba stále stoupá.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas 0:00
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Zelené pivo je v podstatě klasické osmidenní spodně kvašené pivo s přídavkem barviva a vyšším obsahem alkoholu.

      Libor Pavézka, restauratér: „Ta barva, to vám nikdo neřekne, to je tajemství, ale v každém případě, je to třináctka, je dobrá, průhledná, vynikající chuťově a lidi, i když někteří, vadím jim barva, ale na zelený čtvrtek nemůže být jiné, než zelené pivo.“

      Zelené pivo je velmi chutné a vzhledem k trvanlivosti bude ve většině restaurací k dostání po celé jaro i léto.

      Libor Pavézka, restauratér: „Zeleného piva máme dost, dali nám velké padesátky, takže vemte si, že máme 9 velkých sudů, to je 900 půllitrů. Takže vydrží nám, vydrží.“

      Barvu pivu původně dodávalo modré barvivo z uhelného dehtu nebo chlorofyl. Stále častěji se však barví výluhem z bylinek, jako je kopřiva, máta, mařinka, meduňka či zelený ječmen. V chuti ohou být lehce cítit i pomeranče nebo citrony.

      Anketa, první návštěvníci: „Dobré, vynikající. Měl jsem ho poprvé, ale fakt je chuťově dobré.“

      „Výborné, taková tradice pěkná.“

      „Skvělé brněnské.“

      Největším producentem zeleného piva u nás je pivovar Starobrno, ale postupně i další, jako nepříklad Lobkowirtz, Litovel či Heineken.

      Nahlásit chybu


      Před ostravskou firmou se podpálil zoufalý muž, lidé ho uhasili

      Dnes 18:00 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Chvíli před 16. hodinou byli v pondělí ostravští hasiči a záchranná služba voláni k člověku, který hořel v Mariánských Horách. Plameny uhasili lidé ještě před příjezdem záchranářů.

      Frýdek-Místek koupil strategické pozemky v centru města

      Frýdek-Místek koupil od společnosti Slezan Holding strategické pozemky u stadionu TJ Slezan. Scelením vlastnictví tak město získalo pod svou kontrolu rozlehlé území v samotném centru a otevřelo si cestu k jeho rozvoji ve veřejném zájmu. Pro kulturu, budoucí infrastrukturu nebo sport, či relaxaci.

      Děti z Ostravy znovu vyjedou za horským vzduchem. Ozdravné pobyty jsou oblíbené

      Dýchat čistý vzduch není vždy samozřejmost a obzvláště v Ostravě, i když se to v posledních letech velmi zlepšilo. Už od roku 2010 umožňuje město tisícům školáků uniknout z ovzduší zasaženého smogem do horských oblastí.

      Habemus papam - volbu papeže prožívali i lidé na Karvinsku

      Ve čtvrtek večer se nad Sixtinskou kaplí objevil bílý kouř. Svět se dozvěděl jméno nového papeže. Tato radostná zpráva nezůstala bez odezvy ani na Karvinsku. Víra a tradice promluvily symbolickým jazykem, který je slyšet i bez slov.

      O víkendu se uskuteční Ostravská muzejní noc. Na radnici se bude možné potkat i s primátorem

      Dnes pro vás vás máme také pozvánku. O víkendu se totiž uskuteční oblíbená Ostravská muzejní noc, kdy zůstanou i po zavírací době otevřeny nejrůznější instituce, jako muzea, galerie, ale také třeba kulturní památka Nová radnice, kde bude na návštěvníky čekat primátor Jan Dohnal.

      Experti: Bez jaderné energie to nepůjde!

      Jaderná budoucnost – to bylo hlavní téma konference Efektivní energetika v Ostravě. Zaměřila se na budoucnost jaderné energetiky v energetickém mixu České republiky, potažmo MS kraje.

      Perun maraton opět potvrdil pověst nejnáročnějšího běžeckého závodu v Česku

      Skutečně až na dno svých sil si sáhli účastníci jednoho z nejnáročnějších maratonů pořádaných v České republice. Perun Sky Marathon se letos kolem Javorového vrchu v Beskydech běžel už podesáté.

      Záchranka školí i operátory dispečinku důraz klade na psychiku a urgentní medicínu

      Včera 12:02 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Dispečeři tísňové linky zajišťují první kontakt s volajícími ve vážných situacích. Vysoká zátěž i odpovědnost vyžadují psychickou odolnost a znalosti z urgentní medicíny. I proto ZZS MSK uspořádala další odborné školení operátorů ve čtyřech termínech.

      Žilina bude mít chybějící chodník i vodovod, dočká se příští rok

      Žilina se dočká stavby chodníku ve své koncové části, na silnici směrem k Životicím u Nového Jičína. Chodník tu bude dobudován spolu s chybějícím vodovodem v příštím roce.

      Studenti z Frýdku-Místku si se svou komunikační plechovkou vybojovali evropské finále v Nizozemí

      Včera 17:24 | Frýdek-Místek | Libor Běčák

      Tým SARFAD ze Střední průmyslové školy ve Frýdku-Místku zvítězil v národním finále prestižní soutěže CanSat 2025 pořádané Evropskou kosmickou agenturou. Jejich "minidružice" v podobě plechovky úspěšně absolvovala testovací let, sbírala vědecká data a přesvědčila odbornou porotu o své kvalitě.

      Závada na trakčním vedení zpozdila večerní vlaky na Karvinsku

      Včera 23:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Některé večerní vlaky nabraly v neděli zpoždění, když v Dětmarovicích na koridoru mezi Bohumínem a Českým Těšínem došlo k závadě na trakčním vedení.

      Osobní auta se srazila mezi odhlučňovacími stěnami, záchranáři pomáhali čtyřem zraněným

      Včera 18:32 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Při čelním střetu dvou osobních automobilů se v neděli odpoledne zranilo několik lidí. Nehoda se stala v Mostní ulici v Ostravě-Hrabové.

      V Dolních Vítkovicích startuje první letošní Pojez fest, nabídne gastro zážitky i koncerty

      9. května 2025 17:34 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      V sobotu 10. května ožijí Dolní Vítkovice festivalem Pojez fest, který propojuje gastronomii s kulturním a rodinným programem. Letos se koná již počtvrté a opět je spojen s akcí Den s Technotrasou, která přibližuje technické památky a zážitky Moravskoslezského kraje.

      Moravskoslezský kraj si udržuje stabilní návštěvnost, roste zájem o Jeseníky

      9. května 2025 17:20 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Návštěvnost Moravskoslezského kraje v prvním čtvrtletí letošního roku zůstává na obdobné úrovni jako loni. Díky voucherovému programu vzrostl zájem především o oblast Jeseníků. Kraj proto plánuje druhé kolo této podpory.

      Policisté hledají svědky nehody ve Frýdku-Místku, sražený chlapec z místa odešel

      9. května 2025 17:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Dopravní policisté z Frýdku-Místku prověřují okolnosti nehody, k níž došlo 25. dubna ráno na ulici Frýdlantská. Osobní vůz srazil chlapce na přechodu pro chodce. Ten z místa nehody odešel a zatím se nepodařilo zjistit jeho totožnost.

      Budoucí zdravotníci skládají zkoušky v prostředí třinecké nemocnice

      9. května 2025 16:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      V prostorách Nemocnice Třinec právě probíhají praktické maturitní zkoušky studentů zdravotnických škol, které představují významný krok na jejich cestě k budoucímu povolání. Tyto zkoušky jsou nejen ověřením odborných znalostí a dovedností, ale také momentem, kdy mladí lidé poprvé naplno vnímají odpovědnost, kterou zdravotnické povolání přináší.

      Zelený čtvrtek odstartoval čepování zeleného piva. To je stále oblíbenější
      Vydáno 11. dubna 2023 9:03, Celý MS kraj, Karel Soukop
      Mezi stále se rozšiřující velikonoční tradice patří i letos čepování zeleného piva. Někde se dokonce začalo točit již na svátek sv. Patrika, 17. března. Letos je již k dostání ve všech městech na Moravě i ve více než 30 restauracích v Praze. Jeho obliba stále stoupá.

      Zelené pivo je v podstatě klasické osmidenní spodně kvašené pivo s přídavkem barviva a vyšším obsahem alkoholu.

      Libor Pavézka, restauratér: „Ta barva, to vám nikdo neřekne, to je tajemství, ale v každém případě, je to třináctka, je dobrá, průhledná, vynikající chuťově a lidi, i když někteří, vadím jim barva, ale na zelený čtvrtek nemůže být jiné, než zelené pivo.“

      Zelené pivo je velmi chutné a vzhledem k trvanlivosti bude ve většině restaurací k dostání po celé jaro i léto.

      Libor Pavézka, restauratér: „Zeleného piva máme dost, dali nám velké padesátky, takže vemte si, že máme 9 velkých sudů, to je 900 půllitrů. Takže vydrží nám, vydrží.“

      Barvu pivu původně dodávalo modré barvivo z uhelného dehtu nebo chlorofyl. Stále častěji se však barví výluhem z bylinek, jako je kopřiva, máta, mařinka, meduňka či zelený ječmen. V chuti ohou být lehce cítit i pomeranče nebo citrony.

      Anketa, první návštěvníci: „Dobré, vynikající. Měl jsem ho poprvé, ale fakt je chuťově dobré.“

      „Výborné, taková tradice pěkná.“

      „Skvělé brněnské.“

      Největším producentem zeleného piva u nás je pivovar Starobrno, ale postupně i další, jako nepříklad Lobkowirtz, Litovel či Heineken.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000036628/zeleny-ctvrtek-odstartoval-cepovani-zeleneho-piva-to-je-stale-oblibenejsi