Soutěž MARLENKA CUP pořádala krajská Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě. Garantem a generálním partnerem soutěže je společnost MARLENKA international. Hlavním cílem soutěže je podpora odborného vzdělávání a zvýšení atraktivity středoškolského oboru Cukrář.
Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana MSK: "Cukrařina je nejen atraktivní, ale hlavně náročné povolání. Vyžaduje přesnost, preciznost a trpělivost, ale také odvahu experimentovat a hledat nové cesty a nápady. Soutěž Marlenka Cup všechny tyto nároky spojuje, její účastníci musí v časovém limitu splnit zadání a počítat s velmi náročným a tvrdým hodnocením poroty. I letošní ročník soutěže ukázal, že milovníci moučníků a sladkého nemusí mít obavy, v našem kraji roste nadějná generace cukrářů a cukrářek."
Každá ze sedmi škol mohla do soutěže vyslat pouze dva žáky.
Nikola Birklenová, mluvčí MSK: "Tématem letošního ročníku byl Talířový dezert s využitím zrnkové nebo rozpustné kávy, čokolády a jádrovin. Letos nebyly povoleny ovoce ani zelenina, budoucí cukráři samozřejmě nesměli používat žádné polotovary. Kromě vzhledu a chuti dezertu porota hodnotila také využití a zakomponování kávy a extraktů z ní, použití dalších surovin, práci se surovinami, ale také dodržování hygienických zásad při přípravě a nápaditost provedení."
Letošní prvenství putuje do Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně zastoupené budoucí cukrářkou Lindou Mužíkovou. Druhé místo si napekla Viktoriya Safonik ze SŠSS Ostrava- Hrabůvka. Na třetí příčce skončila žákyně českotěšínské Albrechtovy střední školy Iveta Kurková.