Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Budoucí cukráři soutěžili v Opavě ve tvorbě kávových dezertů

Talířový dezert s použitím kávy, čokolády a jádrovin. Jasné zadání pro přípravu moučníku už 6. kola soutěže Marlenka Cup. Soutěže se účastnili žáci všech 7 krajských středních škol, na kterých se vyučuje obor Cukrář. Nejvíce se zadařilo Lindě Mužíkové z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně.

Soutěž MARLENKA CUP pořádala krajská Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě. Garantem a generálním partnerem soutěže je společnost MARLENKA international. Hlavním cílem soutěže je podpora odborného vzdělávání a zvýšení atraktivity středoškolského oboru Cukrář.

Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana MSK: "Cukrařina je nejen atraktivní, ale hlavně náročné povolání. Vyžaduje přesnost, preciznost a trpělivost, ale také odvahu experimentovat a hledat nové cesty a nápady. Soutěž Marlenka Cup všechny tyto nároky spojuje, její účastníci musí v časovém limitu splnit zadání a počítat s velmi náročným a tvrdým hodnocením poroty. I letošní ročník soutěže ukázal, že milovníci moučníků a sladkého nemusí mít obavy, v našem kraji roste nadějná generace cukrářů a cukrářek."

Každá ze sedmi škol mohla do soutěže vyslat pouze dva žáky.

Nikola Birklenová, mluvčí MSK: "Tématem letošního ročníku byl Talířový dezert s využitím zrnkové nebo rozpustné kávy, čokolády a jádrovin. Letos nebyly povoleny ovoce ani zelenina, budoucí cukráři samozřejmě nesměli používat žádné polotovary. Kromě vzhledu a chuti dezertu porota hodnotila také využití a zakomponování kávy a extraktů z ní, použití dalších surovin, práci se surovinami, ale také dodržování hygienických zásad při přípravě a nápaditost provedení."

Letošní prvenství putuje do Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně zastoupené budoucí cukrářkou Lindou Mužíkovou. Druhé místo si napekla Viktoriya Safonik ze SŠSS Ostrava- Hrabůvka. Na třetí příčce skončila žákyně českotěšínské Albrechtovy střední školy Iveta Kurková.

Nahlásit chybu


K tématu




SAVETI Facility Management s.r.o., Ostrava
Ostrava
od 125 Kč/hod.

Detail

JOB FACTORY s.r.o. - Moravskoslezský kraj
Ostrava
od 29 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail
Budoucí cukráři soutěžili v Opavě ve tvorbě kávových dezertů
Vydáno 20. dubna 2023 19:42, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Talířový dezert s použitím kávy, čokolády a jádrovin. Jasné zadání pro přípravu moučníku už 6. kola soutěže Marlenka Cup. Soutěže se účastnili žáci všech 7 krajských středních škol, na kterých se vyučuje obor Cukrář. Nejvíce se zadařilo Lindě Mužíkové z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně.

zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Soutěž MARLENKA CUP pořádala krajská Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě. Garantem a generálním partnerem soutěže je společnost MARLENKA international. Hlavním cílem soutěže je podpora odborného vzdělávání a zvýšení atraktivity středoškolského oboru Cukrář.

Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana MSK: "Cukrařina je nejen atraktivní, ale hlavně náročné povolání. Vyžaduje přesnost, preciznost a trpělivost, ale také odvahu experimentovat a hledat nové cesty a nápady. Soutěž Marlenka Cup všechny tyto nároky spojuje, její účastníci musí v časovém limitu splnit zadání a počítat s velmi náročným a tvrdým hodnocením poroty. I letošní ročník soutěže ukázal, že milovníci moučníků a sladkého nemusí mít obavy, v našem kraji roste nadějná generace cukrářů a cukrářek."

Každá ze sedmi škol mohla do soutěže vyslat pouze dva žáky.

Nikola Birklenová, mluvčí MSK: "Tématem letošního ročníku byl Talířový dezert s využitím zrnkové nebo rozpustné kávy, čokolády a jádrovin. Letos nebyly povoleny ovoce ani zelenina, budoucí cukráři samozřejmě nesměli používat žádné polotovary. Kromě vzhledu a chuti dezertu porota hodnotila také využití a zakomponování kávy a extraktů z ní, použití dalších surovin, práci se surovinami, ale také dodržování hygienických zásad při přípravě a nápaditost provedení."

Letošní prvenství putuje do Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně zastoupené budoucí cukrářkou Lindou Mužíkovou. Druhé místo si napekla Viktoriya Safonik ze SŠSS Ostrava- Hrabůvka. Na třetí příčce skončila žákyně českotěšínské Albrechtovy střední školy Iveta Kurková.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000036813/budouci-cukrari-soutezili-v-opave-ve-tvorbe-kavovych-dezertu