Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Informatici Ostravské univerzity pomáhají Šilheřovicím tvořit digitální modely památek

Celý MS kraj |

Informatici Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (PřF OU) pomáhají Šilheřovicím s tvorbou 3D modelů vybraných památek. Pro obec navrhli řešení, které v budoucnu nabídne všem zájemcům digitální pohled na tamní pamětihodnosti, a zároveň je pro obec finančně dostupnější.

V rámci projektu „Stezka po stopách rodu Rothschildů“ chce obec na Opavsku s polskými partnery z Krzyzanowic zviditelnit kulturní a přírodní zajímavosti veřejnosti a přiblížit všem zájemcům společnou historii povodí Horní Odry. Jedním z chystaných výstupů je i vytvoření digitálních 3D modelů vybraných památek, které by tak mohly být k dispozici online. Šilheřovice oslovily specializované firmy, které se modelováním zabývají, odhadovaná cena v řádech milionů korun ale byla mimo možnosti projektu. Nakonec se tak rozhodli využít kontaktů na katedru informatiky a počítačů PřF OU a spolu s akademiky i studenty zkusili najít dostupnější řešení.

Pavel Smolka, doktor katedry informatiky a počítačů PřF OU: "Najít ekonomicky dostupnější řešení pro nás byla výzva. Nakonec jsme navrhli takové, které pracuje s hardwarem běžně dostupným takřka každému. Pro mapování památek jsme tak využili dron se 4K kamerou, mobilní telefon s technologií LIDAR. Pro získání podkladů jsme tak kombinovali metodu fotogrammetrie a metodu využívající laserového skeneru společnosti Apple. Následně jsme na výkonnějším herním počítači s vhodnou grafickou kartou byli schopní vytvořit 3D model. Samozřejmě víme, že obě metody mají své limity a naše modely úplně nemají parametry komerčních řešení, náš záměr ale nebyl se jim vyrovnat nebo je překonat. Chtěli jsme návštěvníkům Šilheřovic poskytnout detailnější představu o památkách."

Samotné mapování památek a jejich převod do 3D modelů měli na starost studenti. Celý proces jim zabral několik měsíců.

Marek Malina, doktorand katedry informatiky a počítačů: "Mapování je do značné míry závislé na počasí a světelných podmínkách. Museli jsme mít k dispozici opravdu kvalitní video výstup, což se ne vždy povedlo. I proto, pokud to tedy bylo možné, jsme se snažili kombinovat hned dvojici metod, abychom měli co nejrelevantnější data pro výpočet 3D modelu a jeho následnou ruční úpravu. Třeba kašnu v šilheřovickém zámku jsme modelovali zhruba 3 dny, protože bylo dominantní využití technologie LIDAR a dronem jsme řešili jen sousoší uprostřed."

V současnosti informatici PřF OU finišují s dokončováním 3D modelů. Ty by následně měly najít využití v turistickém centru i na webu.

Stanislav Lipinský (ODS), starosta Šilheřovic: "Těch 3D modelů bude v tuto chvíli zatím pět. Samozřejmostí jsou pro nás zámek a zrenovovaná kašna. Věřím, že to bude ta nejlepší upoutávka pro turisty, která lidem ze vzdálenějších koutů Česka i zahraničí ukáže, jaké památky může u nás v Šilheřovicích vidět na vlastní oči."

Přeshraniční projekt končí 30. června a do té doby by mělo být všechno připravené a k dispozici pro všechny zájemce.

Nahlásit chybu


K tématu

Kostel z Ostravy-Hrušova usiluje o úspěch v celostátní soutěži podporující obnovu památek

15. srpna 2023 13:50 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Farnost Ostrava-Hrušov usiluje o významné ocenění, které by mohlo pomoct s dalšími opravami tamního kostela. Chrám sv. Františka a Viktora uspěl v krajském kole soutěže Máme vybráno, ve které lidé hlasují pro památky blízké jejich srdci.

V Ostravě začíná výstavba vědecko-výzkumného centra LERCO za 1,8 miliardy korun

22. ledna 2024 16:21 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V areálu Lékařské fakulty Ostravské univerzity začala výstavba vědecko-výzkumného centra LERCO (Life Environment Research Center Ostrava). Nové prostory budou zázemím pro devět výzkumných týmů zaměřených na biomedicínu, přírodní vědy a behaviorální zdraví. Celý projekt vyjde na 1,8 miliardy korun. Samotná budova za 700 milionů bude hotová v roce 2026. ve Ve stejném roce má pak projekt začít i fungovat v plném rozsahu.

Ostravská univerzita digitalizuje přijímání přihlášek na všechny své fakulty

9. března 2024 12:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Uchazeči o prezenční, kombinované či distanční studium na Ostravské univerzitě mohou podat elektronickou přihlášku do 15. března letošního roku. A to na všech šest fakult i na všechny typy studia: prezenční, distanční i kombinované. Univerzita tak navazuje na loňský podzim, kdy si vyzkoušela spolupráci s Bankovní identitou poprvé.


Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Razovský pohár je nový sedmidílný přespolní běh u Slezské Harty, právě proběhlo jeho 2. kolo

23. dubna 2024 15:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ani téměř zimní počasí dubnového víkendu neodradilo sportovní nadšence od účasti na Razovském poháru. Místní Sokol Razová připravil atraktivní sedmidílný přespolní běh v terénech v okolí přehrady Slezská Harta. Na druhý pohárový závod a i ve sněhové vánici sjeli běžci nejen z okresu Bruntál.

V DK Poklad se předávaly moravskoslezské Ceny Jantar. Umělci si odnesli celkem 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Lidé mohou policistům pomoci při objasnění úmrtí 50letého muže v Ostravě

22. dubna 2024 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S výzvou na veřejnost se obrátili ostravští policisté, kteří objasňují okolnosti úmrtí 50letého muže ve Vítkovicích.

Informatici Ostravské univerzity pomáhají Šilheřovicím tvořit digitální modely památek
Vydáno 15. května 2023 19:01, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Informatici Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (PřF OU) pomáhají Šilheřovicím s tvorbou 3D modelů vybraných památek. Pro obec navrhli řešení, které v budoucnu nabídne všem zájemcům digitální pohled na tamní pamětihodnosti, a zároveň je pro obec finančně dostupnější.

zdroj foto: Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity

V rámci projektu „Stezka po stopách rodu Rothschildů“ chce obec na Opavsku s polskými partnery z Krzyzanowic zviditelnit kulturní a přírodní zajímavosti veřejnosti a přiblížit všem zájemcům společnou historii povodí Horní Odry. Jedním z chystaných výstupů je i vytvoření digitálních 3D modelů vybraných památek, které by tak mohly být k dispozici online. Šilheřovice oslovily specializované firmy, které se modelováním zabývají, odhadovaná cena v řádech milionů korun ale byla mimo možnosti projektu. Nakonec se tak rozhodli využít kontaktů na katedru informatiky a počítačů PřF OU a spolu s akademiky i studenty zkusili najít dostupnější řešení.

Pavel Smolka, doktor katedry informatiky a počítačů PřF OU: "Najít ekonomicky dostupnější řešení pro nás byla výzva. Nakonec jsme navrhli takové, které pracuje s hardwarem běžně dostupným takřka každému. Pro mapování památek jsme tak využili dron se 4K kamerou, mobilní telefon s technologií LIDAR. Pro získání podkladů jsme tak kombinovali metodu fotogrammetrie a metodu využívající laserového skeneru společnosti Apple. Následně jsme na výkonnějším herním počítači s vhodnou grafickou kartou byli schopní vytvořit 3D model. Samozřejmě víme, že obě metody mají své limity a naše modely úplně nemají parametry komerčních řešení, náš záměr ale nebyl se jim vyrovnat nebo je překonat. Chtěli jsme návštěvníkům Šilheřovic poskytnout detailnější představu o památkách."

Samotné mapování památek a jejich převod do 3D modelů měli na starost studenti. Celý proces jim zabral několik měsíců.

Marek Malina, doktorand katedry informatiky a počítačů: "Mapování je do značné míry závislé na počasí a světelných podmínkách. Museli jsme mít k dispozici opravdu kvalitní video výstup, což se ne vždy povedlo. I proto, pokud to tedy bylo možné, jsme se snažili kombinovat hned dvojici metod, abychom měli co nejrelevantnější data pro výpočet 3D modelu a jeho následnou ruční úpravu. Třeba kašnu v šilheřovickém zámku jsme modelovali zhruba 3 dny, protože bylo dominantní využití technologie LIDAR a dronem jsme řešili jen sousoší uprostřed."

V současnosti informatici PřF OU finišují s dokončováním 3D modelů. Ty by následně měly najít využití v turistickém centru i na webu.

Stanislav Lipinský (ODS), starosta Šilheřovic: "Těch 3D modelů bude v tuto chvíli zatím pět. Samozřejmostí jsou pro nás zámek a zrenovovaná kašna. Věřím, že to bude ta nejlepší upoutávka pro turisty, která lidem ze vzdálenějších koutů Česka i zahraničí ukáže, jaké památky může u nás v Šilheřovicích vidět na vlastní oči."

Přeshraniční projekt končí 30. června a do té doby by mělo být všechno připravené a k dispozici pro všechny zájemce.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000037219/informatici-ostravske-univerzity-pomahaji-silherovicim-tvorit-digitalni-modely-pamatek