Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Potravinami Moravskoslezského kraje jsou pštrosí filet nebo zelí s řepou

Celý MS kraj |

Pštrosí filet od Farmy Oryx ze Služovic nebo Slezské zelí s červenou řepou od Jaroslavy Fojtíkové z Havířova jsou mezi devíti výrobky, které letos v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina.

Hodnotitelská komise vybírala ze 148 přihlášených produktů od 40 výrobců. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství.

Lukáš Vacek, krajský koordinátor Moravskoslezského kraje: "Do soutěže Regionální potravina bylo v Moravskoslezském kraji přihlášeno téměř 150 produktů, což vnímám jako obrovský úspěch. Nejvíce výrobků bylo přihlášeno v kategorii ovoce a zelenina a podařilo se nám vybrat vítězné výrobky pro každou z devíti kategorií. Mezi výherci je šest nováčků. Všechny hodnocené výrobky byly velmi kvalitní."

V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství označení Regionální potravina.

Eva Češpiva, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu: "V kategorii tepelně opracovaných masných výrobků získá ocenění Uzený bok s česnekovými floky od Řeznictví Tichý, v kategorii sýrů Pařený sýr bio bazalka od Ivety Svobodové z Heřmanovic a v kategorii ostatních mléčných výrobků Čerstvé kozí mléko od Michaely Hlubkové z Petřvaldu. Mezi pekařskými výrobky uspěl Koláč Ali s makovou náplní od Aleny Jurečkové ze Závady a mezi cukrářskými výrobky Slezský medovník šilheřovické společnosti Medoo Silesia. V kategorii nápojů dostane značku Ogar jedenáctka kunčického Pivovaru Ogar a mezi ostatními výrobky Kmín celý od Jaromíra Kubláka z Fryčovic."

Soutěž Regionální potravina je určena na podporu malých a středních regionálních výrobců a zemědělců, značku mohou získat pouze firmy, které mají nanejvýš 250 zaměstnanců. Soutěž se koná ve všech krajích s výjimkou Prahy.

Eva Češpiva, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu: "Cestou podpory kvalitních místních potravin jde celá EU a Česko není výjimkou. Současná situace je pro spotřebitele i producenty potravin zasažená výší inflace a stagnující poptávkou. I proto je marketingová podpora kvalitních potravin důležitá v posílení tržní komunikace, vede také k výraznému posílení poptávky ze strany spotřebitelů a má tedy dopad na růst prodeje."
Nahlásit chybu


K tématu

Nominujte výjimečné pěstouny na ocenění Moravskoslezského kraje

18. května 2023 21:08 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj dlouhodobě podporuje náhradní rodinnou péči. Jedním z kroků, jak na ni upozornit, je oceňování pěstounů, které se koná v rámci projektu Dejme dětem rodinu. Stejně jako v předchozích letech kraj i letos poděkuje třem pečujícím náhradním rodičům, kteří vzejdou z nominací veřejnosti.

Agentura CzechInvest radila ve Frýdku-Místku, jak čerpat dotace na podporu podnikání

13. listopadu 2023 13:39 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Agentura CzechInvest představila podnikatelům ve Frýdku-Místku možnosti čerpání dotací z programu Spravedlivá transformace. I jiné novinky v oblasti podpory podnikání. Město zapojilo akci i do série přednášek z projektu Podnikej F-M. Akademie, která zdarma pomáhá živnostníkům s rozvojem jejich podnikání.

Ostrava podpoří začínající podnikatele. Inspirace vzešla z programu Řemeslný akcelerátor

22. dubna 2024 10:56 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava chce pomoci začínajícím podnikatelům a proto vyhlásila nový dotační program. Jeho cílem je zvýšení konkurenceschopnosti, podpora inovací a technologií, ale také rozvoj podnikatelského prostředí.


Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

Včera 12:36 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

1. května 2024 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

29. dubna 2024 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

29. dubna 2024 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Policisté z celého kraje přišli darovat krev. Byli mezi nimi i prvodárci

29. dubna 2024 13:13 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Nedostatečné zásoby krve trápí Krevní centrum Ostrava už delší dobu a navíc začíná období, kdy se každý rok situace ještě zhorší. Proto už tradičně pořádají policisté celokrajskou akci Daruj krev-zachráníš život.

Potravinami Moravskoslezského kraje jsou pštrosí filet nebo zelí s řepou
Vydáno 18. června 2023 18:48, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Pštrosí filet od Farmy Oryx ze Služovic nebo Slezské zelí s červenou řepou od Jaroslavy Fojtíkové z Havířova jsou mezi devíti výrobky, které letos v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina.

zdroj foto: regionalnipotravina.cz

Hodnotitelská komise vybírala ze 148 přihlášených produktů od 40 výrobců. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství.

Lukáš Vacek, krajský koordinátor Moravskoslezského kraje: "Do soutěže Regionální potravina bylo v Moravskoslezském kraji přihlášeno téměř 150 produktů, což vnímám jako obrovský úspěch. Nejvíce výrobků bylo přihlášeno v kategorii ovoce a zelenina a podařilo se nám vybrat vítězné výrobky pro každou z devíti kategorií. Mezi výherci je šest nováčků. Všechny hodnocené výrobky byly velmi kvalitní."

V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství označení Regionální potravina.

Eva Češpiva, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu: "V kategorii tepelně opracovaných masných výrobků získá ocenění Uzený bok s česnekovými floky od Řeznictví Tichý, v kategorii sýrů Pařený sýr bio bazalka od Ivety Svobodové z Heřmanovic a v kategorii ostatních mléčných výrobků Čerstvé kozí mléko od Michaely Hlubkové z Petřvaldu. Mezi pekařskými výrobky uspěl Koláč Ali s makovou náplní od Aleny Jurečkové ze Závady a mezi cukrářskými výrobky Slezský medovník šilheřovické společnosti Medoo Silesia. V kategorii nápojů dostane značku Ogar jedenáctka kunčického Pivovaru Ogar a mezi ostatními výrobky Kmín celý od Jaromíra Kubláka z Fryčovic."

Soutěž Regionální potravina je určena na podporu malých a středních regionálních výrobců a zemědělců, značku mohou získat pouze firmy, které mají nanejvýš 250 zaměstnanců. Soutěž se koná ve všech krajích s výjimkou Prahy.

Eva Češpiva, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu: "Cestou podpory kvalitních místních potravin jde celá EU a Česko není výjimkou. Současná situace je pro spotřebitele i producenty potravin zasažená výší inflace a stagnující poptávkou. I proto je marketingová podpora kvalitních potravin důležitá v posílení tržní komunikace, vede také k výraznému posílení poptávky ze strany spotřebitelů a má tedy dopad na růst prodeje."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000037791/potravinami-moravskoslezskeho-kraje-jsou-pstrosi-filet-nebo-zeli-s-repou