Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Běžci v ZOO vyběhali 231 tisíc korun na ochranu korálových útesů

Celý MS kraj |

Téměř 1000 lidí běželo na konci srpna v ostravské zoo pro korály. Díky nim pošle Zoo Ostrava na ochranu korálových útesů 231 tis. Kč. Všechny ročníky charitativních běhů v Zoo Ostrava vynesly na podporu záchranných programů v různých částech světa již více než 1,2 mil. Kč.

V srpnu se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava uskutečnil již sedmý ročník charitativního běhu pořádaný ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovice. Předešlých šest ročníků podpořilo záchranné programy pro outloně váhavé, langury indočínské, lemury Sclaterovy, gibony stříbrné, luskouny ostrovní a loskutáky niaské. Letošní ročník byl poprvé věnován zástupcům bezobratlých živočichů – korálům.

Korálovým útesům se přezdívá deštné pralesy moře. Patří totiž mezi nejbohatší ekosystémy na Zemi. Ačkoli zabírají pouze 0,1 % oceánského dna, vytvářejí podmínky pro život nejméně 25 % všech známých mořských druhů. Představují samostatný ekosystém, nádherný mini svět, ve kterém žijí milióny živočichů. Všichni jsou součástí potravní pyramidy, na jejímž vrcholu najdeme mořské ptáky a žraloky. Korálové útesy navíc chrání pevninu před destruktivními vlivy příbojových vln. Řasy rostoucí na jejich povrchu představují bohatý zdroj organické hmoty a kyslíku. Koráli jsou zkrátka zásadní pro život na celé planetě.

Právě korálové útesy v současné době čelí obrovským hrozbám zejména v důsledku změn klimatu, ale i nadměrného rybolovu a znečištění moří.

Letošní ročník charitativního běhu jsme se proto věnovali neziskové organizaci Vesna Panglao Conservation, jejímž hlavním cílem je chránit pobřežní korálové útesy ostrova Panglao u Boholu na Filipínách. Vesna se zabývá ochranou mořského ekosystému pomocí zakládání mořských rezervací a korálových školek, vzděláváním a prací s místními komunitami, podporuje ekologické povědomí, udržitelný rozvoj, poskytuje podporu pro mezinárodní výzkumné aktivity a diskusní platformu pro místní komunitu a vládní úřady. Právě na tyto aktivity bude věnováno 100 % výtěžku, který činí 231 650 Kč. 

Lucie Černá, zakladatelka Vesna Panglao Conservation: "Chtěla bych za vše moc poděkovat. Organizace byla skvělá a atmosféra při samotném běhu úžasná. Co se týče výtěžku, musím říct za nás všechny, že nás to velmi dojalo a jsem moc rádi,“ říká , která již nyní na Filipínách pracuje na obnově korálových útesů."
Šárka Nováková, mluvčí ZOO Ostrava: "Do letošního ročníku se registrovalo celkem 975 běžců. Část trasy vedla poprvé botanickým parkem, a trať se tím prodloužila na 3 km a 6 km. Největší zájem byl o trasu 3 km, kterou si zvolilo téměř 400 běžců. Nejstaršímu účastníkovi bylo dokonce 77 let. Všechny ročníky charitativních běhů v Zoo Ostrava vynesly na podporu záchranných projektů v různých částech světa již více než 1,2 milion korun! Děkujeme všem, kteří se zúčastnili, „přiložili nohu k dílu“ a pomohli chránit ohrožené druhy zvířat na různých místech naší planety. V Zoo Ostrava již začínáme připravovat osmý ročník charitativního běhu, který proběhne 23. srpna 2024 a bude věnován želvám ostruhatým – třetím největším suchozemským želvám."
Nahlásit chybu


K tématu

Matce se v ostravské zoo ztratilo dítě, ohlásila to jako únos

11. října 2023 19:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ostravské zoologické zahradě se ztratil tříletý chlapeček. Vyděšená matka okamžitě zburcovala polici s podezřením na únos. Přivolaná hlídka pak našla chlapce u pokladen, kam ho přivedla starší návštěvnice a odešla. Pro policii je nyní důležitá její výpověď.

Ostravská zoo přijímá dýně a další tykve od zahrádkářů

12. října 2023 18:16 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská zoologická zahrada se opět obrací na zahrádkáře a pěstitele, kterým se urodilo nebývalé množství zejména dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Pokud nevíte co s nimi, zoo ráda přebytky přijme. Dýně i cukety poslouží k výzdobě areálu podzimní zoo, ale hlavně jako krmivo pro zvířata.

V ostravské zoo našla domov vzácná potápka malá

14. října 2023 11:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Potápka malá nehnízdí v areálu Zoo Ostrava každým rokem. Základní podmínkou hnízdění této potápivé kachny je průzračná stojatá voda. Jedině v takové vodě může při potápění snadno zpozorovat a ulovit svoji kořist, kterou tvoří drobné rybky a bezobratlí živočichové. A taková situace nastala v zoologické zahradě právě letos.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Dnes 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Dnes 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Dnes 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Na soutoku Odry a Opavy se protrhla hráz, voda zalila Přívoz, jeden most je v ohrožení

Dnes 10:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nečekanou pohromu řeší od pondělního dopoledne v Ostravě. Jedna hráz nevydržela a voda zaplavila Přívoz.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Mladíka na procházce překvapil silný proud, zachránili ho hasiči

Dnes 10:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Až s pomocí hasičů se dostal v neděli večer domů mladý muž, kterého v Ostravě zaskočil silný proud vody a neměl dost sil na to, aby ho překonal.

Tiskový brífing krizového štábu k aktuální situaci v Opavě

Dnes 13:29 | Opava | Yvona Fajtová

Jak to aktuálně vypadá v Opavě, to se dozvíte z tiskové konference krizového štábu, která proběhla na Magstrátu města Opavy na Krnovské ulici.

Aktuální ničivé povodně uspíší stavbu přehrady Nové Heřminovy, která ochrání Krnov a Opavu

Dnes 11:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Současná pohroma, která postihla Krnovsko a Opavsko bude patrně pádným argumentem pro zrychlení příprav stavby nové vodní nádrže Nové Heřminovy.

Ulici Na Olšinách v Českém Těšíně voda zaplavila nejvíc, lidé zjišťují škody

I v Českém Těšíně čelili obyvatelé velké vodě. Několik stovek z nich muselo být evakuováno. Nejhorší situace byla v lokalitě kolem Těšínských jatek.

Bruntál – humanitární sbírka pro postižené povodněmi, vyhlášená Městem Bruntálem

Město Bruntál vyhlásilo o víkendu humanitární sbírku pro povodní postižené obce a jejich obyvatele.

I v Petrovicích na Karvinsku stále čerpají vodu, hasiče čekají náročné dny

I když je největší povodňová vlna již minulostí, s následky se města a obce budou potýkat ještě další dny a týdny. Například v Petrovicích na Karvinsku ještě stále hasiči odčerpávají vodu ze zatopených domů a lagun. Hasiči jsou vyčerpaní, přesto nepolevují.

V Branticích na Krnovsku zachraňovali ženu pomocí vrtulníku

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tým leteckých záchranářů z Ostravy absolvoval během neděle 15. září celkem osm misí. Všechny souvisely s akutní povodňovou situací na Krnovsku. Předposledním zásahem byla záchrana pacientky v zaplavené obci Brantice, k níž vrtulník startoval před půl sedmou večer.

Povodňová vlna je pryč, voda si v kraji vyžádala dva mrtvé

Dnes 10:11, vydáno dnes 6:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

To nejhorší z povodní roku 2024 má Moravskoslezský kraj za sebou. Největší povodňová vlna napájená vydatnými dešti v povodí Jeseníků a Beskyd v noci na pondělí opustila území Česka v Bohumíně. Voda poměrně rychle ustoupí z ulic, ale minimálně několik týdnů se ještě bude držet v nejrůznějších lagunách.

Zaplavený Bohumín přečkal nejhorší noc, od větší katastrofy ho uchránily přehrady

Nejhorší noc od roku 1997 má za sebou město Bohumín. Vybřežená řeka Odra zaplavila téměř celé město a lidé si navíc museli poradit s výpadkem v dodávce elektrické energie. Od větší katastrofy město zachránily přehrady.

Běžci v ZOO vyběhali 231 tisíc korun na ochranu korálových útesů
Vydáno 28. září 2023 10:55, Celý MS kraj, Libor Běčák
Téměř 1000 lidí běželo na konci srpna v ostravské zoo pro korály. Díky nim pošle Zoo Ostrava na ochranu korálových útesů 231 tis. Kč. Všechny ročníky charitativních běhů v Zoo Ostrava vynesly na podporu záchranných programů v různých částech světa již více než 1,2 mil. Kč.

Běh pro korály. Zdroj: Monika Vlčková

V srpnu se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava uskutečnil již sedmý ročník charitativního běhu pořádaný ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovice. Předešlých šest ročníků podpořilo záchranné programy pro outloně váhavé, langury indočínské, lemury Sclaterovy, gibony stříbrné, luskouny ostrovní a loskutáky niaské. Letošní ročník byl poprvé věnován zástupcům bezobratlých živočichů – korálům.

Korálovým útesům se přezdívá deštné pralesy moře. Patří totiž mezi nejbohatší ekosystémy na Zemi. Ačkoli zabírají pouze 0,1 % oceánského dna, vytvářejí podmínky pro život nejméně 25 % všech známých mořských druhů. Představují samostatný ekosystém, nádherný mini svět, ve kterém žijí milióny živočichů. Všichni jsou součástí potravní pyramidy, na jejímž vrcholu najdeme mořské ptáky a žraloky. Korálové útesy navíc chrání pevninu před destruktivními vlivy příbojových vln. Řasy rostoucí na jejich povrchu představují bohatý zdroj organické hmoty a kyslíku. Koráli jsou zkrátka zásadní pro život na celé planetě.

Právě korálové útesy v současné době čelí obrovským hrozbám zejména v důsledku změn klimatu, ale i nadměrného rybolovu a znečištění moří.

Letošní ročník charitativního běhu jsme se proto věnovali neziskové organizaci Vesna Panglao Conservation, jejímž hlavním cílem je chránit pobřežní korálové útesy ostrova Panglao u Boholu na Filipínách. Vesna se zabývá ochranou mořského ekosystému pomocí zakládání mořských rezervací a korálových školek, vzděláváním a prací s místními komunitami, podporuje ekologické povědomí, udržitelný rozvoj, poskytuje podporu pro mezinárodní výzkumné aktivity a diskusní platformu pro místní komunitu a vládní úřady. Právě na tyto aktivity bude věnováno 100 % výtěžku, který činí 231 650 Kč. 

Lucie Černá, zakladatelka Vesna Panglao Conservation: "Chtěla bych za vše moc poděkovat. Organizace byla skvělá a atmosféra při samotném běhu úžasná. Co se týče výtěžku, musím říct za nás všechny, že nás to velmi dojalo a jsem moc rádi,“ říká , která již nyní na Filipínách pracuje na obnově korálových útesů."
Šárka Nováková, mluvčí ZOO Ostrava: "Do letošního ročníku se registrovalo celkem 975 běžců. Část trasy vedla poprvé botanickým parkem, a trať se tím prodloužila na 3 km a 6 km. Největší zájem byl o trasu 3 km, kterou si zvolilo téměř 400 běžců. Nejstaršímu účastníkovi bylo dokonce 77 let. Všechny ročníky charitativních běhů v Zoo Ostrava vynesly na podporu záchranných projektů v různých částech světa již více než 1,2 milion korun! Děkujeme všem, kteří se zúčastnili, „přiložili nohu k dílu“ a pomohli chránit ohrožené druhy zvířat na různých místech naší planety. V Zoo Ostrava již začínáme připravovat osmý ročník charitativního běhu, který proběhne 23. srpna 2024 a bude věnován želvám ostruhatým – třetím největším suchozemským želvám."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039346/bezci-v-zoo-vybehali-231-tisic-korun-na-ochranu-koralovych-utesu