Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ochránci přírody a lidé vysadili v Kujavách na Novojičínsku Alej svobody

Celý MS kraj |

Symbolické stromořadí o 97 hrušních a 28 dubech vysadili v sobotu obyvatelé obce Kujavy spolu s ochránci přírody Studénka, tamní farností, Nadací Partnerství a jejími partnery. Stromy lemují obnovenou polní cestu, která spojuje kostelík s pěšinou podél Pustějovského potoka. Kujavy zvítězily v letošní výzvě na organizaci výsadbové akce Alej svobody, která se snaží o uzdravení krajiny a symbolický návrat svobody. Akce se zúčastnilo přes 400 lidí.

Výsadbovou akci uspořádala Nadace Partnerství pod hlavičkou její iniciativy Sázíme budoucnost. Svou účastí ji podpořil i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO). Stromům požehnal zdejší farář Martin Sudora.

David Kopecký, Nadace Partnerství: "Cílem této Aleje svobody je uzdravení krajiny a symbolické osvobození od nešetrného zacházení. Stromy tu lemují obnovenou polní cestu, která spojuje malebný kostelík s pěšinou podél Pustějovského potoka. Rozdělení polí na menší celky pomůže snížit erozi půdy, ale také poskytne útočiště lidským i zvířecím obyvatelům."

Krajina v okolí obce Kujavy na Novojičínsku dodnes nese stopy necitlivého kolektivního hospodaření. V první polovině 20. století byla drobná pestrá políčka, protkaná sedláckými cestami, nahrazena neproniknutelnými lány. Chemické látky a dřívější zemědělské praktiky poškodily půdu. Místní cesty, meze a stromy v polích byly zcela zlikvidovány a obyvatelé přišli o svobodný přístup do okolní krajiny. Kujavy navíc leží v sudetské oblasti, která se dodnes potýká s pocitem vykořenění u části obyvatelstva.

Anna Poledňáková, Nadace Partnerství: "Cílem vysazení Aleje svobody je tedy nejen symbolicky zahájit proměnu krajiny, ale také se pokusit obnovit zpřetrhané vazby zdejších lidí k místu, kde žijí. Velkým přáním organizátorů je, aby společná výsadba dnešní Aleje svobody rozdělila pole a spojila místní obyvatele."

Samotná akce, ale i následná péče o stromy, pomůže rozvíjet komunitní život vesnice, porozumět místnímu dědictví a vytvářet novou historii Kujav.

Michal Dresler, starosta obce Kujavy: "Je pro mě potěšením pozorovat, kolik občanů se rozhodlo využít příležitost symbolicky pojmenovat strom, což nám jasně ukazuje, že jsou hrdí na své bydliště. Během celé akce nám navíc poskytly podporu všechny místní spolky a jiné organizace. Alej svobody pro nás představuje největší komunitní událost a zároveň nám dává silnou motivaci do budoucna."
Petr Hladík (KDU-ČSL), ministr životního prostředí: "Moc si cením výběru letošní lokality. Aktivitou Nadace partnerství se nám daří nejen navrátit stromy ke zdejší polní cestě, ale také prohloubit vztah místních obyvatel k okolní krajině. Spolu se Státním fondem životního prostředí ČR se snažíme maximálně podpořit výsadbu a obnovu zeleně. Obce, veřejné instituce i soukromé osoby využívají stomilionové dotace například na zlepšení stavu parků, zahrad, sadů, pouličních stromořadí nebo alejí, a to i na jejich návaznou péči. To není ale jediné aktivita, kterou se na Ministerstvu životního prostředí pomáháme našim městům a krajině se lépe adaptovat na negativní projevy změny klimatu. Vláda nedávno schválila například novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, díky které bude jednodušší do krajiny navrátit prvky jako jsou mokřady, remízky, solitérní dřeviny ale právě i aleje. V neposlední řadě pak musím zmínit nedávno oznámený záměr novelizovat zákon o ochraně přírody a krajiny, díky čemuž budeme moci lépe ochránit i stromy ve městech. Je nepřijatelné, že stromy kácíme a nesázíme za ně nové. Právě toto chystáme zrovnoprávnění postavení stromořadí a technických sítí v ulicích českých měst. Stromořadí jsou důležitou součástí životního prostředí nás všech a ochranu jednoznačně potřebují."
Jan Krkoška (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Nadace Partnerství, která sázení pořádá, je jedním z významných partnerů Moravskoslezského kraje v rámci projektu LIFE COALA, který se zaměřuje na zvýšení odolnosti našeho regionu vůči klimatickým změnám. Zvyšující se riziko eroze půdy patří mezi nejzásadnější dopady změny klimatu a výsadby stromů jsou důležitým opatřením, které navíc krajinu obohatí a okrášlí. Jsem rád, že se akce zúčastní i místní lidé, jejich zapojení do výsadby pomůže posílit jejich vztah k tomuto místu, také si mohou uvědomit, že každý z nás může přispět k tomu, aby byla naše krajina a životní prostředí odolnější a zdravější."

Kraj se také zasadil o obnovení ikonické Radkovské aleje. Kočárová cesta spojující místní kostel se zámkem Dubová dostala před třemi lety sedm desítek mladých lip velkolistých.

Jan Krkoška (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "V letech 2018 až 2020 jsme takto oslavili Den české státnosti, dnešní sázení Aleje svobody zase připomíná listopadové události v roce ´89. Jsem rád, že mohu být u toho."

Alej svobody je už tradičně jedním z největších projektů iniciativy Sázíme budoucnost, kterou založila Nadace Partnerství. Její snahou je podpora sázení stromů do volné krajiny a měst. Díky grantům, které nadace poskytuje, sází stromy obce, spolky, školy ale třeba i dobrovolní hasiči nebo skauti. Vysazují aleje, sady, remízky stejně jako stromy do polí a ulic.

Anna Poledňáková, Nadace Partnerství: "Jen letos jsme podpořili na 187 projektů celkovou částkou téměř 17 milionů korun. Řada našich partnerů, kteří nám pomáhají s podporou místních komunit, si dnešní oslavu společného úsilí v podobě výsadby Aleje svobody nenechala ujít a přijela sázet s námi."

Vedle iniciativy Sázíme budoucnost se na obnově obce Kujavy podílí i další program Nadace Partnerství Živá půda. Její odborníci oslovili obec na základě hlášení o silné erozi půdy. Přívalové deště tu často spláchnou ornici až na silnici.

Daniel Lunter, poradce Živé půdy: "Zjistili jsme špatný způsob hospodaření na zdejších polích, kukuřici zde například pěstovali z kopce. Navrhli jsme účinná opatření, která erozi zamezí. Ta se ve velké míře dají do pohybu už v příštím roce. Obec zveřejní nový pachtovní záměr s opatřeními pro krajinu, jakmile uplyne platnost stávajících smluv."

Český svaz ochránců přírody Studénka, bez kterého by se výsadba letošní Aleje svobody neobešla, patří k nejaktivnějším spolkům v republice. Za dobu svého působení vysadili přes 18 tisíc stromů. Kdyby všechny tyto stromy utvořily stromořadí s obvyklým rozestupem 10 metrů, lemovaly by cestu delší než silnice z Ostravy až do Brna.

Ivan Bartoš, jeden z aktivních členů spolku: "Rádi vracíme do krajiny původní odrůdy ovocných stromů. V Kujavách to byly mimo jiné hrušně farářky, které se nám k výsadbě v blízkosti farních pozemků tematicky hodily."

Alej svobody je již tradiční akcí Nadace Partnerství a její iniciativy Sázíme budoucnost, kdy se společně s veřejností i partnery sází stromy jako symbol svobody. V minulosti byla Alej svobody věnovaná výročí republiky, politickým vězňům pracujícím v uranových dolech či obětem železné opony. Ohlas vzbudila loňská Alej svobody věnovaná památce sira Nicholase Wintona a 669 dětí, které se mu v roce 1939 podařilo zachránit před transportem do koncentračních táborů. Nadace Partnerství pořádá výsadby jubilejních alejí od roku 2018, více na webu projektu Alej svobody.

Nahlásit chybu


K tématu

Sousedské sázení přineslo Paskovu přes sto keřů a stromů

25. března 2024 18:28 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Celkem 15 dlouhověkých stromů a 126 keřů přibylo v obci Paskov na Frýdecko-Místecku. Smyslem Sousedského sázení byla nejen samotná výsadba, ale také představení krajského projektu LIFE Coala a neziskové organizace Sázíme stromy, která sázení s Moravskoslezským krajem spolupořádala.

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Moravskoslezský kraj spustil unikátní portál MiSe Klima. Pomáhá reagovat na klimatickou změnu

26. března 2024 18:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj spustil informační portál MiSe Klima, který je v rámci republiky unikátní. Na jednom místě vysvětluje problematiku změny klimatu, prezentuje nejrůznější adaptační opatření, představuje příklady dobré praxe, nabízí podporu v oblasti enviromentálního vzdělávání, také poskytuje přehled o možnosti financování projektů, které na změny klimatu reagují.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

26. dubna 2024 10:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

26. dubna 2024 10:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

Včera 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Ochránci přírody a lidé vysadili v Kujavách na Novojičínsku Alej svobody
Vydáno 6. listopadu 2023 19:06, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Symbolické stromořadí o 97 hrušních a 28 dubech vysadili v sobotu obyvatelé obce Kujavy spolu s ochránci přírody Studénka, tamní farností, Nadací Partnerství a jejími partnery. Stromy lemují obnovenou polní cestu, která spojuje kostelík s pěšinou podél Pustějovského potoka. Kujavy zvítězily v letošní výzvě na organizaci výsadbové akce Alej svobody, která se snaží o uzdravení krajiny a symbolický návrat svobody. Akce se zúčastnilo přes 400 lidí.

zdroj foto: Nadace Partnerství/Tom Kalous

Výsadbovou akci uspořádala Nadace Partnerství pod hlavičkou její iniciativy Sázíme budoucnost. Svou účastí ji podpořil i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO). Stromům požehnal zdejší farář Martin Sudora.

David Kopecký, Nadace Partnerství: "Cílem této Aleje svobody je uzdravení krajiny a symbolické osvobození od nešetrného zacházení. Stromy tu lemují obnovenou polní cestu, která spojuje malebný kostelík s pěšinou podél Pustějovského potoka. Rozdělení polí na menší celky pomůže snížit erozi půdy, ale také poskytne útočiště lidským i zvířecím obyvatelům."

Krajina v okolí obce Kujavy na Novojičínsku dodnes nese stopy necitlivého kolektivního hospodaření. V první polovině 20. století byla drobná pestrá políčka, protkaná sedláckými cestami, nahrazena neproniknutelnými lány. Chemické látky a dřívější zemědělské praktiky poškodily půdu. Místní cesty, meze a stromy v polích byly zcela zlikvidovány a obyvatelé přišli o svobodný přístup do okolní krajiny. Kujavy navíc leží v sudetské oblasti, která se dodnes potýká s pocitem vykořenění u části obyvatelstva.

Anna Poledňáková, Nadace Partnerství: "Cílem vysazení Aleje svobody je tedy nejen symbolicky zahájit proměnu krajiny, ale také se pokusit obnovit zpřetrhané vazby zdejších lidí k místu, kde žijí. Velkým přáním organizátorů je, aby společná výsadba dnešní Aleje svobody rozdělila pole a spojila místní obyvatele."

Samotná akce, ale i následná péče o stromy, pomůže rozvíjet komunitní život vesnice, porozumět místnímu dědictví a vytvářet novou historii Kujav.

Michal Dresler, starosta obce Kujavy: "Je pro mě potěšením pozorovat, kolik občanů se rozhodlo využít příležitost symbolicky pojmenovat strom, což nám jasně ukazuje, že jsou hrdí na své bydliště. Během celé akce nám navíc poskytly podporu všechny místní spolky a jiné organizace. Alej svobody pro nás představuje největší komunitní událost a zároveň nám dává silnou motivaci do budoucna."
Petr Hladík (KDU-ČSL), ministr životního prostředí: "Moc si cením výběru letošní lokality. Aktivitou Nadace partnerství se nám daří nejen navrátit stromy ke zdejší polní cestě, ale také prohloubit vztah místních obyvatel k okolní krajině. Spolu se Státním fondem životního prostředí ČR se snažíme maximálně podpořit výsadbu a obnovu zeleně. Obce, veřejné instituce i soukromé osoby využívají stomilionové dotace například na zlepšení stavu parků, zahrad, sadů, pouličních stromořadí nebo alejí, a to i na jejich návaznou péči. To není ale jediné aktivita, kterou se na Ministerstvu životního prostředí pomáháme našim městům a krajině se lépe adaptovat na negativní projevy změny klimatu. Vláda nedávno schválila například novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, díky které bude jednodušší do krajiny navrátit prvky jako jsou mokřady, remízky, solitérní dřeviny ale právě i aleje. V neposlední řadě pak musím zmínit nedávno oznámený záměr novelizovat zákon o ochraně přírody a krajiny, díky čemuž budeme moci lépe ochránit i stromy ve městech. Je nepřijatelné, že stromy kácíme a nesázíme za ně nové. Právě toto chystáme zrovnoprávnění postavení stromořadí a technických sítí v ulicích českých měst. Stromořadí jsou důležitou součástí životního prostředí nás všech a ochranu jednoznačně potřebují."
Jan Krkoška (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Nadace Partnerství, která sázení pořádá, je jedním z významných partnerů Moravskoslezského kraje v rámci projektu LIFE COALA, který se zaměřuje na zvýšení odolnosti našeho regionu vůči klimatickým změnám. Zvyšující se riziko eroze půdy patří mezi nejzásadnější dopady změny klimatu a výsadby stromů jsou důležitým opatřením, které navíc krajinu obohatí a okrášlí. Jsem rád, že se akce zúčastní i místní lidé, jejich zapojení do výsadby pomůže posílit jejich vztah k tomuto místu, také si mohou uvědomit, že každý z nás může přispět k tomu, aby byla naše krajina a životní prostředí odolnější a zdravější."

Kraj se také zasadil o obnovení ikonické Radkovské aleje. Kočárová cesta spojující místní kostel se zámkem Dubová dostala před třemi lety sedm desítek mladých lip velkolistých.

Jan Krkoška (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "V letech 2018 až 2020 jsme takto oslavili Den české státnosti, dnešní sázení Aleje svobody zase připomíná listopadové události v roce ´89. Jsem rád, že mohu být u toho."

Alej svobody je už tradičně jedním z největších projektů iniciativy Sázíme budoucnost, kterou založila Nadace Partnerství. Její snahou je podpora sázení stromů do volné krajiny a měst. Díky grantům, které nadace poskytuje, sází stromy obce, spolky, školy ale třeba i dobrovolní hasiči nebo skauti. Vysazují aleje, sady, remízky stejně jako stromy do polí a ulic.

Anna Poledňáková, Nadace Partnerství: "Jen letos jsme podpořili na 187 projektů celkovou částkou téměř 17 milionů korun. Řada našich partnerů, kteří nám pomáhají s podporou místních komunit, si dnešní oslavu společného úsilí v podobě výsadby Aleje svobody nenechala ujít a přijela sázet s námi."

Vedle iniciativy Sázíme budoucnost se na obnově obce Kujavy podílí i další program Nadace Partnerství Živá půda. Její odborníci oslovili obec na základě hlášení o silné erozi půdy. Přívalové deště tu často spláchnou ornici až na silnici.

Daniel Lunter, poradce Živé půdy: "Zjistili jsme špatný způsob hospodaření na zdejších polích, kukuřici zde například pěstovali z kopce. Navrhli jsme účinná opatření, která erozi zamezí. Ta se ve velké míře dají do pohybu už v příštím roce. Obec zveřejní nový pachtovní záměr s opatřeními pro krajinu, jakmile uplyne platnost stávajících smluv."

Český svaz ochránců přírody Studénka, bez kterého by se výsadba letošní Aleje svobody neobešla, patří k nejaktivnějším spolkům v republice. Za dobu svého působení vysadili přes 18 tisíc stromů. Kdyby všechny tyto stromy utvořily stromořadí s obvyklým rozestupem 10 metrů, lemovaly by cestu delší než silnice z Ostravy až do Brna.

Ivan Bartoš, jeden z aktivních členů spolku: "Rádi vracíme do krajiny původní odrůdy ovocných stromů. V Kujavách to byly mimo jiné hrušně farářky, které se nám k výsadbě v blízkosti farních pozemků tematicky hodily."

Alej svobody je již tradiční akcí Nadace Partnerství a její iniciativy Sázíme budoucnost, kdy se společně s veřejností i partnery sází stromy jako symbol svobody. V minulosti byla Alej svobody věnovaná výročí republiky, politickým vězňům pracujícím v uranových dolech či obětem železné opony. Ohlas vzbudila loňská Alej svobody věnovaná památce sira Nicholase Wintona a 669 dětí, které se mu v roce 1939 podařilo zachránit před transportem do koncentračních táborů. Nadace Partnerství pořádá výsadby jubilejních alejí od roku 2018, více na webu projektu Alej svobody.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039980/ochranci-prirody-a-lide-vysadili-v-kujavach-na-novojicinsku-alej-svobody