Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V MS kraji už využívá 200 lidí telemedicínské služby. Pocházejí z odlehlých částí regionu

Celý MS kraj |

V Moravskoslezském kraji od únoru funguje v Nových Lublicích už pátý TeleMedPoint, tedy místo, kde kde si mohou zájemci nechat udělat základní vyšetření. Naměřené hodnoty pak na dálku vyhodnotí lékař. Službu už využívá 200 lidí z odlehlých částí regionu.

Za šest měsíců bylo v našem kraji zřízeno 5 TeleMedPointů. Poslední začal fungovat 1. února v Nových Lublicích na Opavsku. Telemedicínské služby využívá 198 lidí a jsou také z Bílé, Bukovce, Pražma a Široké Nivy. 

Jan Krkoška, hejtman MS kraje: „Pomocí TeleMedPointů chceme zvyšovat dostupnost zdravotnické péče v odlehlých částech kraje. Obyvatelé menších obcí jezdívají kvůli vyšetřením do nemocnic nebo ambulancí mnohdy desítky kilometrů, což pro některé z nich může být komplikované. Takto mají možnost navštěvovat TeleMedPointy a svůj zdravotní stav hlídat prostřednictvím telemedicíny. Naměřené hodnoty totiž na dálku posuzují lékaři, kteří se do našeho projektu zapojili."

Z celkem 1504 měření bylo zachyceno 66 kritických a 242 varovných hodnot. Nejčastějším problémem je vysoký tlak. 

Jakub Doležel, vedoucí Centra telemedicínských služeb: "Jsme v kontaktu se zapojenými lékaři a můžeme reagovat na jejich podněty, například bychom mohli zajišťovat vyzvednutí a dovoz léků, inkontinenčních pomůcek a dalších zdravotnických prostředků. Také jsou teoreticky ve hře odběry venózní krve, moči a dalšího biologického materiálu nebo by lékaři mohli v některých případech indikovat cílená vyšetření všeobecnou sestrou nebo dokonce služby domácí péče. Vše je samozřejmě závislé na tom, zda se nám podaří zajistit finanční zdroje na pokrytí nákladů."

Nejvíce klientů má TeleMedPiont v Bukovci, který funguje od září. Je to nejvýchodněji položená obec v celé zemi a žije v ní v ní asi 1400  obyvatel.

Monika Czepczorová (Starostové a nezávislí), starostka Bukovce: "Teď když se projevuje chřipka, tak lidé jsou opatrní. Využívají to proto, že to mají blízko, prostor je bezbariérový a vlastně ta čekárna je prázdná." 

Kromě tlaku si uživatelé mohou za asistence proškoleného pracovníka změřit také hladinu cukru, saturaci kyslíkem, srdeční akci nebo třeba funkci plic. Pokud něco není v pořádku je pacient okamžitě kontaktován k dalšímu vyšetření. 

Nahlásit chybu


K tématu

Havířovskou nemocnici navštívily stovky lidí v rámci Dne zdraví, nahlédly i na patologii

22. září 2023 13:57 | Havířov | Monika Danková

Nemocnice v Havířově uspořádala pro širokou veřejnost velkou akci plnou preventivních vyšetření nazvanou Den zdraví. Nově se lidé mohli poradit třeba s dentálními hygienisty nebo podstoupit ultrazvuk štítné žlázy. Velký zájem byl i o prohlídku patologie.

Havířovskou nemocnici navštívily stovky lidí v rámci Dne zdraví

21. září 2023 16:57 | Celý MS kraj | Monika Danková

Nemocnice v Havířově uspořádala pro širokou veřejnost velkou akci plnou preventivních vyšetření nazvanou Den zdraví. Nově se lidé mohli poradit třeba s dentálními hygienisty nebo podstoupit ultrazvuk štítné žlázy. Velký zájem byl i o prohlídku patologie.

Moravskoslezský kraj je průkopníkem v rozvoji telemedicíny

19. května 2023 17:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Do konce roku by v regionu mohlo začít fungovat pět telemedpointů, které zajistí vzdálený monitoring tělesných funkcí pacientů v odlehlých oblastech regionu. Moravskoslezský kraj systematicky a dlouhodobě podporuje rozvoj telemedicíny, aby lidé, kteří tu žijí, nemuseli daleko dojíždět za kvalitní zdravotní péčí.


Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Výstava "Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku"

Na nádraží Ostrava střed, v tamním Železničním muzeu Moravskoslezském, začala výstava s názvem Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku. Slavnostní zahájení proběhlo v pátek 26. dubna. Výstava jasně ukazuje, jak se města a obce v Moravskoslezském kraji postupně propojovaly a připomíná výročí 130 let veřejné kolejové dráhy v Ostravě.

Nejkratší stezka pro chodce a cyklisty je v Ostravě, měří jen 3 metry a je úplně zbytečná

12. května 2024 15:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Draze, zbytečně, ale rekord to je. Nejkratší vyhrazenou stezku mohou chodci a cyklisté využít přímo v centru Ostravy. Bohužel, zřízena byla zcela zbytečně, byť se její autoři a také schvalující policisté snaží její existenci jakkoli zdůvodnit.


Novým Jičínem chodil žhář, zapaloval kontejnery na odpad

Novým Jičínem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Hasiči s cisternou a žebříkem projížděli úzké ulice, špatně parkující auta dostala za stěrač lístek

12. května 2024 8:18 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Hudební odpoledne v kavárně zlákalo stovku lidí, zatančit si tu chodí jednou měsíčně

Téměř stovka lidí se zúčastnila tanečního odpoledne v Hotelu Praha. Pořádal jej nový místní spolek Být spolu aktivní. Hudební setkání bylo určeno pro lidi seniorského věku, kteří se chtějí bavit a být společensky činní.

V Opavě diskutovali se studenty i širokou veřejností politici kandidujících stran do EP

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Technické služby Opava zavedly odpadové taxi. Ulehčí těm, kteří kusový odpad nemají jak odvézt

12. května 2024 1:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

V krajském kole ekosoutěže Zlatý list se utkalo 19 základních škol z celého MS kraje

Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 42. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v dubnu klesla na 5,3 procenta

10. května 2024 15:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Úřady práce v Moravskoslezském kraji ke konci dubna evidovaly 43 244 lidí bez práce. Jejich počet byl o 802 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 2 839 osob. Celkově ale nezaměstnanost klesla o 0,1 procentního bodu na 5,3 procenta. Volných pracovních míst v dubnu v kraji mírně přibylo, a to na 11 137.

Večerní slet čarodějnic přilákal na hrad Hukvaldy davy návštěvníků

10. května 2024 11:35 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Stovky návštěvníků z celého regionu zamířily o víkendu na Hukvaldy, jeden z největších hradů na Moravě, na Večerní slet čarodějnic. Jeho provozovatel Muzeum Beskyd se rozhodl letos akci pojmout samostatně, na rozdíl od předchozích let, kdy byla jen součástí zahájení sezóny.

Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

10. května 2024 11:00 | Celý MS kraj | Michal Slonina | Regionální zprávy POLAR

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům z řad široké veřejnosti. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i významný host ze Španělska – šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

9. května 2024 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Běh do vrchu v Moravském Berouně se konal již pošestadvacáté

9. května 2024 15:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Oblíbený a náročný Běh do vrchu v Moravském Berouně proběhl již po šestadvacáté. Na trať 190 metrů dlouhou, která ovšem překonává převýšení 35 metrů, se vydalo úctyhodných 236 závodníků. To je za celou dobu existence běhu druhá nejvyšší návštěvnost.

V MS kraji už využívá 200 lidí telemedicínské služby. Pocházejí z odlehlých částí regionu
Vydáno 8. února 2024 12:29, Celý MS kraj, Tomáš Kořistka
V Moravskoslezském kraji od únoru funguje v Nových Lublicích už pátý TeleMedPoint, tedy místo, kde kde si mohou zájemci nechat udělat základní vyšetření. Naměřené hodnoty pak na dálku vyhodnotí lékař. Službu už využívá 200 lidí z odlehlých částí regionu.

Za šest měsíců bylo v našem kraji zřízeno 5 TeleMedPointů. Poslední začal fungovat 1. února v Nových Lublicích na Opavsku. Telemedicínské služby využívá 198 lidí a jsou také z Bílé, Bukovce, Pražma a Široké Nivy. 

Jan Krkoška, hejtman MS kraje: „Pomocí TeleMedPointů chceme zvyšovat dostupnost zdravotnické péče v odlehlých částech kraje. Obyvatelé menších obcí jezdívají kvůli vyšetřením do nemocnic nebo ambulancí mnohdy desítky kilometrů, což pro některé z nich může být komplikované. Takto mají možnost navštěvovat TeleMedPointy a svůj zdravotní stav hlídat prostřednictvím telemedicíny. Naměřené hodnoty totiž na dálku posuzují lékaři, kteří se do našeho projektu zapojili."

Z celkem 1504 měření bylo zachyceno 66 kritických a 242 varovných hodnot. Nejčastějším problémem je vysoký tlak. 

Jakub Doležel, vedoucí Centra telemedicínských služeb: "Jsme v kontaktu se zapojenými lékaři a můžeme reagovat na jejich podněty, například bychom mohli zajišťovat vyzvednutí a dovoz léků, inkontinenčních pomůcek a dalších zdravotnických prostředků. Také jsou teoreticky ve hře odběry venózní krve, moči a dalšího biologického materiálu nebo by lékaři mohli v některých případech indikovat cílená vyšetření všeobecnou sestrou nebo dokonce služby domácí péče. Vše je samozřejmě závislé na tom, zda se nám podaří zajistit finanční zdroje na pokrytí nákladů."

Nejvíce klientů má TeleMedPiont v Bukovci, který funguje od září. Je to nejvýchodněji položená obec v celé zemi a žije v ní v ní asi 1400  obyvatel.

Monika Czepczorová (Starostové a nezávislí), starostka Bukovce: "Teď když se projevuje chřipka, tak lidé jsou opatrní. Využívají to proto, že to mají blízko, prostor je bezbariérový a vlastně ta čekárna je prázdná." 

Kromě tlaku si uživatelé mohou za asistence proškoleného pracovníka změřit také hladinu cukru, saturaci kyslíkem, srdeční akci nebo třeba funkci plic. Pokud něco není v pořádku je pacient okamžitě kontaktován k dalšímu vyšetření. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041437/v-ms-kraji-uz-vyuziva-200-lidi-telemedicinske-sluzby-pochazeji-z-odlehlych-casti-regionu