Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na zámku Hošťálkovy byly objeveny nové, dosud neznámé malby a fresky

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Stavbu zachránilo i to, že po poválečné konfiskaci zde sídlil Stiborův dům odpočinku a ústav sociální péče.

Andrea Šírová, kastelánka zámku: „Od roku 2007, kdy vlastně MS kraj prohlásil zámek za nepotřebný majetek, je v soukromém vlastnictví, protože ho koupila rodina Ruszó.“

Snaha nových majitelů o obnovu interiérů, maleb a fresek je nákladná ale bohatá na nečekaná překvapení, například ve velkém sále.

Andrea Šírová, kastelánka zámku: „Překvapení pro nás velké, protože podle průzkumu, který dělali restaurátoři v roce 2015 a 16, které dokládaly přítomnost maleb ve všech místnostech, tak tedy tady v této místnosti a ve vedlejší uvedli, že se žádné malby nástěnné nenachází.“
Ľubica Mezerová, historička umění: „My jsme věděli, že toto byla jedna z nejdůležitějších místností zámku. Maloval to a působil tu Jan František Jablonský a Jakub Kontnowitz, tak nám přišlo divné, že by to žádné malby nebyly. Tak jsme udělali sondu až dolů. A u toho nás překvapilo, že jsme našli namalované iluzivní sloupy, takže celá malba je iluzivní, a vlastně celý ten sál představuje sloupový sál, který nese klady s výrazným vlisem a s hlavicemi z palmových listů.“

Také průzkum profilu hlavního sálu, který předpokládal zazděné dveře, odhalil překvapení.

Ľubica Mezerová, historička umění: „Nakonec to nebyly dveře, ale byly to niky, zřejmě zazděné, protože tam není výmalba, ale jsou tam jen omítky. Tak tam zřejmě byly nějaké dřevěné skříně nebo vitríny nebo něco podobného.“
Andrea Šírová, kastelánka zámku: „Teď jsme v jídelně, která, předpokládáme, že jídelnou byla i za doby šlechty a je to jedna z těch dvou zdokumentovaných místností, kde než je zamalovali, tak to vlastně v 60. letech zdokumentovali. Tady máme třeba jeden z těch obrazů, který je tady zatřený. No a sondy, které jsou na stěnách, to jenom potvrzují.“

Další výzkum vyžaduje velké finanční náklady, jistě však odhalí další novinky a kuriozity na zámku.

Ľubica Mezerová, historička umění: „Všechny místnosti i chodby v pianu nobile by měly být zrestaurované. Myslím stěny a stropy. Měly by být odkryté, ale nejen nástěnné malby, ale i dveře jsou tady unikátní, i podlahy jsou tady unikátní. Zámek si opravdu zaslouží velkou pozornost ze strany státu.“

Zámek a přitahuje pozornost milovníků historie i pamětníků z regionu a dnes je možné ho již navštívit.

Andrea Šírová, kastelánka zámku: „Zámek máme vlastně celoročně otevřený po předchozí domluvě se mnou, můžeme si domluvit prohlídku kdykoli.“
Nahlásit chybu


K tématu

S ODISkou můžete vyrazit levněji za zážitky v Moravskoslezském kraji

14. července 2023 13:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj spustil i letos akci s ODISkou na hrad. Díky ní mohou návštěvníci památek ušetřit až 25 procent z ceny vstupného. Do projektu je kromě krajských turistických cílů zapojena i část zajímavých míst Technotrasy.

V zahradách bruntálského zámku proběhly letní Slavnosti vína

28. srpna 2023 12:11 | Bruntál | Karel Soukop

loňském roce vinaři z jižní Moravy poprvé předvedli veřejnosti svou produkci na zámku v Bruntále. Akce měla velký úspěch a Muzeum v Bruntále se rozhodlo ji uspořádat i letos se stylovým doprovodem cimbálové muziky z Opavy.

Zámek Dolní Životice skončí do roku 2027 jako sociální zařízení

27. června 2023 8:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj úspěšně dokončí transformaci pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením. Krajští zastupitelé schválili, že zámek Dolní Životice přestane sloužit jako sociální zařízení pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Všech 75 uživatelů se postupně přestěhuje nejpozději v roce 2027 do nových zařízení, které kraj s pomocí EU vybuduje.


Hasiči na Stříbrném jezeře pořádali akci k bezpečnému koupání, loni tam v jednom týdnu zasahovali třikrát

Dnes 6:29 | Opava | Libor Běčák

Opavští hasiči byli loni v létě v průběhu jednoho týdne voláni třikrát k tamnímu Stříbrnému jezeru k zásahu u tonoucích. Letos proto před prázdninami uspořádali preventivní akci pro školní mládež a veřejnost.

Ve Studénce likvidují škody po větrně smršti, vyvrátila nebo polámala na čtyřicet stromů

Ve Studénce likvidují škody po víkendové větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují za víkend čtyři desítky výjezdů.

Technické služby otevřely areál na Palackého, ukázaly techniku, která pomáhá udržovat město upravené

24. června 2024 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Technické služby města uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a také techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

Včera 10:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Policistům vyšetřujícím smrtelný pád cyklisty mohou pomoci svědci

24. června 2024 19:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Okolnosti úmrtí cyklisty, která havaroval v neděli 16. června 2024 na silnici v Kujavách na Novojičínsku jsou stále předmětem vyšetřování a policisté by uvítali pomoc svědků, kteří nešťastnou událost přímo viděli, nebo projížděli místem v době nehody či těsně před ní a mají z té doby záznam z palubní kamery.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

24. června 2024 11:10 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

24. června 2024 12:48 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

FM City Fest očekává letos 20 tisíc návštěvníků

Oblíbený hudební festival FM City Fest se letos chystá přepsat své dějiny. Poprvé se uskuteční v novém a mnohem větším areálu. Očekává se až 20 tisíc návštěvníků. A zároveň do města přiveze velké hvězdy ze světové hudební scény.

Na radnici vystoupil světový klavírista Tomáš Kačo, obecenstvo aplaudovalo ve stoje

Obřadní síň Slezskoostravské radnice přivítala v minulém týdnu významného hosta. Za klavír tu usedl jeden z nejuznávanějších českých klavíristů, Tomáš Kačo. Jeho koncert si dokonce vysloužil potlesk ve stoje.

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil 100 let, na programu bylo několik utkání i udílení cen

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil o víkendu významné jubileum. Tělovýchovná jednota funguje v Koblově už rovných sto let. Součástí víkendových oslav bylo hned několik utkání v různých sportech, udílení cen, ale i večerní překvapení.

Den zdraví zaplnil městský park v centru Bruntálu

Včera 11:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Již podruhé se Město Bruntál rozhodlo uspořádat oblíbený Den zdraví v exteriéru. Bruntálský městský park se při prvním ročníku velmi osvědčil, proto byly jeho prostory vybrány i letos. Hlavní pořadatel – bruntálský Odbor sociálních věcí vsadil nejen na osvědčené expozice, ale připravil i novinky.

Běžci závodili na trasách rekultivovanou karvinskou krajinou, ti nejzdatnější si dali 50 kilometrů

Na několik tratí o délce 6, 10, 21 a dokonce i 50 kilometrů se v sobotu vydali běžci v Karviné. Trasy vedly podél řeky Olše a rekultivovanou pohornickou krajinou kolem Karvinského moře.

Odstartoval Trautom, projekt na podporu vzdělávání dopělých

24. června 2024 8:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Kompetence pro 21. století. To je strategický projekt Moravskoslezského kraje, který se v nejbližších letech zaměří na vzdělávánípracovníků ve firmách, zvyšování jejich kompetencí nebo rekvalifikace. Projekt získal finance z Fondu pro spravedlivou transformaci.

Zámek v Kuníně oslavil 20 let své existence dvěma dny plnými hudby a výstav

23. června 2024 21:07 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Zámek v Kuníně zažil svůj nejvýznamnější a současně nejkrásnější víkend v letošní sezóně. Oslavil totiž své 20. narozeniny v novodobé historii. Byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády.

Jezdec na elektrokoloběžce se těžce zranil při pádu, policii mohou pomoci svědci

23. června 2024 16:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krvavé zranění si způsobil 42letý muž, který havaroval na Mánesově ulici v Havířově, když jí projížděl na silnější elektrokoloběžce.

Hasiči stále odklízejí následky bouřek. Povolal je krizový štáb v Českém Těšíně

23. června 2024 11:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které přišly na začátku víkendu napáchaly poměrně velké škody. Hasiči je odstraňovali celou sobotu. V Českém Těšíně je krizový štáb povolal na pomoc i v neděli.

Na zámku Hošťálkovy byly objeveny nové, dosud neznámé malby a fresky
Vydáno 29. května 2024 9:50, Celý MS kraj, Karel Soukop
Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Stavbu zachránilo i to, že po poválečné konfiskaci zde sídlil Stiborův dům odpočinku a ústav sociální péče.

Andrea Šírová, kastelánka zámku: „Od roku 2007, kdy vlastně MS kraj prohlásil zámek za nepotřebný majetek, je v soukromém vlastnictví, protože ho koupila rodina Ruszó.“

Snaha nových majitelů o obnovu interiérů, maleb a fresek je nákladná ale bohatá na nečekaná překvapení, například ve velkém sále.

Andrea Šírová, kastelánka zámku: „Překvapení pro nás velké, protože podle průzkumu, který dělali restaurátoři v roce 2015 a 16, které dokládaly přítomnost maleb ve všech místnostech, tak tedy tady v této místnosti a ve vedlejší uvedli, že se žádné malby nástěnné nenachází.“
Ľubica Mezerová, historička umění: „My jsme věděli, že toto byla jedna z nejdůležitějších místností zámku. Maloval to a působil tu Jan František Jablonský a Jakub Kontnowitz, tak nám přišlo divné, že by to žádné malby nebyly. Tak jsme udělali sondu až dolů. A u toho nás překvapilo, že jsme našli namalované iluzivní sloupy, takže celá malba je iluzivní, a vlastně celý ten sál představuje sloupový sál, který nese klady s výrazným vlisem a s hlavicemi z palmových listů.“

Také průzkum profilu hlavního sálu, který předpokládal zazděné dveře, odhalil překvapení.

Ľubica Mezerová, historička umění: „Nakonec to nebyly dveře, ale byly to niky, zřejmě zazděné, protože tam není výmalba, ale jsou tam jen omítky. Tak tam zřejmě byly nějaké dřevěné skříně nebo vitríny nebo něco podobného.“
Andrea Šírová, kastelánka zámku: „Teď jsme v jídelně, která, předpokládáme, že jídelnou byla i za doby šlechty a je to jedna z těch dvou zdokumentovaných místností, kde než je zamalovali, tak to vlastně v 60. letech zdokumentovali. Tady máme třeba jeden z těch obrazů, který je tady zatřený. No a sondy, které jsou na stěnách, to jenom potvrzují.“

Další výzkum vyžaduje velké finanční náklady, jistě však odhalí další novinky a kuriozity na zámku.

Ľubica Mezerová, historička umění: „Všechny místnosti i chodby v pianu nobile by měly být zrestaurované. Myslím stěny a stropy. Měly by být odkryté, ale nejen nástěnné malby, ale i dveře jsou tady unikátní, i podlahy jsou tady unikátní. Zámek si opravdu zaslouží velkou pozornost ze strany státu.“

Zámek a přitahuje pozornost milovníků historie i pamětníků z regionu a dnes je možné ho již navštívit.

Andrea Šírová, kastelánka zámku: „Zámek máme vlastně celoročně otevřený po předchozí domluvě se mnou, můžeme si domluvit prohlídku kdykoli.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043223/na-zamku-hostalkovy-byly-objeveny-nove-dosud-nezname-malby-a-fresky