Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Břidličné proběhlo již 52. kolo krajské ekologické soutěže Zlatý list

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 52. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Na soutěž se sjelo rekordních 54 týmů z 19 škol MS kraje.

Květoslava Děrdová, učitelka a hlavní organizátorka: „Což je asi takový strop. Víc už se nám sem nevleze. Stezka má 14 stanovišť, máme tady hydrobiologii, botaniku, jsou tady ze ZOO z Olomouce, ti mají obojživelníky a plazy, máme tady ryby, ornitologii, nejrůznější věci. Ekologii.“

Soutěž pod dohledem odborníků prověří na jednotlivých stanovištích komplexní přírodovědné a ekologické znalosti týmů.

Květoslava Děrdová, učitelka a hlavní organizátorka: „Jsou tady odborníci, ať už ze ZOO nebo právě z Přírodovědecké fakulty z Univerzity Palackého z Olomouc, z CHKO Jeseníky, z Mysliveckého spolku a podobně.“
Petr Macke, stanoviště CHKO Jeseníky: „Na tomhletom stanovišti se zabývají tím označováním, jaké máme přírodní rezervace od CHKO Jeseníky tak, aby se dozvěděli něco o tom, kde žijí. Protože CHKO Jeseníky máme tady za humny a chceme taky udělat tu povědomost o různých zkratkách, aby vlastně pochopili i to, co třeba jde i v médiích."
Libuše Veselá, stanoviště obojživelníků a plazů: „Poznávají některé druhy obojživelníků a plazů, poznávají snůšky žab, řeší, které žáby jak zimují. Jde jim to lépe, než předchozí roky.“
Jan Štika, stanoviště Ekokomu: „U nás si děcka zkoušejí třídit odpadky, pokud možno neudělat žádnou zbytečnou chybu, nebýt zbrklý, určitě to ze školy znají, někteří i z domova, je to velmi rychlé, tak někdy se stane ta chyba ze zbrklosti.“
Adéla Novotná, stanoviště Jeseníky: „Naše téma jsou vlastně hory Jeseníků celkově, máme tady vlastně ty tři kategorie. Nejstarší mají básničky, mají hádat podle básniček, co to je za místo, něco vzácného z Jeseníků. Pro střední kategorii máme obrázky, velkou mapu. Kde mají pokládat, kde ty dané obrázky můžou najít, mají je popsat.“
Kateřina Kočí, stanoviště přírody Jeseníků: „Tady poznávají jesenické rostliny, živočichy a typická místa, která tady máme, takové ikonické.“

Testy a praktické otázky nebyly vůbec jednoduché a týmy se střídaly v přesných časových intervalech.

Daniel, soutěžící: „Jsme opavští závodníci a už máme za sebou 6 stanovišť a vedeme si dobře.“
Aneta Srostlíková. soutěžící: „Jsme z Karlovy Studánky a nejvíc bylo pro nás těžké poznávání ryb.“
Angelika Koňařová, soutěžící: „My jsme z Bruntálu a nejtěžší asi byla ta osmička, ty kameny poznávání.“

Výběr Břidličné jako místa konání krajského kola nebyl náhodný. Tým zdejší školy se může pochlubit badatelskými úspěchy na celostátní úrovni.

Květoslava Děrdová, učitelka a hlavní organizátorka: „Je to tým žáků 9. třídy, ať už 9A nebo 9B, jsou z přírodovědného kroužku a zhruba od třetí, čtvrté třídy se věnují nejrůznějším aktivitám, badatelské činnosti. Poslední 3 roky se zaměřili na vodu v potoce Polička v Rýžovišti a zjišťují, jak je znečištěná, či není znečištěná. Takže na základě konduktivity vytipují, kde jsou zdroje znečištění. Úspěchy mají na poli badatelských konferencí, včetně republikového Globe, kde v Mělníku byli ocenění.“
Václav Repáň, člen badatelského týmu: „Už třetím rokem se zabýváme tím, že mapujeme znečištění v potoce Polička. Náš projekt uspěl například v mezinárodní konferenci v Mělníku, ale také uspíváme na různých eko konferencích, jako třeba v Ostravě nebo i na mezinárodních soutěžích on line.“

Náročnou prověrkou nejlépe nakonec prošly vítězně týmy. ZŠ Města Albrechtice a místní ZŠ Břidličná, které postupují do červnového republikového kola.

Nahlásit chybu


K tématu

V krajském kole ekosoutěže Zlatý list se utkalo 19 základních škol z celého MS kraje

13. května 2024 9:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 52. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Děti soutěžily O šachového krále a královnu Frýdku-Místku

17. července 2023 16:22 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Akce Prázdniny ve městě baví děti ve Frýdku-Místku v různých sportech a kreativní činnosti. Dokonce se mohly zúčastnit i turnaje O šachového krále a královnu. A zájem byl opravdu velký. Desítky chlapců a dívek mezi sebou poměřili schopnosti ve dvou věkových kategoriích.

Tradiční soutěž záchranářů Slezská Harta 2023 prověřila síly i schopnosti 24 týmů

26. června 2023 11:26 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Družstva profesionálních i dobrovolných hasičů i záchranářů se utkala v záchranářské soutěži Harta 2023. Na březích i vodní hladině přehrady záchranáři absolvovali zdravotní i dovednostní disciplíny ve vodě i na člunech. Nejvzdálenější účastníci byli až z Chebu a polského Prudniku.


Ve Studénce likvidují škody po větrně smršti, vyvrátila nebo polámala na čtyřicet stromů

Ve Studénce likvidují škody po víkendové větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují za víkend čtyři desítky výjezdů.

Technické služby otevřely areál na Palackého, ukázaly techniku, která pomáhá udržovat město upravené

24. června 2024 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Technické služby města uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a také techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

Včera 10:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Policistům vyšetřujícím smrtelný pád cyklisty mohou pomoci svědci

24. června 2024 19:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Okolnosti úmrtí cyklisty, která havaroval v neděli 16. června 2024 na silnici v Kujavách na Novojičínsku jsou stále předmětem vyšetřování a policisté by uvítali pomoc svědků, kteří nešťastnou událost přímo viděli, nebo projížděli místem v době nehody či těsně před ní a mají z té doby záznam z palubní kamery.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

24. června 2024 11:10 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

24. června 2024 12:48 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

FM City Fest očekává letos 20 tisíc návštěvníků

Oblíbený hudební festival FM City Fest se letos chystá přepsat své dějiny. Poprvé se uskuteční v novém a mnohem větším areálu. Očekává se až 20 tisíc návštěvníků. A zároveň do města přiveze velké hvězdy ze světové hudební scény.

Na radnici vystoupil světový klavírista Tomáš Kačo, obecenstvo aplaudovalo ve stoje

Obřadní síň Slezskoostravské radnice přivítala v minulém týdnu významného hosta. Za klavír tu usedl jeden z nejuznávanějších českých klavíristů, Tomáš Kačo. Jeho koncert si dokonce vysloužil potlesk ve stoje.

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil 100 let, na programu bylo několik utkání i udílení cen

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil o víkendu významné jubileum. Tělovýchovná jednota funguje v Koblově už rovných sto let. Součástí víkendových oslav bylo hned několik utkání v různých sportech, udílení cen, ale i večerní překvapení.

Nová výstava na hradě ukazuje loutky z depozitáře ostravského divadla, zaujme malé i velké

Maňásky, manekýny, javajky, marionety a spoustu dalších loutek z depozitáře ostravského loutkového divadla mohou návštěvníci nově obdivovat na Slezskoostravském hradě. V plánu jsou ale i lektorské programy a dílničky, věnující se třeba jejich výrobě.

Den zdraví zaplnil městský park v centru Bruntálu

Včera 11:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Již podruhé se Město Bruntál rozhodlo uspořádat oblíbený Den zdraví v exteriéru. Bruntálský městský park se při prvním ročníku velmi osvědčil, proto byly jeho prostory vybrány i letos. Hlavní pořadatel – bruntálský Odbor sociálních věcí vsadil nejen na osvědčené expozice, ale připravil i novinky.

Běžci závodili na trasách rekultivovanou karvinskou krajinou, ti nejzdatnější si dali 50 kilometrů

Na několik tratí o délce 6, 10, 21 a dokonce i 50 kilometrů se v sobotu vydali běžci v Karviné. Trasy vedly podél řeky Olše a rekultivovanou pohornickou krajinou kolem Karvinského moře.

Odstartoval Trautom, projekt na podporu vzdělávání dopělých

24. června 2024 8:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Kompetence pro 21. století. To je strategický projekt Moravskoslezského kraje, který se v nejbližších letech zaměří na vzdělávánípracovníků ve firmách, zvyšování jejich kompetencí nebo rekvalifikace. Projekt získal finance z Fondu pro spravedlivou transformaci.

Zámek v Kuníně oslavil 20 let své existence dvěma dny plnými hudby a výstav

23. června 2024 21:07 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Zámek v Kuníně zažil svůj nejvýznamnější a současně nejkrásnější víkend v letošní sezóně. Oslavil totiž své 20. narozeniny v novodobé historii. Byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády.

Jezdec na elektrokoloběžce se těžce zranil při pádu, policii mohou pomoci svědci

23. června 2024 16:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krvavé zranění si způsobil 42letý muž, který havaroval na Mánesově ulici v Havířově, když jí projížděl na silnější elektrokoloběžce.

Hasiči stále odklízejí následky bouřek. Povolal je krizový štáb v Českém Těšíně

23. června 2024 11:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které přišly na začátku víkendu napáchaly poměrně velké škody. Hasiči je odstraňovali celou sobotu. V Českém Těšíně je krizový štáb povolal na pomoc i v neděli.

V Břidličné proběhlo již 52. kolo krajské ekologické soutěže Zlatý list
Vydáno 26. května 2024 11:47, Celý MS kraj, Karel Soukop
Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 52. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Na soutěž se sjelo rekordních 54 týmů z 19 škol MS kraje.

Květoslava Děrdová, učitelka a hlavní organizátorka: „Což je asi takový strop. Víc už se nám sem nevleze. Stezka má 14 stanovišť, máme tady hydrobiologii, botaniku, jsou tady ze ZOO z Olomouce, ti mají obojživelníky a plazy, máme tady ryby, ornitologii, nejrůznější věci. Ekologii.“

Soutěž pod dohledem odborníků prověří na jednotlivých stanovištích komplexní přírodovědné a ekologické znalosti týmů.

Květoslava Děrdová, učitelka a hlavní organizátorka: „Jsou tady odborníci, ať už ze ZOO nebo právě z Přírodovědecké fakulty z Univerzity Palackého z Olomouc, z CHKO Jeseníky, z Mysliveckého spolku a podobně.“
Petr Macke, stanoviště CHKO Jeseníky: „Na tomhletom stanovišti se zabývají tím označováním, jaké máme přírodní rezervace od CHKO Jeseníky tak, aby se dozvěděli něco o tom, kde žijí. Protože CHKO Jeseníky máme tady za humny a chceme taky udělat tu povědomost o různých zkratkách, aby vlastně pochopili i to, co třeba jde i v médiích."
Libuše Veselá, stanoviště obojživelníků a plazů: „Poznávají některé druhy obojživelníků a plazů, poznávají snůšky žab, řeší, které žáby jak zimují. Jde jim to lépe, než předchozí roky.“
Jan Štika, stanoviště Ekokomu: „U nás si děcka zkoušejí třídit odpadky, pokud možno neudělat žádnou zbytečnou chybu, nebýt zbrklý, určitě to ze školy znají, někteří i z domova, je to velmi rychlé, tak někdy se stane ta chyba ze zbrklosti.“
Adéla Novotná, stanoviště Jeseníky: „Naše téma jsou vlastně hory Jeseníků celkově, máme tady vlastně ty tři kategorie. Nejstarší mají básničky, mají hádat podle básniček, co to je za místo, něco vzácného z Jeseníků. Pro střední kategorii máme obrázky, velkou mapu. Kde mají pokládat, kde ty dané obrázky můžou najít, mají je popsat.“
Kateřina Kočí, stanoviště přírody Jeseníků: „Tady poznávají jesenické rostliny, živočichy a typická místa, která tady máme, takové ikonické.“

Testy a praktické otázky nebyly vůbec jednoduché a týmy se střídaly v přesných časových intervalech.

Daniel, soutěžící: „Jsme opavští závodníci a už máme za sebou 6 stanovišť a vedeme si dobře.“
Aneta Srostlíková. soutěžící: „Jsme z Karlovy Studánky a nejvíc bylo pro nás těžké poznávání ryb.“
Angelika Koňařová, soutěžící: „My jsme z Bruntálu a nejtěžší asi byla ta osmička, ty kameny poznávání.“

Výběr Břidličné jako místa konání krajského kola nebyl náhodný. Tým zdejší školy se může pochlubit badatelskými úspěchy na celostátní úrovni.

Květoslava Děrdová, učitelka a hlavní organizátorka: „Je to tým žáků 9. třídy, ať už 9A nebo 9B, jsou z přírodovědného kroužku a zhruba od třetí, čtvrté třídy se věnují nejrůznějším aktivitám, badatelské činnosti. Poslední 3 roky se zaměřili na vodu v potoce Polička v Rýžovišti a zjišťují, jak je znečištěná, či není znečištěná. Takže na základě konduktivity vytipují, kde jsou zdroje znečištění. Úspěchy mají na poli badatelských konferencí, včetně republikového Globe, kde v Mělníku byli ocenění.“
Václav Repáň, člen badatelského týmu: „Už třetím rokem se zabýváme tím, že mapujeme znečištění v potoce Polička. Náš projekt uspěl například v mezinárodní konferenci v Mělníku, ale také uspíváme na různých eko konferencích, jako třeba v Ostravě nebo i na mezinárodních soutěžích on line.“

Náročnou prověrkou nejlépe nakonec prošly vítězně týmy. ZŠ Města Albrechtice a místní ZŠ Břidličná, které postupují do červnového republikového kola.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043230/v-bridlicne-probehlo-jiz-52-kolo-krajske-ekologicke-souteze-zlaty-list