Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku pořádala 9. ročník soutěže Podbeskydský ještěr. Utkalo se tady dvanáct soutěžících z deseti středních škol z oboru Cukrář.
Anketa: 1.) "Zadání je jakékoliv, to si můžete vybrat. Já jsem si vybrala malování na dort, takže budu malovat." 2.) "Chystáme pro vás dortík s citrusovým a švestkovým korpusem a vínovým krémem."
Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Je to cukrářská soutěž pro žáky učilišť, kteří absolvují tříletý učební obor. A žáci mají možnost zde uplatnit svou fantazii. Jednak, co se týče korpusu, výzdoby a veškerého cukrářského umění, které se naučili."
Soutěžící měli doslova volnou ruku, co se týče výzdoby a korpusu. Dort musel být pouze do čtyř kilogramů a připravit ho museli v časovém limitu 5 hodin.
Eliška Dernerová, porotkyně: "Necháváme to volné téma, protože ta kreativita je potom zajímavá i pro nás. A hodnocení, na to máme přesně parametry. Je tam dána hmotnost, využití surovin, příchutě a hlavně to zpracování."
Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Hlavní cíl soutěže je žáky motivovat, aby ten obor, který se vyučí, tak u něj zůstali a dále rozvíjeli. Aby se mohli uplatnit nejen po vyučení a našli nějaké zaměstnání, které by jim odpovídalo a určitě se jim tam líbilo a zůstali u toho."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Tato škola je v mnohém výjimečná, dělá spousty věcí, které jsou nadstandardní. A jedním z těch důkazů je právě tato soutěž, která přivede do města spousty šikovných lidí. A je to i o tom, že pokud my máme absolventy našich základních škol, víme o tom, že máme kvalitní střední vzdělávání u nás ve městě, tak bychom rádi, aby to využili i naši studenti a nemuseli jezdit na druhý konec republiky, protože víme, že máme to rodinné stříbro ve městě. A vždycky je dobré najít to kvalitní, co je i poblíž a nehledat za humny, protože často opravdu ta kvalita se skrývá doma."
Nejlepší dort nakonec připravila Lenka Šottlová ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec.