Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Nahlásit chybu


K tématu

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje

8. července 2024 19:44 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Juniorka Torpeda Havířov bojuje po 17 letech o titul

8. dubna 2025 9:33 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Florbalový klub Torpedo Havířov má důvod k velké radosti. Junioři se probojovali až do samotného finále celostátní ligy. Aby tým získal vysněný titul, budou muset hráči v následujících zápasech zabrat.


Předprostor Krytého bazénu v Ostravě-Porubě prochází proměnou

23. května 2025 19:20 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

Krytý bazén v Ostravě-Porubě získá do srpna nový vstupní předprostor. Rekonstrukce, která začala koncem dubna, přinese nejen estetickou proměnu, ale také praktická vylepšení včetně rozšířeného parkování, nového povrchu a důstojného umístění uměleckého díla VODA a MY.

Kluby seniorů z Karvinska soutěžily o nejhezčí výrobky v rámci putovní výstavy seniorů

Výstava seniorů, kterou organizovalo město Karviná, nabídla to nejlepší, co senioři v jejich klubech napříč městy vytvořili. Hodnotily se vlastnoruční výrobky seniorů z Karviné, Orlové, Havířova, Bohumína a Českého Těšína a vítězný výrobek se hledal opravdu velmi složitě.

Děti ohrožené chudobou dostanou i příští rok jídlo ve škole zdarma

23. května 2025 18:40 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj i v příštím školním roce podpoří děti z chudých rodin prostřednictvím programu Obědy do škol. Na bezplatné stravování pro žáky mateřských, základních a středních škol vyčlenil 49 milionů korun. Cílem je, aby žádné dítě nezůstalo bez jídla jen kvůli nepříznivé situaci doma.

Do Karviné po dvou letech zavítalo NHL Global Fan Tour, plné hokejových atraktivit a aktivit

Do Karviné se vrátilo NHL Global Fan Tour, které má za cíl seznámit veřejnost s činností NHL a fanouškům, především těm detským, ukázat, co takový hokejista NHL všechno dělá. Akce se uskutečnila za podpory města Karviná a měla velký úspěch.

Požár v nejvyšším patře domu v Ostravě. Hasiči zachraňovali pomocí výškové techniky

Včera 10:45, vydáno 23. května 2025 21:03 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

V pátek večer zasahovali hasiči u požáru v nejvyšším patře obytného domu v Ostravě-Porubě. Z panelového domu bylo evakuováno celkem 61 lidí. Jednu osobu museli hasiči evakuovat pomocí výškové techniky.

Výluka tramvají začne až po festivalech. Rekonstrukce náměstí Republiky zcela zastaví dopravu

23. května 2025 10:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Dnes máme dobrou zprávu zejména pro milovníky festivalů v Dolních Vítkovicích. Rekonstrukce náměstí Republiky, která přinese velké dopravní komplikace, začne už na začátku července, ale výluka tramvají byla posunuta až na dvacátého, kdy skončí Colours of Ostrava.

Problém s opilci v Opavě vyvrcholil novou vyhláškou, která zakazuje pití alkoholu na veřejnosti

23. května 2025 13:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava zakázala konzumaci alkoholu na některých veřejných prostranstvích. Vyslyšela tak zejména podněty občanů, kteří upozorňovali na dlouhodobě nešťastnou situaci v Kylešovicích i na jiných místech města.

Lidé mohou vybírat další lokalitu, která projde proměnou v Moravské Ostravě a Přívozu

Moravská Ostrava a Přívoz spustila hlasování v dalším ročníku participativního rozpočtu. Obyvatelé mohou rozhodnout, která lokalita projde v roce 2026 proměnou.

Výstava modelů Svět fantazie z kostek zaplní o víkendu aulu VŠB-TUO

23. května 2025 14:42 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

Oblíbená výstava LEGO modelů Svět fantazie z kostek se po roce vrací do Ostravy. Tentokrát se vůbec poprvé uskuteční v aule Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Návštěvníci se mohou těšit na unikátní stavby i historické modely z tisíců kostiček.

Na Dni Země školáci z Jablunkovska tvořili, třídili odpad i poznávali dravé ptáky

23. května 2025 11:27 | Jablunkov | Libor Běčák | Jablunkovský miniexpres

Tradiční Den Země pořádaný v centru Jablunkova nabídl opět zajímavý program pro školáky z místních škol i blízkého okolí. Děti procházely stanoviště s environmentální tematikou a zapojily se do tvořivých i vzdělávacích aktivit.

Děti ohrožené chudobou dostanou i příští rok jídlo ve škole zdarma

23. května 2025 18:40 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj i v příštím školním roce podpoří děti z chudých rodin prostřednictvím programu Obědy do škol. Na bezplatné stravování pro žáky mateřských, základních a středních škol vyčlenil 49 milionů korun. Cílem je, aby žádné dítě nezůstalo bez jídla jen kvůli nepříznivé situaci doma.

Řidič odjel po střetu s chodcem. Policie hledá svědky nehody v Třinci

23. května 2025 15:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Frýdecko-místečtí policisté žádají veřejnost o pomoc při objasnění dopravní nehody, která se stala na parkovišti u obchodního domu Albert v Třinci-Lyžbicích. Neznámý řidič tam při couvání narazil do chodce a z místa poté odjel.

Svědci i záchranáři oživovali muže, který zkolaboval na čerpací stanici u dálnice D1

23. května 2025 12:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na čerpací stanici u dálnice D1 ve čtvrtek zkolaboval 65letý muž. Okamžitě mu poskytli první pomoc náhodní svědkové a museli ho začít oživovat. S tím nepřestali až do příjezdu záchranářů, kteří také dělali co bylo v jejich silách. Ale bohužel muže už se jim zachránit nepodařilo. Záchranáři přesto připomínají důležitost včasného poskytnutí první pomoci.

Moravskoslezský kraj podpoří turismus novým dotačním programem, k dispozici je 35 milionů

22. května 2025 20:17 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj spouští nový dotační program na podporu cestovního ruchu. Města, obce, neziskovky i další organizace mohou získat až 5 milionů korun na projekty, které zatraktivní region pro návštěvníky. Příjem žádostí začne 1. července.

Budoucí záchranáři absolvovali praxi u krajské záchranné služby

22. května 2025 19:15 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Studenti oboru zdravotnický záchranář z Ostravské univerzity absolvovali své první praktické vzdělávání u Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje. Školení, které vedli školitelé výcvikového střediska ZZS MSK, je připravilo na náročnou čtrnáctitýdenní praxi.

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje
Vydáno 12. července 2024 10:53, Celý MS kraj, Karel Soukop
Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043944/farma-ve-stare-vode-u-svetle-hory-obhajila-titul-regionalni-potravina-ms-kraje