Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • F-M POKRAČUJE V DIGITALIZACI ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ČIPOVÁNIM POPELNIC
  • KARVINÁ ZAČÍNÁ REGULOVAT UMÍSŤOVÁNÍ VÝDEJNÍCH BOXŮ
  • VE STÁDU VELBLOUDŮ DVOUHRBÝCH V ZOO OSTRAVA JE K VIDĚNÍ TÝDEN STARÉ MLÁDĚ
  • KARVINÁ BUDE REGULOVAT UMÍSŤOVÁNÍ VÝDEJNÍCH BOXŮ NA ZÁSILKY. INFO NA POLAR.CZ
  • OTRÁVENÝ RYBNÍK MÍČOVEC VE STONAVĚ ČISTÍ SPECIÁLNÍ BAKTERIE. INFO NA POLAR.CZ
  • KARVINÁ SE CHYSTÁ REKONSTRUOVAT AREÁL LODIČEK PRO VĚTŠÍ KOMFORT NÁVŠTĚVNÍKŮ
  • PŘÍPRAVA OBCHVATU KRNOVA POKRAČUJE, ŘSD MÁ VYKOUPENO 77% POZEMKŮ
  • FRÝDEK-MÍSTEK OPRAVIL MULTIFUNKČNÍ HŘIŠTĚ NA STOVKÁCH
  • OSTRAVSKÁ UNIVERZITA CHYSTÁ MODERNIZACI BUDOV ZA TÉMĚŘ 455 MILIONŮ KORUN
  • O VELIKONOCÍCH V OSTRAVĚ PROBĚHNE AKCE MP BEZPEČNĚJŠÍ NAKUPOVÁNÍ A PARKOVÁNÍ
  • NOVOJIČÍNSKÁ ŠKOLA MÁ VICEMISTRA REPUBLIKY V TRUHLÁŘSKÉM OBORU
  • ECMO TÝM FNO A ZÁCHRANÁŘI CVIČILI NAPOJENÍ PACIENTA NA MIMOTĚLNÍ OBĚH V TERÉNU

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas 0:00
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

      Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

      Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

      Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

      Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

      Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

      Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

      Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
      „Já mám ráda sýry.“
      „Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
      „My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

      Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

      Nahlásit chybu


      K tématu

      Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje

      8. července 2024 19:44 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

      Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

      41 producentů z MS kraje bojovalo se 129 výrobky o značku Regionální potravina

      Regionální potravina 2024. O prestižní, celostátní ocenění každoročně bojují desítky producentů z MS kraje. Letos se jich zúčastnilo 41 s téměř 130 výrobky.

      Juniorka Torpeda Havířov bojuje po 17 letech o titul

      8. dubna 2025 9:33 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

      Florbalový klub Torpedo Havířov má důvod k velké radosti. Junioři se probojovali až do samotného finále celostátní ligy. Aby tým získal vysněný titul, budou muset hráči v následujících zápasech zabrat.


      Karviná začíná reagovat na problém estetiky i bezpečnosti umísťování výdejních boxů

      Výdejní boxy, které zprostředkovávají lidem snadné vyzvedávání zboží z e-shopů, mohou být i problémem. Na některých místech ve městě může takový výdejní box i překážet nebo narušovat veřejný prostor. Jedná se o celorepublikový problém.

      Jel v obci 125 km/h, chtěl prý „vyzkoušet radar“. Policie během dopravní akce rozdávala i další pokuty

      Dnes 11:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

      V obci Holčovice na Bruntálsku naměřili policisté řidiči osobního auta 125 km/h. Muž jim tvrdil, že si chtěl „vyzkoušet radar“. Za pár hodin během dopravní akce policisté v kraji zjistili desítky dalších přestupků, včetně telefonování za jízdy, jízdy bez dálniční známky nebo vjezdu na železniční přejezd na červenou.

      Čipování popelnic ve Frýdku-Místku pomůže zefektivnit plánování svozu odpadu

      Frýdek-Místek pokračuje ve velkém projektu digitalizace odpadového hospodářství. Všechny popelnice na směsný i tříděný odpad budou postupně opatřeny čipem, který umožní sledovat jejich vývoz v reálném čase. Do systému se zapojí přibližně 15 tisíc nádob a čipování potrvá zhruba dva roky.

      Speciální bakterie čistí otrávený rybník Míčovec

      O biologickou rovnováhu a čistoty vody v rybníku Míčovec ve Stonavě, který v lednu postihla ekologická havárie, se nově starají speciální bakterie. Do vody budou od dubna až do podzimu dávkovány celkem sedmkrát.

      Záchranáři čtyř krajů nacvičovali zásah při podezření na vysoce nakažlivou nemoc

      Dnes 10:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

      Záchranáři ze Zlínského, Moravskoslezského, Olomouckého a Jihomoravského kraje se ve středu sešli v Otrokovicích, kde společně trénovali zásah při výskytu vysoce nakažlivé nemoci. Záchranáři nacvičili mimo jiné i transport pacientů v izolačních prostředcích do specializovaného centra FN Bulovka.

      Nicola salon: Kromě pedikúry nyní také laminace obočí a prodlužování řas

      28. března 2025 8:03 | Komerční sdělení

      Nicola salon na místeckém náměstí se specializuje na profesionální pedikúru a nyní rozšiřuje nabídku o laminaci obočí a řas, prodlužování řas.

      Ulice Dr. Martínka bude bezpečnější. Rekonstrukce se dotkne hlavně chodců a cyklistů

      Město Ostrava chce, aby se zranitelní účastníci silničního provozu cítili na ulici dobře a tak chystá další úpravu v Hrabůvce. Frekventovaný přechod na ulici Dr. Martínka bude bezpečnější a přehlednější. Rekonstrukce zklidní dopravu a zlepší pohyb přes tramvajovou trať.

      Řidič tahače, kterým v D. Lutyni zatarasil přejezd a způsobil nehodu expresu, chce zpět řidičák, soud je proti

      Včera 18:06 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Krajský úřad MSK uspěl s kasační stížností proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě v řízení, zda má či nemá být vráceno řidičské oprávnění šoférovi, který je podezřelý ze zaviněný železničního neštěstí v Dolní Lutyni. K tomu došlo 24. ledna 2024 ráno, když vjel s tahačem a vlekem s naloženým pracovním strojem na železniční přejezd, aniž by si před tím ověřil, zda je jeho souprava schopna terénní nerovnost bezpečně přejet. Kolos tam uvízl a narazil do něj osobní expres.

      Kraj dává 43 milionů na podporu cestovního ruchu

      Moravskoslezský kraj systematicky podporuje rozvoj cestovního ruchu. Přispívá na projekty, které zlepší infrastrukturu a zatraktivní region pro návštěvníky. I v letošním roce podpoří desítky projektů v několika oblastech.

      Slezská Ostrava investuje do rekonstrukce bytů v Domě s pečovatelskou službou Hladnovská

      Dům s pečovatelskou službou na Hladnovské ulici nabídne nově osm kompletně zrekonstruovaných bytů. Městský obvod do jejich oprav nainvestuje přes tři miliony korun. Práce na úpravách interiérů aktuálně začínají a rekonstrukce se dočká taky výtah.

      V Sudicích na Opavsku si pietním aktem připomněli 80 let od začátku ostravsko-opavské operace

      U památníku osvobození v Sudicích na Opavsku si lidé připomněli 80. výročí zahájení Ostravsko-opavské operace. Šlo o největší bojovou akci II. světové války na českém území a jejím cílem bylo uchránit průmyslovou oblast před Němci, pro které byla klíčová.

      Kraj přispívá na opravy Jurkovičovy sušárny, střechy Trúby, roubenek i kostelů

      Památky v Moravskoslezském kraji procházejí postupnou údržbou, aby v dobrém stavu zachovávaly kulturní dědictví pro další generace. Na opravy památek pravidelně ze svého rozpočtu přispívá také kraj.

      Do porodnice už nedojeli, policisté pomohli přivést na svět malého Filípka

      Včera 8:29 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

      V pondělí 14. dubna krátce po 15. hodině přijalo operační středisko policie tísňové volání od muže, který vezl svou manželku do porodnice. Vzhledem k hustému provozu u Hlučína požádal zoufalý budoucí otec o pomoc s dopravním doprovodem.

      Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje
      Vydáno 12. července 2024 10:53, Celý MS kraj, Karel Soukop
      Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

      Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

      Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

      Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

      Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

      Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

      Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

      Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

      Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
      „Já mám ráda sýry.“
      „Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
      „My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

      Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043944/farma-ve-stare-vode-u-svetle-hory-obhajila-titul-regionalni-potravina-ms-kraje