Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Při obnově kostela v zaniklých Pelhřimovech našli dobrovolníci velkou hrobku pod úrovní podlahy v centru

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Již více než 20 let pracují dobrovolníci z hnutí Duha Jeseníky na záchraně kostela sv. Jiří v zaniklé obci Pelhřimovy na polských hranicích. Před několika dny při skrývce zeminy objevili v centru kostela pod zemí velkou hrobku, která dosud nebyl známá.

V současné době čekají organizátoři pracovního kempu na výzkum archeologů.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „Při odkryvu poslední části podlahy v kostele jsme našli hrobku, která má asi 7 metrů, je poměrně velká a zdá se, že to je hrobka, o které nikdo nevěděl, v žádných záznamech se nenachází. Může to být poslední místo, kde byly uloženy ostatky Rožmitálů, protože víme, že Rožmitálové tady vlastně končili jako celkem významný rod. Tak je možné, že jsou tam pochováni, ale zatím se to nedá říct určitě, protože nebyl ještě proveden archeologický výzkum. O nás teprve čeká, ale rozhodně je to objev, který může být významný jak pro obec, tak pro náš kostel.“

Práce na záchraně kostela se však nezastavily. Na pracovním kempu jsou dobrovolníci z celé republiky.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „Máme tady celkem asi 20 dobrovolníků, kteří sem přijíždějí někteří už delší dobu a jsou z celé republiky vlastně. Máme tady lidi až z Prahy, z Čech, máme tady lidi ze Severní Moravy a z Brna například. Vlastně se tady někteří střídají a jsou tady ten týden."
Štěpánka, dobrovolnice: „Já jsem momentálně z Prahy a jezdím sem možná 4, 5 let. 4 roky. Památka se mi líbí moc a kdysi, když jsem vybírala nějakou dobrovolnickou akci, tak jsem si vybrala právě Pelhřimovy, protože to byla jediná historická památka v rámci Duhy. Šumava mě taky lákala, ochrana rašelinišť a tak, ale toto je lepší, objevila jsem tady skvělé lidi, tak jsem tady. Stále držím i jako invalidní, podívejte, tady mám hůlky, takže jsem se doplížila až z Prahy a jsem tu.“
Pavel, dobrovolník: „Já jsem tu potřetí, mám tu dva syny, takže stále tady jezdíme pracovat, no a pracujeme proto, abychom dali dohromady, co zničili komunisti. Za 40 roků poničili téměř celou republiku a my to budeme dávat dohromady několik generací. Pan Babiš a pan Pavel, oni všichni tvrdí, že oni nic, že to ti druzí, no ale bude se to muset spravit.“
Šimon, dobrovolník: „Jezdím tady z Krnova, tohle místo jsem objevil díky festivalu a nějak jsem díky tom u poznal tábor a díky táboru jsem poznal hromadu skvělých kamarádů.“
Adam, dobrovolník: „Já jsem z Ostravy a jezdím sem od roku 2003, takže něco přes 20 let. Je to fantastická proměna a pro mě vlastně relax a závislost.“

Dobrovolníci pracují na mnoha záchranných akcích v kostele.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „Vlastně dokončujeme venkovní omítky, takže fasádu a dělám současně už první část stropu a děláme současně i poslední část podlahy dřevěné. Letos už tady v září skončíme a převezmou to potom odborné firmy, protože některé ty věci dělají odborné firmy, tak abychom do konce roku splnili ty závazky, které máme z různých grantů.“

V kostele pracuje také restaurátor na obnově vzácných fresek, což bude i příští rok náplní zachránců stavby.

Nahlásit chybu


K tématu

Aktuálně z Karviné - Staňte se dobrovolníkem

17. října 2023 17:21 | Karviná | Monika Danková

Humanitární organizace ADRA hledá dobrovolníky, například do projektu Setkavárna.

Štramberské roubenky, Jurkovičova sušárna i kostelní varhany. Kraj podpoří obnovu památek

9. března 2024 13:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj letos přispěje na obnovu kulturních památek v regionu 12 milionů korun. Zastupitelé schválili finanční podporu 27 projektů na rekonstrukce či opravy kulturně či historicky významných objektů. Nad rámec tohoto programu kraj také přispěje 1,3 milionu korun na novou expozici v krovu kostela sv. Jana Křtitele v Hlučíně.

Ostrava podpoří vznik dalších bytů. Přispěje na přeměnu nebytových prostor

9. ledna 2024 12:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava i v letošním roce nabídne majitelům nejrůznějších nebytových nebo zanedbaných prostor finance na jejich přeměnu v byty. Město také přispívá městským obvodům, které mohu za peníze na rozvojbytového fondu zrekonstruovat své byty.


Dobrovolným hasičům se při záchraně lidí převrátila cisterna

Dnes 17:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jednotka dobrovolných hasičů z Krnova zachraňovala obyvatele z postižených oblastí. Na jednom z míst se pod jejich cisternou utrhla krajnice a stroj se převrátil. Evakuovat je musel vrtulník.

ON-LINE: Zatopené domy, evakuace, uzavřené silnice. Záplavy zasáhly i Moravskoslezský kraj

Dnes 23:16, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Většina toků v Moravskoslezském kraji překročila v noci ze soboty na neděli 3. povodňový stupeň - stav ohrožení. Na několika místech napříč krajem byl překročen bod extrémní povodně. Nařízeny byly další evakuace v řadě měst a obcí. Aktuální informace jsou níže v článku pod sadou videí.

Z novojičínských Bludovic bylo evakuováno 25 lidí, Žilině pomohla protipovodňová zídka

Extrémní deště zvedly včera na třetí stupeň povodňové aktivity toky také v Novém Jičíně. I když tady nebyl situace tak kritická jako na severu regionu, muselo tu být ze zaplavených domů evakuováno více než dvacet osob.

Vyhráno zdaleka není, povodňová vlna se valí na Ostravu a Bohumín

Velká voda letošních povodní je stále aktuálním tématem v celém Moravskoslezském kraji. S vybřeženými menšími toky bojovali už v sobotu i v Ostravě.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Probíhá evakuace obyvatel a zavírají se cesty

Dnes 17:17 | Opava | Yvona Fajtová

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Proud je tak velký, že hrozí, že se protrhne hráz u městských částí Palhanec a Karlovec. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

Ohrožení Černým potokem si i v Bruntále vynutilo evakuace obyvatel z okolí

Na Bruntálsku momentálně přestalo pršet, voda však stále stéká z kopců a situace je na některých místech kritická. Město vyhlásilo 3 stupeň povodňové aktivity a zakázalo vstup do některých oblastí v okolí a do prostor kolem vodních toků

Povodňová situace v MOb Ostrava-Jih se uklidnila, vítr ale strhl střechu MŠ Předškolní

Dnes 21:14 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

O víkendu zažila Ostrava-Jih, stejně jako zbytek republiky, extrémní srážky, které trvaly od čtvrtku až do nedělního rána, a přinesly vážné škody.

Rozbouřená Ostravice v centru Ostravy

Dnes 16:20 | Ostrava-město | Bohdan Koch

Pohled na řeku Ostravici ze Sýkorova mostu v neděli dopoledne.

Situace s povodněmi se v Havířově uklidňuje, práci ztížili městu vandalové

Dnes 14:34 | Havířov | Bára Kelnerová

Neděle konečně přinesla do Havířova pozitivní zprávy. Zatopené ulice se daří zprůjezdnit. Nebyla nutná žádná evakuace lidí. Město však zaznamenalo nepochopitelný případ vandalismu.

V Opavě evakuují tisíce lidí. Řeka Opava je na 3. stupni a hrozí více než stoletá voda

Včera 22:32 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě hrozí více než stoletá voda. Řeka Opava už se místy vylila z břehů a je na 3. stupni povodňové aktivity. Kulminovat by měla kolem 4. hodiny ráno. Město proto vyzvalo obyvatele Kateřinek k evakuaci, zejména těch, kteří bydlí v nižších patrech.

Dvě nové výstavy v GVU vybízejí k přemýšlení a představivosti

Dvě nové výstavy v Galerii výtvarných umění jsou unikátní v tom, že vybízejí návštěvníky k přemýšlení a provokují jich představivost. U souborů výstav Marka Kvetana i Dáši Lasotové může každý návštěvník strávit dlouhé hodiny obdivem i přemýšlením.

Lidé v obavách sledují hladiny toků, některé už jim zaplavily domy

Lidé v záplavových územích v Moravskoslezském kraji mají velké obavy z toho, co přinese noc na neděli. Po celou sobotu přicházeli k tokům a sledovali, jak hladiny stoupají. V Petrovicích u Karviné je zaplaveno několik desítek domů. Lidé se museli evakuovat do bezpečí. Podle místních je situace horší, než v roce 1997.

Obce Bruntálska už se potýkají s vodou a začínajícími záplavami

Na Bruntálsku sledují vodohospodáři i vedení obcí zejména situaci kolem řeky Opavy. V nejvíce postižených obcích v roce 97, Zátoru a Nové Heřminovech už nyní hrozí přetékají koryta řeky a voda se začíná vylévat po okolí.

Voda se v sobotu vylila z koryt menších toků, některé silnice jsou uzavřené

Zaplavené silnice, podjezdy zahrady a také sklepy domů, garáže a další objekty. V sobotu ráno a dopoledne začala velká voda škodit i v Moravskoslezském kraji. V plném nasazení jsou hasiči i správci komunikací. Některé silnice musely být uzavřeny.

Hosté ve studiu: Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000

13. září 2024 15:52 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

Dny NATO proběhnou 21. – 22. září na Letišti Leoše Janáčka

Obce Bruntálska se připravují na případnou velkou vodu

13. září 2024 13:02 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Obce na Bruntálsku se připravují na možnost záplav. Ve všech již zasedly povodňové komise a koordinovaly svou činnost se složkami IZS, správci toků, hygienou a dalšími. Vzhledem k tomu, že před polednem začalo na celém území i pršet, starostové sledují i zvyšování hladin potoků a řek.

Při obnově kostela v zaniklých Pelhřimovech našli dobrovolníci velkou hrobku pod úrovní podlahy v centru
Vydáno 6. září 2024 10:05, Celý MS kraj, Karel Soukop
Již více než 20 let pracují dobrovolníci z hnutí Duha Jeseníky na záchraně kostela sv. Jiří v zaniklé obci Pelhřimovy na polských hranicích. Před několika dny při skrývce zeminy objevili v centru kostela pod zemí velkou hrobku, která dosud nebyl známá.

V současné době čekají organizátoři pracovního kempu na výzkum archeologů.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „Při odkryvu poslední části podlahy v kostele jsme našli hrobku, která má asi 7 metrů, je poměrně velká a zdá se, že to je hrobka, o které nikdo nevěděl, v žádných záznamech se nenachází. Může to být poslední místo, kde byly uloženy ostatky Rožmitálů, protože víme, že Rožmitálové tady vlastně končili jako celkem významný rod. Tak je možné, že jsou tam pochováni, ale zatím se to nedá říct určitě, protože nebyl ještě proveden archeologický výzkum. O nás teprve čeká, ale rozhodně je to objev, který může být významný jak pro obec, tak pro náš kostel.“

Práce na záchraně kostela se však nezastavily. Na pracovním kempu jsou dobrovolníci z celé republiky.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „Máme tady celkem asi 20 dobrovolníků, kteří sem přijíždějí někteří už delší dobu a jsou z celé republiky vlastně. Máme tady lidi až z Prahy, z Čech, máme tady lidi ze Severní Moravy a z Brna například. Vlastně se tady někteří střídají a jsou tady ten týden."
Štěpánka, dobrovolnice: „Já jsem momentálně z Prahy a jezdím sem možná 4, 5 let. 4 roky. Památka se mi líbí moc a kdysi, když jsem vybírala nějakou dobrovolnickou akci, tak jsem si vybrala právě Pelhřimovy, protože to byla jediná historická památka v rámci Duhy. Šumava mě taky lákala, ochrana rašelinišť a tak, ale toto je lepší, objevila jsem tady skvělé lidi, tak jsem tady. Stále držím i jako invalidní, podívejte, tady mám hůlky, takže jsem se doplížila až z Prahy a jsem tu.“
Pavel, dobrovolník: „Já jsem tu potřetí, mám tu dva syny, takže stále tady jezdíme pracovat, no a pracujeme proto, abychom dali dohromady, co zničili komunisti. Za 40 roků poničili téměř celou republiku a my to budeme dávat dohromady několik generací. Pan Babiš a pan Pavel, oni všichni tvrdí, že oni nic, že to ti druzí, no ale bude se to muset spravit.“
Šimon, dobrovolník: „Jezdím tady z Krnova, tohle místo jsem objevil díky festivalu a nějak jsem díky tom u poznal tábor a díky táboru jsem poznal hromadu skvělých kamarádů.“
Adam, dobrovolník: „Já jsem z Ostravy a jezdím sem od roku 2003, takže něco přes 20 let. Je to fantastická proměna a pro mě vlastně relax a závislost.“

Dobrovolníci pracují na mnoha záchranných akcích v kostele.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „Vlastně dokončujeme venkovní omítky, takže fasádu a dělám současně už první část stropu a děláme současně i poslední část podlahy dřevěné. Letos už tady v září skončíme a převezmou to potom odborné firmy, protože některé ty věci dělají odborné firmy, tak abychom do konce roku splnili ty závazky, které máme z různých grantů.“

V kostele pracuje také restaurátor na obnově vzácných fresek, což bude i příští rok náplní zachránců stavby.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044699/pri-obnove-kostela-v-zaniklych-pelhrimovech-nasli-dobrovolnici-velkou-hrobku-pod-urovni-podlahy-v-centru